Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Verre reis met kinderen

| Johan van Rijswijck

Een verre reis met kinderen is het mooiste dat u uw kinderen en uzelf cadeau kunt doen. Als eigenaar van een reisorganisatie en vader was het voor mij een vanzelfsprekendheid om, zodra mijn dochter “droog achter de oren" was, haar deelgenoot te maken van mijn passie voor reizen. De eerste reis ondernam ze naar Argentinië, amper 10 maanden oud, en nu ze 16 jaar is kunnen we gerust stellen dat ze een doorgewinterde Latijns-Amerika kenner is. Natuurlijk was ook voor mij de eerste reis met haar spannend, maar al snel merkte ik dat het reizen met kinderen een echt fantastische ervaring is, voor het kind, voor de ouders en ja, ook voor de mensen die je ontmoet!

Latijns-Amerika is bij uitstek het werelddeel om met uw gezin te bezoeken. Kinderen worden hier echt op handen gedragen. Of het nu is bij aankomst in een hotel, terwijl je douane passeert op een luchthaven, of tijdens een activiteit in een willekeurige stad; de receptionist, de douanebeambte of de gids tovert automatisch een lach op zijn of haar gezicht. Iedereen in Latijns-Amerika houdt van kinderen, en iedereen vindt het fantastisch om te zien dat u als ouders uw kinderen het land laat ervaren waar zij trots op zijn. Wij hadden het destijds echt niet vermoed, maar reizen met kinderen draagt op een fantastische manier bij tot de verrijking van een verre reis in dit werelddeel. Alleen al vanwege het feit dat u, onvermijdbaar, volop in contact zult komen met de lokale bevolking.

Verre reis met peuters van 0 tot 5 jaar

Maakt u een gezinsreis met peuters van 0 tot 5 jaar, dan heeft u nog de ruimte om buiten de schoolvakanties te reizen. Profiteer hiervan is mijn advies! De bestemmingen zijn doorgaans rustiger, de prijzen lager. Chili, Argentinië en Costa Rica zijn voor peuters in deze leeftijdsgroep een absolute aanrader. Deze landen zijn goed georganiseerd, beschikken over een uitstekende gezondheidszorg en je kunt in deze landen heel goed met een huurauto reizen, waardoor u heel gemakkelijk uw eigen tempo kunt bepalen. Wij houden vanzelfsprekend rekening met kinderzitjes. En over het tempo gesproken: met kinderen van deze leeftijd raad ik aan om het tempo laag te houden, zodat ze altijd goed uitgerust zijn. Bij de keuze voor de bestemmingen zou ik daarnaast kijken dat u niet te maken heeft met al te extreme klimaatschommelingen. Indien mogelijk, vermijd hoogte. Het enigszins zeurderige gevoel in uw hoofd of maag, wanneer u op hoogte komt, is aan kleine kinderen lastig uit te leggen. Hotels met een tuin en/of een zwembad zijn natuurlijk een succes!

Persoonlijke tip: Reizend met onze dochter toen ze zich in deze leeftijdscategorie bevond, namen we altijd een reiswiegje mee. Door gebruik te maken van dit reiswiegje en een paar van haar favoriete knuffels, lukte het ons om op iedere plek een soort “thuis” voor haar te creëren.

Gezinsreizen met kinderen van 5 tot 10 jaar

Met uw gezinsreis met kinderen van 5 tot 10 jaar gunt u uw kinderen een ervaring voor het leven. Kinderen van deze leeftijd kijken bij uitstek met een open blik naar de wereld en met deze optiek als basis laat u ze kennis maken met compleet andere culturen en landschappen die ze volautomatisch zullen onderzoeken en gewoon zullen vinden. Omdat u met schoolgaande kinderen rekening moet houden met de schoolvakanties, is het aan te raden om tijdig te beginnen met het plannen van uw reis. Wij raden u aan om tenminste 4 maanden voor de door u gewenste reisperiode aan de slag te gaan met de organisatie. De meivakantie is een perfecte tijd. Deze vakantie duurt meestal twee weken en ons voorjaar is een prefecte tijd om een mooie reis in Latijns-Amerika te maken. Voor Latijns-Amerika is dit over het algemeen een rustige reisperiode, terwijl de meeste landen in deze tijd een aangenaam klimaat kennen.

Wanneer u een reis plant met kinderen in de leeftijdscategorie van 5 tot 10, dan is het ook belangrijk dat er activiteiten zijn die voor hen interessant zijn. Ook is het aan te raden om regelmatig een hotel met zwembad in de reis op te nemen. Een rangers-programma in de jungle, de eerste paardrijtocht of een verblijf op een haciënda waar schapen of koeien gehouden worden (en waar altijd wel huisdieren als honden en katten rondlopen) zijn bijvoorbeeld leuke activiteiten om te plannen. Wij adviseren u graag over de vele mogelijkheden.

Costa Rica, Panama, en Guatemala en Belize zijn geweldige bestemmingen voor kinderen in deze leeftijdscategorie. Voor kleine kinderen is er niets leuker dan op ontdekkingstocht te gaan in de jungle. Costa Rica en Panama zijn prima landen om er zelf met uw huurauto op uit te trekken, en de afstanden zijn relatief kort dus bent u snel op uw volgende bestemming.

Persoonlijke tip: begin op deze leeftijd ook al uw kinderen actief te betrekken in de voorbereidingen van het reisprogramma. Toen mijn dochter acht jaar oud was, hebben we haar meegenomen naar Guatemala en Belize. We hebben onze reisplanen toen uitvoerig besproken en ik heb haar verteld over de Mayacultuur. Gepassioneerd ruiter als ze is, wilde ze graag te paard naar een Mayasite rijden. Dit hebben we toen in Belize gedaan. In het Cayo District zijn we met een gids te paard naar de kleine Mayastad Xunantunich gereden. Op deze manier werd dit voor ons beiden een onvergetelijke ervaring.

Gezinsreizen met kinderen van 10 tot 18 jaar

Reizen met kinderen van 10 tot 18 jaar een challenge? Dat hoeft niet, zeker niet als u thuis met zijn allen goede afspraken maakt en ervoor zorgt dat de reis voor iedereen interessante onderdelen bevat . Afhankelijk van het karakter van uw kinderen, zult u er ook voor deze leeftijdscategorie voor willen zorgen dat de reis afwisselend is, en activiteiten te organiseren die leuk voor ze zijn. Misschien wilt u ze ook eens uit de comfortzone halen met een iets avontuurlijker programma zoals een lange dagwandeling door de bergen of een spannende kanotocht. Een workshop chocolade maken, een speurtocht met opdrachten in Buenos Aires of het uitzetten van jonge schildpadjes bij een conservatieproject voor zeeschildpadden kunnen ervaringen zijn die uw kinderen nooit zullen vergeten. Wilt u een educatief onderdeel inlassen in uw reis, denkt u dan eens aan het bezoek van een lokale school of aan een gemeenschap van indianen in de Amazone.

Ook in deze leeftijdscategorie bent u aan de vakantieperiode gebonden. Zeker als u wilt reizen in onze zomermaanden of met kerst is het zaak om uw reis al minimaal 6 maanden van tevoren te plannen, voor kerst kan 8 – 10 maanden zelfs slimmer zijn.

Suriname, Colombia en Ecuador & Galapagos worden door kinderen uit deze leeftijdscategorie fantastisch bevonden. Een ontmoeting met de diersoorten in de jungle is altijd bijzonder spannend, in Suriname heeft u bovendien het voordeel van een Nederlands sprekende gids. In Colombia vindt u prachtige kleurrijke steden, langgerekte zandstranden waar gesurft kan worden en u de mogelijkheid heeft tot het maken van boeiende walvissafari’s. Het tot dichtbij kunnen naderen van dieren en het snorkelen met zeeleeuwen en schildpadden maakt de Galapagoseilanden in mijn ogen tot meest ultieme bestemming voor tieners.

Op onze website vindt u een verslag van reis naar Suriname die we met Emma maakten, toen ze in het laatste jaar van de basisschool zat. Met Emma deden we toen onder meer een hele leuke speurtocht in Paramaribo en bezochten we de jungle vanuit de Kabalebo lodge.

Lees hier het verslag van de Familie Dicke in Mexico.

Gezinsreizen met kinderen van 18 jaar en ouder

Een gezinsreis met kinderen van 18 jaar en ouder is in mijn optiek de ultieme manier om de familiebanden aan te halen! Vooral in deze leeftijdscategorie geldt: bespreek de reiswensen vooraf goed met elkaar en stem uw reisplannen hierop af. Wilt u uw reiswensen bij ons op kantoor komen bespreken, neem dan vooral uw kinderen mee! Vaak komen er dan verassende ideeën op tafel die we dan op creatieve manier proberen op te nemen in de reis en achteraf blijken juist deze reisonderdelen het meest te worden gewaardeerd. Onze ervaring is, dat het inplannen van een back to basics activiteit erg waardevolle momenten opleveren. Denkt u bijvoorbeeld aan een meerdaagse wandeling door de jungle inclusief overnachting in hangmatten en dineren rond kampvuur.

Family-bonding kan ook zijn: vader en zoon fietsen per mountainbike van een vulkaan, terwijl moeder en dochter kanotocht maken door een mangrovebos. Wij verzorgen die avond een knus familiediner zodat u de ervaringen van die dag met elkaar kunt delen. Er zijn in Latijns-Amerika veel aansprekende wereldsteden te vinden, die u  op een originele manier kunt ontdekken. Fietsen over de Copacabana in Rio de Janeiro, een streetfood tour in Lima, een local die u meeneemt naar kleine authentieke samba barretjes of een salsa workshop in Cali zijn maar het topje van de ijsberg.

Bruisende steden die jong volwassenen aanspreken zijn bijvoorbeeld Medellín, Bogotá en Cartagena in Colombia, en Rio de Janeiro, São Paulo en Salvador de Bahía in Brazilië. Bovendien bieden deze landen een keur aan afwisselende activiteiten en ongekend afwisselende landschappen. Dat geldt zeker ook voor Peru, waar overdag cultuur kan worden opgesnoven in Incastad Cuzco, en in de avond de voeten van de vloer kunnen in één van de vele discotheken in de stad. 

Lees hier het verhaal van de Familie Verlinden-Cuppers in Brazilië of het verhaal van de familie De Leeuw den Bouter in Guatemala en Belize.

Jubileum- of 3-generatiereizen met (klein)kinderen

We organiseerden dit soort reizen al langer, maar vooral de laatste jaren merken wat dat het maken van een 3-generatiereis of een jubileumreis sterk wint aan populariteit. En terecht, want wat is er mooier dan het vieren van bijvoorbeeld uw 30 jarige huwelijksjubileum met de hele familie, op een prachtige locatie?

Onze tip: begin op tijd met de voorbereidingen! De organisatie van een dergelijke reis is vaak veelomvattend, en hoe eerder we zoeken naar beschikbaarheid voor een dergelijk grote groep, hoe beter.

Het maken van een dergelijke unieke familiereis biedt hele interessante mogelijkheden. Wat denkt u bijvoorbeeld van het charteren van een kleinschalig cruiseschip in de Galapagos, die u dan privé voor uzelf heeft? Of een heerlijk verblijf in een privévilla in Costa Rica of Colombia, met volop mogelijkheden tot activiteiten voor iedereen? In landen als Costa Rica, Belize, Guatemala of Colombia kunt u de reis verder privatiseren door het inzetten van kleine vliegtuigjes of helikopters om gemakkelijk en snel uw bestemming te bereiken. Als we u nog een laatste tip mogen geven: zorg ervoor dat vooraf alle activiteiten zoveel mogelijk vastgelegd zijn, uiteraard in overleg met alle meereizende familieleden. Het voorkomt het moeten maken van beslissingen tijdens de reis en u hoeft vervolgens alleen nog maar te genieten!

Lees hier het verhaal van de jubileumreis van de familie van Lanschot in Ecuador & Galapagos en Panama.
Lees hier het verhaal van de familie Berlijn in Costa Rica.