Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

5 x bijzonder Salvador - Brazilië

| Petra Horsch

Salvador is de meest Afrikaans aandoende stad van Zuid-Amerika. Dit komt omdat de meeste slaven destijds naar deze regio zijn vervoerd om op de suikerrietplantages te werken. Nog meer dan in andere delen van Brazilië proeft u hier de zinderende sfeer van een swingende en bruisende cultuur. Salvador is de stad van de gevechtsdans Capoeira, de Axé muziek, de Candomblé religie en de heerlijke lokale gerechten zoals Acarajé en Moqueca. Dit alles maakt Salvador zeker een bezoek waard. In deze blog neemt Petra u mee naar Salvador en laat ze u zien wat deze stad nu zo bijzonder maakt.

1. ​Het oude stadshart van Salvador

In het oude stadshart Pelourinho vindt u nog vele historische straatjes met Portugees koloniale gebouwen met typische Portugese gekleurde siertegels. De geur van de typische gerechten komen u tegemoet. De stad kent twee niveaus die met de 72 meter hoge lift ‘Elevador Lacerda’ met elkaar verbonden zijn. Tegenwoordig wordt deze lift voornamelijk gebruikt om te genieten van het uitzicht over de ‘Baía de Todos os Santos’ oftewel de baai van de Allerheiligen.

2. Capoeira

Is het een sport, een dans of een gevechtskunst? Capoeira is eigenlijk een combinatie van alle drie. Deze gevechtsdans heeft zijn oorsprong in de Braziliaanse slaventijd. Tegenwoordig wordt het door verschillende mensen wereldwijd uitgeoefend, ook in Nederland. De dans wordt gekenmerkt door snelle en complexe bewegingen, die de nodige kracht en snelheid vereisen. Over het algemeen raken de ‘vechters’ elkaar niet aan. Voordat ze een ronde beginnen begroeten ze elkaar en vervolgens gaan ze met vloeiende bewegingen met elkaar in gevecht. Wat de Capoeira anders maakt dan andere gevechtskunsten is dat er bij Capoeira gebruik wordt gemaakt van muziek, waarbij men ook de muziekinstrumenten leert bespelen. Het belangrijkste muziekinstrument is de berimbau. Dit is een eensnarig muziekinstrument dat zijn oorsprong in Angola heeft. Angolaanse slaven hebben het instrument meegenomen naar Brazilië tijdens de slavernij. Sinds 2014 is Capoeira toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

3. Dansen op Axé

Daar waar velen graag een keer carnaval willen vieren in Rio de Janeiro, zal een Braziliaan u al snel verklappen dat carnaval in Salvador een andere beleving is. Salvador staat bekend om het muziekgenre Axé dat haar oorsprong vindt in de jaren 80. Tijdens een van de carnaval optredens van Salvador werden diverse muzieksoorten met elkaar gemixt, zoals ijezá, samba, forró en nog vele andere afro-Braziliaanse en Afro-Latijnse muziekstijlen. Tegenwoordig wordt de term Axé vaak gebruikt om de diverse Afrikaanse aandoende ritmes aan te duiden.

Het Axé muziekgenre kreeg internationale aandacht toen popartiest Michael Jackson de videoclip van zijn hit ‘They Don't Care About Us’ opnam in Salvador. Als u de videoclip bekijkt, ziet u beelden van de stad Rio de Janeiro en van Salvador met de Afrikaans gekleurde drums en kleurrijke huizen in het historisch centrum.

Op dinsdagavond trekken vaak drumbands van onder andere de Olodum band door het historisch centrum de Pelourinho, om te oefenen. U hoort dan overal muziek en er wordt veel gedanst. Het is een aanrader om dan een restaurant te kiezen met een tafel bij een balkon, zodat u van boven de drumbands door de stad kunt zien lopen.

4. Acarajé en Moqueca

De Afrikaanse, inheems indiaanse en Portugese invloeden zorgen ervoor dat de keuken in Bahia een smaaksensatie is. Zelf ben ik ook gek op de smaakvolle gerechten die hier veel gegeten worden. Hoe meer kruiden, hoe lekkerder. Veel gebruikte ingrediënten in Salvador zijn olie van dendé (palmolie), kokosmelk, gember en peper.

Tijdens uw bezoek aan Salvador komt u ongetwijfeld meerdere typisch geklede ‘Baianas de Acarajé’ tegen. Dit zijn vrouwen uit de staat Bahia die de typische snack verkopen. Aracajé is een snack die gemaakt wordt van bonen en ui. Het is bolvormig en wordt gefrituurd in olie van dendé. Dit gerecht stamt uit de slaventijd. De gebruikelijke manier om een acarajé te eten is om het open te snijden en te vullen met garnalen (die op verschillende manieren kunnen worden bereid) en hete/pittige saus.

Een ander bekend gerecht is de Moqueca Baiana, een soort visstoofpot. Vis en zeevruchten worden bereid met kokosmelk, koriander, paprika (poeder), tomaat, citroensap, peper, ui en knoflook. Het gerecht wordt gemaakt in een aardewerk pan en geserveerd met rijst.

5. Lembrança do Senhor do Bonfim

Ik was ongeveer een jaar of 7 toen ik kennis maakte met het gekleurde lintje waar de tekst ‘Lembrança do Senhor do Bonfim’ opstaat. Ik kreeg het op school van een vriendinnetje die mij vertelde dat ik het om mijn pols kon knopen met drie knopen en bij elke knoop mocht ik een wens doen. Het lintje moest ik aan mijn pols houden tot deze knopen vanzelf los zouden raken en ik het armbandje kwijt zou raken. Wanneer het lintje eenmaal van mijn pols was, zouden mijn wensen uitkomen.

Als u in Salvador bent komt u ongetwijfeld deze lintjes tegen. Men gelooft dat de traditie is ontstaan doordat men vroeger stukjes stof van heiligen droeg om geluk en bescherming te vragen. Het werd steeds lastiger om stukken stof van heiligen te vinden en in 1809 besloot Manuel Antonio da Silva Servo, de penningmeester van de Broederschap van Senhor do Bonfim, om geld in te zamelen voor zijn kerkgemeenschap door lintjes te maken met hetzelfde doel. Het lintje werd eerst gemaakt van zijde en was 47cm lang, even groot als de rechterarm van het standbeeld van de patroonheilige van Salvador. Toen deed men het lintje twee keer om de pols. De letters op het lintje waren vroeger goudkleurig, later werd het geborduurd. Tegenwoordig worden de lintjes machinaal gemaakt en zijn ze niet meer zo lang.

Lintje verbindt je: Het gebaar van verbondenheid

Sinds enkele weken heeft dit lintje een extra betekenis gekregen. Latijns-Amerika lijdt namelijk zwaar onder de gevolgen van Corona. Daarom besloot Sylvia Nederhoff te starten met ‘Lintje Verbindt Je’, een initiatief waarmee ze geld inzamelt om inwoners van Latijns-Amerika te hulp te schieten. Voor € 9,95 kunt u 5 gekleurde lintjes kopen waarmee u laat zien dat u zich verbonden voelt met de mensen in Latijns-Amerika. De opbrengst gaat vervolgens naar plaatsen en mensen in Latijns-Amerika die door Corona in de problemen zijn gekomen.

Meer over dit initiatief:https://www.facebook.com/lintjeverbindtje/

Lintjes bestellen

Meer over een bezoek aan Salvador

Spreekt de stad Salvador u aan en wilt u graag een rondreis maken door Brazilië? Dat kan en wij helpen u hier graag mee. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in Brazilië, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden