Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Bogotá

Een veelzijdige metropool in de wolken

In Bogotá treft u een smeltkroes van mensen uit het hele land, het is divers en multicultureel, met een mix van moderne en koloniale architectuur. Bogotá is een verrassend groene stad met talrijke parken, het Andesgebergte in het oosten en met prachtig uitzicht op de heiligdommen van Monserrate en Guadalupe.

Ontdek Bogotá

Hoofdstad van Gran Colombia

Bogotá is de hoofdstad van Colombia en met 8 miljoen inwoners ook de grootste stad van het land. De stad ligt op 2600 meter en kent daardoor een wat koeler klimaat met temperaturen die over het algemeen schommelen tussen de 15ºC en 20ºC. Het is een kosmopolitische stad met een mix van historie en heden.

Geschiedenis

Voor de Spanjaarden aankwamen in het gebied dat we nu als Bogotá kennen, werd het bewoond door inheemse volkeren zoals de Muisca. Bogotá werd uiteindelijk in 1538 gesticht als Santa Fe door de Spaanse conquistador Gonzalo Jiménez de Quesada. Bogotá had een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Colombia van Spanje. Simon Bolivar en Francisco de Paula Santander, twee belangrijke personen in de onafhankelijkheidsstrijd, vestigden hun regeringen in Bogotá na de overwinning bij de Slag bij Boyacá. In 1819 koos Simon Bolivár Bogotá uit als hoofdstad van Gran Colombia, een land waar, naast Colombia, ook Panama, Venezuela, Peru en Ecuador bij hoorden. In de 20e eeuw is Bogotá uitgegroeid tot een moderne metropool die snel verstedelijkt is, een grote industriële groei en veel politieke instabiliteit kende. Vandaag de dag brengt het goed bewaard gebleven koloniale hart van Bogotá u terug naar al deze historie. Een bezoek aan het Museo del Oro, met een belangrijke collectie van pre-Spaanse voorwerpen, is in het licht hiervan ook zeker de moeite waard.

Interessante wijken

Bogotá heeft verschillende interessante wijken, die elk een eigen uniek karakter hebben. De meest interessante wijken volgens ons: 

Chapinero
Met een levendige mix van boetieks, bars, restaurants en kunstgalerijen s dit een van de meest trendy wijken van Bogotá. Het nachtleven is hier bruisend! 

La Candelaria
Dit is het historische centrum van de stad. Deze oude buurt heeft een groot architectonisch en cultureel erfgoed en bestaat uit oude "sta tely huizen" en grote Spaanse koloniale gebouwen met ijzeren ramen, dikke en stevige houten deuren, balkons en binnenpatio’s met prachtige verborgen tuinen. Bezienswaardigheden als het Botero-museum, het Goudmuseum en het Plaza Bolivar zijn in deze wijk gelegen. Een leuke wijk om te wandelen en cultuur te snuiven!

Parque 93
Evenals Usaquén, ligt ook Parque 93 in het noorden van Bogotá. Dit is een chique buurt met veel groen, goede restaurants en exclusieve winkels. Het park dat in de wijk gelegen is, is populair onder de locals.

Usaquén
In het noorden van Bogotá ligt de charmante Usaquén, bekend om zijn bohemien sfeer met geplaveide straten en ambachtelijke markten. Net zoals Zona G is het ook een populaire wijk voor gastronomie, met vele restaurants en cafés.

Zona G
Dit wordt ook wel gezien als het gastronomische centrum van Bogotá, de ideale wijk voor fijnproevers! U vindt hier veel restaurants met een variërend aanbod van lokale lekkernijen tot uiteenlopende internationale gerechten.

Zona Rosa
De Zona Rosa is het commerciële- en uitgaanscentrum van Bogotá. Het is een populaire wijk voor zowel de local als de toerist die op zoek is naar entertainment. In de Zona Rosa zijn tal van winkels en boetieks te vinden om te shoppen en diverse bars, clubs en restaurants voor in de avonden.

 

Cultuur en culinair

Er zijn tal van goede restaurants, gezellige bars, exclusieve winkels, leuke markten, prettige parken en nabijgelegen natuurgebieden te vinden. Het is een aanrader een bezoek te brengen aan 'Paloquemao Square' hier is één van Bogota's grootste voedselmarkten. Hier wordt vlees, vis, groenten, fruit, bloemen, bonen, quinoa, zaden, koffie en eigenlijk alles wat u maar kunt bedenken verkocht. Houdt u erg van snuisterijen en markten, dan kunt u op een zondag naar de San Alejo vlooienmarkt gaan. Dit is cultureel erfgoed van Bogota, hier bieden circa 300 kunstenaars, ambachtslieden, verzamelaars, kunst restauratoren en kleine producenten hun waren aan.
Tot slot, elk jaar in augustus viert Bogota carnaval in en rondom het Simón Bolívar Park; ongeveer 2000 kunstenaars dansen op het ritme van de salsa, cumbia, pasillo, currulao, en andere populaire muziekstijlen.

Bezienswaardigheden Bogotá

Bogotá heeft tal van bezienswaardigheden & musea die de moeite waard zijn te bezoeken. We hebben er enkele voor u op een rijtje gezet: 

Plaza Bolivar
Plaza Bolívar is het centrale plein in het historisch centrum en is tevens een belangrijk symbool van de geschiedenis en cultuur van Bogotá. Het wordt gezien als het politieke en culturele hart van de stad. Het plein is vernoemd naar Simón Bolívar, als eerbetoon aan zijn nalatenschap. Simón Bolívar was een belangrijk persoon in de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd, er staat dan ook een groot standbeeld van hem op het plein. De geschiedenis van het plein is omvangrijk en hier hebben talloze politieke en culture gebeurtenissen plaatsgevonden. Het plein wordt omringd door diverse neoklassieke overheidsgebouwen als het Casa de Nariño (Presidentieel Paleis), het Palacio de Justicia (Justitiepaleis) , het Capitolio Nacional (het Parlement) en de Kathedraal van Bogotá.
Voor veel straatartiesten en verkopers is het de ideale plek om hun waren aan de man te brengen omdat er altijd veel mensen en bedrijvigheid is op en rondom het plein. 

Cerro Monserrate
Deze iconische berg ten oosten van het stadscentrum torent boven de skyline van Bogotá uit. Vanaf  hier heeft u een prachtige panoramisch uitzicht over de hele stad en het Andesgebergte. De Monserrate is te bereiken per kabelbaan, per treintje of wandelend via een speciaal voetpad. Vanaf de voet van de berg brengen de kabelbaan en het treintje u naar boven. Naast dat de Monserrate populair is vanwege het adembenemende uitzicht over de stad heeft de berg ook een religieuze betekenis. De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Monserrate staat op de berg en is een bedevaartsoord voor veel katholieken in Colombia. Pelgrims beklimmen vaak de berg als een teken van toewijding en om te bidden bij het heiligdom. Op de berg vindt u naast de Basiliek ook enkele restaurants, souvenirwinkels en meerdere uitkijkpunten over diverse zijdes van de stad. 

Museo Botero
Dit koloniale huis is gevuld met kunstwerken gemaakt en gedoneerd door Fernando Botero. Fernando Botero staat bekend om zijn kenmerkende stijl van overdreven proporties. De collectie in het museum bestaat uit schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken van Botero. Daarnaast bevinden in zijn persoonlijke collectie kunstwerken van internationale grotheden als Picasso, Monet, Renoir, Matisse, Dali en Giacometti. Deze heeft hij aan het Museo Botero gedoneerd. 

Museo del Oro
Het Goudmuseum herbergt een van de grootste collecties pre-Spaanse gouden voorwerpen ter wereld en wordt beheerd door de Banco de la República. Al deze voorwerpen werden door verschillende inheemse culturen die ooit in het huidige Colombiaanse grondgebied woonden vervaardigd. Volkeren als de Muisca, de Quimbaya en de Tairona waren zeer bedreven in het bewerken van goud en het creëren van kunstwerken met goud.  Tijdens een bezoek aan het Goudmuseum leert u dan ook meer over de oude culturen en beschavingen van Colombia en het gebruik van goud in hun rituelen en kunst. Het is een modern museum met interactieve displays, multimediale ervaringen en informatie in meerdere talen. 

Museo de Arte Moderno de Bogotá
Hedendaagse kunstwerken van zowel Colombiaanse- als internationale kunstenaars zijn te bewonderen in het Museum voor de Moderne Kunst van Bogotá. Met regelmatige wisselende tentoonstellingen heeft de liefhebber van moderne kunst in dit museum de mogelijkheid om zich aan een breed scala aan moderne kunst te vergapen. 

Museo Nacional de Colombia
Het Nationaal Museum van Colombia is het oudste museum van het land. U vindt hier een uitgebreide collectie van voorwerpen die de cultuur, geschiedenis en kunst van Colombia weergeven. Door middel van prehistorsche voorwerpen, koloniale kunst en moderne tentoonstellingen verkrijgt u een diepgaand inzicht in de interessante geschiedenis van Colombia. 

 

3 x Doen in Bogotá

Fietstour
Een fietstocht door het historische centrum van Bogotá is een leuke manier om de stad te leren kennen. Terwijl u de oude wijken per fiets passeert, ziet u de typische statige huizen van Spaanse koloniale invloeden. U komt langs plaatsen waar de meeste toeristen niet komen, uw gids vertelt u met plezier meer over de historie, verhalen en hoogtepunten van Bogotá. 

Graffiti/art tour
Maak een graffititour door La Candelaria, het historische centrum van de stad. Bogotá barst van de moderne street art, muurschilderingen en kleurrijke graffiti, welke als ware kunst wordt gezien. Jonge artiesten kregen toestemming om de stad kleur aan de brengen op enkele muren, waardoor ze met daglicht hun talent mochten uiten. Ze zijn gemaakt als artistieke, sociale en politieke uitingsvorm door de (jonge) inwoners van de stad.

Culinaire tour
Tijdens de culinaire tour neemt uw gids u mee naar de traditionele bakkerij 'La Florida', waar u geniet van een typisch Andes-regio ontbijt. Na het ontbijt, begint uw tour in het centrum van de stad, waar verkopers, zangers en artiesten samenkomen om een ​​soort straatbeurs te vormen. Tijdens de rondleiding wordt de geschiedenis uitgelegd en zullen er meerdere stops worden gemaakt om het typische eten van Bogotá te proeven. 

Omgeving Bogotá

Niet alleen Bogotá zelf, maar ook de omgeving van Bogotá herbergt bijzondere plaatsen die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens uw verblijf in Bogotá of voor/na uw verblijf in Bogotá om uw reis te vervolgen. 

Zipaquira

Het  historische stadje Zipaquirá ligt zo’n 50 km ten noorden van Bogotá. Het staat voornamelijk bekend door de zoutmijn die ingericht is als kerk. Deze ‘Catedral de Sal’ (zoutkathedraal) is ondergrond en gebouwd in de tunnels van de zoutmijn. De zoutkathedraal heeft geen bisschop en mag daarom eigenlijk geen kathedraal genoemd worden.
Naast de zoutkathedraal is Zipaquirá een charmantje stadje met een rijk cultureel erfgoed met koloniale gebouwen, een levendige koloniale markt en musea. De uitzichten op de Andes die Zipaquirá omringen zijn prachtig! 

Villa de Leyva

Een bezoek aan het charmante plaatsje Villa de Leyva is als een romantische reis terug in de tijd. Het staat bekend om de koloniale architectuur met geplaveide straten, witgekalkte huizen en historische kerken. Het centrale plein, Plaza Mayor is met zijn 14.000m2 een van de grootste pleinen van Zuid-Amerika. De kerk die aan dit plein gelegen is stamt uit de 17e eeuw en is zeker een bezoek waard.
Net buiten het centrum van Villa  de Leyva is het Fossil Museum, war fossielen van prehistorische wezen te bewonderen zijn.  

Guatavita

Guatavita is een schilderachtig stadje dat vooral bekend is door het nabijgelegen Laguna de Guatavita. Dit kratermeer dat op ongeveer 3.000 meter boven zeeniveau ligt, heeft zowel een historische, spirituele als culturele betekenis. Het was het leefgebied van het Muisca volk en ook speelt de lokale legende van El Dorado zich hier af. In deze legende zouden de inheemse stammen zichzelf bedekken met gouden stof en vervolgens in het meer duiken en gouden voorwerpen als offers aan hun goden in het meer hebben gegooid. Hierdoor is er een obsessie ontstaan voor het vinden van de mythische stad ‘El Dorado”, waar men van gelooft dat er onmetelijke rijkdommen te vinden zijn. Tot op heden is de stad nooit gevonden, maar het blijft een belangrijk onderdeel in de Colombiaanse geschiedenis. Er komen jaarlijks veel bezoekers naar het meer vanwege het mysterie rondom het meer. Daarnaast is het een natuurgebied waar vele vogelsoorten zoals haviken en verschillende soorten kolibries leven. Ook zijn er vele inheemse boomsoorten te vinden zoals de Mano de Oso, Uvos de Monte en Té de Bogotá.
Het dropje Guatavita zelf is charmant, door de koloniale architectuur, ambachtelijke winkeltjes waar lokale kunst en handwerk aangeboden wordt. 

Rondreis door Colombia maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Colombia maken, inclusief een bezoek aan Bogotá, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen