Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Medellín

Verrassend en bruisend

Medellín een metropool van ruim 5 miljoen inwoners kent een roerig verleden. Nadat drugsbaron Pablo Escobar, die de stad tijdens de jaren 80 in zijn greep had, het leven had gelaten en zijn drugsbende werd opgerold, begon er langzaam maar zeker een andere wind te waaien. Tal van initiatieven werden gestart om het leven in Medellín aantrekkelijker te maken. Het resultaat? Een geweldige bruisende stad die u gezien móet hebben!

Ontdek Medellín

Stad van de eeuwige lente

In de vruchtbare en bergachtige Aburrá vallei ligt de stad Medellin, de hoofdstad van de Antioquia regio. Omgeven door bergen en gelegen op circa 1500 meter hoogte, heeft de stad het gehele jaar een lenteachtig klimaat met een gemiddelde temperatuur van zo’n 22°C, wat het een aangename bestemming maakt om te bezoeken. Er zijn veel parken en de stad heeft een bruisend cultureel leven. Er zijn bibliotheken, het Museo de Arte Moderno (MAMM), andere musea en er vinden verschillende culturele evenementen plaats in de stad.

Geschiedenis van de meest innovatieve stad ter wereld

Op 2 november 1675 werd Medellín gesticht door  Francisco Herrera Campuzano. Medellín heeft na oprichting veel verschillende namen gehad. Sinds 2 november 1675 is het ongewijzigd gebleven met de naam 'Villa de Nuestra Señora de la Candelaria de Medellín ', later afgekort tot Medellín. De jaren die volgde werd de stad steeds groter en kreeg bekendheid door de handel die er gedreven werd. Helaas was dit niet de enige reden dat Medellín als stad bekend werd, ook het drugsgeweld in de jaren 80 en 90 heeft de stad (negatief) op de kaart gezet. Het Medellín-kartel had een grote invloed op de stad en heeft jarenlang gezorgd voor veel onrust en geweld. In de 21e eeuw is Medellín begonnen aan een mega transformatie, zo hebben ze flink geïnvesteerd in infrastructuur, openbaar vervoer en meerdere sociale projecten. Door de stad heen werd en metro systeem en de inmiddels bekende kabelbanen aangelegd. Oude, verlaten panden in de stad werden gerenoveerd en kregen een nieuwe functie.  De stad kreeg in 2013 internationale erkenning en werd door The Wall Street Journal en Citi uitgeroepen tot de “City of the Year” en  door de invloedrijke non-profit organisatie Ubran Land Institute tot “Innovative City of the Year”. Medellín versloeg hiermee New York en Tel Aviv.

Uitstekend openbaar vervoer

Medellín heeft een zeer innovatief openbaar vervoersysteem, waarbij hypermoderne monorails naadloos aansluiten op trams, bussen en kabelbanen.
Het enige metrosysteem van Colombia ligt in Medellín en bestaat uit twee hoofdlijnen (A en B) die noord-zuid en oost-west met elkaar verbinden. De metro’s zijn veilig en schoon. Naast de metro’s beschikt Medellín ook over kabelbaanlijnen, die de (buiten)wijken die op de heuvelachtige gebieden van Medellín liggen beter met de stad te verbinden. De aanleg van deze kabelbanen hebben een grote sociale impact gehad op de stad.
Door het centrum van de stad loopt de ‘Tranvía de Ayacucho’, een moderne tramlijn die verbindingen met andere vormen van openbaar vervoer nog beter maakt.
Uiteraard rijden er ook diverse bussen in Medellín, waarvan sommige een aanvulling zijn op de metro en kabelbanen, waarbij een gecombineerd tarief geld. Ander bussen zijn juist weer snel diensten die u van de ene naar de andere kant van de stad brengen (deze zijn oranje gekleurd). 

Wijken

De miljoenenstad Medellín bestaat uit diverse wijken die elk een uniek en eigen karakter hebben. We hebben enkele interessante wijken voor u uitgelicht: 

El Poblabo

De wijk El Poblado is een van de meest welvarendste en tevens een van de meest toeristische wijken van de stad. In de wijk liggen meerdere (luxe) hotels, tal van restaurants en meerdere bars en uitgaansgelegenheden. Met name in “Parque Lleras” is het nachtleven bruisend. Ook vindt u in deze wijk winkelcentra, waarvan Santa Fe en El Tesoro de meest bekende zijn. 

Comuna 13

Comuna 13 staat bekend om de grote transformatie die de wijk heeft doorgemaakt. De geschiedenis van de wijk is tumultueus. Tegenwoordig staat de wijk bekend door de straatkunst met vele muurschilderingen en de innovatieve roltrappen die zijn aangelegd om de wijk (die op de steile heuvels gelegen is) toegankelijker te maken. 

La Candelaria (Centro)

Het historische centrum van de stad wordt ook wel de wijk La Candelaria genoemd en is een chaotische maar levende wijk. Hier vindt u vele historische gebouwen en kerken, diverse musea en markten. De meest bekende bezienswaardigheden van deze wijk zijn de Plaza Botero en het Museo de Antioquia, dat aan het Plaza Botero gelegen is.

San Javier

De wijk San Javier grenst aan Comuna 13 en staat net zoals Comuna 13 bekend om de transofmatie die de wijk en daarmee de stad Medellín is ondergaan. Ook hier zijn verschillende gemeenschapsprojecten en culturele initiatieven groot onderdeel van het leven in de wijk. San Javier is bereikbaar via de Metrocable vanuit waar u een prachtig uitzicht over de stad heeft.

Bezienswaardigheden

In het bruisende Medellín zijn diverse interessante bezienswaardigheden te vinden die de moeite waard zijn te bezoeken: 

Plaza Botero
Het Plaza Botero is een centraal plein in het hart van Medellín. Het plein dankt haar naam aan de grote, unieke beelden van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Het plein grenst aan het ‘Museo de Antioquia’. Waar een uitgebreide collectie van de werken van Botero en andere kunstenaars te vinden is. 

Comuna 13
De wijk die het toonbeeld is van de transformatie van het onveilige en gewelddadige verleden naar de levendige en culturele hotspot die het op dit moment is. De wijk bied een inzicht in de geschiedenis van de wijk. U vind hier prachtige straatkunst in de vorm van muurschilderingen. 

Pueblito Paisa
Bovenop de Cerro Nutibara ligt het nagemaakte traditionele Antioquiaans dorpje ‘Pueblito Paisa’. Hoewel het dorpje zelf niet heel veel voor stelt, geeft het een inkijkje in het landelijke leven in de dorpjes rondom Medellín. Een goede extra reden om een bezoek te brengen aan Pueblito Paisa is het panoramische uitzicht over de stad dat u vanaf de Cerro Nutibara heeft.  

Ritje met de Metrocable
De kabelbanen van Medellín zijn tegenwoordig niet meer enkel transport naar hoger gelegen wijken, maar ook een van de toeristische attracties van de stad geworden. Vanuit de kabelbaan heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de rondom gelegen bergen. De Metrocable is tevens een goed voorbeeld van het innovatieve karakter van Medellín. 

Parque Explora
Het Parque Explora is erg leuk om te bezoeken, zeker met kinderen is het de moeite waard. Het is een interactief wetenschapsmuseum en aquarium. Er zijn wisselende tentoonstellingen over onder andere biologie, neurowetenschappen en fysica. Ook wanneer u geen bezoek brengt aan het museum is het een leuke plek om een korte stop te maken in het levendige parkje dat eromheen gelegen is. 

Jardin Botánico de Medellín
De botanische tuin is de ideale plek om tot rust te komen buiten de drukte van de stad en te genieten van de natuur. De tuin zelf is prachtig met veel verschillende plantensoorten en een indrukwekkende orchideeëncollectie en vlindertuinen.

Bezienswaardigheden buiten Medellín

Buiten de stad Medellín zelf, zijn er ook interessante uitstapjes te maken vanuit de stad:

El Peñol
Op ongeveer 80km ten oosten van Medellín ligt El Peñol en het dorpje Guatapé. De naam ‘El Peñol’ verwijst naar een gemeente, maar ook naar de beroemde granieten monoliet waardoor El Peñol bekendheid heeft gekregen. Deze monoliet staat ook bekend onder de namen ‘La Piedra del Peñol’ of ‘El Peñon de Guatapé’. Deze gigantische steen is zo’n 200 meter hoog en kan beklommen worden door middel van de 740 trappen die zigzaggend langs de zijkant van de rots omhoog gebouwd worden. Eenmaal boven is het uitzicht vanaf de rots prachtig: een 360-graden zicht over de omliggende meren en heuvels.

Guatapé
Het dorpje Guatapé ligt aan de voet van El Peñol en aan de oevers van een prachtig, groot stuwmeer. Het is dorpje staat vooral bekend om de felgekleurde huizen en straatjes. De meeste huizen zijn versierd met bas-reliëfs, bekend als "zócalos," die unieke en gedetailleerde afbeeldingen weergeven uiteenlopend van bloemen en dieren tot scènes uit het dagelijks leven.
Het meer waar Guatapé aan gelegen is, is een kunstmatig stuwmeer dat ontstaan is door de bouw van een waterkrachtcentrale in de jaren 70. Vanuit Guatapé worden diverse activiteiten op het meer aangeboden, denk aan boottochten, vissen en kajakken.

Evenementen

Er vinden jaarlijks diverse evenementen plaats in Medellín, waarvan we de twee grootste kort voor u uitlichten: 

Desfile de Mitos y Leyendas
De Parade van Mythen en Legenden wordt elkaar op 7 december gehouden, op de vooravond den van de Día de las Velitas. Tijdens deze levendige, kleurrijke parade worden de mythen en legenden van de Colombiaanse folklore tot leven gebracht met typische kostuums, muziek en dansen.

Feria de las Flores
Het bekendste en belangrijkste culturele evenement van Medellín is het jaarlijkse ‘Feria de las Flores’ (bloemenfestival). Het festival wordt als sinds 1957 gehouden en vind meestal plaats in de eerste helft van de maand augustus en het duurt 10 dagen in totaal. Tijdens het festival wordt, naast de schoonheid van bloemen, ook cultuur, tradities en geschiedenis van de regio Antoquia gevierd.
Het meest bekende onderdeel van het festival is de ‘Desfile de Silletero’ ofterwel de optocht van de silleteros. De silleteros zijn boeren uit de regio die grote bloemstukken op hun rug dragen. Dit is afkomstig uit de tijd dat boeren de bloemen vanuit de bergen naar de stad moesten dragen voor de verkoop. Naast deze optocht van de silleteros is er ook een paardenoptocht, een kleurrijke parade van honderden paardrijders die door de straten van Medellín trekken. Tijdens deze 10 dagen zijn er diverse traditionele markten, concerten en optredens, waarbij een mix van traditionele Colombiaanse muziek en moderne genres ten gehore gebracht worden. In de Jardín Botánico wordt tijdens het festival een grote tentoonstelling van orchideeën georganiseerd. 

Festival Internacional de Poesía de Medellín
Jaarlijks wordt in Juli een van de grootste poëziefestivals ter wereld georganiseerd. Tijdens dit festival komen dichters vanuit de hele wereld samen om hun werken te presenteren en deel te nemen aan workshops en lezingen.

 

Rondreis door Colombia maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Colombia maken, inclusief een bezoek aan Medellin, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen