Boek nu zonder zorgen en mét duidelijkheid: Onze flexibele reisvoorwaarden. Lees meer

6 tips voor een reis naar de Galapagos

Reizen naar de Galapagos eilanden. Voor velen is het een once in a lifetime experience. Deze ervaring moet dan ook helemaal kloppen en volledig aansluiten op uw wensen. Wij helpen u hier graag mee en geven u ter voorbereiding alvast 6 tips voor een reis naar de Galapagos.

1. Wanneer wilt u op reis?

Een van de vragen die waarschijnlijk het eerste bij u opkomt is wanneer u het beste een bezoek kunt brengen aan de Galapagos. Goed nieuws, want het is het hele jaar door mogelijk om de archipel te bezoeken. Iedere maand heeft haar eigen unieke voordelen, kansen en natuurlijke gebeurtenissen. 

Heeft u specifieke redenen om naar de Galapagos te gaan, dan is het goed om te kijken of u dan wel gebonden bent aan een bepaalde maand van het jaar. Heeft u dat niet, dan kan het aantrekkelijk zijn om buiten de schoolvakanties te gaan. Op onze website hebben wij uitgebreidere informatie over de beste reistijd en wat u per maand kunt verwachten.

Meer over beste reistijd Galapagos

2. Eilandhoppen of een Cruise?

Er zijn grofweg twee manieren om de Galapagos archipel te ontdekken; 

  1. U verblijft in een accommodatie op een van de drie bewoonde eilanden. Vanuit hier wordt u op verschillende dagexcursies meegenomen en ontdekt u de geheimen van deze bijzondere plek.
  2. U stapt aan boord van een cruiseschip en vaart van eiland naar eiland om deze te bezoeken.

Onze voorkeur

Hoewel beide ervaringen onvergetelijk zijn, geven wij de voorkeur aan een Galapagos cruise. De belangrijkste reden is dat u met een cruise meer van de archipel kunt zien dan dat u kunt zien als u in een accommodatie op een eiland verblijft. Sommige eilanden zijn niet binnen een dag te bereiken. Reist u met een expeditie cruise dan is het wel mogelijk om deze afgelegen eilanden te bezoeken. Bovendien kunt u gedurende de dag langer op een eiland blijven, omdat het cruiseschip ook in de avond en nacht vaart. Kiest u voor een dagexcursie dan heeft u minder tijd omdat u ook de heen- en terugreis op een dag moet maken. 

Natuurlijk zijn er ook goede redenen om te verblijven in een accommodatie op een van de eilanden. Het is bijvoorbeeld aan te raden om dit te doen als u graag wilt duiken. Tijdens een cruise is dit namelijk lastig te realiseren en het betekent dat u een dag van het cruiseprogramma moet missen. Daarnaast wordt er bij sommige cruiseprogramma’s ook geen mogelijkheid geboden. Ook is het een mooie aanvulling op een cruise. Verblijf nog een aantal dagen voor of na uw cruise op een van de eilanden. En het kan natuurlijk zijn dat u misselijk wordt op een schip of dat u simpelweg niet op een cruiseschip wilt verblijven.

Eilandhoppen

Als u niet op een cruiseschip wilt verblijven, maar toch verschillende eilanden wilt zien dan kunt u ook kiezen voor eilandhoppen. In een programma van enkele dagen wordt u overdag meegenomen op een excursie en in de namiddag gaat u weer aan land bij een van de drie bewoonde eilanden.

3. De verschillen van een cruise

Cruise schepen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Om beter inzicht te krijgen in de verschillen zijn de cruiseschepen door de autoriteiten van de Galapagos opgedeeld in 4 categorieën. De schepen worden beoordeeld aan de hand van de kwaliteit van de schepen, de grootte en capaciteit van het schip, de kwaliteit van de bemanningsleden en gidsen. De service en wat er wel en niet is inbegrepen. 

Wij bieden lang niet alle cruiseschepen aan, omdat wij kritisch zijn op de kwaliteit en sfeer van het schip. Zo werken wij alleen maar met kleinschalige cruiseschepen die vallen in de hoogste twee categorieën, de first class en de luxury class (dit is de hoogste klasse). Op deze manier beleeft u de Galapagos op haar best. Op onze website vindt u enkele voorbeelden van cruiseschepen waar wij graag mee samenwerken.

Meer over Galapagos cruises

4. Hoeveel dagen naar de Galapagos?

Zoals eerder al aangegeven is een reis naar de Galapagos voor bijna iedereen een once in a lifetime experience. Wij raden dan ook aan om voldoende tijd te nemen om de archipel te bezoeken en de ervaring de moeite waard te maken. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de eerste dag dat u aan komt en de laatste dag dat u vertrekt in beslag worden genomen door het reizen en u nagenoeg niets ziet van deze magische plek. 

Er zijn mogelijkheden om een cruise van 4 dagen te maken. Dit betekent in de praktijk dat u dus effectief twee dagen op de Galapagos bent. Voor een volledige en onvergetelijke ervaring is het daarom misschien beter om te kiezen voor een 7 á 8 daagse cruise.

5. De beste ervaring met de juiste gidsen 

Een ander aspect dat cruciaal is voor de ervaring van de Galapagos is het niveau van de gidsen waarmee u op pad gaat. Dit betreft niet alleen hun diploma’s die ze hebben behaald, maar ook hun gastvrijheid, gevoel voor service en hun passie en liefde voor de Galapagos. Wij werken voornamelijk samen met partijen die het belang van goede gidsen inzien. Deze gidsen delen hun onvoorwaardelijke liefde voor de Galapagos en streven ernaar om hun gasten de best mogelijke ervaring te bieden. Dit betekent dat zij u meenemen naar de bijzondere plekjes op de Galapagos. U kennis laten maken met de dieren die daar leven, maar ook dat zij aanvoelen wat u als individu nodig heeft. Of dat nu gaat over een warmere wetsuit tijdens het snorkelen of extra uitleg over een vogel die voorbij komt. Zo maken zij het verschil tussen een mooie en een onvergetelijke reis.

6. Geen strandbestemming

Tot slot; wees bewust van waar u naar toe gaat. De Galapagos eilanden zijn ontzettend speciaal. Er komen dieren voor die u nergens anders ter wereld ziet. Dit is prachtig en uniek, maar daardoor ook zeer fragiel. Wanneer we op een verkeerde manier omgaan met dit unieke ecosysteem zal dit verwoestende gevolgen hebben. Dit betekent bijvoorbeeld dat u de Galapagos niet moet zien als strandbestemming. Bent u op zoek naar een mooie plek op een paradijselijke plek om te ontspannen, dan hebben we hier mooie bestemmingen voor die hiervoor veel beter geschikt zijn. Willen we deze plek ook toegankelijk houden voor de volgende generatie, dan is het belangrijk om het met respect te behandelen. Ook om deze reden kijken we goed met welke partijen we samen werken.

Een van deze mensen is Dolores Gangotena de Diez, eigenaresse van Quasar Expeditions. Nadat Dolores met haar man en een stel vrienden op een oude zeilboot een reis maakte door de Galapagos archipel bij Ecuador, besloot zij in 1986 om samen met haar man reizen aan te bieden naar deze tot dan toe nog amper ontdekte eilandengroep. De reis die ze maakte was voor haar een ervaring die haar leven veranderde en omdat ze ook andere reizigers deze ervaring wilde bieden, startte ze samen Quasar Expeditions. Vanaf het begin realiseerden ze zich dat hun mensen het verschil zouden maken en stopten ze veel tijd en energie in de training en ontwikkeling van hun team. Tijdens onze Gente Magica interviews sprak Johan met Dolores over haar liefde voor de Galapagos, over de cruisemogelijkheden voor de Galapagos die ze met Quasar Expeditons aanbiedt en haar kijk op de wereld. Bekijk haar verhaal op ons YouTube kanaal of beluister onze podcast via Spotify of Itunes.

Zelf de Galapagos bezoeken

Wilt u graag zelf de Galapagos eilanden bezoeken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over de Galapagos. Hier vindt u onder andere rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel naar +31 73 610 62 04. We helpen u graag.

Meer over de Galapagos

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden