Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Beste reistijd Galapagos

De beste reisperiode voor het bezoeken van de Galapagos eilanden is niet zozeer in maanden in te delen, maar is afhankelijk van wat u graag wilt zien. Zo komen er in de Galapagos Archipel bijvoorbeeld warme en koude zeestromen voor, wat zorgt voor ander dierenleven in verschillende perioden van het jaar.

In het kort geldt:

 • Het warme, natte seizoen; van eind december tot juni
 • Het koele, droge seizoen; eind juni tot december

Ieder seizoen heeft zo zijn eigen voordelen en het is afhankelijk van wat u wilt zien, wat de beste reistijd voor de Galapagos eilanden is. 

Beste reistijd Galapagos eilanden

Het klimaat van de Galapagos archipel kenmerkt zich door een droog en gematigd klimaat en wordt ook wel geclassificeerd als subtropisch. Hierdoor zijn de eilanden het hele jaar goed te bezoeken. Grofweg kunt u het weer op de eilanden indelen in twee hoofdseizoenen, het warme natte seizoen, en het koele droge seizoen. Het weer wordt eveneens beïnvloed door de waterstromen die samenkomen rond de eilanden. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen voordelen. 

Het warme, natte seizoen

 • Dit seizoen loopt van eind december tot juni
 • De temperatuur ligt deze maanden gemiddeld tussen de 27 en 32 graden
 • Niet alleen de luchttemperatuur stijgt, maar ook de watertemperatuur is hoger. Die kan oplopen tot 25 graden
 • Het zicht onderwater is heel erg goed, ideaal voor snorkelen en duiken
 • Maart en april zijn over het algemeen de natste seizoenen
 • De buien kunt u voornamelijk in de middag verwachten

Het koudere, droge seizoen

 • Dit seizoen loopt van eind juni tot december
 • De temperatuur schommelt deze maanden rond de 25 graden
 • De watertemperatuur ligt ongeveer op 22 graden
 • Door de bloei van het plankton is het zicht onder water minder, maar dit is wel het moment wanneer de walvishaaien aanwezig zijn
 • Door de lagere temperaturen is dit ook de broedperiode voor veel zee- en kustvogels.
  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. Temperatuur in  °C 18 19 18 19 18 17 16 15 15 15 16 17
Max. temperatuur in  °C 28 30 30 30 28 27 25 24 24 24 25 26
Aantal zon uren per dag 8 8 8 8 7 6 6 6 6 6 7 7

 

Het hele jaar door

Walvissen

Over het algemeen loopt het walvissen seizoen van juni tot en met december, waarbij in de maanden juli tot en met september de kans op het zien van walwissen het grootste is. Tijdens de maanden juni tot en met december migreren de bultrugwalvissen van de voedselrijke wateren van Antarctica naar de warmere wateren rondom de evenaar om te paren en kalveren. Met veel geluk spot u tijdens deze periode een babywalvis!
Andere soorten walvissen, bijvoorbeeld dwergvinvissen of potvissen, kunnen het hele jaar door in de wateren rondom de Galapagoseilanden gezien worden, echter ze zijn minder voorspelbaar in hun bewegingen, waardoor het lastig te bepalen is wat de beste tijd is voor deze soorten.

Wanneer u bij ons een reisvoorstel naar de Galapagos eilanden aanvraagt en specifiek interesse heeft voor walvis spotten, nemen we altijd contact op met onze lokale partners om u van actuele informatie te voorzien. 

Tijdverschil Galapagos Eilanden en Nederland/België

Tijdens de Nederlandse wintertijd is het op de Galapagos Eilanden 7 uur vroeger dan in Nederland en België. 
Tijdens de Nederlandse zomertijd is het op de Galapagos Eilanden 8 uur vroeger dan in Nederland en België.

Hoe lang is het vliegen naar de Galapagos Eilanden?

Er zijn geen directe vluchten van Amsterdam naar de Galapagos Eilanden. U zult altijd eerst naar Quito of Guayaquil in Ecuador moeten vliegen. 
Een directe vlucht van Amsterdam naar Quito bedraagt 11 uur en 45 minuten. Vanaf Quito is het ongeveer 2 uur en 15 minuten vliegen naar de Galapagos Eilanden (directe vlucht). 
Houdt u er rekening mee dat de meeste vluchten vanuit Quito naar de Galapagos met een tussenstop in Guayaquil zijn en de reistijd daarom langer zal zijn. 
De vluchttijd naar Guayaquil bedraagt 13 uur en 55 minuten en is met een overstap in Quito.  Vanaf Guayaquil is het ongeveer 2 uur vliegen naar de Galapagos Eilanden (directe vlucht). 

Galapagos eilanden bezoeken?

Wilt u graag zelf de Galapagos eilanden bezoeken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen