Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Waarom zijn de Galapagos-eilanden zo bijzonder?

| Sapa Pana Travel

De Galapagos-eilanden staan hoog op de verlanglijst van menig natuurliefhebber, maar waarom zijn de Galapagos-eilanden zo bijzonder? Wat rechtvaardigt de exclusieve status van de Galapagos en waarom behoort het tot één van onze meest geliefde bestemmingen? In dit blog leest u het antwoord op die vragen. Een reis naar dit deel van de wereld is voor de meesten een once in a lifetime experience. Deze ervaring moet dan wel helemaal kloppen en volledig aansluiten op uw wensen. Daarom ondersteunen wij u op deze manier zo goed mogelijk bij uw voorbereidingen, en helpen u vervolgens graag verder.

Waarom zijn de Galapagos-eilanden zo bijzonder?

Wat de Galapagos-eilanden zo uniek maakt, is haar maagdelijkheid. De diersoorten op de eilanden hebben van oudsher geen of nauwelijks natuurlijke vijanden, ook zijn ze niet op grote schaal bejaagd. De unieke natuurbeleving die u op de Galapagos beleeft zit hem in uw ontmoeting van de verschillende diersoorten, in alle rust, zonder dat de dieren uit angst voor u wegrennen of opvliegen. U voelt zich daardoor meer één met de natuur (noot: zonder dat het een sport hoeft te worden om de dieren zo dicht mogelijk te benaderen!). Bekendheid verlenen de eilanden natuurlijk om de evolutietheorie van Charles Darwin, die onder andere op deze plek gestalte kreeg. Lees meer hierover in de blog de unieke dieren op de Galapagos.

Wat is de beste reistijd voor de Galapagos?

Goed nieuws, want het is het hele jaar door mogelijk om de archipel te bezoeken. Iedere maand heeft zijn eigen unieke voordelen. Wilt u naar de Galapagos vanwege het kunnen zien van een bepaalde diersoort of het beleven van een natuurlijke gebeurtenis, dan kan het zaak zijn om uzelf verder te informeren om in die gunstige periode van het jaar te gaan. Heeft u dat niet en bent u flexibel in reistijd, dan kan het aantrekkelijk zijn om buiten de schoolvakanties te gaan, wanneer het wat rustiger en goedkoper is. Wilt u in onze zomermaanden of tijdens de kerstdagen reizen? Reserveert u dan op tijd, zeker een half jaar vooruit. Op onze website geven we u uitgebreidere informatie over de beste reistijd voor de Galapagos.

Direct informatie over de Galapagos

Waar liggen de Galapagos-eilanden?

Eigenlijk kan gesteld worden dat de naam en faam van de Galapagos-eilanden dat van haar moederland voorbij is gestreefd. Wat niet iedereen weet is dat de archipel bij het land Ecuador behoort. Op ca. 1000 kilometer uit de kust van dit land, pal op de evenaar in de Stille Oceaan, dient u de Galapagos te zoeken op de kaart. Combineert u de eilanden vooral met haar moederland Ecuador! De Andeslandschappen die u hier treft, de bijzondere natuur in haar nevelwouden en regenwouden en haar prachtige oude steden maakt de combinatie met de Galapagos tot een topreis van wereldklasse

Hoe komen de Galapagos-eilanden aan hun naam?

De Galapagos-eilanden zijn bij toeval ontdekt. In 1534 voer de bisschop van Panama naar Peru, om daar te bemiddelen in een ruzie tussen Conquistadores Frascisco Pizarro en Diego de Almagro. De wind dreef hem oostwaarts en hij landde op deze maagdelijke archipel. Op basis van de vorm van de eilanden vernoemde hij ze naar zeeschildpadden, Galapagos. De officiële naam is overigens Archipiélago de Colón (Columbus-archipel) maar niemand die deze naam gebruikt, ook de Ecuadoreanen niet.

Hoe bezoek je de Galapagos-eilanden?

Hele goede vraag. De Galapagos-eilanden zijn alleen te bereiken per vliegtuig. Vanaf de steden Guayaquil en Quito worden dagelijkse vluchten uitgevoerd. Er zijn twee manieren om de eilanden verder te ontdekken.

De laatste jaren zien we de vestiging van een aantal vier- en vijfsterrenhotels op het hoofdeiland Santa Cruz. Deze hotels bieden excursies naar nabijgelegen stranden en dag uitjes per boot naar iets verder weg gelegen hotspots. Dit soort hotels zijn een goede optie als u snel last heeft van zeeziekte en het comfort en ruimte wilt die een hotel u kan bieden. Ook als u van plan bent om te duiken is deze optie aan te bevelen.

Onze voorkeur gaat echter uit naar het maken van een Galapagos-cruise. Cruisen langs de eilanden van de Galapagos is een ongeëvenaarde ervaring. Denkt u niet aan enorme schepen: de cruiseboten die wij gebruiken hebben maximaal 8-10 hutten, dus er reizen niet meer dan 16-20 personen mee. Met deze kleine groep vaart u een route langs verschillende eilanden, naar de mooiste plekjes. Hier worden landingen gemaakt en heeft u de mogelijkheid om de bijzondere dieren te zien tijdens wandelingen, kanotochten of snorkelsessies. Een dergelijke cruise stelt u in de gelegenheid de verscheidenheid van de archipel te ervaren, de mooiste plekjes te bereiken en een completer beeld te krijgen van de rijke dierenwereld. U overnacht op een luxe jacht, en slaapt in een comfortabele privé hut met eigen badkamer faciliteiten.  

Hoe lang bezoek je de Galapagos-eilanden?

Zoals u hierboven las zijn de eilanden alleen bereikbaar per vliegtuig vanaf het vasteland van Ecuador. Omdat u bij aankomst op de lokale luchthaven nog even bezig bent met de formaliteiten om het Nationale Park in te reizen, kunt u stellen dat u op de eerste dag van uw bezoek weinig tijd heeft voor activiteiten. Vanwege het relatief vroege tijdstip van de vlucht terug naar Ecuador geldt dit ook voor de laatste dag. Zo biedt u een verblijf op de Galapagos van 5 dagen, of het maken van een 5-daagse cruise, in feite slechts 3 volle dagen natuurbeleving.

De Galapagos-eilanden vormen op mondiaal niveau een unieke bestemming, die ongetwijfeld hoog zal eindigen op de lijst van mooiste reizen van uw leven. De bestemming is ook exclusief en prijzig; niet veel reizigers keren om die reden snel terug. Ons devies is daarom: áls u het doet, doe het dan goed. Reserveert u op de eilanden een hotel, dan kan een verblijf van vier of vijf dagen volstaan. Boekt u een cruise en past het binnen uw budget, dan raden we u aan om een 7 of 8-daagse cruise te nemen. Zo haalt het maximale uit uw verblijf en u zult hier zeker geen spijt van krijgen! 

Waar moet je op letten bij het boeken van de Galapagos-eilanden? - Wilt u een cruise boeken naar de Galapagos? Bedenk dan voor uzelf een aantal zaken:

  • cruciaal is voor de ervaring van de Galapagos is het niveau van de gidsen waarmee u op pad gaat. Dit betreft niet alleen hun diploma’s die ze hebben behaald, maar ook hun gastvrijheid, gevoel voor service en hun passie en liefde voor de Galapagos. Wij werken voornamelijk samen met partijen die het belang van goede gidsen inzien. Deze gidsen delen hun onvoorwaardelijke liefde voor de Galapagos en streven ernaar om hun gasten de best mogelijke ervaring te bieden. Dit betekent dat zij u meenemen naar de bijzondere plekjes op de Galapagos. U kennis laten maken met de dieren die daar leven, maar ook dat zij aanvoelen wat u als individu nodig heeft. Of dat nu gaat over een warmere wetsuit tijdens het snorkelen of extra uitleg over een vogel die voorbij komt. Zo maken zij het verschil tussen een mooie en een onvergetelijke reis.

  • Bent u specifiek op zoek naar bepaalde diersoorten? Niet alle soorten komen verspreid voor op alle eilanden. Vraagt u bij ons welke route u zou moeten afleggen om de meeste kans te maken.

  • de ene cruise-aanbieder is de andere niet. Er bestaan verschillende categoriën boten, die qua grootte, comfort en personeel van elkaar verschillen. Wilt u een ruime hut met tweepersoonsbed? Wilt u een hut die kan worden aangepast naar een familiehut voor uw kinderen? Of wilt u juist een éénpersoonshut? Wilt u een balkon waarop u in de ochtend kunt genieten van een privé ontbijt? Wilt u genieten van haute cuisine tijdens uw cruise? Op basis van deze vragen kiezen wij het beste jacht voor u uit. Wij werken met een selecte keuze van aanbieders waarvan we weten dat ze top service leveren. 

Een van deze cruise-aanbieders is Dolores Gangotena de Diez, eigenaresse van Quasar Expeditions. Nadat Dolores met haar man en een stel vrienden op een oude zeilboot een reis maakte door de Galapagos archipel, besloot zij in 1986 om samen met haar man reizen aan te bieden naar deze tot dan toe nog amper ontdekte eilandengroep. De reis die ze maakte was voor haar een ervaring die haar leven veranderde en omdat ze ook andere reizigers deze ervaring wilde bieden, startte ze samen Quasar Expeditions. Vanaf het begin realiseerden ze zich dat hun mensen het verschil zouden maken en stopten ze veel tijd en energie in de training en ontwikkeling van hun team. Tijdens onze Gente Magica interviews sprak Johan met Dolores over haar liefde voor de Galapagos, over de cruisemogelijkheden voor de Galapagos die ze met Quasar Expeditons aanbiedt en haar kijk op de wereld. Bekijk haar verhaal op ons YouTube kanaal of beluister onze podcast via Spotify of Itunes.

Zelf de Galapagos bezoeken

Wilt u graag zelf de Galapagos eilanden bezoeken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over de Galapagos. Hier vindt u onder andere rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel naar +31 73 610 62 04. We helpen u graag.

Meer over de Galapagos

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden