Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Rondreis Noord Chili en Argentinië

22 dagen - vanaf € 4.975,- per persoon

autorijden - actief - Andesgebergte - natuur - oude beschavingen

 • Spot vicuñas en guanacos in fenomenale landschappen van Lauca NP
 • Ervaar de droogste woestijn ter wereld in noord Chili
 • Rij via 4800 meter hoge bergpassen en witte zoutvlaktes over de Andes
 • Maak kennis met de nazaten van de Inca’s in noord Argentinië
 • Nip aan een goed glas wijn in een finca net buiten Salta

Reisbeschrijving

Dag 1: Amsterdam – Santiago

Uw bijzondere reis door noord Chili en Argentinië gaat vandaag van start. U stapt in Amsterdam aan boord van uw intercontinentale vlucht naar de Chileense hoofdstad Santiago, waar u de volgende ochtend aankomt.

Dag 2: Santiago

U arriveert vandaag in Santiago. Bij aankomst op de luchthaven zult u welkom geheten worden door een van onze lokale medewerkers en wordt u naar uw hotel gebracht. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding, waarop u even kunt bijkomen van uw vlucht en/of alvast kennis kunt maken met de stad. U verblijft in de sfeervolle wijk Lastarria, het hart van de stad Santiago, met diverse restaurants en musea in de directe omgeving. Deze wijk staat synoniem voor de trots en creativiteit van de inwoners van deze stad. 
Overnachting: Casa Bueras Boutique Hotel | logies & ontbijt

 

Dag 3: Santiago – Arica

U vliegt vandaag met een binnenlandse vlucht naar Arica. U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Santiago gebracht, waar u aan boord stapt van uw vlucht. Bij aankomst op de luchthaven van Arica haalt u uw huurauto op en rijdt u naar uw hotel (ca. 18 km | 30 min rijden). Arica ligt in het noorden van Chili, zeer dicht bij de grens met buurland Peru en wordt ook wel ‘de stad van de eeuwige lente’ genoemd. 
Overnachting: Hotel Apacheta | logies & ontbijt

Dag 4: Arica

Deze dag is vrij gepland. Arica heeft een aardig centrum waarbij u een kijkje kunt nemen bij het oude treinstation waar de lijn Arica - La Paz ooit vertrok. Tevens heeft Arica een interessant archeologisch museum over de verschillende etnische groeperingen die de streek door de eeuwen heen hebben bevolkt. Hier ziet u ook de goed geconserveerde Chinchorro mummies die ouder zijn dan de mummies uit Egypte en hiermee de oudste ter wereld zijn, zo’n 7600 jaar oud.
Overnachting: Hotel Apacheta | logies & ontbijt

Dag 5: Arica – Codpa vallei

(ca. 120 km | 2 uur rijden)
Vandaag rijdt u verder naar uw volgende bestemming, de Codpa vallei. Wanneer u de stad Arica verlaat is het een aanrader om een bezoek te  brengen aan El Morro, een steile helling, gelegen aan de zuidkant van de stad. Vanaf hier kunt u een deel van de Azapa vallei zien, een vruchtbare en smalle oase waar veel groente wordt verbouwd. De vallei wordt omlijst door twee heuvels en wordt gescheiden door de San Jose rivier, die tijdens het zomerseizoen stroomt. Door de unieke klimaat kan hier het hele jaar door een grote verscheidenheid aan groente en fruit worden verbouwd. Zo wordt hier de Azapa-olijf verbouwd, bekend om haar violette kleur en bittere smaak, dat een stevige olie geeft.
Overnachting: Aruma Codpa lodge | logies & ontbijt

Dag 6: Codpa vallei

Deze dag is vrij gepland. U bevindt zich in een verrassend groene oase in een diepe kloof op een hoogte van 1850 meter. Het dorp Codpa staat bekend om zijn kerk, fruitcultuur en zijn ambachtelijke wijn genaamd Pintatani. U kunt vanuit hier onder andere het Surire zoutmeer en omliggen nationale parken bezoeken.
Overnachting: Aruma Codpa lodge | logies & ontbijt

Dag 7: Codpa vallei – Putre 

(ca. 160 km | 4,5 uur rijden)
Vandaag stapt u weer in de auto om een mooie route te rijden, vanuit de Codpa vallei naar Putre. Onderweg passeert u de petrogliefen van Ofragía en de gehuchten Timar, Tignamar, Saxamar, Belen en Chaquipiña. U kunt onderweg ook nog een bezoek brengen aan de Tambo de Zapahuira. Eenmaal aangekomen in het hooglanddorp Putre, gelegen op een hoogte van 3600 meter boven zeeniveau, zult u versteld staan van de omliggende bezienswaardigheden en de nabijgelegen met sneeuw bedekte vulkaanpieken.
Overnachting: Hotel Qantati | logies & ontbijt

Dag 8: Putre

Vandaag is vrij gepland en u kunt verschillende activiteiten gaan ondernemen. Zo kunt u bijvoorbeeld de nationale parken Las Vicuñas en Lauca gaan bezoeken. In deze parken ziet u grote groepen guanaco's, vicuñas (kameelachtigen) en ñandus (soort struisvogel). Het nationale park Lauca is vanwege haar spectaculaire landschappen, unieke flora en fauna aan de UNESCO-lijst van werelderfgoederen toegevoegd. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan het Lago Chungara, het hoogst gelegen meer ter wereld. Een aanrader is ook een bezoek aan het dorpje Parinacota, gelegen in het nationale park Lauca aan de voet van de gelijknamige vulkaan. Dit dorpje is nog prachtig authentiek en de bewoners zullen u hun producten zoals handgewoven kleden en coca bladeren aanbieden.
Overnachting: Hotel Qantati | logies & ontbijt

Dag 9: Putre – Lauca – Arica

(ca. 140 km | 2,5 uur rijden)
Vandaag rijdt u terug naar Arica. U kunt in de ochtend nog een bezoek brengen aan het nationale park Lauca en in de middag richting Arica rijden. U kunt er ook voor kiezen om onderweg een bezoek te brengen aan het Pukara de Copaquilla-fort, waar u op eigen gelegenheid rond kunt lopen. Richting Arica volgt hierna de weg naar Poconchile, waar u een bezoek kunt brengen aan de San Gerónimo kerk, gebouwd in 1580, en het immense kerkhof wat erbij hoort. Op weg naar Arica zult u de Lluta Vallei binnenrijden en hier ziet u veel sporen van de oude Inca-route die van de kust naar de hooglanden liep. Tijdens een stop in Rosario kunt u de tijd nemen om de geogliefen die gemaakt zijn door de Inca's te bekijken. 
Overnachting: Hotel Apacheta | logies & ontbijt

Dag 10: Arica – Iquique

(ca. 315 km | 4,5 uur rijden)
U rijdt vandaag verder naar Iquique, gelegen in de woestijn, aan de kust. Wanneer u Arica verlaat kunt u nog op weg naar Iquique een bezoek brengen aan de Cuevas de Anzota, gelegen op 12 km ten zuiden van Arica. Onderweg naar Iquique kunt u nog een bezoek brengen aan het verlaten mijnwerkersstadje (ook wel spookstadje), genaamd Humberstone. Het klimaat in Iquique is zeer aangenaam en u kunt lekker even ontspannen aan zee. Iquique heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als een commercieel centrum. De warmwaterbronnen en thermale baden trekken bezoekers vanwege de modderbaden en helende eigenschappen van deze oases. De Andes trekt voornamelijk veel bergbeklimmers, wandelaars en fotografen. In de stad zijn vele winkels en een groot winkelcentrum, aangezien Iquique een vrije handelszone heeft en belastingvrij is, is winkelen hier een goede keuze.
Overnachting: Hotel Hilton Garden Inn Iquique | logies & ontbijt

Dag 11: Iquique – San Pedro de Atacama

(ca. 490 km | 6,5 uur rijden)
Vanuit Iquique rijdt u vandaag verder land inwaarts, vanaf de kust rijdt u door de droogste woestijn ter wereld naar het plaatsje San Pedro de Atacama. Neem onderweg een kijkje bij Chiquicamata, een van de grootste kopermijnen ter wereld. De ingang van deze mijn ligt ongeveer 15 km voor Calama. San Pedro de Atacama is een kleine oase in dit soms bizarre en uitgestrekte landschap en ligt op ongeveer 2500 meter hoogte. Dit dorp is een aantrekkelijke uitvalsbasis om vanuit hier de bijzondere omgeving te ontdekken. De Atacama woestijn ligt in het Noordoosten van Chili op de grens met Peru, Bolivia en Argentinië. Deze woestijn heeft een oppervlakte van 105.000 km2. 
Overnachting: Casa Solcor Boutique | logies & ontbijt

Dag 12 en 13: San Pedro de Atacama

Er is genoeg te doen in deze unieke omgeving. Het is aan te raden om in de ochtend een bezoek te brengen aan de indrukwekkende El Tatio geisers met maar liefst 40 geisers en een groot aantal warmwaterbronnen en modderpoelen. Bij zonsopgang zijn deze heetwaterbronnen op haar mooist. U kunt ook een bezoek brengen aan de Atacama zoutvlakten, die miljoenen jaren geleden ontstonden toen enorme binnenzeeën opdroogden. Verder is het bezoeken van de Vallei van de Maan ook meer dan de moeite waard. Deze vallei dateert van tussen 250 en 200 miljoen jaar geleden, toen alle continenten nog verenigd waren. Nog altijd worden door de constante erosie steeds nieuwe paleontologische ontdekkingen gedaan. Verschillende dinosaurussoorten, reptielen en planten uit lang vervlogen tijden werden hier zo goed als intact teruggevonden. Dit maakt van Valle de la Luna een van de belangrijkste paleontologische sites ter wereld. Hiervoor werd het tot Werelderfgoed verklaard door de Unesco. Lees verder over de vier favoriete plekken in de Atacama van onze Petra
Overnachting: Casa Solcor Boutique | logies & ontbijt
 

Dag 14: San Pedro de Atacama – Purmamarca

(410 km | 5,5 uur rijden)
Vandaag gaat uw reis per huurauto verder en verlaat u Chili, door de grens over te steken met Argentinië, naar het stadje Purmamarca. De route die u vandaag aflegt, geldt zonder meer als een van de meest spectaculaire routes van Zuid-Amerika. Even buiten San Pedro loopt de weg snel omhoog. Het landschap is indrukwekkend. U passeert majestueuze vulkaantoppen en kleine bergmeren, waar grote zwermen flamingo’s en groepen vicuña’s zich ophouden om zich te voeden. Wanneer u bij de Chileens / Argentijnse grens aankomt, bent u een hoogte van ruim 4800 meter gepasseerd. In Argentinië verandert het landschap opnieuw en onderweg naar Purmamarca passeert u de Salinas Grandes, een enorm zoutmeer. Purmamarca ligt op 2200 meter hoogte aan de voet van de ‘Cerro de Siete Colores’, de indrukwekkende berg die daadwerkelijk 7 kleuren heeft. De kleuren in de rotsen ontstaan door oxidatie van de verschillende mineralen in de bodem: mangaan geeft een paarse kleur, koper geeft groen, klei zorgt voor een gele kleur en naargelang het ijzergehalte zijn er diverse tinten rood. Het is een perfecte plek om deze dag te acclimatiseren en te wennen aan de rust en ruimte die het hoge noorden van Argentinië biedt.
Overnachting: Hotel Manantial del Silencio | logies & ontbijt

Dag 15: Purmamarca

Deze dag heeft u de mogelijkheid om Purmamarca en haar omgeving verder te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het centrale plein waar vele producten worden verhandeld; poncho’s, kleden en souvenirs of het kerkje Iglesia Santa Rosa de Lima. Maar u kunt ook een bezoek te brengen aan het noordelijker gelegen plaatsje Humahuaca en u kunt eventueel via de route 9 naar Abra Pampa rijden. Net voor Abra Pampa neemt u dan de route 40 weer naar het zuiden, richting Tres Morros, waarna u via de route 52 weer terugkeert in Purmamarca. Tijdens deze tocht rijdt u door een indrukwekkende hoogvlakte landschap en bereikt u de zoutvlakte.
Overnachting: Hotel Manantial del Silencio | logies & ontbijt
 

Dag 16: Purmamarca – Salta

(ca. 198 km | 3 uur rijden)
Vandaag rijdt u verder naar Salta. Nadat u San Salvador de Jujuy gepasseerd bent, kunt u het beste rechts aanhouden naar Salta op de oude Ruta 9 via el Carmen, La Caldera en Vaqueros. Deze route voert u door een prachtig subtropisch regenwoud. De route is prima verhard, maar het is een zeer smalle weg, met vele bochten dus neem er de tijd voor. De route is echter adembenemend mooi en onderweg zult u zeker plekjes tegenkomen om te stoppen, zodat u op uw gemak van de overweldigende natuur kunt genieten. Uiteindelijk verblijft u in een rustieke 'finca' net buiten Salta. Gelegen op de groene uitlopers van het noordwestelijke Andesgebergte. De eigenaren Valentina en Fabrizio kwamen in 2006 vanuit Italië naar Argentinië om hier hun droom te gaan verwezenlijken. Niet voor niets kozen ze deze prachtige locatie in het noordwesten van Argentinië. U kunt hier wandelen, voortreffelijk paardrijden en in alle rust genieten van een traditionele 'parilla' (geroosterd vlees) met een goed glas wijn. In de prachtige tuin ligt een onverwarmd zwembad. Geniet vanaf hier van het majestueuze uitzicht op de bergen. 
Overnachting: Finca Valentina | logies & ontbijt

Dag 17: Salta

Deze dag is vrij gepland. Salta betekent in Quechua, de taal van de Inca’s, ‘erg mooi’ en de provincie doet deze naam zeker eer aan. De regio heeft schitterende canyon landschappen met veelkleurige bergen, maar ook hoogvlakten (punas) met metershoge cactussen. Salta is een mooie koloniale stad met een aantrekkelijk centraal plein, het Plaza de Armas, waaraan ook een aantal goede restaurants gevestigd zijn. U kunt een bezoek brengen aan de belangrijkste bezienswaardigheden van Salta, zoals de kathedraal, de San Francisco kerk en de San Bernardo berg, van waar u een geweldig uitzicht heeft over de stad. U kunt er ook voor kiezen de wijnstreek rondom nabij gelegen Cafayate te gaan ontdekken en deel te nemen aan een wijnproeverij.
Overnachting: Finca Valentina | logies & ontbijt

Dag 18: Salta – San Antonio de los Cobres

(ca. 170 km | 3 uur rijden)
Vandaag gaat u weer verder met uw reis, naar San Antonio de los Cobres. U reist weer in de richting van Chili, waarbij u nog één nacht in San Antonio de los Cobres zult doorbrengen, voordat u de grens oversteekt. San Antonio de los Cobres is een inheems bergdorpje, waar de precolumbiaanse cultuur goed bewaard is gebleven. U volgt hierbij de route 51, die nog voor een gedeelte onverhard is. San Antonio de los Cobres is op ongeveer 3800 meter hoogte gelegen. 
Overnachting: Hotel De las Nubes | logies & ontbijt

Dag 19: San Antonio de los Cobres – San Pedro de Atacama

(ca. 350 km | 5 uur rijden)
Na het ontbijt vertrekt u weer naar het Chileense plaatse San Pedro de Atacama. Opnieuw passeert u de zoutvlakte Salinas Grande en reist u door het spectaculaire hoogvlakte landschap, dat u ditmaal vanaf de andere kant bekijkt. U kunt in San Pedro de Atacama het Padre le Paige museum bezoeken. Het museum heeft een grote collectie mummies en is meer dan de moeite waard om te bezoeken. De Atacama-woestijn is een paradijs voor archeologen omdat het er nooit regent en hierdoor alles eeuwen bewaard blijft. Er valt officieel een halve millimeter regen per jaar. Toch liggen hier en daar wat plassen en meertjes, afkomstig van het smeltwater van het Andesgebergte. Gustavo Le Paige was een archeoloog die met enkele anderen het museum 'Museo Gustavo Le Paige' oprichtte. Wanneer u meer wilt weten van de geschiedenis van de verschillende volken dan is dit de plek om de nodige kennis op te doen.
Overnachting: Casa Solcor Boutique | logies & ontbijt

Dag 20: San Pedro de Atacama – Calama – Santiago

U rijdt vandaag naar de luchthaven van Calama (ca. 100 km | 1,5 uur rijden), waar u uw huurauto inlevert. Hier stapt u aan boord van uw binnenlandse vlucht naar Santiago. Bij aankomst op de luchthaven wordt u door een van onze lokale medewerkers en wordt u naar uw hotel gebracht. U verblijft nog een nacht in Santiago alvorens u de volgende dag terug reist naar Nederland.
Overnachting: Casa Bueras Boutique Hotel | logies & ontbijt

Dag 21: Santiago – Amsterdam

Uw rondreis door het noorden van Chili en Argentinië komt deze dag teneinde. U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven van Santiago gebracht, waar u aan boord stapt van uw intercontinentale nachtvlucht naar Amsterdam.

Dag 22: Amsterdam

U komt vandaag aan in Amsterdam.
 

Reissom

Vanaf € 4.975,- per persoon

 • Op basis van 2 samen reizende personen
 • Afhankelijk van het moment van boeken, beschikbaarheid van de lokale vluchten, beschikbaarheid van de accommodaties en de periode van reizen

Inbegrepen:

 • binnenlandse vluchten, economy class 
 • 19 hotelovernachtingen, maaltijden zoals vermeld 
 • 18 dagen huurauto (Cat. G: Toyota RAV 4 of vergelijkbaar alternatief) incl. verzekering vanuit Arica met drop-off in Calama 
 • alle transfers zoals vermeld 
 • 24/7 onze back-up; lokaal en in Nederland 
 • uitgebreid reisbescheidenpakket met kleine attentie 

Niet inbegrepen:

 • internationale vluchten, desgewenst reserveren we deze voor u
 • early check-in / late check-out, op basis van beschikbaarheid wordt deze soms door hotel gegeven. Wilt u er zeker van zijn dat u dit heeft, informeer bij ons naar de meerprijs. 
 • publieksheffing Calamiteitenfonds reizen; €2,50 per boeking 
 • SGR-bijdrage van € 5,- per persoon per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Reisvoorstel aanvragen

Wilt u ook deze rondreis maken? Bovenstaande reis kunnen wij natuurlijk voor u verzorgen, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën. Neem gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04, stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl of vraag hieronder een offerte op maat aan. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen

Terug naar luxe reis Chili

Terug naar luxe reis Argentinië

Meer inspiratie - Bekijk onze blogartikelen