Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

De 10 mooiste grensovergangen in Zuid-Amerika

| Johan van Rijswijck

In een tijd als deze, waarbij we niet kunnen reizen en de meeste grenzen gesloten zijn, droom ik van mijn mooiste reismomenten en hoop ik dat ik hier snel weer momenten aan toe kan voegen. Zo gaan mijn gedachte uit naar de routes die ik met een auto heb afgelegd. Meer dan 80.000 kilometer heb ik in Zuid-Amerika gereden en ben met de auto vele grenzen overgestoken. In dit blog heb ik mijn 10 mooiste grensovergangen in Zuid-Amerika op een rijtje gezet.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het moois dat Latijns-Amerika u als reiziger te bieden heeft. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wat grensovergangen zo bijzonder maakt

Mijn hart gaat altijd sneller kloppen als ik bij een grens kom. In Europa kennen we het eigenlijk niet meer. We passeren de grens en zien dit aan de borden langs de weg en op onze navigatie. Maar in Latijns-Amerika is dit anders. Ik vind de bedrijvigheid die er bij grenzen heerst mooi. Mensen zijn er onderweg, gaan een nieuw land binnen, vol met dromen en verwachtingen van de nieuwe bestemming. De statieportretten van de leiders van het desbetreffende land hangen aan de muur. Op het eerste oog lijken ze er al honderden jaren te hangen, maar toch worden ze iedere keer bij de wisseling van de macht vervangen. De mooiste grensovergangen zijn voor mij de kleine grensovergangen op afgelegen plekken. De plekken waar je letterlijk voor een slagboom moet stoppen en die dan door de douane beambte van dienst met de hand omhoog wordt gedaan wanneer de noodzakelijke formaliteiten zijn afgewikkeld.

1. De hoogtste grensovergang van Zuid-Amerika

Paso de Jama tussen Chili & Argentinië
Deze grensovergang ligt in het noorden van Chili en Argentinië en verbindt de Chileense plaats San Pedro de Atacama met de stad Jujuy in Argentinië. De grens ligt op ongeveer 4200 meter boven zeeniveau en geldt daarmee als één van de hoogste grensovergangen ter wereld. Enkele tientallen kilometers van deze grensovergang aan Chileense zijde passeert de route zelfs een hoogte van meer dan 4800 meter. Heel soms is de grensovergang gesloten vanwege hevige sneeuwval op het hoogste deel van de route.

De route loopt door een beschermd natuurgebied met imposante vulkaantoppen en zoutmeren waar grote zwermen flamingo’s leven. In het noorden van Argentinië voert de route door een glooiend landschap, u passeert de zoutvlakte Salinas Grande en u bereikt het pittoreske plaatsje Purmamarca aan de voet van de heuvel met de zeven kleuren. Wanneer u doorrijdt naar Salta rijdt u het laatste gedeelte van de route door een nevelwoud.

2. Terug in de tijd

Kasani tussen Peru & Bolivia
Wanneer u houdt van een kneuterige bedrijvigheid, stoffige douanekantoortjes met veel papierwerk en streng kijkende douanebeambten, met op hun bureau een bosje nepbloemen, dan is Kasani de place to be. Deze grens tussen de Peruaanse stad Puno en het Boliviaanse plaatsje Copacabana ligt aan het Titicaca meer. Het meer ligt op 3.850 meter boven zeeniveau en geldt als het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Tussen de twee grensposten ligt ongeveer één kilometer niemandsland met in het midden een oude stenen toegangspoort. Bij zowel de Boliviaanse als Peruaanse grenspost vindt u een ouderwetse slagboom die, in het geval u met de auto bent, omhoog wordt gedaan nadat alle formaliteiten zijn afgerond.

Rondom de grens heerst altijd een gezellige drukte. Indiaanse vrouwen in traditionele klederdracht en met hun kenmerkende bolhoedjes brengen er hun waar aan de man. De route van en naar de grenspost is prachtig en loopt voornamelijk langs het Titicaca meer. Om vanuit Copacabana de belangrijkste Boliviaanse stad La Paz te bereiken dient u met een klein veerpontje het Titicaca meer over te steken. Op deze veerpondjes kunnen twee personenauto’s of één touringcar worden geplaatst.

3. Drielandenpunt zonder grenzen

Grensovergang tussen Colombia, Brazilië en Peru
Deze grens wil ik noemen, omdat het eigenlijk geen grens is. Leticia is een Colombiaanse plaats aan de Amazone rivier, die overloopt in de Braziliaanse plaats Tabatinga. Wanneer u vanuit deze plaatsen met een bootje de Amazone rivier oversteekt, dan komt u in Peru. Het bijzondere aan dit drielanden punt is dat er geen grensposten zijn. Je kunt hier zo van het ene naar het andere land reizen. Hoe dit mogelijk is? Dit komt omdat in deze regio de inheemse Amazone volkeren leven. Deze culturen erkennen de door de Westerse wereld bepaalde grenzen niet en dit wordt door de autoriteiten van de drie betrokken landen gerespecteerd. In deze regio sprak ik Señor Antonio Bolivár Salvador. Hij is een stamoudste van de Ocaima cultuur en hij vertelde mij over het belang van het behoud van deze culturen die grensoverschrijdend leven.

4. Tussen twee vulkanen

Paso Tromén | Mamuil Malal tussen Chili & Argentinië
Tussen Chili en Argentinië zijn vele mooie grensovergangen, omdat het midden van het Andesgebergte precies op de grens tussen beide landen loopt. Waar de grensovergangen in het noorden gekenmerkt worden door hun ligging op grote hoogte in desolate landschappen, worden de grensovergangen in het zuiden vaak omgeven door bossen of liggen ze in vruchtbare valleien. Ik heb er voor gekozen om de grensovergang Paso Tromén in dit rijtje op te nemen, omdat deze grenspassage het Argentijnse nationale natuurpark Lanin met het Chileense nationale park Villarica met elkaar verbindt. De route aan Argentijnse zijde loopt voor een groot deel door een open landschap, waarbij je enkele oude lava velden passeert. Het landschap rondom de grens bestaat uit dicht gematigd regenwoud met vele varens en bomen. Waar de met eeuwige sneeuw bedekte krater van de Lanin vulkaan een baken is aan Argentijnse zijde, zo is de top van de Villarica vulkaan dit aan Chileense zijde. De beide douane kantoren zijn in één gebouw gevestigd, te midden van dit adembenemend mooie bos.

5. Wachten op de tortelduifjes

Macará tussen Peru & Ecuador
Deze grens tussen Peru en Ecuador wordt gevormd door de Macará rivier. Het is een kleine grensovergang, omdat het meeste verkeer tussen Peru en Ecuador via Tumbes over de Panamericana gaat. Bij deze grensovergang heeft het leven een wat langzamer ritme. De douanebeambten hebben over het algemeen niet veel te doen en zijn meestal in voor een praatje. Toen ik vanuit Peru de grens over wilde steken, moest ik even geduld hebben. De beambte aan Ecuadoriaanse zijde was namelijk even met zijn geliefde een hapje eten in het dorp. Nadat ik lekker een half uur in het zonnetje had gezeten, werd mijn auto vriendelijk door beide tortelduifjes ingeklaard. De route aan Ecuadoriaanse zijde loopt met vele bochten omhoog en omlaag. Soms rijdt u door nevelwoud en dan weer door pittoreske dorpjes. In de namiddag rijdt u op sommige delen vaak door dichte mist. Dit is verdampt oceaanwater, dat zich in wolken samenpakt en in de namiddag tegen het bergmassief van de Andes botst.

Grensovergang Peru Ecuador
  • Grensovergang Peru Ecuador

6. De grens aan  het einde van de wereld

Paso Fronterizo San Sebastián tussen Chili & Argentinië
Deze grensovergang ligt op Vuurland, het grote eiland onderaan de zuidpunt van Zuid-Amerika dat wordt gedeeld door Chili en Argentinië. Dit is de meest zuidelijk gelegen grensovergang ter wereld, althans die je al rijdend kunt passeren. In het plaatsje Punta Delgada komt de veerboot aan die Vuurland met het Zuid-Amerikaanse vasteland verbindt. De route vanuit hier naar de grenspost, om uiteindelijk in Ushuaia te komen, was tot voor kort onverhard. De Chilenen vertikte het lange tijd om deze route, die voornamelijk gebruik werd om Ushuaia te bevoorraden, te verharden. Inmiddels hebben ze over hun hart gestreken en de weg geasfalteerd.

Wanneer u over deze route naar het zuiden rijdt, merkt u aan alles dat u onderweg bent naar het einde van de wereld. Vanuit het noorden voert de route lange tijd door een desolaat landschap. Naarmate u dichter bij Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld komt, wordt het landschap bergachtiger, afwisselender en groener.

7. Grensovergang van het verbrande gebouw

Paso Chungará | Tambo Quemado tussen Chili & Bolivia
Deze grensovergang verbindt de Chileense havenstad Arica met La Paz, de belangrijkste stad van Bolivia. De route voert aan Chileense zijde door het nationale park Lauca, dat vanwege haar spectaculaire landschappen en unieke flora en fauna als werelderfgoed op de lijst van Unesco is geplaatst. De Boliviaanse zijde doet hier echter qua schoonheid niet voor onder.

Tambo betekent in het Quechua, de taal van de Inca’s, gebouw. Quemado betekent in het Spaans verbrand. Het is de tot de verbeelding sprekende naam voor een grensovergang die me de rest van mijn leven bij zal blijven. Tijdens de Panamericana Roadtrip, waarbij we met 83 klassieke Volvo’s vanuit Buenos Aires een route reden naar de Colombiaanse kustplaats Cartagena, beleefde ik hier mijn meest epische reisdag ooit. 

Lees hier meer over deze dag

8. Met de Aconcagua aan de horizon

Paso Sistema Cristo Redentor tussen Chili & Argentinië
Deze grensovergang ligt op de bergpas die de Chileense hoofdstad Santiago verbindt met Mendoza, de stad die geldt als het centrum van de Argentijnse wijnbouw. Aan Argentijnse zijde is het een glooiende route en aan Chileense zijde is het een zeer bochtige weg met vele s-bochten, waarbij je in korte tijd veel verschil in hoogte overbrugt. De route zelf is niet extreem hoog vergeleken met de meer noordelijk gelegen grenspassen, maar met de route passeer je wel de Aconcagua, met bijna 7000 meter, de hoogste berg van Zuid-Amerika.

9. Gauchito Gil als beschermheer

Paso Rio Jeinemeni tussen Chili & Argentinië
Dit is één van de vele mooie grensovergangen tussen Chili en Argentinië. Deze grensovergang ligt ten zuiden van een gigantisch meer. In Chili wordt het meer het General Carrera meer genoemd en in Argentinië het Buenos Aires meer. De grensovergang verbindt de Chileense Carretera Austral met de Argentijnse Ruta 40.

Bij het passeren van deze grensovergang moest ik zelf op zoek naar douanebeambten, anders had ik zo door kunnen rijden. De grensovergang wordt weinig gebruikt, maar het is een prachtige route. Bij deze grensovergang heb ik gedenkplek voor Gauchito Gil in Chili gezien. Gauchito Gil is een soort Argentijnse Robin Hood en beschermengel voor reizigers. In Argentinië zie je heel vaak gedenktekens van Gauchito Gil langs de weg.

Lees hier meer over Gauchito Gil

10. Een drive-in grensovergang

Tussen Puerto Iguazu in Argentinië & Foz do Iguaçu in Brazilië
Dit is meest gebruikte en beroemdste grensovergang tussen de twee grootste Zuid-Amerikaanse landen Brazilië en Argentinië. De feitelijke grens wordt gemarkeerd door de Iguazu rivier die het water aanvoert voor de Watervallen van Iguazu, qua watervolume de grootste watervallen ter wereld en één van de mooiste natuurfenomenen ter wereld. Per dag steken hier duizenden mensen de grens over en daarom zijn er aan beide zijden van de grens een soort van ‘drive in’ loketten gemaakt. Voor de stempels in uw paspoort hoeft u de auto niet uit.

Meer over autorijden in Latijns-Amerika

Zelf een rondreis met auto maken door Latijns-Amerika is ook mogelijk. Mocht u hier meer over willen weten, kijk dan eens verder op onze website bij autorijden. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden