Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Het Titicacameer

| Anke Hendriks

Ik zit op een rots en kijk uit over het Titicacameer. De zon gaat bijna onder en de laatste zonnestralen schijnen over het meer. De lucht is helder, het meer glinstert en wordt omringd door een aantal van de meest imposante bergen van de Andes. Om me heen is een oase van rust. Veel meer dat dit heb ik ook niet nodig.

Wat is het Titicacameer

Het Titicacameer ligt in het Andesgebergte op 3.812 meter hoogte en is daarmee het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het vormt de natuurlijke grens tussen Bolivia en Peru. Het meer heeft een oppervlakte van 8.340 km2 en is het grootste meer van Zuid-Amerika.

Van historisch belang

Het Titicacameer staat voornamelijk bekend om haar prachtige omgeving. Maar ook vanuit historisch oogpunt is het Titicacameer enorm belangrijk. Hier ligt namelijk de grondslag van het Inca rijk. Volgens een legende is de eerste Incakoning, Manco Capac, geboren op Isla del Sol, een eiland gelegen in het Boliviaanse deel van het Titicacameer. Vanuit hier vertrok hij naar de Heilige Vallei om daar een stad te stichten, Cuzco. Vanuit daar zou hij zijn toekomstige rijk zou gaan besturen. Op de eilandjes en aan de oevers van het Titicacameer vindt u vele kleine dorpjes waar de inheemse bevolking nog op traditionele wijze leeft.


De geboorte van de eerste Incakoning Manco Capac wordt gevierd op 5 november

Mijn bezoek aan het Titicacameer

In de middag komen we aan in Copacabana, het heilige dorp aan de oevers van het Titicacameer in Bolivia. De maagd van Copacabana (La Virgen de la Candelaria) is beschermheilige van heel Bolivia en aan haar worden veel wonderen toegeschreven. De stad is niet te verwarren met het gelijknamige strand in Rio de Janeiro. Hoewel die wel een link met elkaar hebben. Wat blijkt is dat het bekende strand vernoemd is naar dit dorpje. Volgens de legende heeft een dankbare Braziliaanse visser, die door de Maagd van Copacabana werd gered van de storm, het strand van Copacabana naar haar vernoemd.

De zonsondergang 

Copacabana staat niet bol van de bezienswaardigheden, maar ik vind het een leuk plaatsje. De hoogteverschillen in de straten en de grote heuvel die boven de huizen uit rijst. Vanaf die heuvel heb je een goed uitzicht over het Titicacameer en we krijgen te horen dat de zonsondergang prachtig is. Dit laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen en gaan op pad. Het is een flinke heuvel en een behoorlijk pittige klim als je je al op 3.800 meter hoogte bevindt. Eenmaal boven ben ik sprakeloos. Mijn hart klopt in mijn keel en ik moet even op adem komen, maar sprakeloos ben ik van het geweldige uitzicht. We gaan zitten op een rots en kijken uit over het immense Titicacameer. De zonnestralen glinsteren over het meer en de rust valt als een deken over me heen. In stilte kijken we naar de zonsondergang.

Ondertussen hebben we honger gekregen van de wandeling en terug in het centrum van Copacabana  vinden we een leuk restaurantje waar we de lokale delicatesse bestellen; forel uit het Titicacameer. Samen met een Paceña biertje, Bolivia’s trots dat op 3.600 meter hoogte wordt gemaakt met gezuiverd water uit de Andes, laten we het ons heerlijk smaken.

Met de fiets op pad

Na een goede nachtrust willen we wat meer zien van het gebied rondom het Titicacameer. We besluiten fietsen te huren en een stuk langs de oevers van het meer te fietsen. Hoewel we toch al een tijdje op reis zijn en weten dat niets is zoals het lijkt, stappen we ook nu weer in de valkuil van verwachtingen. We hadden kunnen weten dat de fietsen niet in zo een goede staat zijn als in Nederland. Daarbij komt dat iedere inspanning op 3.800 meter hoogte drie dubbel zo veel energie kost en u kunt zich voorstellen dat het een pittige tocht werd. Desondanks hebben we ook hier genoten. De omgeving van het Titicacameer is prachtig en ik had dit niet willen missen.

Naar Isla del Sol

De volgende dag zeggen we Copacabana gedag en stappen we op een bootje richting Isla del Sol, een van de vele eilandjes in het Titicacameer. Isla del Sol wordt ook wel het heilige Inca eiland genoemd. Volgens de Inca’s zijn hier namelijk de stichters van het Inca imperium, Manco Capac en Mama Ocllo geboren. Het eiland doet zijn naam eer aan, want de zon schijnt hier bijna altijd.

Op het eiland zijn geen auto’s aanwezig en het leven is er nog rustiger dan bij Copacabana. We maken hier een wandeling en genieten van de omgeving. Aan het eind van de middag is het spitsuur want al het vee wordt opgehaald en naar binnen gebracht. Kuddes schapen, varkens, ezels, koeien en lama’s lopen over de kleine zandpaden richting de stallen. Dit alles onder leiding van kleine vrouwtjes met bolhoedjes en in traditionele kledij.

Naast de omgeving wandelend verkennen kunt u op Isla del Sol nog veel terug zien van de Inca beschaving. Zo kunt u hier de zonnetempel Pilcocaina bezoeken en de heilige fontein. Het heilige water zou zorgen voor een eeuwige jeugd en een leven vol geluk. Nu we hier toch zijn is het de moeite waard om te proberen, toch?

De oversteek naar het Titicacameer in Peru

In de middag verlaten we Isla del Sol en keren we terug naar het vaste land. Vanuit hier steken we de grens over naar Peru. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het Titicacameer in Peru is de koloniale stad Puno. Hier vindt u verschillende hotels en vanuit hier kunt u diverse uitstapjes maken.

Tip: Overnachten in Titilaka lodge

Voor een onvergetelijke ervaring overnacht u in de Titilaka lodge, ongeveer 90 kilometer van Puno vandaan. Dit unieke luxe hotel is gelegen op een ‘privé’ schiereiland met een panoramisch uitzicht over het meer van Titicaca. Het hotel beschikt over 18 strak vormgegeven kamers. U verblijft hier op basis van volpension waarbij de aangeboden excursies zijn inbegrepen.

Foto's: Titilaka Lodge

De Uros indianen op drijvende rietvelden

Aan de Peruaanse zijde van het Titicacameer vindt u de drijvende rieteilanden, ofwel Islas Flotantes. Op deze eilanden, die letterlijk zijn gemaakt van riet, wonen de Uros indianen nog steeds op traditionele wijze.

Met een bootje gaan we op pad en varen we langs de eilanden. Op de eilanden staan vrouwen en mannen in klederdracht vrolijk naar ons te zwaaien. Het is een bijzonder gezicht en bijna niet voor te stellen dat deze mensen echt op deze eilanden leven. We krijgen uitleg over hoe de eilanden worden gebouwd en we krijgen een rondleiding over een van de eilanden. Op een eiland staan verschillende huisjes, het is dus een soort dorpje. Ook mogen we bij een van de huisjes binnen kijken, wat eigenlijk niet meer is dan een bed en een rietbaal als bank. Tot slot worden we in de traditionele kleding gehesen. 

Vandaag de dag verdienen de mensen hier hun geld door het toerisme. En hoewel de mensen hier nog echt leven, heeft deze plek dan ook wel een erg toeristische uitstraling gekregen. Desalniettemin is het leuk om dit te bezoeken en te genieten van de gastvrijheid en vrolijkheid van de lokale bevolking. Het Volendam van Peru zullen we maar zeggen.

Voor ons was het tijd om het Titicacameer te verlaten. Mocht u nog meer tijd hebben, dan kunt u nog meerdere eilandjes bezoeken die in het meer liggen. Een daarvan is het eilandje Tacquile. Hier leven de Aymara indianen. Maurice van 3opreis bezocht dit eiland en maakte daar een mooi item over.

Rondreis Bolivia en Peru

Wilt u graag zelf een rondreis door Peru en Bolivia maken en het Titicacameer bezoeken? Neem dan eens een kijkje bij onze rondreis Bolivia en Peru die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reis kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk de rondreis