Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Atacama woestijn

De droogste plek op aarde

Als u nog nooit in een woestijn bent geweest, dan is het wellicht moeilijk voor te stellen hoe enorm afwisselend en indrukwekkend een woestijnlandschap kan zijn. De Atacama woestijn geldt als de droogste plek op aarde en biedt u een aantal van de meest spectaculaire landschappen ter wereld. Majestueuze bergtoppen, zoutmeren, desolate vlaktes, maanlandschappen, u zult zich verbazen over de variatie. 

Geschiedenis 

De rijke geschiedenis van de Atacama-woestijn is divers, met sporen van menselijke bewoning die teruggaat naar duizenden jaren geleden. Archeologische vondsten tonen aan dat de jagers en verzamelaars al in de prehistorie, minimaal 10.000 jaar geleden, in verschillende delen van de Atacama-woestijn gewoond moeten hebben. Zij hebben geleefd van natuurlijke hulpbronnen in de regio. Ook de Inca’s hebben in delen van de Atacama-woestijn gewoond en hebben wegen en landbouw terrassen aangelegd. Daarnaast lieten zij belangrijke handelsroutes door de woestijn lopen. In de 16e eeuw kwamen de Spanjaarden aan in Chili. Door de natuurlijke bronnen als zilver, salpeter en koper zagen zij de Atacama-woestijn als belangrijk gebied. De kolonisten vestigden nederzettingen en mijnen in de regio. Hierdoor werd de Atacama-woestijn een belangrijk onderdeel van het Spaanse rijk. Ook in de eeuwen daarna werd het gebied meer en meer geassocieerd met mijnbouw. In de 19e en 20e eeuw waren er veel mijnbouwactiviteiten in de regio. Tegenwoordig leeft de lokale bevolking in de regio veelal van het toerisme. Door de bijzondere en unieke landschappen en rotsformaties trekt de regio veel bezoekers vanuit de hele wereld aan. Ook voor astrologen is het door de perfecte omstandigheden een belangrijk gebied.

Geologische kenmerken

Geologisch gezien is de Atacama-woestijn een divers en zeer interessant gebied. Zo herbergt de woestijn een breed scala aan unieke landschappen die gekenmerkt worden door vulkanen, zoutafzettingen, geisers, petrogliefen en buitendaardse landschappen. Zo zijn er gebieden van de Atacama-woestijn die een gelijkenis hebben met  Mars. De extreme droogte en minimale vegetatie maken het een interessant gebied voor wetenschappers die onderzoek doen naar hoe de rode planeet Mars in elkaar zit.

Klimaat

Het klimaat in San Pedro de Atacama en omgeving is een woestijnklimaat, dat wordt gekenmerkt door droogte en extreme temperaturen. Warmte overdag en temperaturen tot onder het vriespunt in de nachten. Gedurende het hele jaar valt er zelden regen, wanneer het wel regent gaat het om enkele millimeters per jaar. Vanwege de droogte en heldere lucht is San Pedro de Atacama perfect voor astronomie en sterrenkijken.

San Pedro de Atacama

Het woestijndorpje San Pedro de Atacama geld als uitvalsbasis voor uw bezoek aan de Atacama-woestijn. Het dorp ligt te midden van de woestijn en bied tal van overnachtingsmogelijkheden, eetgelegenheden, barretjes, winkeltjes en tourbureau’s. De straten van San Pedro de Atacama met de traditionele adobe-stijl gebouwen zijn kleurrijk en er heerst een levendige cultuur. In de winkeltjes en op marktjes wordt veel van de lokale, vaak kleurrijke kunstnijverheid verkocht. Alle excursies naar de bezienswaardigheden verspreid over de Atacama-woestijn vertrekken vanuit (hotels in) San Pedro de Atacama. 

Dierenleven

Ondanks de soms barre omstandigheden en schaarse vegetatie van de woestijn is er toch een verassende diversiteit aan wildlife te vinden. Zo leven er onder andere Vicuñas in het gebied, zij hebben zich goed aangepast aan het leven in droge hooglanden. Ook leven er 3 flamingo soorten in- en rond het gebied van de woestijn. De Andesflamingo, de Chileense flamingo en de James flamingo zijn vaak te vinden in de zoute lagunes die de woestijn rijk is. Naast flamingo’s worden er ook vele andere vogel soorten waargenomen in de woestijn, voorbeelden zijn de Andescondor, de Chileense gier, de Andes-punakrabber en de bruine lijster. De culpeo-vos is een Zuid-Amerikaanse vos die zich ook volledig heeft aangepast aan het leven in het droge klimaat. Hij overleeft door te jagen p kleinere dieren die ook in de woestijn leven. Ook de Fata Morgana Gecko is een bijzonder diersoort dat in de extreme temperaturen kan leven, hij zit vaak verborgen tussen rotsen en houdt van zanderige gebieden. 

Bezienswaardigheden

De Atacama-woestijn herbergt meerdere fantastische bezienswaardigheden waarvan we er enkele op een rijtje hebben gezet: 

Valle de la Luna

Het surrealistische landschap van de Valle de la Luna, ook wel de Maanvallei, bestaat uit bijzondere rotsformaties, zandduinen en zoutkristallen die het doen lijken op het landschap van de maan. Wij raden u aan de Valle de la Luna bij zonsopkomst of juist bij zonsondergang te bezoeken omdat de kleuren telkens veranderen en het deze plek nog bijzonderder maakt.

 

Archeologische site Yerbas Buenas

In deze archeologische vindplaats zijn duizenden prehistorische petrofliefen in rotsen gegraveerd door inheemse volkeren. De gravures omvatten afbeeldingen van geometrische- en menselijke figuren, symbolen en dieren en bieden een inkijkje in de oude cultuur van de regio. De precieze betekenis van de gravures is een mysterie en nog altijd een onderwerp van onderzoek. Vermoed wordt dat ze een belangrijke rol speelden in religieuze en spirituele praktijken.

Salar de Atacama

De Atacama zoutvlakte is de grootste zoutvlakte van Chili en wordt omgeven door bergketens en vulkanen. De uitgestrekte witte vlakte is bezaaid met zoutkorsten. De Salar de Atacama is de thuisbasis van unieke ecosystemen en flora en fauna die goed tegen zout bestand zijn. Zo leven hier vele flamingo’s en andere vogelsoorten in en rondom de zoute lagunes. 

Valle del Arcoíris

De Valle del Arcoíris, beter bekend als de “Regenboog Vallei’ is een bijzondere en opmerkelijke geologische formatie in de Atacma-woestijn. De vallei dankt zijn naar aan de diverse kleuren die in de rotsformaties te zien zijn wat doet denken aan de kleuren van een regenboog. De vallei is ontstaan door vulkaan uitbarstingen, erosie en sedimentatie, wat geleid heeft tot het vormen van de unieke rotsformaties met de verschillende texturen en kleuren. Er zijn meerdere uitkijkpunten die panoramische uitzichten bieden op de omliggende bergen. De zonsopkomst of de zonsondergang zijn de beste momenten om de vallei te bezoeken, omdat de kleuren dan het mooist zijn. 

El Tatio Geisers

Op ongeveer 90 kilometer ten noorden van San Pedro de Atacama liggen de Tatio Geisers. El Tatio is een van de grootste geiservelden ter wereld waar zich meer dan 80 actieve geisers in bevinden. Door de hoge ligging van de geisers (4.320 meter boven zeeniveau), is het tevens een van de hoogst gelegen geiservelden ter wereld. Doordat ondergrondse warmte van magma dicht bij het aardoppervlak komt, wordt het koude water dat ondergrond stroomt verwarmd door deze warmte en komt vervolgens als stoom en koken water uit de geisers gespoten. Het beste bezoekt u de Tatio Geisers vroeg op de dag, bij zonsopgang. De temperatuurverschillen tussen de koude ochtend en de warmte van de geisers zorgen ervoor dat er indrukwekkende stoompluimen tegen de ochtendzon oplichten. Ga wel goed voorbereid op pad, en zorg dat u warme kleding draagt omdat het erg koud kan zijn zo vroeg in de ochtend. 

Lagunas Altiplánicas

In de Atacama-woestijn bevinden zich meerdere lagunes die op meer dan 4.000 boven zeeniveau gelegen zijn. Deze lagunes worden omringd door besneeuwde bergtoppen en het water is vaak intens van kleur, waardoor het water afsteekt tegen het ruige en verlaten landschap wat voor een prachtig contrast zorgt.

Meer lezen over de Atacama woestijn?

Bekijk de blog van onze collega Petra over haar bezoek aan dit bijzondere gebied:

Bijzondere accomodaties

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken, inclusief een bezoek aan de Atacama woestijn, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen