Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Panamericana roadtrip herinneringen

| Johan van Rijswijck

Who is Gauchito Gil?

In 2011 - 2012 reed ik samen met 83 klassieke Volvo’s de Panamericana Roadtrip. Gedurende deze reis hielden we onze ervaringen bij die we later hebben gebundeld in het boek ‘Panamericana Roadtrip’. Zo ook dit verhaal over Gauchito Gil. Gauchito Gil is een soort van Argentijnse Robin Hood en beschermheilige van de reizigers in Argentinië. Door het hele land kom je gedenktekens tegen van deze figuur. Een bijzonder verhaal dat ik graag nog eens met u deel op dit blog.

De legende van Gauchito Gil

Op dag 1 komen we hem nog niet tegen. We zitten dan nog middenin de bewoonde wereld en rijden van dorp naar dorp, passeren kruising na kruising. Door de afstand van bijna duizend kilometer op dag 1 zijn we eigenlijk met niets anders bezig dan het vreten van asfalt. We zijn nog niet verlost van de illusie dat we deze dag voor het donker binnen zullen komen. Op dag 2 daarentegen hebben we een zeer korte en gemakkelijke rit voor de boeg. We verlaten op ons gemak Viedma en vervolgen onze weg naar het zuiden richting Puerto Madryn. Al snel merken we dat we de bewoonde wereld achter ons laten en maken kennis met de eindeloze Argentijnse pampa.

We passeren de eerste gedenktekens. Ze zijn van een lokale held zo lijkt het. Aanvankelijk denk ik nog dat het een uitspatting is van een lokale politieke partij. Navraag bij een tankstation leert mij dat dit gedenktekens zijn van de Argentijnse legende ‘Gauchito Gil’. Volgens de overlevering kwam Antonio Mamerto Gil Nuñez, beter bekend als Gauchito Gil uit de plaats Mercedes in Corrientes, het uiterste noorden van Argentinië. Hij werd verliefd en kreeg een verhouding met een zeer rijke weduwe. Toen de broers van de vrouw en het hoofd van de lokale politie dat ontdekten beschuldigden ze hem van diefstal. Ze wilden hem doden. Om daaraan te ontkomen ging Gauchito in het leger. Niet veel later, toen de burgeroorlog uitbrak, weigerde Gauchito te vechten tegen de eigen bevolking en hij deserteerde. Vanaf dat moment werd hij een outlaw. Hij stal van de rijken en gaf aan de armen, zoals het een Latijnse Robin Hood betaamt.

Het mirakel van de politieman en Gauchito Gil

Het noodlot bracht hem uiteindelijk weer terug bij het lokale hoofd van de politie en deze nam hem gevangen. Gauchito werd gefolterd en ondersteboven aan een Algaroboom gehangen. Net voordat de diender hem de keel wilde doorsnijden, vertelde hij de politieman dat wanneer deze hem zou ombrengen, de zoon van de politieman – die ernstig ziek was – zou sterven. Wanneer hij het leven van Gauchito zou sparen dan zou de zoon blijven leven. De klabak sneed Gauchito zonder pardon de keel door. Toen hij thuis kwam en zijn ernstig zieke zoon aantrof, bad hij tot Gauchito. De jongen genas.

De politieman begroef Gauchito Gil hierna met veel eerbied en creëerde een schrijn. De diender vertelde iedereen over het mirakel. De legende van Gauchito Gil kreeg gestalte. Elk jaar reizen vele pelgrims op 8 januari naar Corrientes om Gauchito Gil zijn eer te bewijzen. Door heel Argentinië vind je langs de kant van de weg de met vele rode vlaggen versierde gedenkplaatsen. Gauchito Gil, een echte volksheld voor alle truckers op de eindeloze wegen over de Argentijnse pampa’s en nu dus ook een klein beetje voor ons. 

Meer over autorijden

Zelf een rondreis met auto maken door Latijns-Amerika is ook mogelijk. Mocht u hier meer over willen weten, kijk dan eens verder op onze website bij autorijden. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden