Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Panamericana roadtrip herinneringen

| Johan van Rijswijck

De grensovergang Paso Chungará tussen Chili en Bolivia

In 2011 - 2012 reed ik samen met 83 klassieke Volvo’s de Panamericana Roadtrip. Gedurende deze reis hielden we onze ervaringen bij die we later hebben gebundeld in het boek ‘Panamericana Roadtrip’. Een van mijn meest memorabele reisdagen ooit is de grensovergang tussen Chili en Bolivia en daarom deel ik het graag nog een keer op ons blog.

D-day, de hoogte in en meer dan vijftig jaar terug in de tijd

“Op woensdag 28 december 2011 moesten we over meer dan 4600 meter hoogte en het hoogste punt lag precies op de grens. Een grensovergang zorgt bij velen voor spanning. Bovendien staat het meestal synoniem voor eindeloos wachten in bedompte ruimtes met irritant langzame beambten. En als je op enorme hoogte met een chronisch gebrek aan zuurstof iets niet moet hebben, dan is het spanning en wachten in bedompte ruimtes, overgoten met een saus van lichte tot hevige irritatie.

Daarnaast stond het passeren van deze grens gelijk aan een reis terug in de tijd. Stel je voor dat je ergens in Nederland dwars over een straat een streep trekt en op het moment dat je daar overheen stapt, sta je middenin het armste deel van Roemenië. Om het feest compleet te maken, had het Chileense ministerie van Verkeer en Waterstaat besloten  om enkele dagen voor onze aankomst, te beginnen met wegwerkzaamheden aan de laatste 30 kilometer onder de top.

Het beloofde een enerverende dag te worden. In alle vroegte vertrokken we onder het goedkeurend oog van lokale notabelen naar Bolivia. De eerste kilometers verliepen prima. Hoe hoger we kwamen des te zwaarder de auto’s het kregen. Dertig kilometer onder de top begonnen de werkzaamheden. Er was geen asfalt meer, alleen een smalle strook onverharde weg. Inmiddels begon het zachtjes te sneeuwen. De oudere auto’s kregen het nu echt moeilijk. Men had amper oog voor het adembenemende landschap.

Eenmaal bij grens verliep alles verre van vlot. Papierwerk, chaos, weinig zuurstof, we hadden het zwaar. Mondjesmaat passeerde iedereen de grens en weer was het landschap anders. We waren echt terug in de tijd en de mensen zagen er heel anders uit. De weg was wonderwel goed en liep door een spectaculair en open, maar groen berglandschap als een reusachtig lint, dat achteloos in een verder verlaten landschap was neergegooid. Oh wat is Bolivia mooi!

Tegen het vallen van de avond bereikten we El Alto de enorm grote en chaotische voorstad van La Paz, niet beseffend, dat het venijn van deze dag in de staart zou zitten. De vele politie-escortes konden niet voorkomen dat velen van ons strandden in de enorme hectiek van het verkeer. In de steile straatjes raakten remmen oververhit en koppelingsplaten brandden door. Om één uur ’s nachts was iedereen binnen, moe leeg, maar met een koffer vol verhalen”.

Meer over autorijden

Zelf een rondreis met auto maken door Latijns-Amerika is ook mogelijk. Mocht u hier meer over willen weten, kijk dan eens verder op onze website bij autorijden. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden