Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

7 bijzondere dieren in Latijns-Amerika

| Sapa Pana Travel

Latijns-Amerika barst van het dierenleven. Met gebieden als de Amazone, de Pantanal, het Andesgebergte en Esteros del Iberá zijn er genoeg mogelijkheden om onbekende diersoorten te ontdekken. Wij hebben zeven bijzondere dieren die voorkomen in Latijns-Amerika voor u op een rijtje gezet.

1.      De Quetzal vogel

De quetzal vogel komt alleen voor in Midden-Amerika en is met haar rode, blauwe en groene kleuren en indrukwekkende lange staart zeer geliefd onder vogelliefhebbers. Zelfs in de tijd van de Azteken en de Maya’s was de quetzal al geliefd. Deze gemeenschappen beschouwden de vogel als heilig en hun veren stonden symbool voor rijkdom. Zo is de vogel tot op de dag van vandaag nog steeds het nationale symbool én de valuta van Guatemala. Een plek waar u de kans heeft om een quetzal te spotten is op het Quetzales pad in Panama. Hier vindt u een diversiteit aan flora en fauna en zoals de naam al zegt: de quetzal kunt u hier, met een beetje geluk, ook vinden.

2.      Jaguar

De jaguar is in veel regenwouden in Latijns-Amerika te vinden, met name in de Pantanal en de Amazone. Landen waar u op zoek kunt gaan naar de grootste katachtige van het continent zijn onder andere Brazilië, Peru en Suriname. Een voorbeeld in Brazilië is bij de Caiman Lodge in de Pantanal, Brazilië. Deze lodge werkt samen met het Onçafari project met als doel om de jaguar te beschermen. Als gast krijgt u de mogelijkheid om een dag mee te gaan met het Jaguar Habituation team en neemt u deel aan hun dagelijkse activiteiten. In veel Zuid-Amerikaanse culturen werd de jaguar als een soort god gezien en het dier verschijnt daarom ook veel in precolumbiaanse architectuur. Zo geloofden de Maya’s dat de geest van de jaguars ’s nachts vochten tegen negatieve krachten van ‘de onderwereld’. De dieren zorgden er daarmee voor dat de zon weer opkwam en het leven door kon gaan. Wat de jaguar onderscheidt van andere katachtigen, is dat de jaguar niet bang is voor water. Er zijn zelfs gevallen bekend van jaguars die op kaaimannen en krokodillen jagen.

3.      Gordeldier

Van alle 20 soorten gordeldieren die er te vinden zijn, woont er slechts één niet in Latijns-Amerika. Gordeldieren zijn nauw gerelateerd aan luiaards en miereneters. Er zijn verschillende soorten gordeldieren en kunnen enorm verschillen in grootte: sommigen wegen slechts 85 gram en zijn 12 centimeter groot, terwijl de grootste soort wel 55 kilo kan wegen en 1,5 meter groot kan worden. Het zijn daarnaast de enige zoogdieren die een bepantsering hebben. De naam van het dier stamt af van het Spaanse ‘armadillo’, wat “kleine gepantserde” betekent.

4.      Walvishaai

De walvishaai is de grootste vis ter wereld. Hoewel hij er zeer intimiderend uit kan zien, is deze vis eigenlijk een grote, vriendelijke reus. Hij kan zo lang worden als een bus en kan zo’n 22.500 kilo zwaar worden. De walvishaai eet voornamelijk plankton en kleine visjes. De ideale bestemmingen om deze reuzen te spotten zijn Mexico, Belize en de Galapagos eilanden. Op sommige bestemmingen kunt u ook snorkelen of duiken om de walvishaai van dichtbij te zien.

5.      Luiaard

De luiaard staat bekend als ’s werelds langzaamste zoogdier. Afhankelijk van de soort (twee- of drievingerig) kunnen ze tussen de 58 en 68 centimeter lang worden en ze wegen maximaal 8 kilo. De dieren zijn zo extreem langzaam dat er zelfs algen op hun vacht groeien. Ondanks het feit dat ze zo langzaam zijn op het land, zijn luiaards verassend goed in zwemmen. Op het land bewegen ze maximaal 38 meter op een dag en slapen ze tussen de 15 en 20 uur. Wat de luiaard nog unieker maakt, is dat ze hun hoofd 270 graden kunnen draaien! Luiaards komen voor in Peru, Panama, Costa Rica, Nicaragua en Suriname.

6.      Poema

De poema is een zeldzaam roofdier die u in Patagonië kunt vinden. Het dier voelt zich helemaal thuis in ‘het land van de reuzen’, zoals Patagonië ook wel eens genoemd wordt. Dit komt door de vele guanaco’s die hier in het wild rondlopen: de poema’s jagen hier vooral met zonsopgang en zonsondergang op. Het is niet eenvoudig om een poema te kunnen spotten. In Torres del Paine kunt u aan een bijzonder programma van Ecocamp deelnemen. Samen met Diego Araya, één van de bekendste Chileense natuurfotografen en een autoriteit voor wat betreft de poema, kunt u deze bijzondere dieren spotten. Dit programma van Ecocamp en Diego Araya wordt algemeen erkend als de beste mogelijkheid om poema’s te spotten. 

7.      Orka

De orka is in het Engels ook wel bekend onder de naam ‘killer whale’. Laat deze naam u echter niet voor de gek houden: de orka is namelijk een dolfijnsoort in plaats van een walvis. Ze komen van Antarctica tot aan de evenaar voor. Op het schiereiland Peninsula Valdés in Argentinië komt iets heel zeldzaams voor. De orka’s lanceren zichzelf het strand op om hun eten te vangen, vaak zijn dit jonge zeeleeuwen. Ze jagen in grote groepen die kunnen bestaan uit 2 tot 90 orka’s. De beste tijd om orka’s te spotten bij Peninsula Valdés is van februari tot april.

Wildlife spotten in Latijns-Amerika?

Wilt u graag meer weten over het dierenleven en de natuur in Latijns-Amerika? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over natuur. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Bel +31 73 610 62 04 of stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl.

Meer over natuur in Latijns-Amerika

Aanmelden nieuwsbrief - Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden