Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Sublieme rondreis Brazilië!

 

PANTANAL

Wat een prachtige lodge met enorm veel verschillende vogels en capibara’s; een soort reuzencavia’s. De sfeer was heel erg leuk want de familie die de lodge runt deed heel erg hun best. Moeder was een uitstekende kok die iedere middag en avond nieuwe en speciale lokale gerechten serveerde, vader was een goede BBQ-specialist. Zoon Leo, die uitstekend Engels sprak, was de gids. Leo nam ons iedere keer mee naar prachtige boot-, jeep en paardrijtochten door de Pantanal, het moerasgebied met prachtige waterlelies. Hij sprak honderduit over de vele dieren zoals reuzenotters, tapirs, capibara’s, apen, jaguars en de vele vogels en vlinders. Wat een heerlijke ontspannen start van onze vakantie was dit.

Hierna reden we weer terug en vlogen toen naar Rio de Janeiro.

We hadden gekozen voor een hotel pal aan de Copacabana beach. Hier hebben we ’s avonds op de rooftop bar heerlijke caiparinha’s gedronken en genoten van het uitzicht op Rio de Janeiro waar we ook het enorme Christusbeeld op de Corcovado berg in het licht konden bewonderen.

De volgende dag werden we opgehaald door de zeer enthousiaste gids Alex, die ons heel veel vertelde over Rio de Janeiro. Hij nam ons mee naar het 38-meter hoge Christusbeeld en daarna naar de Suikerbroodberg. Wat ligt Rio de Janeiro prachtig aan de oceaan, met mooie bergen en veel groen. Met Alex zijn we ook nog naar het centrum geweest waaronder de beroemde trappen ''Escadaria Selaron'' met vele tegeltjes uit de gehele wereld.

De volgende dag hebben we een fietstocht gemaakt met de Nederlandse gids Marco. We zijn met hem langs de diverse stranden gereden; Copacabana, Ipanema, Leblon en Red Beach en ook andere delen van Rio de Janeiro bezocht. Hij vertelde ook erg interessante achtergrondverhalen en ook hoe het leven nu is in de huidige situatie.

’s Avonds haalde Alex ons weer op voor een “night tour”. We begonnen in de wijk Lapa waar live samba bands speelden en dronken een caiparinha op een prachtig pleintje. Toen gingen we naar de Beco do Rato “het rattenhol”, een fantastische bar met live Samba muziek en een supergezellige sfeer. Ondanks dat we de enige toeristen waren, voelden we ons heel veilig en hebben ruim 3 uur meegedanst met de locals.

PARATY

Na een prachtige ervaring in Rio de Janeiro werden we de volgende ochtend naar Paraty gebracht. Een koloniaal havenplaatsje tussen Rio de Janeiro en São Paulo. Hier werd destijds goud en diamanten vanuit Minas Gerais gebracht en verscheept naar Portugal. Een prachtig plaatsje met bijzondere gekleurde huizen, gezellige winkeltjes en leuke bars en restaurants. De volgende dag hebben we een boottocht gemaakt en gezwommen in het heerlijke water. De laatste dag hebben we een lokale gids in de arm genomen om ons nog meer informatie te vertellen over dit bijzondere plaatsje.

UBATUBA

Vervolgens zijn we naar Ubatuba gebracht, een klein uurtje verder rijden langs de kust, waar de prachtige Pousada Picinguaba was. Een oase van luxe en rust met uitzicht op een beeldschone baai. We hebben daar een heel leuke kajaktocht gemaakt en een mooie strandwandeling. De laatste dag hebben we smaakvolle gamba’s gegeten in het kleine vissersdorpje. Hierna gingen we weer terug naar Rio de Janeiro en merkten toen slechts heel weinig van het feit dat Lula was herkozen als nieuwe president van Brazilië. De Bolsonaro fans waren met vlaggen en spandoeken aanwezig maar we konden gelukkig gewoon doorrijden.

 

We vlogen toen naar Foz do Iguaçu watervallen, de grootste watervallen ter wereld, op het drielandenpunt van Brazilië, Argentinië en Paraguay.

Het stijlvolle en luxe (rozekleurige) Belmond Hotel Das Cataratas is het enige hotel dat in het park zelf ligt. Dat betekent dat je voordat de meeste toeristen vanaf 9.00u het park binnenkomen, je als gast van dit hotel de watervallen dus al eerder kan zien. Dat hebben we dan ook gedaan, door vroeg op te staan, en de zonsondergang rond 5.30u te gaan ervaren bij de watervallen. Een unieke ervaring om alleen met zijn tweeën de Braziliaanse trail van 1,5 km gelopen te hebben. De poncho’s waren geen overbodige luxe want wat werden we uiteindelijk nat aan het einde van de trail richting de “devil’s throat”.

Terug in ons hotel hebben we gedouched en ontbeten. We hebben toen een spectaculaire helicoptervlucht gemaakt. Ondanks de slechts 10 minuten was dit een geweldige ervaring. Toen zijn we weer naar ons hotel gegaan om te gaan lunchen en hebben daarna een boottocht gemaakt. Wat een adrenaline boost om met deze speedboot naar de ruim 60 meter hoge watervallen toe te varen en er drijfnat weer uit te komen.

De volgende dag heeft onze lokale gids ons naar de Argentijnse zijde van de watervallen gebracht waar circa 80% van de watervallen gelegen zijn. Daar kan je 3 verschillende trails maken, waar je over het water, en vlakbij de vele watervallen kan komen. Het feit dat we de watervallen tijdens de verschillende dagen van alle kanten konden zien, was een grandioze ervaring.

AMAZONE

We vervolgden onze rondreis naar de Amazone en startte in Manaus, de voormalige “Rubberstad”, op weg naar de Amazone lodge. De stijlvolle Anavilhanas jungle lodge ligt in een gebied aan de Rio Negro, de “zwarte rivier”, die in de praktijk bruin is, en als gevolg van een hoge Ph-waarde geen muggen leven. Dat betekent dan ook weinig vogels maar wel dieren, als kaaimannen, slangen, kikkers, en roze- en grijze rivierdolfijnen. Bijzonder is ook dat in dit deel van de 20 km brede rivier, als verlengde van de Amazone rivier, circa 400 eilanden liggen. Eilanden van wel 10 km lengte en honderden meters breed.

We waren aan het einde van de droge periode, dat betekent dat deze eilanden allemaal “strandjes” hadden omdat het waterpeil dan tussen de 5-15 meter lager is dan in de halfjaarlijkse periode van de regentijd. Wat een gezellige sfeer was er in de lodge. Veel verschillende nationaliteiten die elkaar telkens tegenkwamen in het restaurant, maar ook de verschillende excursies zonder dat dit ten koste ging van je eigen privacy.

We eindigden dit fantastische Amazone avontuur door, in 40 minuten naar Manaus met een “hydroplane” ofwel watervliegtuig voor max 8 personen, terug te vliegen. We vlogen over het Amazone gebied en zagen de vele eilanden dus vanuit de lucht op heel lage afstand. Aangekomen in Manaus zie je de bruinkleurige Rio Negro rivier samenkomen met de grijskleurige Amazone rivier. Wat was dit een spectaculaire afsluiting!

Vanuit Manaus vlogen we de volgende dag via Brasilia naar Salvador. Een prachtige koloniale stad in het Noordoosten van Brazilië.

Hier zijn in het verleden circa 2 miljoen slaven uit Afrika gebracht, deze Afrikaanse invloeden zie je nu terug in Salvador. De klederdracht van diverse vrouwen, het tromgeroffel van vele live bands en de Afrikaanse gerechten (zoals de beroemde Moqueca, het visstoofpotje met ui, tomaten, paprika en koriander). We zaten in een prachtig koloniaal hotel midden aan het meest gezellige plein van Salvador, in het oude centrum. Twee kerken, van de maar liefst 270 kerken in Salvador, aan weerszijde van het plein en gezellige winkels, bars en restaurants waar ook de live drumbands regelmatig speelden. De volgende dag hebben we met een gids Salvador nog nader gezien. En ’s avonds een gezellige live show meegemaakt, tegenover ons hotel. Een erg leuke aanvulling van onze rondreis, om ook dit deel van Brazilie gezien te hebben.   

Tenslotte zijn we naar Porto Seguro gevlogen waar de Portugezen destijds aan land zijn gekomen en Brazilië hebben ontdekt. Vervolgens zijn we naar Trancoso gebracht, een gezellige kustplaats met een geheel eigen stijl, om na te genieten van onze kleurrijke en afwisselende rondreis. Ons hotel was Uxua, eigendom van de voormalige Nederlandse creative director van het kledingmerk Diesel, Wilbert Das. Een werkelijk idyliisch resort in een prachtige tuin, dat stijlvol is ingericht. Het ligt vlak aan de Quadrado, het gezellige en drukke plein, met vele bars en restaurants met live muziek. De beachbar van het hotel is 10 min lopen langs het idyllische witte kerkje, met heerlijke lounge banken en verse hapjes en drankjes.

Tenslotte vlogen we terug via São Paulo en kijken wederom terug op een sublieme reis, die weer top geregeld was door Sapa Pana Travel.

Rondreis door Brazilië maken?

Wilt u graag zelf Brazilië reizen maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Meer over Brazilië reizen