Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Koloniaal verleden

Historie en architectuur 

Dat Brazilië ooit een kolonie van Portugal is geweest mag wel duidelijk zijn, het is het enige land in Zuid-Amerika waar Portugees wordt gesproken. Echter is dit niet het enige wat is overgebleven uit deze tijd. In Brazilië vindt u tal van charmante historische stadjes, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan en u zich waant in lang vervlogen tijden..

Vandaag de dag zijn Salvador in het noordoosten van Brazilië en Ouro Preto in het binnenland in de deelstaat Minas Gerais de twee belangrijkste koloniale steden als het gaat om toerisme. Beide steden huisvesten veel geschiedenis en zijn meer dan de moeite waard om te verkennen. 

Koloniale gebouwen in Salvador

De volledige naam van Salvador is; 'São Salvador da Bahia de Todos os Santos', of wel 'Heilige verlosser van de Allerheiligenbaai'. Salvador is na São Paulo en Rio de Janeiro de 3e grootste stad van het land. Salvador was tot 1763 de hoofdstad van Brazilië. Deze koloniale stad swingt, het is de meest Afrikaans aandoende stad van Zuid-Amerika. De ontwikkeling van Salvador is sterk beïnvloed door het grote aantal slaven die vanuit Afrika in Salvador aankwamen om te werken op de vele (suikerriet) plantages die de stad omringden. De overgrote meerderheid van de huidige bevolking van Salvador bestaat uit mulatten en negers die nagenoeg allen afstammen van de aanzienlijke slavenpopulatie van destijds. Nog meer dan in andere delen van Brazilië proeft u hier de zinderende sfeer van een swingende en bruisende Afro-Braziliaanse cultuur. De historische bovenstad van Salvador heeft op een relatief klein gebied een groot aantal prachtige koloniale gebouwen. Dit deel van de stad, de wijk Pelourinho, door de lokale bevolking Pelô genoemd, geldt ook  als het kloppend hart van het uitgaansleven. In 1985 heeft Unesco de historische bovenstad aan de lijst van Werelderfgoed toegevoegd en in 1990 is het prachtig gerestaureerd.

Ouro Preto, strijdtoneel van de onafhankelijkheid

Ouro Preto is het voormalige Vila Rica. De naam van de stad veranderde na de onafhankelijkheid en is in 1980 Unesco Werelderfgoed geworden. Het is heerlijk slenteren door de, omhoog en naar beneden, slingerende straatjes met prachtige koloniale gebouwen. U voelt de historie! Niet voor niets, want tegen de achtergrond van deze smalle straatjes met gebouwen tot twee verdiepingen en kerken gelegen op heuveltoppen, vond de hevigste opstand tegen de Portugese vijand plaats. De Inconfidência Mineira, een patriotische beweging die voor de Braziliaanse onafhankelijkheid streed, werd in 1789 veroverd met de ophanging van Joaquim José da Silva Xavier, die beter bekend stond als ‘Tiradentes’ en nu een belangrijk onderdeel is van de geschiedenis. De verslagen van de opstand liggen in het Museum van de Inconfidência, het voormalige gemeentelijke paleis en gevangenis, dat meubelstukken, gebruiksvoorwerpen, documenten en religieuze kunstvoorwerpen in zijn collectie heeft. Aan het brede Tiradentes Plein ligt het paleis van de Gouverneur waar nu de mijnschool is gevestigd, een hogeschool die tijdens het Keizerrijk werd opgericht, en waar ook het museum voor mineralogie is gevestigd. Zeker de moeite van een bezoekje waard zijn het Casa dos Contos waar vroeger goud werd gewogen en het theater.

Rondreis door Brazilië maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Brazilië maken, inclusief een bezoek aan koloniale steden als Salvador, Paraty en/of Ouro Preto, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen