Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Beste reistijd Argentinië

De beste reistijd voor Argentinië is afhankelijk van het gebied dat u wilt bezoeken. U kunt het land het hele jaar bezoeken, maar door de enorme oppervlakte van het land is de beste reistijd voor Argentinië niet overal gelijk.  

In het kort geldt:

 • noordwest Argentinië: eind maart tot december
 • zuid Argentinië: oktober tot eind april
 • de rest van Argentinië: het hele jaar door

Wenst u meerdere gebieden te bezoeken? Dan is de beste reistijd voor Argentinië:

 • oktober, november en december
 • maart en april

Klimaat Argentinië

Argentinië is een enorm groot land, groter dan Europa, dat zich uitstrekt van het noorden naar het zuiden van het continent. Door deze uitgestrektheid in combinatie met de vele hoogteverschillen en diversiteit aan landschappen, kent het land een enorme variëteit aan klimaten, van subtropisch tot arctisch. Dit in combinatie met verschillende factoren zoals bepaalde evenementen die de door het jaar plaatsvinden en die de moeite waard zijn om te bezoeken of de migratie van sommige diersoorten zoals walvissen, maakt het dat er geen sprake is van één beste reistijd voor Argentinië. De beste reistijd voor Argentinië is voor een deel afhankelijk van welke gebieden en plaatsen u tijdens uw reis wilt bezoeken en wat u tijdens uw reis wilt doen. Meer informatie leest u hieronder.

Beste reistijd per seizoen

Het voorjaar: reizen tussen september en december

De maanden september tot en met december zijn in Argentinië het voorjaar. Het voorjaar is in veel opzichten de beste reistijd om Argentinië te bezoeken. Voordelen om Argentinië in deze tijd te bezoeken:

 • U kunt deze maanden alle regio’s in het land bezoeken*;
 • Er heerst een aangenaam klimaat in Argentinië, de temperaturen zijn niet extreem hoog en niet extreem laag en de kans op hevige regenval is niet zo groot;
 • De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en langzaam begint alles te bloeien en te groeien;
 • Wat betreft toerisme is het nog rustig wat zorgt voor lagere prijzen en voldoende beschikbaarheid voor de accommodaties waar u graag wilt verblijven.

*Let op: Een kleine uitzondering is het zuiden van Argentinië waar het in september nog net iets te vroeg is om naar toe te reizen. Veel accommodaties zijn dan nog gesloten en er gaan minder binnenlandse vluchten naar dit gebied. 

De zomer: reizen tussen december en maart

De Argentijnse zomer loopt van december tot maart. Dit is het hoogseizoen in Argentinië, omdat de Argentijnen zelf ook vakantie hebben. Voor deze periode geldt:

 • Dit is zonder twijfel een heel goede periode om naar zuid Argentinië (Patagonië en Vuurland) te reizen; Let wel op, want u bevindt zich hier in een omgeving met veel ijs en gletsjers, dit betekent dat de temperaturen nooit heel hoog worden;
 • Ook de andere gebieden van het land kunt u deze periode goed bezoeken;
 • Alleen het noordwesten van Argentinië, de regio van Salta aan de grens met Bolivia en Chili, kunt u het beste vermijden. Reden hiervoor is dat de kans op hevige regenval groot is; Landverschuivingen en wegonderbrekingen komen dan veel voor waardoor het lastig is om hier rond te reizen;
 • In het hele land is het hoogseizoen. De prijzen liggen hoger en de accommodaties zijn eerder volgeboekt.

De herfst: reizen tussen maart en juni

De maanden maart t/m juni worden gezien als de herfst. Zeker de maanden maart en april zijn goede maanden om Argentinië te bezoeken. Daarna wordt het kouder en raden wij enkele bestemmingen af. 

 • Het zuiden van Argentinië kunt u in maart en april nog goed bezoeken. De dagen worden weliswaar korter, maar over het algemeen staat er minder wind en de kans op aangenaam weer met een lekker zonnetje is deze maanden groot. De kleuren van de natuur veranderen. De bomen krijgen mooie herfstkleuren wat zorgt voor een prachtig landschap. De grootste drukte is over waardoor de accommodaties weer beschikbaar zijn en de prijzen lager liggen;
 • Vanaf mei sluiten veel accommodaties in Patagonië en er gaan minder vluchten naar deze bestemming;
 • De rest van het land, denk aan de watervallen van Iguazu, de regio rondom Buenos Aires, het gebied rond Salta en de wijnregio, zijn deze maanden goed te bezoeken.

De winter: reizen tussen juni en september

Het is winter tussen mei en september. Dit betekent koude maanden voor het zuiden, maar de rest van het land kunt u goed bezoeken. 

 • We raden het af om het zuiden van Argentinië in deze periode te bezoeken;
 • De rest van het land, denk aan de watervallen van Iguazu, de regio rondom Buenos Aires, het gebied rond Salta en de wijnregio, zijn deze maanden goed te bezoeken.
 • Denk aan een mooie combinatiereis van het noordoosten van Argentinië met bijvoorbeeld Brazilië;

Buenos Aires

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. Temperatuur in  °C 20 19 17 14 11 8 7 8 10 13 15 18
Max. temperatuur in  °C 29 28 26 22 19 15 15 17 19 22 25 28
Aantal zon uren per dag 9 9 7 7 5 4 5 6 6 7 8 8

Buenos Aires heeft een gematigd klimaat met warme zomers en milde winters. De zomer is van december t/m februari en is warm en vochtig waardoor de gevoelstemperatuur kan oplopen. Tijdens de zomerperiode komen ook regen- en onweersbuien voor. De herst periode is van maart t/m mei, waarin er vaak aangename temperaturen zijn. Naarmate de herst vordert, neemt het regenseizoen af. De winter is van juni t/m augustus en is over het algemeen vrij mild. Er kunnen soms koude fronten uit het zuiden komen, waardoor de temperaturen lager worden, echter sneeuwval komt in Buenos Aires zelden voor. De lente in Buenos Aires (september t/m novemnber) is aangenaam, echter tijdens deze periode neemt de hoeveelheid neerslag geleidelijk toe. 

El Calafate (Patagonië) 

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. Temperatuur in  °C 5 5 3 1 -2 -4 -5 -3 -2 0 3 4
Max. temperatuur in  °C 16 15 13 10 5 3 2 4 8 11 13 15
Aantal zon uren per dag 8 7 6 5 4 3 3 5 6 7 8 8

El Calafate heeft een koud steppe klimaat. De zomer (december t/m februari) is mild en biedt de beste weersomstandigheden voor het verkennen van de omgeving. Tijdens de herfst (maart t/m mei) zijn de temperaturen koeler en veranderen de kleuren van het landschap.  In de winter (juni t/m augustus) is het koud in El Calafate, de temperaturen kunnen dalen tot onder het vriespunt. Tijdens de winter valt er regelmatig sneeuw. De lente (september t/m novmeber) zorgt ervoor dat de temperaturen weer aangenamer worden. 

Tierra del Fuego

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. Temperatuur in  °C 6 6 5 3 1 -1 -1 0 1 3 4 6
Max. temperatuur in  °C 15 14 12 9 6 4 4 5 7 10 12 14
Aantal zon uren per dag 7 7 5 4 3 3 3 4 6 6 7 7

Het klimaat in Tierra del Fuego (Vuurland) is onvoorspelbaar, ruig en kent extremen. Over het algemeen is het koud, winderig en vochtig. Het meeste zuidelijke gebied kent een subarctisch klimaat met toendrabegroeiing. Hier zijn zowel de zomer als de winter koel, echter in de wintermaanden kunnen de temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen. Het meer noorderlijker gelegen gebied kent een koel zeeklimaat. Over het algemeen geld voor Tierra del Fuego dat de zomer, van december t/m maart, vrij koel is met lange dagen die zonnig kunnen zijn, maar ook erg bewolkt en (licht) regenachtig. De wintermaanden, juni t/m september, zijn over het algemeen koud en nat, met sneeuwval in hoger gelegen gebieden. De sterkte winden, die vooral afkomstig zijn uit de straat van Magellaan, zorgen ervoor dat de gevoelstemperatuur een kouder kan zijn en maakt het weer onvoorspelbaar.

Merengebied

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. Temperatuur in  °C 7 6 4 2 1 -1 -1 -1 0 1 4 6
Max. temperatuur in  °C 22 22 19 15 10 7 7 8 11 14 17 20
Aantal zon uren per dag 10 9 7 5 3 3 3 4 5 6 8 9

Bariloche is gelegen aan de voet van de Andes, hierdoor heeft het een gematigd bergklimaat waarin er vier duidlijke seizoenen voorkomen. De zomer, van december t/m maart, is vrij mild. De dagen zijn vaak langer en zonnig, waardoor dit een ideale periode is voor buitenactiviteiten. In de herfst, van maart t/m juni, wordt het wat koeler. Het mooie van de herfst periode is dat de begroeing in het gebied prachtige kleuren laat zien. De winter in Bariloche en omgeving loopt van juni t/m september en is vaak koud met temperaturen rondom het vriespunt. In deze periode valt er ook vaak sneeuw. Dit is het ideale seizoen voor skiërs en snowboarders. De lente loopt van september t/m december, tijdens deze periode lopen de temperaturen weer wat op naar aangenamere temperaturen en komt de natuur weer tot leven. 

Iguazú

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. Temperatuur in  °C 21 21 19 17 15 13 13 14 16 18 18 21
Max. temperatuur in  °C 32 31 30 27 23 21 21 24 27 28 30 31
Aantal zon uren per dag 9 8 8 8 7 7 8 8 8 8 9 9

Het klimaat in Iguazú wordt beschouwd als een vochtig, subtropisch klimaat. Hoewel Iguazú een zomer en winter kent, kan het weer het hele jaar door variëren door de vochtigheid en invloed van de regenwouden die Iguazú omringen. De zomer is van december t/m maart en is vaak erg warm en vochtig. Tijdens de zomer is regenval niet ongebruikelijk, vaak hevige, korte buien. De winter loopt van juni t/m augustus en is over het algemeen vrij mild. Tijdens deze periode valt er minder regen dan de rest van het jaar en zijn er meer zonnige dagen. 

Salta

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. Temperatuur in  °C 16 15 14 11 7 3 2 4 7 11 14 15
Max. temperatuur in  °C 28 26 25 23 21 19 20 22 24 26 28 28
Aantal zon uren per dag 6 5 4 5 5 5 6 7 6 6 6 6

Het klimaat in Salta kan worden omgeschreven als een droog subtropisch hooglandklimaat. De zomer loopt van december t/m februari en is over het algemeen warm. Tijdens deze periode valt de grootste hoeveelheid neerslag waardoor ook de luchtvochtigheid vrij hoog is. Het gebied rondom Salta, met name de hoger gelegen gebieden, hebben (afhankelijk van de hoogte) lagere temperaturen en daardoor ook meer kans op sneeuwval. De herfst, maart t/m mei, is een periode met aangename, milde temperaturen overdag en koele avonden. Het weer is tijdens deze periode vrij stabiel en overwegend droog. In de winter, juli t/m augustus, zijn de temperaturen koel tot mild gedurende de dag. De nachten kunnen echter koud zijn, waarbij temperaturen zelfs dalen tot het vriespunt. Droge en zonnige dagen zijn kenmerkend voor de winter in Salta. De lente is van september t/m november en is te vergelijken met de herfstperiode. De temperaturen zijn aangenaam en er valt weinig neerslag. Doordat het de overgangsperiode is naar het regenachtige seizoen, kan het later in de lente wat meer gaan regenen. 

Mendoza

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min. Temperatuur in  °C 18 17 14 10 6 2 2 4 6 11 14 17
Max. temperatuur in  °C 31 30 26 23 19 15 15 18 20 25 28 30
Aantal zon uren per dag 10 9 8 7 6 6 6 7 8 9 10 10

Ook Mendoza ligt aan de voet van het Andesgebergte. Het heeft een droog woestijnklimaat en ook hier zijn vier seizoenen te onderscheiden. De zomer loopt van december t/m februari, tijdens deze maanden is het heet in Mendoza. Hoewel Mendoza gedurende het jaar relatief weinig regenval heeft, valt de meeste regen in deze periode. Hierdoor loop de luchtvochtigheid op. In de herfst, van maart t/m mei zijn de dagen warm en de nachten wat koeler en is er weinig regenval. Tijdens de winter, van juni t/m augustus is het droog en koel. Gedurende de dag is het vaak zonnig, echter de nachten kunnen vrij koud zijn maar de temperaturen komen zelden onder het vriespunt. Ook sneeuwval komt hier zelden voor.  De lente loopt van september t/m november, waarin het weer wat warmer wordt en er ook meer neerslag zal vallen. 

 

 

 

De beste reistijd in Argentinië wanneer u reist met kinderen

De meivakantie én de zomervakantie zijn een prima reisperiode voor een bezoek aan het noorden en centraal Argentinië. U kunt dit desgewenst combineren met een bezoek aan de watervallen van Iguazú en/of afsluiten met een strandverblijf in bijvoorbeeld Brazilië of Uruguay. Reist u in de herfstvakantie? Dan is het lente in Argentinië en staat de natuur prachtig in bloei. Om walvissen te zien kunt u in deze periode naar Peninsula Valdez, waar u grote kans maakt om ze van dichtbij te zien. De kerstvakantie is een geschikte reisperiode om ook te reizen naar Vuurland en Patagonië, eventueel in combinatie met Antarctica (bedenk wel dat er voor sommige poolreizen een minimum leeftijd geldt). Mocht u in de kerstperiode willen reizen, houd er dan rekening mee dat dit de drukste periode van het jaar is. We raden u in dit geval aan om een dergelijke reis minimaal 9 maanden voor vertrek te boeken!

Tijdsverschil Argentinië en Nederland/België

Tijdens onze zomertijd is het in Argentinië 5 uur vroeger dan in Nederland en België.
Tijdens onze wintertijd is het in Argentinië 4 uur vroeger dan in Nederland en België.

Hoe lang is het vliegen naar Argentinië?

De vliegtijd voor een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Buenos Aires bedraagt ongeveer 13,5 uur. Indien u moet overstappen (bijvoorbeeld in Parijs of Madrid), dan bedraagt de vliegtijd 16,5 uur. Deze tijd kan variëren afhankelijk van overstaptijd en vluchtroute. 

Rondreis door Argentinië maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Argentinië maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen