Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

4 weken rondreis Peru en Bolivia

28 dagen vanaf € 9.760,- per persoon

culinair - oude beschavingen - Amazone - Andes

 • Verblijf op Isla del Sol en zie de Cordillera Real spiegelen in het Titicacameer
 • Ontwaar de mooiste landschappen van Latijns-Amerika rond de zoutvlakte van Uyuni
 • Verbaas u over exotische producten op de heksenmarkt van La Paz
 • Wandel de vierdaagse Salkantay Trekking naar Incastad Machu Picchu
 • Ga op zoek naar reuzenotters, brulapen en rode ara’s in het Amazonewoud

Reisbeschrijving

Dag 1: Amsterdam - Lima

Uw bijzondere reis door Peru en Bolivia gaat vandaag van start. U vertrekt vandaag per intercontinentale vlucht van Amsterdam naar Lima. Bij aankomst wordt u naar uw accommodatie gebracht. Tijdens uw verblijf in Lima moet u zeker genieten van de culinaire hoogstandjes waar deze stad zo bekend om staat. Lima is namelijk 'de culinaire hoofdstad' van Latijns Amerika. Het meest bekende, én overheerlijke, visgerecht van Peru is 'ceviche'; rauwe vis in limoensap. 
Overnachting: Casa Andina Select Miraflores | logies & ontbijt
 

Dag 2: Lima 

Deze ochtend brengt u met uw gids een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden van Lima, de stad die tijdens de koloniale overheersing lange tijd gold als de belangrijkste stad van Zuid-Amerika. U komt hierbij in de karakteristieke wijken Miraflores en San Isidro, u vangt een glimp op van de indrukwekkende Huaca Huallamarca ruïne en u wordt meegenomen naar het historisch centrum. U sluit deze stadstour af met een bezoek aan het Larco Museum. Het bevat een enorme particuliere collectie met pre-Columbiaanse gebruiksvoorwerpen, sieraden en ceremoniële attributen, waarvan de meeste van goud gemaakt zijn.
Overnachting: Casa Andina Select Miraflores | logies & ontbijt

Dag 3: Lima – Arequipa 

Vandaag neemt u een binnenlandse vlucht en wordt u mee naar de koloniale stad Arequipa. De stad is prachtig gelegen met de majestueuze piek van de “El Misti” vulkaan op de achtergrond. Over de oorsprong van de naam Arequipa bestaat enige onduidelijkheid. Er doen zich verschillende verhalen de ronde. Eén daarvan is dat het Aymara volk de naam heeft verzonnen aangezien in hun taal ‘ari’ berg betekent en ‘quipa’ achter. Vrij vertaalt staat er dan ‘achter de berg’ waarmee de El Misti vulkaan wordt bedoeld. 
Overnachting: San Agustin Posada del Monasterio | logies & ontbijt

Dag 4: Arequipa

Er is een vrije dag gepland. U kunt een bezoek brengen aan het Santa Catalina klooster, dit enorme bouwwerk is een stad in een stad op zich. Tevens een aanrader is het museum over Het ijsmeisje Juanita. Deze mummie van een jong meisje, daterend uit de 15e eeuw is door de beroemde hooggebergte archeoloog Johan Reinhart op de top van de El Misti vulkaan gevonden. Daarnaast moet u zeker een kijkje nemen in de kathedraal aan het centrale plein Plaza de Armas.
Overnachting: San Agustin Posada del Monasterio | logies & ontbijt

Dag 5: Arequipa – Colca Canyon 

Na het ontbijt wordt u bij  het hotel opgehaald en meegenomen naar de Colca Canyon, waarvan men zegt dat het de diepste kloof ter wereld is. Onderweg hiernaartoe brengt u een bezoek aan de Andes gemeenschap in Pata Wasi (letterlijk: hoog huis) waar u de originele Maté de Coca kunt proeven. Dit is een soort kruidenthee die medicinale werkingen heeft en krachtig op treed tegen bijvoorbeeld hoogteziekte. Na dit bezoek vervolgt uw reis zich naar Torca, waar u een geweldig uitzicht heeft over de meren en de Altiplano waar de grazende lama’s en alpacas staan. De lunch wordt geserveerd in Chivay, waarna u naar uw hotel in de Colca Canyon wordt gebracht.
Overnachting: Colca Lodge | logies & ontbijt
 

Dag 6: Colca Canyon 

Vroeg in de ochtend wordt u meegenomen naar het ‘Cruz del Condor’ in de Colca Canyon om condors te spotten. De kloof is het leefgebied van de condor. Ze vliegen door de kloof, meestal 's ochtends en 's avonds. In de tussentijd zijn ze op zoek naar voedsel in verder weg gelegen gebieden. De condors worden al jaren bekeken door toeristen, die erg dichtbij de condors kunnen komen. Soms vliegen ze zo'n 5 meter van u vandaan, over u heen. Vanaf dit punt is de kloof 1200 meter diep. De naam Colca is ontstaan door de gaten die in de kloof te zien zijn. Deze gaten heten Colca's. Ze werden gebruikt door de Inca's en Pre-Inca's om voedsel in te bewaren voor slechtere tijden, zoals aardappelen en ander voedsel dat langer mee kan. Ze werden ook gebruikt als graven voor belangrijke mensen.
Overnachting: Colca Lodge | logies & ontbijt

Dag 7: Colca Canyon – Puno

U reist vandaag naar Puno, gelegen aan het Titicacameer. U wordt opgehaald bij uw hotel en vertrekt met privé-vervoer naar Puno en onderweg wordt u beloond met prachtige uitzichten van de omgeving. Dit enorme meer ligt op de grens van Peru en Bolivia, en is met een ligging op bijna 4000 meter boven zeeniveau het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het landschap is werkelijk schitterend. Het helderblauwe meer wordt namelijk omringd door een aantal van de meest imposante bergen van de gehele Andes. Uit historisch oogpunt is deze plek enorm belangrijk. Volgens de legende is de eerste Incakoning geboren op het Eiland van de Zon, een eiland gelegen in het Boliviaanse deel van dit meer.
Overnachting: Sonesta Posada del Inca Puno| logies & ontbijt

Dag 8: Puno

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan de drijvende rieteilanden van de Urosindianen onder leiding van uw privé gids. Deze authentieke bevolkingsgroep leeft op traditionele wijze in het Titicacameer, waarbij ze van riet kunstmatige eilanden hebben gemaakt, waarop ze leven. Tevens brengt u een bezoek aan het eilandje Tacquile, een plek waar de Aymara indianen nog leven op traditionele wijze. Tacquile staat ook bekend om de productie van de ‘Sicuri”, een muziekinstrument dat essentieel is voor de folklore van de Peruaanse hooglanden. In de namiddag wordt u naar uw hotel teruggebracht.
Overnachting: Sonesta Posada del Inca Puno| logies & ontbijt

Dag 9: Puno – Copacabana – Isla del Sol

In de ochtend wordt u bij uw hotel door onze lokale medewerkers uit Bolivia opgehaald en meegenomen naar Copacabana, gelegen aan het Titicacameer. Hierna maakt u een boottocht naar het eiland van de maan en bezoekt u de Iñak Uyu tempel. Vervolgens vaart u verder naar Isla del Sol (Zon eiland), waar u de Pilcocaina Zonnetempel bezoekt. Lopend gaat u verder naar uw hotel, waar u bij aankomst kunt genieten van een heerlijke lunch. 
Overnachting: La Estancia Eco Lodge | halfpension

Dag 10: Isla del sol – La Paz

Aan het begin van de middag wordt u meegenomen naar de heilige fontein op Isla del Sol; het water zou zorgen voor een eeuwige jeugd en een leven vol geluk. De lunch wordt geserveerd bij het archeologisch restaurant van Uma Kollu. Na de lunch bezoekt u een klein handwerkmarkt en gaat u weer met de boot terug naar Copacabana, vanwaar u verder  over land reist naar La Paz. La Paz ligt in een vallei en wordt omgeven door de hoge Altiplano. U verblijft in het moderne Stannum Boutique Hotel. Dit hotel, gevestigd op de 12e verdieping van de Multicine Mall, biedt een adembenemend uitzicht op de stad en haar omringende Andesgebergte.
Overnachting: Stannum Boutique Hotel | logies & ontbijt

Dag 11: La Paz

In de ochtend wordt u door een gids opgehaald in uw hotel voor een stadstour door La Paz. Tijdens uw tour gaat u naar de Indiaanse markt, ‘de heksenmarkt’. U brengt een bezoek aan verschillende musea die u een beter beeld geven van de geschiedenis van Bolivia en La Paz. Met een kabelbaan gaat u vervolgens naar de hoger gelegen wijk El Alto vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de stad. In de middag wordt u meegenomen naar het Valle de la Luna natuurgebied. Dit natuurgebied ligt net buiten de stad en staat bekend om zijn indrukwekkende rotsformaties die het idee geven op een maanlandschap te zijn beland. 
Overnachting: Stannum Boutique Hotel | logies & ontbijt

Dag 12: La Paz – Uyuni

Een van onze lokale medewerkers brengt u vandaag naar de luchthaven van La Paz, waar u aan boord stapt van uw binnenlandse vlucht naar Uyuni. Bij aankomst staat een lokale medewerker op u te wachten. U wordt meegenomen naar de begraafplaats van treinen. Uyuni was oorspronkelijk voorbestemd om een belangrijke treinbestemming te worden die verschillende steden met elkaar verbindt. Die plannen zijn uiteindelijk nooit tot stand gekomen, omdat zowel de mijnindustrie momentum verloor en ook geschillen met buurlanden uitbraken. De treinen zijn uitzonderlijk versleten vanwege het mengsel van zout en sterke winden die de massieve staalconstructies hun verweerde uitstraling geven. Er zijn meer dan 100 treinstellen die je kunt verkennen en elk heeft zijn eigen unieke structuur. Na de lunch wordt u meegenomen naar een bijzonder natuurfenomeen en het Dakar zoutmonument. U verblijft in een hotel van zout, aan de rand van de immense zoutvlakte van Uyuni, een bijzondere ervaring!
Overnachting: Palacio de Sal  | halfpension

Dag 13 en 14: Zoutvlakte

Deze dagen wordt u meegenomen om de bijzondere omgeving van de Uyuni zoutvlakte te verkennen. Met 12.000km² één van de grootste zoutvlakten ter wereld. De zoutvlakten ontstonden toen miljoenen jaren geleden gigantische binnenzeeën opdroogden. U wordt opgehaald bij uw hotel en meegenomen over en langs de zoutvlakten. Zo bezoekt u onder andere het Incawasi eiland, ook wel Isla Pescado genoemd omdat het de vorm van een vis zou hebben. Hier gebruikt u de lunch. Wanneer u het landschap tegen de helderblauwe achtergrond ziet, snapt u direct waarom deze omgeving enorm populair is bij fotografen. Neem vooral een zonnebril mee, want de weerkaatsing van het zonlicht in het kraakheldere oppervlak is oogverblindend.
Overnachting: Palacio de Sal  | halfpension

Dag 15: Uyuni – La Paz – Puno 

In de ochtend wordt u naar het vliegveld van Uyuni gebracht vanwaar u een binnenlandse vlucht neemt naar La Paz. Eenmaal hier aangekomen wordt u door een van onze plaatselijke medewerkers naar uw hotel gebracht in Puno. 
Overnachting: Sonesta Posada del Inca Puno| logies & ontbijt

Dag 16: Puno – Cuzco 

Na het ontbijt wordt u naar het busstation van Puno gebracht waar u aan boord stapt van uw bus naar Cuzco. Aan boord van de bus is er een Engelssprekende gids aanwezig en de bus maakt enkele stops onderweg. U stopt o.a. bij La Raya (4335 m) waar u kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de met sneeuw bedekte Andes. Uw lunch wordt geserveerd in een authentieke restaurant in Sicuani. Hierna bezoekt u de Viracocha tempel. Bij aankomst in Cuzco wordt u naar uw hotel gebracht. 
Overnachting: Hotel Quinta San Blas by Ananay | logies & ontbijt

Dag 17: Cuzco 

Deze dag is vrij gepland en u kunt op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.  Bezoek zeker het Plaza de Armas, waaraan onder meer de beroemde kathedraal gelegen is. Cuzco komt van het Quechua woord “Cosqo”, dat “Navel van de Wereld” betekent. Vanuit deze plek stichtten de Inca’s hun machtige rijk Tahuantisuyu, “Land van de Vier Windstreken”. De gehele binnenstad bestaat uit koloniale gebouwen, die op de fundamenten van de oude Incapaleizen zijn gebouwd. Een goed voorbeeld hiervan is het zonnetempel van Koricancha, waar het Santo Dominco klooster op is gebouwd. Net buiten Cuzco vindt u het archeologische park van Sacsayhuaman, waar u de gelijknamige fort kunt bezoeken. Het is hier indrukwekkend om te zien hoe de Inca’s dit hebben gebouwd. Sommige stenen zijn wel vier meter hoog. U kunt ook de ondergrondse grot van Q’enqo en de Puma tempel bezoeken, waar een altaar voor offers te zien is. In de wijk San Blas in Cuzco vindt u een mooie markt. 
Overnachting: Hotel Quinta San Blas by Ananay | logies & ontbijt
 

Dag 18 t/m 21: Salkantay trekking

Deze dagen loopt u in een klein internationaal gezelschap de Salkantay Trekking met als eindpunt de Machu Picchu. Het is een indrukwekkende tocht door het imposante Andes waarbij u meer te weten komt over de eens zo machtige Inca’s. Het hoogtepunt is natuurlijk het bereiken van de verborgen Incastad Machu Picchu. Deze tocht zal fysiek het nodige van u vragen, maar het zal u ongetwijfeld uw hele leven bij blijven. Onderweg overnacht u op een kampeerterrein o.b.v. volpension. Er wordt gezorgd voor droge tenten, goed eten en warme slaapzakken. Op de laatste dag van de trekking reist u het laatste stukje met de trein naar het plaatsje Aguas Calientes. Dit plaatsje is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan het beroemde Machu Picchu complex dat de Inca’s duizenden jaren geleden bouwden en welke nooit door de Spanjaarden werd ontdekt. U verblijft na enkele dagen in een tent weer lekker comfortabel in een hotel. Neem een goede nachtrust voor de bijzondere dag die morgen gaat komen. 
Overnachting: Hotel El Mapi by Inkaterra | logies & ontbijt

Dag 22: Aguas Calientes – Cuzco 

Vandaag bezoekt u Machu Picchu. Hier wordt u rondgeleid door een Engelssprekende gids. Geniet van deze geweldige plek, waar de Inca’s het voor elkaar hebben gekregen om met weinig middelen bovenop deze oude bergpunt een stad te bouwen, die zijn gelijke niet kent. Vanuit deze verborgen stad heeft u een machtig uitzicht over het omringende subtropische regenwoud. Deze stad werd door de Spanjaarden nooit ontdekt en is daarom intact gebleven. Er is in deze stad nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden. In de namiddag reist u per trein door de ‘’Heilige Vallei’’ naar het treinstation Cuzco waar u wordt opgehaald en meegenomen naar uw hotel.
Overnachting: Hotel Quinta San Blas by Ananay | logies & ontbijt

Dag 23: Cuzco – Puerto Maldonado – Sandoval

Vandaag reist u naar de Peruaanse Amazone en laat u de bewoonde wereld voor wat het is. U verblijft in de Sandoval Lake Lodge, diep in de Amazone. Aan het eind van de ochtend/ begin van de middag komt u aan bij deze lodge. Na de lunch vaart u per boot of catamaran uit om het gehele westelijke uiteinde van het meer te zien. Hier, langs de rand van het bos welke versierd wordt door overhangende palmen, hoort u de geluiden van de honderden Red-bellied en blauwe-en-gele ara's wanneer zij terugkeren naar het palmbos voor de nacht. Hierna keert u terug naar de lodge voor het diner. Na het diner gaat u nogmaals aan boord van de boot om op zoek te gaan naar zwarte kaaimannen, die vandaag de dag zeer zeldzaam zijn in het Amazonegebied. Ze komen echter wel veelvuldig in het Sandoval Meer voor. Ze kunnen ongeveer 4 meter lang worden en concurreren met de reuzenotters voor hun aandeel in de visserij. 
Overnachting: Sandoval Lake Lodge | volpension

Dag 24 en 25: Sandoval 

Deze dagen verblijft u in de Sandoval Lake Lodge. Overdag wordt u meegenomen om dit bijzondere gebied met haar diverse flora en fauna te ontdekken. Denk aan een spectaculaire zonsopgang, een ontmoeting met de reuze otter en een wandeling naar een inheemse bevolkingsgroep. Verder heeft u kans om kaaimannen te spotten, kunt u een nacht parcours lopen, op zoek naar de vele wezens, zoals kikkers, padden, uilen, nachtzwaluwen, spinnen en apen, die van het bos een drukke en andere plaats maken.
Overnachting: Sandoval Lake Lodge | volpension

Dag 26: Sandoval – Lima

Na het ontbijt gaat u nog een keer naar de westkant van het meer op zoek naar de verblijfplaats van een reuzenotter familie. Vanaf hier, op heldere dagen, ziet u een schitterende zonsopkomst en haar reflectie in het open water van het meer. Hierna keert u terug over de Madre de Dios rivier naar Puerto Maldonado. Vanaf hier neemt u een binnenlandse vlucht naar Lima. Eenmaal hier aangekomen wordt u door een van onze lokale medewerkers naar uw hotel gebracht. 
Overnachting: Casa Andina Select Miraflores | logies & ontbijt

Dag 27: Lima – Amsterdam

Uw reis door Peru en Bolivia is helaas voorbij. U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Lima gebracht, waar u aan boord stapt van uw intercontinentale vlucht naar Amsterdam. U arriveert de volgende dag.

Dag 28: Amsterdam

U arriveert vandaag in Amsterdam.
 

Reissom

Vanaf € 9.760,- per persoon

 • Op basis van 2 samen reizende personen
 • Afhankelijk van het moment van boeken, beschikbaarheid van de lokale vluchten en accommodaties, en de periode van reizen

Inbegrepen:

 • lokale vluchten, economy class 
 • 20 hotelovernachtingen, maaltijden zoals vermeld
 • 3 nachten kamperen tijdens de Salkantay trekking op basis van volpension en alle excursies onder begeleiding van professionele gidsen
 • 3 overnachtingen in Sandoval Lake Lodge op basis van volpension en alle excursies onder begeleiding van professionele gidsen
 • alle transfers en excursies zoals vermeld 
 • 24/7 onze back-up; lokaal en in Nederland
 • uitgebreid reisbescheidenpakket met kleine attentie

Niet inbegrepen:

 • internationale vluchten, desgewenst reserveren we deze voor u
 • early check-in / late check-out, op basis van beschikbaarheid wordt deze soms door hotel gegeven. Wilt u er zeker van zijn dat u dit heeft, informeer bij ons naar de meerprijs
 • publieksheffing Calamiteitenfonds reizen; €2,50 per boeking 
 • SGR-bijdrage van € 5,- per persoon per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Reisvoorstel aanvragen

Wilt u ook deze rondreis maken? Bovenstaande reis kunnen wij natuurlijk voor u verzorgen, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën. Neem gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04, stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl of vraag hieronder een offerte op maat aan. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen

Terug naar luxe reis Peru

Terug naar luxe reis Bolivia

Meer inspiratie - Bekijk onze blogartikelen