Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

3 weken Guatemala, Honduras, El Salvador en Nicaragua met huurauto

21 dagen - vanaf € 8.525,- per persoon

gezinsreis - autorijden - off the beaten track

 • Rijd op eigen gelegenheid langs de mooiste koloniale steden van het continent: Antigua, Granada en León
 • Fotografeer de grootse Maya-tempels omringd door regenwoud in de bakermat van de Maya-beschaving
 • Proef de Caribische sfeer in Livingston en bezoek het succesvolle kinderproject Ak’Tenamit
 • Ontdek het Pompeï van de Maya-cultuur in Joya de Cerén in El Salvador
 • Geniet van de geluiden van de Stille Oceaan én dat van brulapen in vissersplaatsje San Juan del Sur

Reisbeschrijving

Dag 1 Amsterdam – Guatemala stad - Antigua 

Uw bijzondere reis met huurauto door Guatemala, Honduras, El Salvador en Nicaragua gaat vandaag van start. U vertrekt vanuit Amsterdam met uw intercontinentale vlucht naar Guatemala stad. Bij aankomst op de luchthaven wordt u welkom geheten door een van onze lokale medewerkers en wordt u naar uw hotel gebracht in Antigua. Antigua is een magisch en boeiende kleine stad waar u het gevoel heeft dat de tijd hier stil heeft gestaan. Rondom dit stadje liggen drie vulkanen die voor een prachtig beeld zorgen op elk tijdstip van de dag. Een ander kenmerkend beeld van Antigua zijn de, met kinderkopjes bedekte, straten. 
Overnachting: El Convento Boutique Hotel | logies & ontbijt

Dag 2 | Antigua 

Vandaag heeft u de tijd om Antigua op eigen gelegenheid te verkennen. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand en hierdoor is het zeer eenvoudig om dit koloniale stadje zelf te ontdekken. Bezoek de vele ruïnes, de lokale markt, de kathedraal en de diverse kerken die door het stadje heen verspreid liggen. Het park is een prima plek om even op een bankje te genieten van alles wat er om u heen gebeurt. Daarnaast zijn er vele gezellige barretjes en restaurantjes te vinden waar heerlijke Guatemalteekse gerechten, maar ook verschillende internationale gerechten, worden geserveerd. ’s Avonds heerst er rondom het Parque Central genoeg gezelligheid, er zijn veel barretjes open waar u een drankje kunt drinken of eventueel salsa kunt dansen. TIP! Het bananenbrood van Bakkerij Doña Luisa Xicotencatl (4a calle oriente #12) is een échte aanrader en geliefd bij zowel de lokale bevolking als de toeristen. Elke dag rond 14.00u worden de vers gebakken broden, die meer weg hebben van cake, verkocht. Als u er vandaag op tijd bij bent kunt u het warm meenemen en heerlijk in het centrale park opeten! 
Overnachting: El Convento Boutique Hotel | logies & ontbijt

Dag 3 | Antigua – Cobán

(ca. 280 km | 8 uur rijden) 
Na het ontbijt wordt uw huurauto bij het hotel geleverd. Op eigen gelegenheid rijdt u van Antigua naar Cobán. Cobán is gelegen tussen prachtige groene bossen en bergen bedekt met koffieplantages. Deze plek is een uitstekende uitvalsbasis voor het ontdekken van de interessante flora en fauna. 
Overnachting: Hotel Casa Gaia | logies & ontbijt

Dag 4 | Cobán 

Vandaag heeft u de tijd om het gebied rondom uw hotel te verkennen. Deze regio staat bekend om de druipsteengrotten van Lanquín waar u met kaarsen avontuurlijke tochten kunt maken. Ook kunt u Semuc Champey bekijken, een geologisch wonder van de natuur waarbij natuurlijke baden het hoogtepunt vormen. Als u van wandelen houdt, dan is El Biotopo del Quetzal erg leuk om te bezoeken. Dit is een mooi natuurgebied waar de nationale vogel van Guatemala, de quetzal, te zien is. 
Overnachting: Hotel Casa Gaia | logies & ontbijt

Dag 5 | Cobán – Petén

(ca. 300 km | 6 uur rijden) 
U reist vandaag door naar de regio Petén, de grootste regio van Guatemala. Hoewel dit gebied maar liefst een derde van het land beslaat, woont hier maar 3% van de gehele bevolking. Het zal u dan ook niet verbazen dat u hier veel natuur kunt vinden met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. De regio produceert onder andere veel hout, kauwgom, olie, peper en andere agrarische producten. Maar bovenal staat dit gebied bekend als de bakermat van de Maya-beschaving. U verblijft in La Lancha. Een geweldige lodge gelegen in het regenwoud, niet ver van het Nationale Park Tikal. Door de ligging kunt u verschillende activiteiten doen vanuit de lodge. Zo kunt u paardrijden, zip line, kanoën, kajakken, varen en wandelen door het regenwoud of langs het meer. 
Overnachting: La Lancha | logies & ontbijt

Dag 6 | Petén 

In de ochtend rijdt u naar het nationale park van Tikal waar u uw gids ontmoet voor een rondleiding. Tikal of Tik'al was een van de grootste steden van de Maya's ten tijde van de Klassieke Periode. Pas in 1848 werd zij herontdekt door een team Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. De eerste grootschalige archeologische opgravingen begonnen in de jaren ’50. In 1979 werd het door de Unesco tot werelderfgoed verklaard. Hier bezoekt u met uw gids de oude Maya stad en zult u veel te weten komen over de geschiedenis van de Maya bevolking van Guatemala. U luncht in een restaurantje in het park. Na afloop rijdt u op eigen gelegenheid weer terug naar uw hotel. 
Overnachting: La Lancha | logies & ontbijt

Dag 7 | Petén - Rio Dulce

(ca. 230 km | 4 uur rijden) 
Vandaag stapt u weer in de auto en rijdt u naar Rio Dulce. De rivier die loopt van het Izabal meer tot aan de Atlantische oceaan, maakte ooit deel uit van een belangrijke Maya route. Vandaag de dag is Rio Dulce een goede bestemming om even tot rust te komen en te genieten van de omgeving van tropisch oerwoud en een rijk dierenleven. 
Overnachting: Nana Juana | logies & ontbijt

Dag 8 | Rio Dulce

Met de boot vaart u vandaag over de Rio Dulce naar het plaatsje Livingston waar u met een uw Engelstalige gids kennis gaat maken met een heel ander stukje Guatemala. Onderweg brengt u onder andere een bezoek aan Ak’ Tenamit, een project dat is opgestart om de lokale Maya bevolking een primaire en secundaire schoolopleiding te verschaffen. Omdat vele Maya kinderen hun ouders op het land moeten helpen en erg ver van de bewoonde wereld in de bergen wonen, krijgen zij vaak gaan opleiding waarmee ze in hun volwassen leven iets kunnen bereiken in de moderne wereld. Op dit project leren de Maya kinderen hoe ze voor zichzelf en hun (toekomstige) families moeten zorgen. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel dit project de afgelopen jaren heeft bereikt. De tour eindigt in Livingston, omringd door de jungle en mangrovebossen. Het volk van de Garífuna, zijn de inwoners van dit plaatsje. De Garífuna is een etnische bevolkingsgroep afstammend van een vermenging van Indianen en Afrikanen. De ritmische invloeden van de Afrikaanse cultuur, maken dat u zich op deze plek even helemaal in Caribische sferen waant.
Overnachting: Nana Juana | logies & ontbijt

Dag 9 | Rio Dulce – Copán

(ca. 260 km | 6 uur rijden) 
U rijdt vanaf Rio Dulce nét de grens over naar Copán in Honduras. Copán staat ook wel bekend als het Parijs van de Maya ruïnes. In het centrum van het knusse gelijknamige stadje Copán ligt, zoals in vrijwel alle Spaanse nederzettingen, het Parque Central. De vriendelijke inwoners genieten hier van de zon en er staan kraampjes waar handwerk verkocht wordt. De prettige sfeer nodigt uit tot lekker rondslenteren over het plein. De huizen hebben karakteristieke rode daken en de straten met kinderkopjes maken het geheel nog charmanter. 
Overnachting: Haciënda San Lucas | logies & ontbijt

Dag 10 | Copán 

Na het ontbijt rijdt u naar de ruïnes van Copán, net buiten het stadje. Hier ontmoet u uw gids die u een rondleiding zal geven over het terrein. De ruïnes werden ontdekt in 1570 door Diego García de Palacio. De stad werd vroeg in de 10e eeuw verlaten, maar deze zeer belangrijke Maya-site werd niet eerder opgegraven dan de 19e eeuw. In 1980 is Copán op de Werelderfgoedlijst van Unesco gekomen. Leer meer over deze ruïnes en geniet tussendoor van een heerlijke lunch. Na de rondleiding rijdt u weer terug naar uw hotel. 
Overnachting: Haciënda San Lucas | logies & ontbijt

Dag 11 | Copán – Suchitoto

(ca. 230 km | 7 uur rijden) 
Vandaag heeft u een lange dag voor de boeg. U rijdt namelijk van Copán in Honduras naar Suchitoto in El Salvador. Eenmaal aangekomen in Suchitoto zult u merken dat u terug gaat in de tijd. Het koloniale stadje dat uitkijkt over het meer van Suchitlan kenmerkt zich door de typische bouwwerken, kinderkopjes en het witgepleisterde kerkje. Pas uw tempo aan en laat uw ritme bepalen door het gefluit van de vogeltjes die straatjes en het pleintje bevolken. Geniet van een wandeling door de straatjes met kinderkopjes of proef enkele lokale gerechten zoals pupusa. 
Overnachting: Los Almendros de San Lorenzo | logies & ontbijt

Dag 12 | Suchitoto – El Cuco

(ca. 200 km | 4,5 uur rijden) 
Na het ontbijt rijdt u verder naar een prachtig strand van El Salvador. De kustlijn is hier grilliger en deze regio wordt nog niet druk bezocht door toeristen. Het hotel waar u verblijft, Los Mangos, is gelegen op een klif vanwaar u een spectaculair uitzicht heeft over het gelijknamige strand en de stille oceaan. Het strand is eenvoudig via een trap te bereiken en het is een geweldige plek als u even wilt uitrusten. 
Overnachting: Los Mangos | logies & ontbijt

Dag 13 | El Cuco 

Vandaag is vrij gepland zodat u kunt genieten van deze prachtige plek. Gebruik de dag om te ontspannen aan het strand of aan het zwembad. Ook kunt u hier een surfboard huren en proberen om een paar mooie golven te pakken. Indien gewenst is het zelfs mogelijk om bij de surfschool surf les te volgen. Bij het restaurant van het hotel kunt u uitstekende gerechten eten. En wilt u even weg van uw verblijf? Beneden aan het strand zit nog een klein hotel met een bar/restaurant, waar u voor de afwisseling naar toe kunt. 
Overnachting: Los Mangos | logies & ontbijt

Dag 14 | El Cuco – León

(ca. 340 km | 8 uur rijden) 
U heeft een lange dag in de auto voor de boeg. Na het ontbijt rijdt u richting de stad León in Nicaragua. Onderweg moet u twee keer de grens oversteken. Eerst steekt u de grens met Honduras over en daarna de grens met Nicaragua. Ondanks dat León niet de officiële hoofdstad is, wordt de stad toch gezien als historische, culturele én religieuze hoofdstad. In Léon is de indrukwekkende kathedraal met het graf van de grote dichter Ruben Darío het middelpunt van de stad. Door de gehele stad zijn veel kerken te vinden, met ieder weer een uniek decor. Verder vindt u hier veel interessante musea en een mooie universiteit. 
Overnachting: Hotel El Convento | logies & ontbijt

Dag 15 | León 

Houdt u van een beetje avontuur? Dan staat u een geweldige dag te wachten. U gaat namelijk sandboarden, ofwel vulkaanboarden van de bekende Cerro Negro vulkaan. In de vroege ochtend vertrekt u met uw huurauto naar de voet van de Cerro Negro vulkaan, waar u uw gids ontmoet. Vanaf hier start de wandeling tot ongeveer 700 meter boven zeeniveau. Lopend over de lava bedding komt u bij de krater, waar u de verschillende natuurlijke kleuren, geel, rood, groen en wit tegenkomt. Deze kleuren komen tevoorschijn door de constante ontsnapping van gas. Vanaf hier ziet u de vulkanische ketting die tot aan de Stille Oceaan leidt. Eenmaal boven krijgt u een technische uitleg over hoe u het beste van de vulkaan kunt afdalen. U ontvangt beschermende kleding en onder begeleiding maakt u de geweldige afdaling naar beneden over het fijne vulkanische zand. Ondertussen maakt u nog verschillende stops waarbij de gids u meer vertelt over de geschiedenis van de vulkaan. Eenmaal beneden aangekomen rijdt u op eigen gelegenheid weer terug naar uw hotel. 
Overnachting: Hotel El Convento | logies & ontbijt

Dag 16 | León – San Juan del Sur

(ca. 230 km | 5 uur rijden) 
Na het ontbijt stapt u in uw huurauto en rijdt u naar het plaatsje San Juan del Sur. Dit dorpje aan de Pacifische kust was 10 jaar geleden nog een slaperig gehucht waar het dagritme werd bepaald door de dagelijkse visvangst. Dit veranderde toen een paar jaar geleden een aantal surfers hun weg vonden naar de schilderachtige baaien in de buurt van San Juan del Sur om de prachtige golven te bedwingen. Langzaam maar zeker kwamen er wat hotelletjes en vonden ook reizigers hun weg hier naartoe die op zoek waren naar een idyllische plek aan de westkust van Nicaragua. Vandaag de dag heeft San Juan del Sur nog steeds de charme en de laidback sfeer van enkele jaren geleden. U verblijft in Morgan’s Rock, een van de mooiste resorts in Nicaragua, gelegen in een prachtige omgeving. Niet zelden zult u ’s ochtends gewekt worden door het geluid van brulapen, die spelen in een nabij gelegen boom of van het gezang van bijzondere inheemse vogelsoorten, terwijl u op de achtergrond de Stille Oceaan hoort. 
Overnachting: Morgan’s Rock | logies & ontbijt

Dag 17 | San Juan del Sur 

Vandaag is vrij gepland zodat u tot rust kunt komen en heerlijk kunt ontspannen. Het voordeel van deze streek is dat u niet alleen kunt genieten van de zon en de zee, maar ook actief bezig kunt zijn. Niet alleen op of in het water, want in het omringende landschap kunt u bijvoorbeeld heerlijke wandelingen maken. Het resort heeft een aantal uitstekende en zeer enthousiaste gidsen in dienst die u graag op ontdekkingstocht nemen, zodat u meer te weten kunt komen over de bijzondere flora en fauna. 
Overnachting: Morgan’s Rock | logies & ontbijt

Dag 18 | San Juan del Sur – Granada

(ca. 110 km | 2,5 uur rijden) 
Vandaag heeft u een korte rit voor de boeg. Na het ontbijt rijdt u naar uw hotel in Granada. Deze stad is bekend om haar vele historische evenementen en is prachtig gelegen naast het grootste meer van Midden-Amerika, het meer van Nicaragua. Granada was lange tijd de belangrijkste stad in Nicaragua en in de stad is er volop architectuur te vinden uit de koloniale en de neoklassieke tijd. De Spaanse invloeden zijn terug te vinden in de kleurvolle huisjes en monumenten. 
Overnachting: Hotel Plaza Colón | logies & ontbijt

Dag 19 | Granada

U kunt deze dag op eigen gelegenheid de stad gaan bekijken. Struin door het historische centrum en bekijk alle hoogtepunten, zoals de kathedraal, La Casa de los Tres Mundos, El Convento San Francisco en de kerken La Merced en Xalteva. De pastelkleurige huisjes en statige klassieke gebouwen nodigen uit tot een lange wandeling, met een fraaie zonsondergang aan het Lake Nicaragua als einddoel. Een andere leuke bezigheid is een tocht met een boot over het meer van Nicaragua. Door erupties van de Mombacho vulkaan zijn er meer dan 300 eilandjes in het meer ontstaan. Via een boottocht vaart u langs de diverse eilandjes, waaronder het apeneiland, waar u de aapjes zult zien die hier leven.Met uw huurauto kunt u ook de diverse omringende dorpen bezoeken, zoals Pueblos Blancos, waar vroeger hekserij beoefend werd. In San Juan del Oriente is het leuk om een lokale pottenbakkerij te bezoeken en een prachtige demonstratie te krijgen. In het dorpje Catarina komt u overal hout en bamboe tegen en kunt u zien hoe de mensen manden vlechten. Vanaf het uitkijkpunt aan het einde van het dorpje ziet u de vulkanische lagune met haar heldere blauwe water. U heeft vanaf hier een mooi uitzicht over Granada en Lake Nicaragua.
Overnachting: Hotel Plaza Colón | logies & ontbijt

Dag 20 | Granada – Managua – Amsterdam 

Vandaag rijdt u vanaf uw hotel in Granada naar de luchthaven van Managua (ca. 51 km | 1,5 uur rijden). Hier levert u uw huurauto in en stapt u aan boord van uw intercontinentale vlucht terug naar Amsterdam. Hier komt u de volgende dag aan. 

Dag 21 | Amsterdam

U arriveert vandaag in Amsterdam.

Reissom

Vanaf € 8.525,- per persoon

 • Op basis van 2 samen reizende personen
 • Afhankelijk van het moment van boeken, beschikbaarheid van de accommodaties en de periode van reizen

Inbegrepen:

 • 19 hotelovernachtingen, maaltijden zoals vermeld 
 • 18 dagen huurauto (Cat. Mitsubishi Outlander of vergelijkbaar alternatief) incl. basisverzekering vanuit Antigua in Guatemala met drop-off in Managua in Nicaragua
 • alle transfers en excursies zoals vermeld 
 • 24/7 onze back-up; lokaal en in Nederland
 • uitgebreid reisbescheidenpakket met kleine attentie

Niet inbegrepen:

 • internationale vluchten, desgewenst reserveren we deze voor u
 • early check-in / late check-out, op basis van beschikbaarheid wordt deze soms door hotel gegeven. Wilt u er zeker van zijn dat u dit heeft, informeer bij ons naar de meerprijs. 
 • publieksheffing Calamiteitenfonds reizen; €2,50 per boeking 
 • SGR-bijdrage van € 5,- per persoon per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Reisvoorstel aanvragen

Wilt u ook deze rondreis maken? Bovenstaande reis kunnen wij natuurlijk voor u verzorgen, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën. Neem gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04, stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl of vraag hieronder een offerte op maat aan. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen

Naar luxe reis Guatemala

Naar luxe reis Honduras

Naar luxe reis El Salvador

Naar luxe reis Nicaragua

Meer inspiratie - Bekijk onze blogartikelen