Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Rondreis Cuba

13 dagen - vanaf € 4.980,- per persoon

off the beaten track - natuur - historie

 • Ontdek de groene regio waar de Cubaanse sigaren vandaan komen
 • Bezoek de historische steden Santa Clara, Trinidad en Havana
 • Duik de natuur in van het nationale park Topes de Collantes

Reisbeschrijving

Dag 1: Amsterdam – Havana – Viñales

Uw bijzondere reis door Cuba gaat vandaag van start. Bij aankomst in Havana wordt u welkom geheten door een van onze lokale medewerkers ter plaatse en naar uw accommodatie in Viñales gebracht. Viñales staat bekend om haar typische kalkstenen heuvels,  ‘’Mogotes’’ genaamd. Daarnaast staat Viñales bekend om de prachtige Viñales Vallei. De omgeving van Viñales is daarom in 1999 tot de UNESCO werelderfgoed verklaard. U verblijft in een kleinschalig hotel, Mogote Art, dat aan de voet van zo’n typische mogote is gelegen. U wordt verwelkomd met een traditioneel Cubaans diner. 
Overnachting: Privéhuis Mogote Art | logies & ontbijt

Dag 2: Viñales

U wordt opgehaald en meegenomen naar de prachtige Viñales Vallei, waar u ter paard de omgeving gaat verkennen. U rijdt langs boerderijen waar ze nog steeds op traditionele wijze het land bewerken met behulp van vee. Onderweg stopt u bij een lokale boerderij waar ze tabak verbouwen. De boer vertelt u meer over de teelt van de tabaksplant en de behandeling van de bladeren. Voordat ze beginnen met planten wordt er secuur gekeken naar waar ze het zaadje gaan planten. Dit omdat het soms per meter al kan verschillen, of er een goede oogst uit komt of niet. Na de oogst worden de bladeren gedroogd in een drooghuis en vervolgens tot een sigaar gerold. Na de rondleiding krijgt u de mogelijkheid om een echte Cubaanse sigaar te proberen. Vervolgens stapt u weer op uw paard, waarna u naar het Balcon del Valle restaurant rijdt voor een heerlijke Cubaanse lunch. Tijdens de lunch heeft u een prachtig uitzicht over de tabaksvelden en de Mogotes. Aan het eine van de middag wordt u weer teruggebracht naar uw accommodatie. Het is een aanrader een wandeling te maken door het centrum van Viñales, een charmant rustiek dorp waar de voordeuren altijd wijd open staan. Iedereen kent elkaar en in de late namiddag zitten de Cubanen graag in hun sillón (= schommelstoel) de voorbijgangers te analyseren.
Overnachting: Privéhuis Mogote Art | logies & ontbijt

Dag 3: Viñales  - Santa Clara

Na uw ontbijt wordt u meegenomen naar Santa Clara, een stad gesticht in 1689 en de hoofdstad van de provincie Villa Clara. Santa Clara is westelijk gelegen aan de voet van het Sierra del Escambrey gebergte. De overwinning van Che Guevara en zijn aanhangers bij de laatste gevechten eind 1958 tegen generaal Batista is de reden waarom deze plek bekend is geworden. De oorsprong van de stad Santa Clara is gelegen in de nederzetting die kustbewoners hier stichtten in 1689, toen ze moesten vluchten voor invallende piraten. Het is altijd een liberale stad geweest, waar onafhankelijkheid, filantropie, Che Guevara en de Revolutie en nu de LHBTI in hoog vaandel staan. U zal daarom een korte stop maken bij het Che monument, welke de leider van de Cubaanse revolutie eer aan doet. U verblijft in Suite Florencia, gebouwd in 1940 en in 2016 volledig gerestaureerd, en gevestigd in het centrum van Santa Clara. U geniet hier van koloniale allure, van hoge plafonds, vloeren met geweldige mozaïeken en grote ramen tot elegante gemeenschappelijke ruimtes. Het hotel telt slechts 3 camere (kamers), die comfortabel voorzien zijn van fijn linnen van Italiaans katoen en een groot terras. In de avond kunt u ervoor kiezen een hapje te eten in het hotel, waar de Cubaanse gerechten sterk invloeden hebben van de Spaanse en Italiaanse recepten. In de middag kunt u op eigen gelegenheid de stad verkennen en genieten van de traditionele Cubaanse gerechten.  
Overnachting: Suite Florencia | logies & ontbijt

Dag 4: Santa Clara

Vandaag maakt u een stadswandeling door Santa Clara, wat een rijke historie kent. Het begin van de geschiedenis komt voort uit volkeren die op de vlucht waren voor piraten. Uw gids neemt u mee langs de historie van Santa Clara. De wandeling beging in het stadscentrum, waar veel van deze paden zich ontmoeten. U wandelt in ca. 2 uur onder andere langs het Caridad Theater, de parken del Carmen en Vidal en het Plein van de Revolutie. Ook bezoekt u het Tren Blindado monument. Dit monument is gemaakt door een Cubaanse beeldhouwer José Delarra, die de situatie heeft nageschetst, waarin Che Guevara de gepantserder trein met de 408 soldaten van Batista heeft laten ontsporen. U bezoekt hier de twee wagons die zijn ingericht als museum. Na afloop wordt u teruggebracht naar uw accommodatie.
Overnachting: Suite Florencia | logies & ontbijt

Dag 5: Santa Clara – Trinidad 

U verlaat Santa Clara en rijdt met uw gids naar Trinidad. Onderweg maakt u een stop bij een suikerplantage waar vroeger slaven werkten. U bekijkt waar de slaven verbleven en leert over de impact die suiker had op het gebied en het slavernijverleden. Nadat u deze historische plek bezocht heeft, rijdt u door naar Trinidad. De stad Trinidad staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd gesticht in 1514 door Diego Velazquez de Cuellar, een bemanningslid van Cristoffel Columbus. Trinidad is een van de meest koloniale steden van Cuba, de felgekleurde huizen en vele autovrije straten geven u het gevoel dat u terug in de tijd bent. U verblijft in La Casona, een van de oudste huizen in Trinidad. Vanuit  de tuin heeft u uitzicht op de ruïnes van een oud koloniaal fort.
Overnachting: La Casona | logies & ontbijt

Dag 6: Trinidad

Deze dag maakt u kennis met de UNESCO werelderfgoederen gelegen in de stad Trinidad. U wandelt door de geplaveide straatjes met haar rijke historie. Tijdens de wandeling bezoekt u het alle hoogtepunten van de architectuur van de stad. Uw gids zal u alles vertellen over de geschiedenis van de stad. U heeft de mogelijkheid om in de namiddag een bezoek te brengen aan de populaire Canchanchara bar. Het is een drukbezochte plaats en heeft zijn naam te danken aan het favoriete drankje van menig Cubaan. De cocktail heeft zijn naam te danken aan het favoriete drankje van kapers en smokkelaars uit de 16e-eeuw: een mix van rum, honing en limoen, aangelengd met water. Vervolgens gaat u naar Esquina 373, een restaurant waar u de geschiedenis leert over de wereldberoemde Cubaanse sigaren en rum. Nadat u kennis heeft gemaakt met de verschillende producten is het tijd voor een proeverij.
Overnachting: La Casona | logies & ontbijt

Dag 7: Trinidad

Vandaag bezoekt u per Jeep Topes de Collantes, een natuurgebied hoog in de Sierra del Escambray gebergte. Sierra del Escambray is de tweede hoogste bergketen van Cuba en een paradijs voor wandelaars. Het gebied is vernoemd naar de gezondheidskliniek die oud dictator Fulgencio Batista in 1937 oprichtte. Tegenwoordig geniet het kuuroord een internationale reputatie en komen er patiënten vanuit heel Latijns-Amerika naartoe. Onderweg stopt u bij een uitzichtpunt waar u uitkijkt over de Caribische zee en de stad Trinidad. Samen met uw gids maakt u een korte wandeling van 2-3 kilometer over het pad El Cubano – Huellas de la Historia. U kunt 100 verschillende soorten varens, orchideeën en vogels tegenkomen en met een beetje geluk spot u Cuba’s nationale vogel de Tocororo (Trogon). Wanneer u langs de kristalheldere waterpoelen met kleine watervallen loopt, is er tijd om een verfrissende duik te nemen. U zal hier ook een bezoek brengen aan de lokale bevolking en hun thuis. De namiddag heeft u ter vrije besteding in Trinidad.
Overnachting: La Casona | logies & ontbijt

Dag 8: Trinidad – Cienfuegos – Havana 

Na het ontbijt wordt u meegenomen naar de hoofdstad van Cuba, Havana. Onderweg stopt u in Cienfuegos voor een stadswandeling. Cienfuegos is één van de jongste steden van Cuba, circa 200 jaar oud. De stad was met name een plaats waar de rijken woonden en dat is nu nog steeds zo. U bezoekt het Terry Theater wat recentelijk nog gerestaureerd is. Het theater heeft nog steeds alle elementen van toen het rond 1900 gebouwd is. Het heeft plafondschilderingen, balkons en een podium. De stoelen staan wat schuin zodat u goed zicht heeft. Het theater was destijds vrij modern, zo was het mogelijk om de stoelen er vanaf te halen en de niveaus gelijk maken waardoor het een danszaal werd. Tegenwoordig wordt dat nog steeds zo gedaan. Vervolgens bezoekt u Palacio Valle, een stadspaleis gelegen aan het eind van de boulevard, welke wordt beschouwd als het meest elegante gebouw van de stad. Tijdens de rondleiding krijgt u op het terras van het paleis een cocktail aangeboden. Na de lunch rijdt u door naar Havana, waar u zult verblijven in La Reserva Vedado.
Overnachting: La Reserva Vedado | logies & ontbijt

Dag 9: Havana

Vandaag ontdekt u samen met uw gids Havana.  U wandelt door het koloniale deel van de stad, door straten en over de pleinen van Oud-Havana; zoals het Plaza de Armas, Plaza San Francisco de Asis, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja, Hemingsway’s ‘bodeguita’. U bezoekt Palacio de los Capitanes Generales, een van de meest iconische gebouwen van Havana. Het paleis stamt uit 1798 en was voorheen, voordat het werd verwoest door een orkaan, de zetel van de  cabildo (het stadsbestuur). Na restauratie is het Museo de la Ciudad in het paleis gevestigd. Het museum heeft meer dan 40 expositieruimtes, en geeft u een beter beeld over de geschiedenis van de onafhankelijkheidsstrijd vanaf het begin tot de revolutionaire overwinning in 1959. Bezoek hier ook zeker de patio. In deze weelderig begroeide binnentuin vindt u een prachtig beeld van Cristoffel Columbus. Hierna is het tijd voor een rondrit in een klassieke Amerikaanse auto. U wordt naar het oude centrum van Havana gereden, dat sinds 1982 op de werelderfgoed lijst van UNESCO staat. Havana spreekt sinds de tijd van de Spanjaarden tot de verbeelding van velen. Het was een van de grootste havens van de wereld en de ‘sleutel tot de nieuwe wereld’, bruggenhoofd voor exploratie van Midden- en Zuid-Amerika. Na de rit door Havana gaat u naar La Guarida waar u deelneemt aan een cocktailworkshop. Terwijl u nipt van de door uzelf gemaakte cocktail kunt u genieten van aangename livemuziek.
Overnachting: La Reserva Vedado | logies & ontbijt

Dag 10: Havana

In de ochtend brengt u een bezoek aan een werkplaats die klassieke Amerikaanse oude auto’s opknapt. Hier krijgt u een exclusief inzicht in het proces van het herstellen van de Amerikaanse auto’s en wordt u meer verteld over de geschiedenis van de klassieke auto in Cuba. Na afloop zal de gids u meenemen naar een aantal galerijen waar veel belovende jonge kunstenaars en meer gevestigde kunstenaars hun werken tentoonstellen. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding. 
Overnachting: La Reserva Vedado | logies & ontbijt

 

Dag 11: Havana

U wordt na uw ontbijt opgehaald voor een bezoek aan het voormalige landgoed van de Amerikaanse schrijver en Nobelprijs winnaar Ernest Hemmingway. U bezoekt zijn voormalige huis Finca Vigia en zijn twee favoriete stamkroegen La Bodeguite del Medio en El Floridita, waar hij graag kwam om zijn favoriete mojitos te drinken. Bij El Floridita wordt er een korte pauze gehouden en krijgt u een cocktail aangeboden. Wanneer u binnenkomt ziet u in het donkerste hoekje de voorheen vaste stek van de schrijver. Als laatste bezoekt u het hotel Ambos Mundos, waar Hemingway verbleef, voordat hij Finca Vigia liet bouwen. In dit hotel, waar hij ongeveer 10 jaar heeft gewoond, schreef hij het boek ‘’For Whom the Bell Tolls’’. In de middag maakt u nog een fietstocht door Havana en brengt u onder andere een bezoek aan de Jardines de Tropical. Dit park werd rond 1912 aangelegd en werd al snel een hotspot voor de high society en de populairste orkesten van die tijd.
Overnachting: La Reserva Vedado | logies & ontbijt

Dag 12: Havana – Amsterdam

Helaas komt uw Unieke reis door Cuba vandaag ten einde. U wordt door een van onze lokale medewerkers naar de luchthaven van Havana gebracht, waar u aan boord stapt van uw intercontinentale vlucht naar Amsterdam

Dag 13: Amsterdam 

U arriveert vandaag in Amsterdam.

Reissom

Vanaf € 4.980,- per persoon

 • Op basis van 2 samen reizende personen
 • Afhankelijk van het moment van boeken, beschikbaarheid van de accommodaties en de periode van reizen

Inbegrepen:

 • 11 hotelovernachtingen, maaltijden zoals vermeld 
 • alle transfers en excursies zoals vermeld 
 • 24/7 onze back-up; lokaal en in Nederland
 • uitgebreid reisbescheidenpakket met kleine attentie

Niet inbegrepen:

 • internationale vluchten, desgewenst reserveren we deze voor u
 • toeristenvisum Cuba (€ 29,- p.p.) welke u via Cuba Visa kunt bestellen
 • early check-in / late check-out, op basis van beschikbaarheid wordt deze soms door hotel gegeven. Wilt u er zeker van zijn dat u dit heeft, informeer bij ons naar de meerprijs. 
 • publieksheffing Calamiteitenfonds reizen; €2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage van € 5,- per persoon per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Reisvoorstel aanvragen

Wilt u ook deze rondreis maken? Bovenstaande reis kunnen wij natuurlijk voor u verzorgen, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën. Neem gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04, stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl of vraag hieronder een offerte op maat aan. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen

Naar luxe reis Cuba

Meer inspiratie - Bekijk onze blogartikelen