Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Plekken in Cuba waar je wél lekker kunt eten

| Johan van Rijswijck

Voordat ik naar Cuba ging, hoorde ik nogal eens dat je lekker eten in Cuba wel kon vergeten. Het zou voornamelijk een ongeïnspireerde berg rijst met kip zijn. Gelukkig kan ik, nu ik terug ben, zeggen dat niets minder waar is. Ik heb op verrassende plekken gegeten, waar uitstekende maaltijden met liefde worden bereid en waar gewerkt wordt met heerlijk verse producten. Daarom licht ik hierbij graag een tipje van de sluier, met enkele aanbevelingen van plekken die ik zelf bezocht. 

Havana

Restaurant & cocktailbar Jibaro

Een fijn ongedwongen plekje in het centrum van de Cubaanse hoofdstad op steenworp afstand van Iglesia de las Mercedes, één van de mooiste kerken in Havana. Het menu bestaat uit een mix van Cubaanse, Griekse en Oosterse gerechtjes. Ze serveren een haast onuitputtelijke lijst van cocktails, zowel alcoholische als non-alcoholische die gewoonweg top zijn! 


www.facebook.com/therealjibaro/

Mas Habana

Dit nieuwe restaurant is een absolute aanrader voor de lunch. Het is een hippe plek met veel moderne kunst van Damien Aguilles. De eigenaar werkte jarenlang als chef voor diverse ambassades totdat hij in 2019 besloot om zijn eigen restaurant te openen. De gerechten zijn eenvoudig, zonder opsmuk, maar wel een verwennerij voor je smaakpapillen. 


www.facebook.com/mashabanacuba/

Michifú 

Dit is echt dé plek voor een lekker avondje uit. Het is cocktail bar en restaurant gevestigd in een historisch pand in de oude binnenstad van Havana. Zeer smaakvol ingericht met moderne en klassieke elementen. Je kunt hier kiezen voor een uitgebreid diner of kiest wat kleine gerechtjes om te delen. Al dan niet begeleid door een heerlijke daiquiri of mojito. In de avond is er life muziek. 


www.facebook.com/Michif

Grados

Deze Paladar in de wijk Vedado is een ‘must visit’. Vedado is een wijk waar de rijkere Cubanen aan het begin van de 20e eeuw ruime villa's lieten bouwen. In één van deze villa’s is Grados gevestigd. Raulito, de immer vrolijke chef en eigenaar wist al vanaf jongs af aan dat hij wilde koken. Hij heeft passie voor de traditionele Cubaanse keuken en mooie gerechten die in de vergetelheid dreigen te raken, bereiden om zodoende levend te houden voor de komende generaties. Een heerlijke plek, waar u culinair in de watten wordt gelegd. 


www.facebook.com/restaurantegrados

Trinidad

Finca Kenia 

Deze in bedrijf zijnde boerderij van een Cubaanse vrouw en haar Belgische man ligt aan de rand van het centrum van Trinidad. Zodra je door de poort naar binnen gaat, waan je jezelf middenin de natuur. De Finca beschikt over 6 kamers. Het bijbehorende restaurant, waar je ook kunt lunchen en dineren wanneer je niet op de Finca verblijft is, is subliem. Ze hebben hun eigen moestuin en de meeste ingrediënten komen uit eigen tuin. De keuken serveert een mix van internationale en Cubaanse gerechten. Ik heb hier genoten van een uitstekende lunch. De gerechten worden geserveerd in de tuin. Door de bomen en het vele groen is dit ook een ideale plek, waar je in de heetste maanden van het jaar nog enigszins verkoeling vindt. 


www.fincakenia.com/

Restaurant La Marinera 

Dit restaurant vind je niet in het historische centrum van de stad, maar ergens in een buitenwijkje, niet ver van de kust. Er komen nog weinig toeristen, maar de lokale Cubanen weten de weg naar dit restaurant goed te vinden en niet zonder reden. La Marinera staat bekend om haar verse vis, terwijl ze ook heerlijke gerechten met vlees en kip serveren. De Arroz a La Marinera is niet te versmaden. 


www.facebook.com/PaladarLaMarinera

Santa Clara

La Florencia

Wanneer je wilt overnachten in Santa Clara, dan is het kleine boetiek hotel Suite Florencia een aanrader, zeker ook omdat je daar culinair gezien in de watten wordt gelegd. Het hotel is gevestigd in een niet opvallend gebouw op enkele straten van het centrale plein en beschikt over drie gastenverblijven. De kamers liggen aan een kleine corridor, die uitkomt op een kleine patio, die omgeven is door planten en bloemen. Hier heb ik heerlijk gedineerd. Omdat één van de eigenaren uit Italië komt, kennen de gerechten, immer bereid met verse ingrediënten, een mix van Italiaanse en Cubaanse invloeden. Het ontbijt is hier uitgebreid en, nog veel belangrijker, uitstekend!


http://suiteflorencia.com/

La Aldaba

Een absolute aanrader voor de lunch is La Aldaba. Het restaurant is gevestigd in een koloniale villa met een heerlijk terras, weelderig gedecoreerd met vele planten, waardoor het geldt als een groene oase in het historische hart van Santa Clara. De gerechten zijn typisch Cubaans Creools met een moderne twist. 


www.facebook.com/La-Aldaba-192727034523857

Viñales

El Cuajani 

Dit restaurantje ligt nogal verscholen. Het ligt even buiten Viñales en is gevestigd in een voormalig boerderijtje dat iets van de weg is gelegen. Het restaurant wordt gerund door een Cubaans echtpaar, waarvan de man meerdere jaren in Spanje als chef-kok heeft gewerkt. Toen ik er was, zat ik lekker op de veranda aan één van de vier tafeltjes die daar te vinden zijn. Je hebt geen menukaart. Ze werken alleen met verse producten en de kelner noemt wel gerechten ze die dag aanbieden.  De serveren een mix van Cubaanse en Europese gerechten en veel van de ingrediënten komen uit eigen tuin. Het is een heerlijke plek en ik heb er top gegeten!


www.facebook.com/restauranteelcuajani/

Een rondreis door Cuba maken?

De hierboven beschreven restaurants en cocktail bars zijn slechts een kleine greep uit alle verrassende goede plekken waar ik geweest ben in Cuba. Er zijn vele uitstekende restaurants en hippe cocktail bars, gevestigd in mooie panden, soms op locaties, waar je het niet zou verwachten, vaak met veel creativiteit en altijd gerund door zeer toegewijd en enthousiaste mensen. Met Sapa Pana Travel adviseren we u graag uitgebreid over de mogelijkheden. 

Wilt u graag zelf een rondreis door Cuba maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Cuba