Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Paardrijden in Viñales, Cuba

| Petra Horsch

We rijden door de bergen richting het plaatsje Viñales. In dit plaatsje zijn weinig invloeden van de Spaanse kolonisering te vinden en heeft daardoor een eigen uitstraling. 

Een uitgebreide lunch

We stoppen bij Balcon del Valle voor de lunch. Het uitzicht over de groene vierhoekachtige bergen die uit het landschap rijzen is prachtig. Het vlakke landschap wordt onderbroken met groene bossen en landbouw stukken. We worden welkom gegeten door een medewerkster met een glimlach van oor tot oor. We worden welkom geheten met een cocktail met papaya, watermeloen, mango, ananas en guayaba. De cocktail wordt rijkelijk aangevuld met rum. We eten gefrituurde platano macho, een soort hartige meelachtige banaan, dat niet als vrucht maar als groente wordt gezien. De schil van deze banaan is hard en groen. De chips zijn heerlijk knapperig, waarmee de smaakpapillen alvast op gang komen. Als voorgerecht krijgen we een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht, waarbij ik kies voor een ropa vieja, een soort draadjesvlees met paprika. We krijgen een kleine salade erbij met witte kool, komkommer en tomaat. Daarnaast worden er drie verschillende rijstsoorten geserveerd. Alles vers bereid, niet te sterk gekruid. Ondertussen geniet ik van het uitzicht.

Als het eten op is rijden we verder Viñales in. Overal zie je casas particulares en restaurants. We rijden iets verder van het stadje vandaan richting ons hotel. Hierbij passeren we Mural de la Prehistoria. Op een van de bergwanden heeft Fidel Castro een tekening met felle kleuren laten aanbrengen van de prehistorie. Iets verderop bevindt zich ons hotel. We worden hartelijk ontvangen door onze gastheer en drinken even een kop koffie terwijl we genieten van het uitzicht op de vallei en de bergen op de achtergrond. Voor ons ligt de eigen moestuin van het hotel. De tuin van het hotel is weelderig en heeft diverse groentinten. De inrichting van het huis is rustiek en creatief. Er wordt veel steen, hout en bamboe gebruikt. 

Op bezoek bij een tabaksplantage

Na het kopje koffie is het tijd om ons om te kleden voor een tocht te paard door de omgeving. De vriendelijke boer staat al klaar met drie paarden en met een beetje hulp klimmen we erop. We rijden langs de boerderijen met diverse gewassen, van mango’s tot ananas, platanos (bananen) en cassave. We bereiken een tabaksplantage waar op dit moment geen tabaksplanten staan. Wel liggen de tabaksbladeren te drogen in een rieten schuur die geldt als droogplaats. De plaatselijk tabaksboer komt ons vertellen hoe het proces verloopt, hoe een sigaar wordt gemaakt en natuurlijk hoe deze gerookt kan worden. Daarna rijden we de bergen in, waarbij de benen van de paarden en hun doorzettingsvermogen op de proef worden gesteld. Eenmaal boven genieten we van een prachtig uitzicht, tijd voor foto’s en om de verte in te staren en te genieten van de rust. Onderweg komen we niemand tegen, behalve de mensen en dieren die hier leven. 

Op de terugweg stoppen we nog even bij een huis dat ook dienst doet als barretje. Hier proeven we de lokale likeur guayabita. We rijden weer terug naar ons hotel. Even in de hangmat liggen en nagenieten van wat we hebben gezien. Daarna is het tijd voor een heerlijke douche om de zonnebrand van ons af te spoelen. We schuiven aan voor het diner, ropa vieja, rijst met bonen, salade en pompoen. Als toetje kaas met guayaba. Wat is het platteland leven toch mooi, eenvoudig, smaakvol, vers, vredig.

Een rondreis door Cuba maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Cuba maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Cuba