Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Mexico een paradijs voor foodies

| Johan van Rijswijck

De Mexicaanse eetcultuur is net zo divers als het land en haar inwoners. Zo heeft iedere streek en stad haar eigen lokale gerecht. Een culinaire reis door Mexico is daarom een absolute aanrader voor iedere foodie. Johan ging u voor en vertelt wat u absoluut niet mag missen tijdens een culinaire rondreis. 

Eten als belangrijk onderdeel van het dagelijks leven

Eten maakt in Mexico een wezenlijk onderdeel uit van het sociale leven en het vormt mede de identiteit van de Mexicanen. De meeste gerechten die we in de Mexicaanse restaurants in Nederland krijgen voorgeschoteld beperken zich vrijwel in alle gevallen tot het soort ‘Tex Mex’ food dat in de zuidelijke staten van de VS in ‘fastfood’ restaurants wordt geserveerd. Hierdoor krijgen we vaak een zeer beperkt beeld van wat de veelzijdige Mexicaanse keuken ons in werkelijkheid allemaal te bieden heeft. 

Gelukkig wordt er meer en meer aandacht besteed aan de echte verfijnde Mexicaanse keuken. Zo krijgt u met een documentaire reeks als ‘Las Cronicas del Taco’, die momenteel te zien is op Netflix of met de eveneens op Netflix te bekijken serie ‘Streetfood Latin America’, waarbij er in aflevering 3 aandacht wordt besteed aan de streetfood cultuur in Oaxaca, al een veel betere indruk wat Mexico op culinair gebied te bieden heeft. 

Bekijk hieronder de trailer van Las Crónicas del Taco

Begin uw culinaire rondreis in Mexico-Stad

Een culinaire rondreis door Mexico kunt u het beste starten in Mexico-Stad. Een bezoek aan de lommerrijke wijk Roma mag in dit kader absoluut niet ontbreken. Roma is een kleurrijke en kunstzinnige wijk. Begin uw dag goed en neem chilaquiles voor ontbijt. Chilaquiles zijn gefrituurde tortillas van de dag ervoor en gelden als het ultieme Mexicaanse eten om de dag mee te starten. Ze worden vaak geserveerd met een groene, rode of zwarte mole, typische Mexicaanse saus in combinatie met frigolles, een pasta van bruine bonen. Ik heb heerlijke chilaquiles gegeten in Fonda Mayora. Dit restaurant is in 2016 geopend door de veel geprezen Mexicaanse chef Gerardo Vazquez Lugo en richt zich met name op ontbijt. (foto's: Fonda Mayora)

Taco al Pastor

Zoals de Mexicaans cultuur gekleurd is door vele invloeden van over de hele wereld, zo divers zijn ook de gerechten. Een voorbeeld hiervan is de populaire Taco al Pastor. Deze taco bestaat uit lamsvlees en toont gelijkenissen met het Turkse kebab. Deze taco kent zijn oorsprong uit de tijd dat Libanese immigranten aan het einde van de negentiende eeuw, begin twintigste eeuw naar Mexico kwamen. Ze bereidden het lamsvlees op de manier zoals ze dat van thuis hadden meegekregen, maar voegde daar Mexicaanse kruiden en specerijen aan toe. Het Turkse brood werd vervangen door de Mexicaanse taco. 

Er zijn vele plekken waar deze lekkernij te koop is, maar Taco los Güeros aan de Calle Lorenzo Boturini, op de weg naar het vliegveld, is een absolute aanrader. Vele inwoners van Mexico-Stad maken hier vaak een stop als ze na een lange reis weer zijn geland op het vliegveld. Ook El Vilsito is absoluut het benoemen waard. Overdag is dit namelijk gewoon een autogarage, maar iedere avond wordt deze plek omgetoverd tot een taqueria, waar naar men zegt de beste al Pastor wordt geserveerd. 

Bekijk hier het recept voor Tacos al Pastor

Fine dining bij Pujol

Voor wat betreft fine dining kunt u uw hart eveneens ophalen in Mexico-Stad. Naast de wijk Roma zijn het de wijken Polanco en Condesa waar de beste restaurants te vinden zijn. Absolute crème de la crème is natuurlijk restaurant Pujol van de Mexicaanse chef Enrique Olivera. Het restaurant is dit jaar uitgeroepen als het derde beste restaurant van Latijns-Amerika en staat op plek 12 in de lijst van beste restaurants ter wereld. Het restaurant is gevestigd in een fraai historisch pand in de chique wijk Polanco en eigenlijk is het de plek waar al het moois dat de gevarieerde Mexicaanse keuken te bieden heeft, op een zeer verfijnde manier bij elkaar komt. U moet hier absoluut de Mole Madre proberen. (foto's: restaurant Pujol

De zeven moles van Oaxaca

Heeft u de Mole Madre geprobeerd, dan is het tijd om verder te reizen naar Oaxaca. Wanneer u een culinaire ontdekkingsreis door Mexico maakt mag deze stad absoluut niet ontbreken. Oaxaca overslaan is namelijk hetzelfde als een archeologische reis naar Egypte maken en geen bezoek brengen aan de Piramides van Gizeh. In Oaxaca spreekt men over de zeven moles van Oaxaca. De meest bekende is zonder twijfel de Mole Negro waarin onder meer chocolade is verwerkt. 

Tacos del Carmen

Tijdens mijn verblijf in Oaxaca werd ik getipt over het foodstalletje Tacos del Carmen. Dit eetkraampje wordt sinds de jaren 70 gerund door een aantal dames en mij werd verteld dat het één van de beste plekken is om het lokale streetfood te proberen. 

Het was zeven uur ’s ochtends toen ik mijn hotel verliet en door de nu nog stille straten van Oaxaca wandelde naar het eettentje. Ik was niet de enige die mijn dag wilde beginnen met een taco, quesadilla of empanada aangevuld met een koffie of een atole, een typisch Mexicaanse maisdrankje. Ik koos voor de Taco de Chile Relleno con Quesillo, een taco met gevulde chili pepers en kaas. Vervolgens liet ik mij ook een Quesadilla con Flor de Calabaza con Quesillo goed smaken. De gerechten van Tacos del Carmen zijn allemaal rijk van smaak. Alles wordt vers bereid en de dames hebben er lol in. Zoals het eetkraampje Tacos del Carmen zijn er vele kraampjes, waar streetfood tot een ware kunstvorm verheven is. Gewoon op straat, zittend op een houten krukje wordt u hier meestal culinair meer verwend dan in menig ‘top’ restaurant. 
 

Koken met insecten

In Oaxaca kunt u dus heerlijk op straat eten, maar er zijn natuurlijk ook tal van restaurants, waar u de Mexicaanse keuken in volle glorie kunt proeven. Ik herinner me een lunch in restaurant Casa Oaxaca, waarbij ik een tostada de insectos con chicitanas, chapulines, gusitanos de maguey, guacamole tepiche y rabanitos at, oftewel een gerecht vol met Mexicaanse insecten. Net als bij alle andere gerechten werden met dit gerecht mijn smaakpapillen weer op aangename wijze verrast. 

Kleur- en geurrijke lokale markten

Een culinaire reis door Mexico is overigens niet compleet zonder het bezoek aan een aantal lokale markten. Zo bezocht ik onder meer lokale markten in het historische stadje San Miguel de Allende in koloniaal Mexico, en de markt van Mérida de hoofdstad van Yucatán. Deze markten zijn een ware explosie van geuren en kleuren. U vindt er de meest mooie groenten, specerijen en fruit en er is altijd de mogelijkheid om traditionele gerechten te proeven bij de diverse kraampjes. 

In Yucatán vindt u overigens ook een gerecht met een sterk Nederlandse link. Queso Relleno, het traditionele gerecht uit deze regio, bestaat namelijk uit een uitgeholde Edammer kaas gevuld met gehakt, rozijnen, amandel en olijven, afgetopt met tomaat en k’ool blanco saus, een saus die zijn oorsprong vindt binnen de Mayacultuur. 

De beste reistijd voor een culinaire rondreis

Eten is natuurlijk altijd mogelijk, maar als u echt alles wilt meemaken op het gebied van gastronomie in Mexico, dan raad ik u aan om dit in september te doen. Op 16 september viert Mexico haar onafhankelijkheid en chauvinistisch als men is, wordt dit bijna de gehele maand gevierd. Zelfs wordt er in deze maand een typisch Mexicaans gerecht geserveerd in de kleuren van de nationale vlag, dat niet te versmaden is en de keuze om in september te willen reizen meer dan rechtvaardigt. Het gerecht waar het hier om gaat heet Chiles en Nogada. Het gerecht bestaat uit Poblano-Chilipepers met picadillo en een van walnoot gemaakte romige saus. Deze witte saus met het rood van de granaatappels en het groen van de peterselie vormen de nationale driekleur.

Traditionele dranken

Een culinaire reis door Mexico zal zelfs de meest verwende foodie verrassen met haar enorme variëteit aan geuren, kleuren en smaken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Mezcal en de Tequila of het feit dat er prachtige wijnen worden geproduceerd in het noorden van de staat Baja California. Een reis door Mexico is altijd enorm afwisselend, waarbij werkelijk alle zintuigen geprikkeld zullen worden. 

Een culinaire rondreis door Mexico

Wilt u de Mexicaanse eetcultuur graag zelf ontdekken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Dat kan en wij helpen u hier graag mee. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in Mexico, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden