Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Mezcal, de trots van Oaxaca

| Anke Hendriks

Tequila wordt gezien als het populairste drankje in Mexico. Toch is dat niet in het hele land zo. In de staat Oaxaca moeten ze niets van dit drankje weten. Hier produceren en drinken ze namelijk mezcal. Een ander Mexicaans trots die ook in de rest van het land én de rest van de wereld steeds meer aan populariteit wint.

Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también

Wat is Mezcal?

Mezcal is een gedestilleerde alcoholische drank die net als tequila wordt gemaakt van de agave plant. Maar waar tequila enkel van de blauwe agave wordt gemaakt kan mezcal van wel 30 soorten gemaakt worden.  Afhankelijk van het soort agave dat er gebruikt wordt kan het 8 tot 25 jaar duren totdat een plant rijp is. Mezcal heeft een hoog alcoholpercentage en heeft een overheersende rokerige smaak. 
De drank is te onderscheiden in 4 categorieën: 

  • Blanco: deze mezcal wordt direct na het destillatieproces in flessen gedaan voor consumptie. De drank is kleurloos en hierbij proef je lichte citrusaroma’s;
  • Reposado: na het destillatieproces wordt de mezcal nog minimaal 2 maanden bewaard in eikenhouten vaten. De kleur is geelachtig of goudkleurig en in de smaak vind je tonen van kaneel;
  • Añejo: deze mezcal is minimaal een jaar gerijpt in houten vaten. De drank heeft een bruine kleur en je proeft tonen van koffie, chocolade en vanille;
  • Oro: deze soort mezcal wordt gemaakt voor toeristen, dus je doet er goed aan deze nooit te proeven. 

Mijn rondreis door het land van de Mezcal

Afgelopen december heb ik zowel de stad als de staat Oaxaca bezocht en hoewel er nog veel meer te doen is, mag Mezcal tijdens een rondreis door Oaxaca niet ontbreken. 

Mezcal proeven in een Mezcaleria

In Oaxaca hebben we een mezcal proeverij gehad in een van de vele mezcalerias. Wij bezochten een kleine mezcaleria die zich heeft gespecialiseerd in lokale en ambachtelijke brouwsels die nog op de traditionele wijze worden geproduceerd. Hier kregen we meer informatie over het productieproces en ondertussen stonden er drie kleine glaasjes met verschillende soorten voor ons die we konden proeven. We kregen een mezcal van 5 tot 8 jaar oud, de andere was gemaakt van een wilde agave die ongeveer 25 jaar groeit. De laatste was een mezcal waarbij de ton tijdens de tweede destillatie ronde was bekleed met koeienhuid voor een extra rokerige smaak. Het was een leuke ervaring om op zo een manier meer te weten te komen over dit drankje. 

Een bezoek aan een Mezcalboer

De volgende dag waren we op weg naar Hierve el Agua (een warmwaterbron die door de jaren heen watervallen van kalk heeft gecreëerd) toen we langs een lokale mezcal brouwerij reden. Het terrein keek uit over een vallei waar de agave voor de mezcal verzameld worden. Werkelijk een geweldig mooie plek. Toen we het terrein opreden werden we warm welkom geheten door vier stoere Mexicaanse mezcal boeren. 

Een van de mannen vertelde dat de agaven met een ezel naar deze plek worden gebracht. De bladeren worden eraf gehaald en alleen het hart, de piña blijft over. Afhankelijk van het soort agave kan een piña wel 20 kilo wegen. De piñas worden dagenlang gekookt in een uitgegraven kuil. Langs de kuil lag een berg piñas die net 5 dagen in het vuur hadden gelegen en aan de andere kant lagen alweer nieuwe agaveharten klaar om te koken. Het suiker dat zich in het hart van de agave bevindt carameliseert. Nadat dit is afgekoeld worden de piñas gemalen en in een grote ton gedaan met het gist van de vorige lading. Hierdoor ontstaat een nieuw gistingsproces. Tot slot wordt de brij in een ketel gedaan en gedestilleerd. Meestal wordt de drank twee keer gedestilleerd voordat je een mezcal met een alcoholpercentage van minimaal 55% hebt. Natuurlijk konden we na de uitleg een glaasje van hun eigen brouwsel proeven, en nog een en nog een. Salud! 

Wat is een goede Mezcal?

Net als bij andere dranken heb je mezcal van goede, maar ook van slechte kwaliteit. Wil je dit drankje een keer proberen, zorg er dan voor dat je een mezcal koopt die aan de volgende eisen voldoet voor de juiste kwaliteit: 

  • Mezcal met 100% agave is het beste, bij andere soorten zitten er toevoegingen bij en dat is voor een drankje als mezcal niet de bedoeling. Deze moet zo puur en natuurlijk mogelijk zijn;
  • Het alcoholpercentage moet tussen de 36 en 55% liggen;
  • Op het etiket moet de staat van herkomst staan en het soort agave dat is gebruikt;
  • Tot slot heeft een mezcal die gecertificeerd is door de Mexicaanse overheid een uniek NOM nummer op de fles staan. Volgt er na het NOM nummer een code met een O, dan weet je dat deze mezcal in de staat Oaxaca is geproduceerd. 

 

Rondreis door Mexico maken?

Bent u benieuwd naar het land van de Mezcal en wilt u graag zelf een rondreis maken door Mexico of Oaxaca? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Mexico