Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Rondreis Guatemala & Mexico 3 weken

21 dagen - vanaf € 5.600,- per persoon

oude beschavingen - oerwouden - autorijden - strand

 • Bezoek Maya-hoogtepunt Chichen Itza, voordat het complex geopend wordt voor andere toeristen
 • Proef de rijkdom van de Guatemalteekse keuken tijdens een culinaire wandeling door de koloniale stad Antigua
 • Duik in de Mayacultuur van Chichicastanango nabij het dromerige meer van Atitlán
 • Ga museum hoppen in cultuur-hotspot Mexico stad
 • Combineer Maya ruïnes op rotsformaties met tropische stranden in Tulum

Reisbeschrijving

Dag 1: Amsterdam - Guatemala - Antigua

U vliegt vandaag met uw intercontinentale vlucht naar Guatemala-Stad. Eenmaal hier aangekomen wordt u door een van onze lokale medewerkers ontvangen en naar uw accommodatie in Antigua gebracht. Antigua is een magisch en boeiend stadje waar u het gevoel heeft dat de tijd hier stil heeft gestaan. Rondom dit stadje liggen drie vulkanen die voor een prachtig beeld zorgen op elk tijdstip van de dag. Een ander kenmerkend beeld van Antigua zijn de, met kinderkopjes bedekte, straten.
Overnachting: Meson de Maria | logies & ontbijt

Dag 2: Antigua

Deze dag maakt u kennis met typische Guatemalteekse gerechten terwijl u door het koloniale centrum wandelt. Al wandelend door de schilderachtige straten, vertelt uw gids u meer over de geschiedenis van enkele pittoreske bezienswaardigheden van deze stad. U bezoekt de kathedraal en het klooster van La Merced. U stopt bij enkele van de meest populaire en geliefde comedores (eetgelegenheden) van de lokale bevolking. Hier proeft u de heerlijke, authentieke Guatemalteekse keuken. Proef bijvoorbeeld de chuchitos (Tamale in Guatemala-stijl), pupusas (met kaas gevulde maïs tortilla’s), rellenitos (gebakken deeg gevuld met bonen) en varkenspoten voor de echt avontuurlijke fijnproevers. U maakt kennis met de culinaire achtergrond van deze alledaagse lekkernijen terwijl u over de plaatselijke markt wandelt. Hier ziet, ruikt en proeft u diverse ingrediënten die gebruikt worden bij het bereiden van typische gerechten. Zo ziet u hier exotische vruchten, groente, zaden, bonen, granen, specerijen, vlees en vis. In de middag wordt u naar uw hotel terug gebracht.
Overnachting: Meson de Maria | logies & ontbijt

Dag 3: Antigua

Deze dag is vrij gepland. In Antigua is van alles te bekijken op loopafstand. Er zijn talloze restaurantjes waar heerlijke Guatemalteekse gerechten, maar ook verschillende internationale gerechten, worden geserveerd. ’s Avonds heerst er rondom het centrale plein genoeg gezelligheid, er zijn veel barretjes open waar u iets kunt drinken of eventueel salsa kunt dansen. TIP! Het bananenbrood van Bakkerij Doña Luisa Xicotencatl (4a calle oriente #12) is een échte aanrader en geliefd bij zowel de lokale bevolking als de toeristen. Elke dag rond 14.00u worden de vers gebakken broden, die meer weg hebben van cake, verkocht. Als u er vandaag op tijd bij bent kunt u het warm meenemen en heerlijk in het park opeten!
Overnachting: Meson de Maria | logies & ontbijt

Dag 4: Antigua - Atitlán

Na het ontbijt wordt u door uw privé-chauffeur opgehaald en meegenomen naar het meer van Atitlán. De route neemt u mee door een prachtig landschap. U rijdt over bergwegen en u maakt kennis met het dagelijks leven van het Guatemalteekse platteland. Bij het meer van Atitlán stapt u op een bootje die u meeneemt naar uw accommodatie direct aan het meer gelegen. Het sprookjesachtige meer van Atitlán is op vulkanische wijze ontstaan en wordt omringd door drie vulkanen aan de zuidelijke oever. Aan de noordelijke oever ziet u een gebergte van 1000 meter hoog. Om het meer liggen verschillende kleine dorpjes waar de bewoners nog op traditionele wijze leven en in klederdracht rondlopen.
Overnachting: Hotel Atitlán | logies & ontbijt

Dag 5 en 6: Atitlán

Deze dagen zijn vrij gepland, waarop u kunt genieten van de sprookjesachtige omgeving van het meer van Atitlán. U kunt op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het plaatsje Chichicastenango. Onderweg ziet u de lokale bevolking in hun traditionele kleding hun dagelijkse routine afwerken; werken in het veld, het verzamelen van brandhout, reizend tussen twee markten om hun goederen te verkopen. Chichicastenango, in de volksmond ‘Chichi’, is al eeuwen bekend vanwege haar grote kleurrijke markt. Uw gids neemt u mee op ontdekkingstocht van deze immens grote en uitgebreide markt. 
Het is ook bijzonder om kennis te maken met de Maya cultuur door op zoek te gaan naar het huis waar de Maya God Maximón op dat moment woont. Ieder jaar zorgt een ander lid van de religieuze broederschappen voor deze God, die de vorm van een pop heeft. U ziet de lokale sjamaan hun rituelen uitvoeren voor de lokale mensen. Deze heilige wordt geëerd met likeur en tabakswaren en dit gehele tafereel met kaarsen is een hele aparte gewaarwording om te zien. 
Overnachting: Hotel Atitlán | logies & ontbijt

Dag 7: Atitlán - Guatemala - Flores

Vandaag wordt u naar de luchthaven van Guatemala stad gebracht, waar u aan boord stapt van uw binnenlandse vlucht naar Flores. Bij aankomst in Flores wordt u verwelkomd en naar uw hotel gebracht. U merkt direct dat u de hooglanden van Guatamala heeft verruild voor de dichte tropische laaglandjungle. De temperatuur en de luchtvochtigheid liggen hier een stuk hoger. U verblijft in La Lancha, dat prachtig is gelegen aan het meer van Peten en in het regenwoud. De casita's hebben uitzicht over het meer of kijken uit over het prachtige groen. Wees niet verbaasd wanneer u tijdens uw verblijf in een nabij gelegen boom het luide gebrul van brulapen hoort.
Overnachting: La Lancha | logies & ontbijt

Dag 8: Flores 

U gaat vandaag met een privé gids naar het Nationale Park Tikal. Tikal of Tik'al was een van de grootste steden van de Maya's ten tijde van de Klassieke Periode. Pas in 1848 werd zij herontdekt door een team Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. Eerste grootschalige archeologische opgravingen begonnen in de jaren ’50. In 1979 werd het door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Hier gaat u met uw gids de oude Maya stad bekijken en zult u veel leren over de geschiedenis van de Maya bevolking van Guatemala. Hoewel Tikal gezien wordt als een van de meest bekende Maya tempels van Guatemala, heeft u hier nog steeds het gevoel dat u hier bijna als een van de weinige rondloopt. De grote gebouwen en de prachtige uitzichten vanaf de tempels zijn zeer indrukwekkend. U luncht in een restaurantje in het park. Na afloop wordt u teruggebracht naar uw hotel.
Overnachting: La Lancha | logies & ontbijt

Dag 9: Flores

U wordt vandaag opgehaald en meegenomen voor een zeer bijzondere excursie. U reist met uw gids naar het Nationale Park van Yaxhá, de derde grootste Maya-plaats in Guatemala, gelegen in de jungle. In dit park kunt u genieten van de prachtige natuur, waarbij u onderweg apen en tropische vogels zult zien. Tevens bezoekt u natuurlijk de oude Maya tempels van Yaxhá, welke 500 gebouwen telt, waaronder negen tempels en een van de weinige dubbele piramidecomplexen buiten Tikal. Tegen het vallen van de avond, gaat u naar de grootste piramide van het complex. Vanaf hier heeft u een spectaculair uitzicht over de jungle een het Yaxhá meer. De ondergaande zon staat recht voor u en verdwijnt langzaam maar zeker aan de horizon. Een hele bijzondere plek voor een onvergetelijke zonsondergang. Na afloop wordt u weer naar uw accommodatie teruggebracht.
Overnachting: La Lancha | logies & ontbijt

Dag 10: Flores – Guatemala-Stad – Mexico-Stad

In de ochtend wordt u naar de luchthaven van Flores gebracht, vanwaar u met een binnenlandse vlucht terugreist naar Guatemala-Stad. Bij aankomst stapt u hier over op uw internationale vlucht naar Mexico-Stad. Eenmaal aangekomen in Mexico-Stad wordt u door een van onze lokale medewerkers ontvangen en naar uw accommodatie gebracht. Mexico-Stad bevindt zich in een vulkanische gordel, op de hoogvlakte van Zuid-Centraal Mexico. Tussen de twee grote besneeuwde vulkanen, Popocatepetl en Iztaccihuatl. Wel 2240 meter boven de zeespiegel. Momenteel heeft de stad meer dan 25 miljoen inwoners, dat is een vijfde van de gehele populatie van Mexico! Door de hoogte waarop Mexico-Stad gelegen is, kent de stad het gehele jaar door een aangenaam klimaat, zonder extreem lage of extreem hoge temperaturen.
Overnachting: Pug Seal Allan Poe – Quetzalcoeatl | logies & ontbijt

Dag 11: Mexico-Stad

Vandaag wordt u bij uw hotel opgehaald en meegenomen naar een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden in Mexico-Stad. Uw gids neemt u mee naar de Metropolitan Kathedraal, dit is de grootste kathedraal in Noord- en Zuid- Amerika en naar de ruïnes van de Templo Mayor. Dit was voor de komst van de Spanjaarden, de grootste en belangrijkste tempel van de Azteken met een hoogte van maar liefst 60 meter. U brengt ook een bezoek aan het presidentiële paleis. In dit presidentiële paleis heeft de beroemde Mexicaanse kunstenaar Diego Riveira een enorme muurschildering gemaakt, waarin de geschiedenis van Mexico uitgebeeld wordt. Hierna wordt u via de Reforma Avenue naar het Museo Nacional de Antropologia gebracht, gelegen in het mooie stadspark Chapultepec. Het museum is gevestigd in een prachtig modern gebouw, waarin de antropologische geschiedenis van Mexico vanaf het allereerste begin verteld wordt. Ook zijn er vele kunst en gebruiksvoorwerpen te vinden van de diverse precolumbiaanse culturen, die  in Mexico hebben gefloreerd, zoals de culturen van de Azteken, Zapoteken en de Maya’s. Na afloop wordt u terug naar uw hotel gebracht.
Overnachting: Pug Seal Allan Poe – Quetzalcoeatl | logies & ontbijt

Dag 12 en 13: Mexico-Stad

Deze dagen zijn vrij gepland, waarop u op eigen gelegenheid verder kennis kunt maken met Mexico-Stad. Deze metropool is de grootste stad van Latijns-Amerika. De stad kent enorm veel interessante bezienswaardigheden en aantrekkelijke wijken. Het is een aanrader om een kijkje te nemen in de artistieke wijk Roma of de chique wijken Polanco en Condesa. In het zuiden van de stad vindt u de karakteristieke wijken San Angel, met haar met kinderkopjes bedekte straatjes en Coyoacán, waar u een bezoek kunt brengen aan Casa Azul, het voormalige woonhuis van het beroemde kunstenaarsechtpaar Frida Kahlo en Diego Riveira.
Overnachting: Pug Seal Allan Poe – Quetzalcoeatl | logies & ontbijt

Dag 14: Mexico-Stad – Cancún – Chichén Itzá

U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven van Mexico-Stad gebracht, waar u aan boord stapt van een binnenlandse vlucht naar Cancún. Eenmaal hier aangekomen kunt u uw huurauto ophalen, waarmee u op eigen gelegenheid naar uw accommodatie in Chichén Itzá rijdt (ca. 200 km / 2,5 uur rijden). U verblijft nabij de bijzondere archeologische vindplaats Chichén Itzá. Het hotel heeft een mooie rustgevende tuin en beschikt over een buitenzwembad en ontspannende spa. Verder biedt het hotel diverse activiteiten zoals de Maya natuurtour of u vogels spotten. Op een paar minuten rijden vindt u het kleine dorpje Piste waar u enkele Mexicaanse eettentjes en leuke souvenirwinkels vindt.
Overnachting: Hacienda Chichen Resort & Yaxkin Spa | logies & ontbijt

Dag 15: Chichén Itzá – Tulum

Deze dag kunt een bezoek brengen aan de verbazingwekkende archeologische vindplaats Chichén Itzá, de bekendste tempelstad van de Maya’s, dat gold als een heel belangrijk politiek en economisch centrum van de Maya beschaving in deze regio. Het voordeel van uw hotel is dat het een eigen ingang naar de Maya stad heeft, waarbij u om 6 uur ’s ochtends, twee uur voor officiële opening van de Mayastad naar binnen kunt en de indrukwekkende historische gebouwen in alle rust kunt bewonderen. De verschillende bouwwerken – de piramide van Kukulkan, de Tempel van Chac Mool, de Hal van de Duizend Zuilen en het speelveld van de gevangenen – zijn vandaag de dag nog steeds te zien en weerspiegelen het buitengewone gevoel voor architectuur en compositie. De piramide zelf was de laatste en misschien wel de grootste van alle Maya-tempels. Sinds 2007 is Chichén Itzá een van de 7 nieuwe wereld wonderen. In de middag rijdt u verder naar uw accommodatie in Tulum (ca. 150 km / 2,5 uur rijden). Onderweg kunt u nog een bezoek brengen aan Valladolid. Dit is de oudste stad van Yucatán en heeft een mooi centraal plein met daaromheen gezellige pastelkleurige koloniale huisjes. Struin hier door de kleine straatjes met kleine Mexicaanse eettentjes en leuke souvenirwinkels. Ook vindt u in de buurt van het centrum een aantal van de bekende cenotes waarin u een verfrissende duik kunt nemen. 
Overnachting: Maria del Mar Tulum | logies & ontbijt

Dag 16 t/m 19: Tulum

Deze dagen zijn vrij gepland. In de buurt van Tulum heeft u verschillende activiteiten om te ondernemen, maar u kunt ook heerlijk genieten aan een van de prachtige stranden. Wat u een dezer dagen absoluut moet doen is een bezoek aan de Maya stad van Tulum, gelegen op een 14 meter hoge klif aan de Caribische zee. Oorspronkelijk heette Tulum waarschijnlijk Zama. Dit betekent zoiets als Ochtendstad of Stad van de Zonsopgang. Tulum betekent Muur. De stad is geheel ommuurd en er staan verschillende tempels. Een van de bouwwerken diende als een soort vuurtoren. Hier werd 's nachts een vuur aangestoken dat door een opening in een muur scheen. Hierdoor konden de zeelieden tussen de riffen door navigeren. Tulum werd in het jaar 1000 door de Maya's gesticht. Het is de enige Mayastad aan zee. Dagelijks is Tulum te bezoeken en een tochtje is goed te combineren met de lagune Xel-ha. De ruïnes van Tulum zouden volgens de Maya's Zama moeten heten. Bezienswaardig zijn natuurlijk El Castillo aan zee, de Templo del Dios Descendente en de beschilderde muren van de Templo de los Frescos. In een halve dag heeft u ruimschoots voldoende tijd om de ruïnes te bekijken en even op het strand te liggen. Geniet de rest van de dagen van de zon en de heerlijke Mexicaanse gerechten die u hier kunt krijgen.
Overnachting: Maria del Mar Tulum | logies & ontbijt

Dag 20: Tulum – Cancun – Amsterdam

In de ochtend rijdt u met uw huurauto naar de luchthaven van Cancun (ca. 120 km / 1,5 uur rijden) waar u deze inlevert. Vervolgens stapt u aan boord van uw vlucht naar Amsterdam.

Dag 21: Amsterdam

U arriveert vandaag in Amsterdam.

Reissom

Vanaf € 5.600,- per persoon

 • Op basis van 2 samen reizende personen
 • Afhankelijk van het moment van boeken, beschikbaarheid van de lokale vluchten en accommodaties, en de periode van reizen

Inbegrepen:

 • binnenlandse en lokale vluchten, economy class
 • 19 hotelovernachtingen, maaltijden zoals vermeld
 • 7 dagen huurauto (Cat. Chevrolet Aveo of vergelijkbaar alternatief) incl. allrisk verzekering, vanuit Cancun
 • alle transfers en excursies zoals vermeld
 • 24/7 onze back-up; lokaal en in Nederland
 • uitgebreid reisbescheidenpakket met kleine attentie

Niet inbegrepen:

 • internationale vluchten, desgewenst reserveren we deze voor u
 • early check-in / late check-out, op basis van beschikbaarheid wordt deze soms door hotel gegeven. Wilt u er zeker van zijn dat u dit heeft, informeer bij ons naar de meerprijs. 
 • publieksheffing Calamiteitenfonds reizen; €2,50 per boeking 
 • SGR-bijdrage van € 5,- per persoon per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Reisvoorstel aanvragen

Wilt u ook deze rondreis maken? Bovenstaande reis kunnen wij natuurlijk voor u verzorgen, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën. Neem gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04, stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl of vraag hieronder een offerte op maat aan. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen

Terug naar luxe reis Guatemala

Terug naar luxe reis Mexico

Meer inspiratie - Bekijk onze blogartikelen