Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Andesgebergte

Het Andesgebergte strekt zich aan de westkant van Zuid-Amerika uit vanaf het noorden, helemaal naar het zuiden. De Andes doorkruist maar liefst 7 landen: Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela. De bergketen is zo’n 7000 kilometer lang en heeft een gemiddelde hoogte van 4.000 meter. Met zijn 6.962 meter is de Aconcagua in Argentinië de hoogste berg van de Andes en het Zuid-Amerikaanse continent. Het is na de Himalaya’s in Azië zelfs de hoogste berg ter wereld. Ook de stad La Paz in Bolivia, met zijn 3.640 meter boven zeeniveau, de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld, ligt in het Andesgebergte. De Andes is een van de natuurverschijnselen die het reizen in Zuid-Amerika zo bijzonder maken. Bergen, gletsjers, regenwoud, meren en uitgestrekte landschappen zijn kenmerkend voor dit gebergte dat zich door de verschillende landen van het continent worstelt.

Diversiteit in landschappen

Juist omdat het Andesgebergte zo uitgestrekt is en diverse landen beslaat, omvat het diverse ecosystemen en landschappen. Dit varieert van droge woestijnen tot besneeuwde bergtoppen tot vruchtbare valleien en de nevelwouden van de Amazone. In het kort enkele van bijzondere gebieden:  

Altiplano

De letterlijke vertaling van Altiplano is “hoge vlakte”. De Zuid-Amerikaase Altiplano beslaat een uitgestrekt plateau dat zich uitstrekt over delen van Argentinië, Bolivia, Chili en Peru. De gemiddelde hoogte van de Altiplano is 3.750 meter boven zeeniveau. Het landschap is uniek en wordt niet alleen gekenmerkt door zijn hoogte, maar zeker ook door de uitgestrekte vlaktes, vulkanen, diverse meren en zoutvlaktes. Het is een van de meest droge regio’s van Zuid-Amerika. U vindt hier bezienswaardigheden als het Titicacameer, de Uyuni-zoutvlakte en de Argentijnse Puna. 

Atacama woestijn

De Atacama woestijn is gelegen in Chili en geldt als de droogste plek op aarde en biedt u een aantal van de meest spectaculaire landschappen ter wereld. Majestueuze bergtoppen, zoutmeren, desolate vlaktes, maanlandschappen, u zult zich verbazen over de variatie in buitengewone landschappen. De Atacama woestijn is vanwege de heldere nachthemel een belangrijke locatie voor astronomisch onderzoek. In het gebied zijn diverse observatoria.

Patagonië

Patagonië ligt in het zuiden van het Zuid-Amerikaanse continent en beslaat de landen Chili en Argentinië. Ruige en uitgestrekte landschappen, indrukwekkende gletsjers, imposante bergketens, weelderige nationale parken en ijsgebieden kenmerken dit gebied. De uitlopers van de Andes strekken zich uit in het Argentijnse deel van Patagonië, hierdoor zijn gletsjers, indrukwekkende pieken en bergmeren ontstaan. U vindt hier een van de meeste bekende Nationale Parken, het Parque Nacional Los Glaciares, waar zich onder andere de iconische Perito Moreno-Gletsjer en de Mount Fitz Roy zich bevinden. De Chileense zijde van Patagonië kenmerkt zich door grillige bergtoppen, waar zich onder andere Torres del Paine en het gelijknamige nationale park zich bevinden.  De natuur in Patagonië is ongerept en wonderschoon en als echte natuurliefhebber moet u Patagonië zeker een keer in uw leven bezoeken.

Amazone

Hoewel het Amazoneregenwoud veelal geassocieerd wordt met de vlaktes van het Amazonebekken, zijn er delen van het regenwoud die zich uitstrekken naar hoger gelegen delen van de Andes. Deze delen van het Amazone regenwoud liggen voornamelijk tegen de oostelijke hellingen van het Andesgebergte, waar een vochtiger klimaat heerst en er daardoor voldoende neerslag is om de groene vegetatie te behouden. U vindt hier een overvloed aan flora en fauna, die zich hebben aangepast aan de bergachtige omgeving en het bijbehorende vochtige klimaat. Ondanks dat dit gebied niet zo groot is als de vlaktes van de Amazonebekken, heeft het een belangrijke rol in het behoud van de biodiversiteit van de regio.

Flora en Fauna

Het Andes gebergte herbergt duizenden dieren- en plantensoorten, waarvan er veel enkel in dit gebied voorkomen. De diverse en unieke flora heeft zicht aangepast aan de diverse hoogtes, klimaten en bodemsoorten van het Andesgebergte. Van de droge, koude bergachtige gebieden op grote hoogte tot aan de vochtige nevelwouden in de lager gelegen gebieden: het Andesgebergte heeft een grote verscheidenheid aan planten. In de lager gelegen gebieden vindt u tropische regenwoudboomsoorten als mahonie, ceder en kapok, maar ook bloemen als orchideeën en bromelia’s groeien hier goed. Wanneer u hoger in de bergen komt, ziet u dat de vegetatie minder wordt en dat planten zich hebben aangepast aan de koude en drogere weersomstandigheden. Wat zeer kenmerkend is voor de Altiplano regio is het verbouwen van gewassen als aardappelen en quinoa.

De fauna in het Andesgebergte is zeer gevarieerd, vele soorten hebben zich aangepast aan de diverse klimaten en hoogtes binnen de Andesbergketen. In lager gelegen gebieden, in de nevelwouden, zijn zoogdieren als jaguars, diverse apensoorten, tapirs, amfibieën, reptielen en vele vogelsoorten te vinden. Wanneer u hoger in de bergen reist, worden de dieren niet alleen schaarser, maar vindt u ook meer dieren die typerend zijn voor de Andes. Lama soorten als Vicuña’s, Guanaco’s en alpaca’s zijn samen met (Andes)flamingo’s de meeste bekende diersoorten. Een ander uniek dier dat enkel in het Andesgebergte voorkomt, is de Andescondor, een van de grootste vliegende vogels ter wereld. Deze imposante roofvogel heeft een lichaamslengte van 1.20 meter en  heeft een spanwijdte van meer dan 3 meter! De Andescondor kunt u spotten in de Colca Canyon in Peru, maar wordt ook in gebieden als Torres del Paine gezien. In Patagonië leeft de poema, die echter vrij lastig in het wild te vinden is. Het zijn schuwe, solitaire dieren die vaak in de nacht actief zijn. Hoewel er nooit garantie gegeven kan worden om poema’s te zien, zijn er gebieden waar de kans op het vinden van Poema’s groter is, bijvoorbeeld in de Nationale Parken Torres del Paine in Chili en Los Glaciares in Argentinië. 

Inheemse bevolking

In het Andesgebergte wonen diverse inheemse volkeren, elk met eigen unieke cultuur, tradities, talen en levenswijzen. Hoewel er vele kleine gemeenschappen zijn uitgestrekt over het hele Andesgebergte, zijn de meest bekendste gemeenschappen de Aymara, Quechu en de Mapuche. Deze gemeenschappen hebben allemaal een diepe kennis van lokale ecosystemen, dieren en planten en zijn diep geworteld in de geschiedenis van het Andesgebergte. Deze gemeenschappen leven vaak van ambachtelijke producten, veeteelt en landbouw. Ze maken hierbij gebruik van eeuwenoude technieken die generatie op generatie zijn doorgegeven. Over het algemeen hebben al deze inheemse volkeren een sterke band met Moeder Natuur en wordt zij als heilig beschouwd. Onder andere voor het aanbidden en offeren van Moeder Natuur hebben zij vele religieuze en spirituele rituelen. 

Aymara en Quechua

Op de Altiplano, maar ook daarbuiten in bijvoorbeeld Ecuador wonen verschillende inheemse gemeenschappen, waarvan de Aymara- en de Quechua-volkeren de meest bekende zijn. Zij leven al eeuwenlang in dit gebied en hanteren traditionele levenswijzen, waaronder het fokken van alpaca's en lama's, maar ook het verbouwen van gewassen als quinoa, mais en aardappelen. De Quechua-taal is in een aantal Zuid-Amerikaanse landen een officiële taal die door veel mensen gesproken wordt.
Leuk weetje: Onze naam 'Sapa Pana' is afkomstig uit de Quechua taal, samen betekenen ze, vrij vertaald, de Unieke Reis.


Mapuche

De Mapuche gemeenschap leeft name rondom de uitlopers van het Andesgebergte in de zuidelijke delen van Chili en Argentinië. In Chili voornamelijk in Araucanía, Biobío en Los Lagos en in Argentinië veelal in Neuquén. De Mapuche hebben een geschiedenis van verzet tegen de kolonisatie en strijden vandaag de dag nog altijd voor culturele autonomie en landrechten. Hoewel er meerdere Mapuche gemeenschappen zijn, spreken zijn allen dezelfde Mapudungun-taal, welke geen officiële erkende taal is in Chili of Argentinië.

Deze inheemse gemeenschappen blijven hun cultureel erfgoed en traditionele leefwijzen koesteren en voorzetten, ondanks de invloed van zaken als klimaatverandering en modernisering. Hiermee hebben ze een belangrijke rol in het behouden van de biodiversiteit in de verschillende regio’s en in duurzame ontwikkeling die steeds belangrijker wordt. 

De Inca's 

De Inca’s waren vanaf de 13e tot en met de 16e eeuw een machtige inheemse gemeenschap die vooral leefden in het Andesgebergte. Het Inca-rijk dat zij gesticht hebben strekt zicht uit over Argentinië, Bolivia, Chili, Ecuador en Peru. De Inca’s hebben op meerdere plaatsen een geavanceerde beschaving gebouwd met complexe structuren en een bijzondere architectuur. Terrasbouw op steile hellingen is een van de kenmerkende technieken van het Inca-rijk. Een van de meeste bekende bouwwerken is de stad Machu Picchu. In de 16e eeuw werden de Inca’s verover door de Spanjaarden, wat leidde tot het einde van het Inca Rijk en het begin van de Spaanse kolonisatie in Zuid-Amerika. Ondanks dat hebben veel aspecten van de Inca-beschaving, zoals cultuur en religie het doorstaan en zijn ze tot op de dg vandaag de trots en identiteit voor inheemse gemeenschappen in het Andesgebergte. Meer informatie over de Inca's in Zuid-Amerika vind u hier.
Naast Machu Picchu hebben de Inca’s op veel meer plekken indrukwekkende bouwwerken gezet, een aantal voorbeelden: 

Peru – Choquequirao:

De relatief onbekende Inca stad Choquequirao ligt dieper in de Peruaanse Andes en staat ook wel bekend als “de andere of nieuwe Machu Picchu”. Het wordt gezien als een van de laatste werken van de Inca’s voor de Spaanse veroveraars. De stad is moeilijk te bereiken, enkel via een meerdaagse trekking. Het grootste gedeelte van de stad is nog verborgen, waardoor hier nog veel onderzoek wordt gedaan.

Peru – De terrassen van Moray:

Moray staat vooral bekend om de circulaire terrassen die op een amfitheater lijken. Men verondersteld dat deze terrassen zijn gebruikt voor landbouwkundige experimenten. De vruchtbare grond en het zachte klimaat maakte deze plek zeer geschikt voor het verbouwen van een groot aantal gewassen. Om het land te kunnen irrigeren, zondat dat al het water direct naar beneden zou lopen, bedachten de Inca’s deze bijzondere terrassen, ook wel ‘patas’ genoemd.   

Ecuador – Ingapirca:

Niet ver van de stad Cuena vandaan, vind u het complex van Ingapirca. Dit is Ecuador’s grootste en tevens best bewaarde archeologische Incacomplex. Het complex stamt uit de late 15e eeuw en diende voornamelijk als strategisch centrum voor administratie, handel en religieuze ceremonieën.
U vindt hier verschillende woonstructuren, een zonnetempel en ceremonieel platform en zelfs een observatorium.  Wat opvalt bij dit Inca bouwwerk is de combinatie van de architectuur van de Inca’s en de lokale Cañari elementen. Dit kan erop wijzen dat het complex wellicht gebouwd is op een vroegere nederzetting van de Cañari.

Bolivia – Tiwanaku:

Op zo’n 2 uur rijden vanaf La Paz bevind zich het complex van Tiwanaku, dat beschouwd wordt als een van de belangrijkste precolumbiaanse archeologische vindplaatsen. Hoewel deze stad geen creatie van de Inca’s zelf is, hebben zij het later wel overgenomen en wordt het gezien als een belangrijke religieuze en ceremoniële plaats voor de Inca’s. U vindt hier interessante bouwwerken als de Kalatataya-tempel, de Puma Punku-tempel en de Akapana-piramide.  

De Andes bezoeken?

Wilt u graag zelf een rondreis maken inclusief een bezoek aan de Andes, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Neem contact op