Boek nu zonder zorgen: Geen aanbetaling en kosteloos annuleren. Lees meer

Hikes in Peru

Peru is een land voor avonturiers. De uiteenlopende landschappen maken het een geweldige bestemming voor het maken van wandelingen. Hieronder hebben we de 10 mooiste hikes in Peru op een rijtje gezet. 

Een hike naar de Machu Picchu

1. Inca trail

De Inca trail is een van de bekendste hikes in Peru én van de wereld. Dit is niet zonder reden. Tijdens de 4 daagse tocht wandelt u over de eeuwenoude Inca paden, die worden beschouwd als een van de meest indrukwekkende handgemaakte technische werken die er zijn. In totaal is het netwerk van Inca paden zo’n 60.000 kilometer lang. Tijdens de Inca trail legt u er ‘slechts’ 43 af, maar wel in een geweldige omgeving met als eindpunt de magische Machu Picchu. De route voert u van de hoge bergen van de Andes, door diepe valleien naar de tropische regen- en nevelwouden. Onderweg komt u verschillende archeologische overblijfselen tegen en aan het eind wordt u beloond met het sprookjesachtige uitzicht op de Machu Picchu. 

Naast de klassieke Inca trail zijn er meer hikes richting de Machu Picchu.

2. Salkantay trekking

De Salkantay trekking wordt vaak gezien als de beste optie na de Inca trail. Dit doet deze hike echt tekort. Deze hike is namelijk, anders maar even mooi als de Inca trail en voor echte liefhebbers van bergen misschien nog wel mooier. De klassieke Salkantay hike duurt 5 dagen en u loopt een groot gedeelte van de route door het Vilcabamba gebergte. Op dag 2 van de hike passeert u de pass van de machtige Salkantay berg op 4.600 meter hoogte. Vanuit de hoge toppen van de Andes daalt u ook tijdens deze trekking af naar de tropische regenwouden. Het verschil in landschappen maakt deze hike zo bijzonder. 

3. Lares trekking

Deze hike is voor reizigers die geïnteresseerd zijn in cultuur. Tijdens deze drie daagse tocht loopt u via verschillende traditionele dorpen naar de Machu Picchu. U passeert dorpen in het Urubamba gebergte waar de mensen nog steeds wonen en leven in huizen met rieten daken. Het land wordt nog met de hand bewerkt en mensen weven hun eigen kleding. Een prachtige manier om de Andes cultuur te ontdekken. 

Welke route nu het meest geschikt is, hangt af van uw voorkeuren. De afbeelding hieronder geeft u een overzicht van de verschillen. 

Wandelen door de Heilige Vallei van de Inca's

Voor de komst van de Europeanen werd vanuit Cuzco het immense Incarijk geregeerd. De Heilige Vallei daaromheen is eveneens heel belangrijk geweest voor deze bevolkingsgroep. Naast de Machu Picchu ziet u in deze omgeving nog veel terug van het Incarijk. Bovendien is deze vruchtbare vallei prachtig om tijdens een hike te ontdekken.

4. Dag hike naar Waqrapukara 

Waqrapukara is gebouwd op een steile bergtop ten zuiden van Cuzco. Net als de Machu Picchu is het een mysterie hoe de Inca’s deze archeologische vindplaats hebben kunnen bouwen. Vanuit Cuzco kunt u deze plaats in een dag bezoeken. In de vroege ochtend vertrekt u met de auto naar de start van de hike. Onderweg geniet u van prachtige uitzichten waaronder het hemel blauwe Pomacanchi meer. Op 3.096 meter hoogte begint uw wandeling van ongeveer 3 uur en stijgt u naar 4.140 meter hoogte. Vanaf hier heeft u een indrukwekkend uitzicht over de terrassen en pleinen van Waqrapukara met een spectaculair uitzicht op het omliggende landschap. 

5.  De regenboogberg

Het is een uitdagende klim in de vroege ochtend, maar de beloning is een geweldig panoramisch uitzicht op de Vinicunca, beter bekend als de regenboogberg. De berg heeft prachtige natuurlijke kleuren door de aanwezigheid van stenen en minerale sedimenten geërodeerd door wind en water. De kleuren variëren van oker, wit, geel, groen, oranje, rood naar paars en blauw.

6. De zonnepoort in Ollantaytambo

In de Heilige Vallei vindt u veel kleine dorpjes waar de Inca cultuur nog springlevend is. Een van deze dorpjes is Ollantaytambo dat nog veel bezienswaardigheden vanuit de tijd van de Inca’s herbergt. Onderzoekers zien Ollantaytambo als een voormalig centrum dat door de Inca’s werd gebruikt om de Heilige Vallei te beheren en controleren. Een van de meest bijzondere overblijfselen is een van de uitkijktorens die u kunt beklimmen. 150 treden brengen u naar de top van het fort waar de tempel van de zon is gelegen, ook wel de Puerta del Sol of Inti Punku. Vanuit Ollantaytambo begint de wandeling over een pad met de mooie omringende natuur van de Heilige Vallei. De wandeling van en naar de zonnepoort duurt ongeveer 7 tot 8 uur en het hoogste punt is op 3.900 meter hoogte. 

Hikes in het noorden van Peru

De Cordillera Blanca in het noorden van Peru, is 's werelds grootste concentratie aan gletsjers in de tropische zone. Langs een lengte van 180 km stijgen twintig tot dertig pieken boven de 6000 meter. Deze prachtige bergketen trekt al vele jaren wandelaars en klimmers en is het populairste wandelgebied van Zuid-Amerika. De bergen zijn zeer toegankelijk omdat de westkant van de Cordillera wordt onderbroken door vijftien gletsjervalleien, waardoor ideale routes ontstaan die langs de toppen ten westen van de hoofdkam naar het midden van de bergketen leiden. Het is mogelijk om dagtochten te maken, maar ook meerdaagse hikes variërend van 2 dagen tot en met 11 dagen. Heeft u interesse in meerdaagse tochten, neem dan gerust contact met ons op. We bespreken graag met u de mogelijkheden. 

7. de hike naar laguna 69

Een van de bekendste tochten is de hike naar het meer 69. Het is mogelijk om een meerdaagse tocht hier naartoe te maken, maar het is ook mogelijk om dit in een dag te doen. Voor een dagtocht wordt u eerst met de auto vervoerd naar de Llanganuco meren gelegen in het hart van het reservaat Huascarán. Deze meren vormen een prachtig plaatje met diverse boomsoorten, orchideeën en cactussen aan de oevers. Vanuit hier start de wandeling door de Yanapakcha kloof naar meer 69. Onderweg geniet u van het spectaculaire uitzicht op de belangrijkste bergen van de Cordillera Blanca. Eenmaal aangekomen bij meer 69 staat u als verrassing wederom een adembenemend uitzicht te wachten. U loopt langs het meer en kijkt uit over een cirkelvormige vallei met de hoogste tropische pieken ter wereld. Na de lunch en vele foto’s later maakt u de wandeling terug naar de auto die u weer terug brengt na uw accommodatie. Het is een pittige wandeling vol met indrukwekkende uitzichten en de mooiste landschappen die u wellicht ooit zult zien. 

8. Chúrup lake hike

Deze hike is voor mensen die graag een eerste kennismaking willen met wandelen in dit geweldige gebied. Deze hike is namelijk relatief eenvoudig, maar ook prachtig om te maken. U maakt een wandeling naar het verbluffend transparante saffierkleurige Chúrup meer. De wandeling daar naartoe is door het berglandschap en u krijgt mooie zichten op de met ijs ommuurde toppen. Lunch aan de oever van het meer en laat de overweldigende omgeving op u inwerken, voordat u aan de terugreis begint. 

De Colca Canyon

De Colca Canyon is een immense kloof in het zuiden van Peru, ongeveer 160 kilometer van de stad Arequipa vandaan. De Colca vallei is een kleurrijk gebied met Incadorpjes waar de lokale bevolking zich nog altijd houdt aan de oude tradities en leefwijze. Zo maken ze dus nog altijd gebruik van de landbouwterrassen. De naam Colca is ontstaan door de gaten die in de kloof te zien zijn. Deze gaten heten Colca's. Ze werden gebruikt door de Inca's en Pre-Inca's om voedsel in te bewaren voor slechtere tijden, denk aan aardappelen en ander voedsel dat langer mee kan. Ze werden ook gebruikt als graven voor belangrijke mensen. Naast dat dit een uitstekende plek is voor het spotten van de Condor, kunt u hier ook prachtige wandelingen maken.

9. Meerdaagse hike door de Colca Canyon

Vanuit Arequipa kunt u een tocht van bijvoorbeeld 3 dagen 2 nachten naar de Colca Canyon maken. Hierbij wordt u vanuit Arequipa naar een plaatsje bovenaan de vallei gebracht en daalt u de eerste dag via een mooie route naar de vallei. Anders dan de bekende Grand Canyon heeft de Colca Canyon niet zo steile wanden, waardoor u tijdens de wandeling weidse uitzichten heeft. De tweede dag loopt u door de canyon heen en kunt u verschillende dorpjes bezoeken. Het is hier heerlijk rustig en de landschappen zijn mooi afwisselend. De laatste dag verlaat u de vallei wat betekent dat u een pittige klim naar boven moet maken. Houd er rekening mee dat u in 3,5 uur ongeveer 1300 hoogtemeters moet maken. 

10. Naar de archeologische site van Uyo-Uyo

Het is eveneens een mogelijkheid om in de Colca vallei te verblijven en vanuit hier een dagtrip te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld de onbekende archeologische vindplaats Uyo-Uyo bezoeken. U wandelt vanuit uw accommodatie langs de Colca rivier naar de Sifón brug. Vanuit hier maakt u een klim naar Uyo-Uyo. Op deze vindplaats vind u 60 bolvormige en rechthoekige stenen constructies die wel tot 4 meter hoog zijn. Men heeft hier een kanaal gevonden dat begint aan de voet van de met sneeuw bedekte berg Mismi dat het land van deze plek irrigeerde. Deze vondst wijst erop dat de bevolking van dit dorp zich had toegewijd aan landbouw en het gebruik van terrassen. Verder is er bewijs gevonden dat de Spanjaarden deze inheemse bevolking heeft gedwongen om naar het dorp Yanque te verhuizen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.

Aanmelden