Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Machu Picchu

De verborgen stad van de Inca's

De ontdekking van Machu Picchu geldt als één van de belangrijkste archeologische vondsten van de twintigste eeuw. Naast de indrukwekkende archeologie van de Machu Picchu, de verschillende gebouwen die gevonden zijn, is het ook de spectaculaire ligging omgeving die deze plek enorm bijzonder maakt. Een reis door Peru is niet compleet zonder een bezoek aan de Machu Picchu. 

Iconische archeologische vindplaats

Machu Picchu, verscholen tussen de weelderige groene bergen van de Peruaanse Andes, is een van s ’werelds meest iconische archeologische bouwwerken. Deze stad wordt beschouwd als een meesterwerk van Inca-architectuur, met verfijnde steenbewerking, complexe waterbeheersing systemen en terraslandbouw. 

Geschiedenis Machu Picchu

Machu Picchu is rond 1450 gebouwd onder het bewind van Inca-heerser ‘Pachacuti Inca Yupanqui’. De precieze reden voor de bouw van Machu Picchu staat nog altijd ter discussie, er wordt echter aangenomen dat het als religieus heiligdom of als koninklijk landgoed diende. Nadat de Spanjaarden in de 16e eeuw Peru veroverde, raakte Machu Picchu in verval en werd het verlaten. De buitenwereld vergat de stad en deze werd door jungle vegetatie overwoekerd. Hier kreeg de stad de naam “verloren stad van de Inca’s”.  
De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham herontdekte Machu Picchu in 1911. Oorspronkelijk was hij op zoek naar Vilcabamba, de laatste Inca-stad die weerstand geboden heeft tegen de Spanjaarden, echter hij vond Machu Picchu. De herontdekking van Machu Picchu was het begin van een nieuw tijdperk, en de interesse in de Inca’s en Peruaanse archeologie groeide wereldwijd. Vandaag de dag is Machu Picchu de meest bezochte toeristische bestemming van Peru en een van de meest bezochte bestemmingen ter wereld. 

Ligging Machu Picchu

Machu Picchu ligt op ongeveer 80 kilometer ter noordwesten van Cusco op ongeveer 2430 meter boven zeeniveau. De stad bevindt zich op een smalle bergrichel in de uitlopers van de Andes, aan de rand van het Amazonegebied en ligt ingeklemd tussen de Machu Picchu-berg en de Huayna Picchu-berg. De Urubamba-rivier stroomt in de diepe kloof beneden Machu Picchu. Door deze geisoleerde en strategische ligging had de stad natuurlijke verdedigingsmogelijkheden tegen potentiële vijanden en bleef het eeuwenlang verborgen voor de buitenwereld. 

Beste reistijd Machu Picchu

De droge periode, van mei tot en met oktober wordt vaak gezien als de beste reistijd voor een bezoek aan Machu Picchu, omdat de kans op regen kleiner is en de temperaturen zijn aangenaam. Over het algemeen zijn de dagen tijdens deze periode zonnig en is het helder weer. De maanden juni tot en met augustus zijn de drukste maanden, waarbij het in de nachten erg fris kan worden. Het officiële hoogseizoen loopt van 1 juni t/m 15 okotober. 
Hoewel de maanden november tot en met april de regenachtige maanden zijn, is het zeker mogelijk om Machu Picchu te bezoeken. Houdt u echter rekening met frequente regenbuien, zeker wanneer u een trekking naar Machu Picchu wilt doen.

Bereikbaarheid

Machu Picchu is op diverse manieren te bereiken, waarvan een meerdaagse Inca Trail een populaire route is. We hebben enkele mogelijkheden met vertrek vanuit Cusco op een rijtje gezet:

  • Per trein: De meest gangbare en comfortabele manier op bij Machu Picchu te komen is per trein. U reist vanuit Cusco per transfer of bus naar Ollantaytambo in de Heilige Vallei. Hier ligt het treinstation vanuit waar verschillende treinen naar het treinstation van Aguas Calientes vertrekken. (Er zijn ook andere opstapplaatsen mogelijk, Ollantaytambo is een veel gebruikte optie). Aguas Calientes ligt aan de voet van Machu Picchu.Vanuit Aguas Calientes gaan er bussen naar de ingang van Machu Picchu. Vanaf de ingang is het nog een korte wandeling naar de archeologische site zelf.
  • Via een (meerdaagse) wandeltocht: De Inca Trail is een van de bekendste wandelroutes ter wereld. Deze meerdaagse trekking door de Andes brengt u, meestal in 4 dagen naar Machu Picchu. Er zijn ook andere trekkingen mogelijk, variërend in aantal dagen en moeilijkheidsgraad.

Welke route u ook kiest voor uw bezoek aan Machu Picchu, het is belangrijk om vooraf de benodigde tickets en vergunningen te regelen omdat het maximaal toegestane aantal bezoekers per dag beperkt is. 

Aguas Calientes

Het kleine dorpje Aguas Calientes wordt ook wel Machu Picchu Pueblo genoemd. Het ligt aan de voet van Machu Picchu en is dan ook de belangrijkste toeganspoort tot Machu Picchu. Dagelijks vertrekken er bussen die toeristen naar de ingang van Machu Picchu brengen.  In Aguas Calientes vindt u vele accommodaties, van budgethostel tot luxe hotels, restaurants, winkels en tourbureaus.
Aguas Calientes betekent “hete wateren” in het Spaans. Het dorpje is dan ook vernoemd naar de natuurlijke warmwaterbronnen die hier gelegen zijn, waar veel bezoekers na een dag van het verkennen van Machu Picchu of na een trekking gaan ontspannen.  

Reizen per trein

Om in Aguas Calientes en uiteindelijk bij Machu Picchu te komen reist het merendeel van de bezoekers per trein. Diverse treinen vertrekken vanaf verschillende treinstations, het opstappunt hangt af van het type trein en de route die u kiest. Een populair treinstation is dat van Ollantaytambo in de Heilige Vallei.  
Er zijn meerdere maatschappijen en treintypes die u naar Aguas Calientes kunnen vervoeren:

PeruRail
PeruRail is de meest bekende, oudste en meest gebruikte maatschappij om naar Aguas Calientes te reizen. Zij hebben treinopties in verschillende prijs- en comfortklassen:

De Expedition is de standaard en daarmee goedkoopste optie van PeruRail. Ook met deze goedkoopste optie reist u comfortabel, echter de service aan boord en het uitzicht vanuit de trein is net iets minder uitgebreid dan de overige opties. 

De Vistadome is de premium variant die PeruRail aanbied. Ook hiermee reist u in een comfortabele stoel naar Aguas Calientes, echter u heeft een wijder, bijna panoramisch uitzicht vanuit de trein door meerdere grote ramen.

De Belmond Hiram Bingham is een luxe trein van de Belmond Group, die geëxploiteerd wordt door PeruRail. Wanneer u met deze trein reist heeft u gegarandeerd een exclusieve en luxe ervaring terwijl u naar Aguas Calientes reist. U geniet van ultieme luxe met gastronomische maaltijden, live muziek en gedurende de hele reis een panoramisch uitzicht.

Inca Rail

Inca Rail is wat korter in bedrijf dan PeruRail, echter ook een populaire optie voor reizen naar Aguas Calientes. Ook Inca Rail biedt verschillende klassen aan:

De Voyager is de standaard trein met het goedkoopste tarief. Evenals de standaard trein van Peru Rail is dit een comfortabele trein om mee naar Aguas Calientes te reizen. 

De 360° is de premium klasse van Inca Rail en is te verglijken met de Vistadome van PeruRail. Deze trein biedt comfortabele zitplaatsen met een bijna panoramisch uitzicht over de groene omgeving, door de meerdere, grote ramen. 

De First Class is de luxe variant in het aanbod van Inca Rail. Deze trein is luxer en sfeervoller ingericht en u geniet tijdens deze treinreis van live muziek & maaltijden met maximaal comfort.
 

Belangrijk! Welke optie voor u dan ook het beste is, wij raden altijd aan om vooraf treintickets te reserveren in verband met beperkte beschikbaarheid. 

Trekkingen

Peru, en dan met name het gebied rondom Cuzco en de Heilige Vallei staat bekend om de meerdaagse trekkingen die naar Machu Picchu leiden. Deze trekkingen zijn er in verschillende gradaties qua moeilijkheid, hoogte en aantal dagen. 

Klassieke Incatrail 4d/3n

De meest bekende, en daarmee ook meest populaire trekking naar Machu Picchu is de klassieke Inca Trail. Deze toch begint bij km82 langs de spoorlijn tussen Aguas Calientes en Cusco. De totale afstand van deze trekking is ongeveer 43km, die worden uitgesmeerd over 4 dagen. Onderweg passeert u meerdere archeologische vindplaatsen, waaronder Wiñay Wayna, Sayacmarca, Phuyupatamarca, Llactapata en Runkurakay. Het uiteindelijke hoogtepunt van deze trekking is de aankomst bij de Zonnepoort, vanaf waar u een fantastisch uitzicht heeft over de Machu Picchu en omliggende bergen. Normaliter arriveert u hier op tijd om de zonsopgang over Machu Picchu te bewonderen. Het hoogste punt van de trekking ligt op ongeveer 4.215 meter bij  de Warmiwañusca-pass. 

Belangrijke informatie: tijdig reserveren is wegens beperkt aantal vergunningen dat per dag uitgegeven wordt noodzakelijk. De Inca trail is vaak al maanden vooraf volgeboekt. Daarnaast is het verplicht om de Inca Trail onder leiding van een erkende gids te lopen. Indien gewenst kunt u dragers inhuren om uw bagage te dragen tijdens de gehele route. De Inca Trail is in februari gesloten in verband met herstelwerkzaamheden na het regenseizoen.

Lares trekking 4d/3n

Deze alternatieve route naar Machu Picchu is wat rustiger en minder bezocht dan de Salkantay trekking, maar is ook zonder meer de moeite waard. Naast het natuurschoon van de Andes richt deze trekking zich ook op cultuur en lokale gemeenschapstoerisme. De trekking duurt vaak 4 dagen, maar kan naar wens ook korter of langer gedaan worden. Onderweg passeert u afgelegen, traditionele Quechua-dorpjes waar u kennismaakt met de lokale cultuur en inzicht krijgt in de tradities en leefstijl van de inheemse bergbewoners. Daarnaast is de Lares-vallei prachtig en heeft u spectaculaire uitzichten op de besneeuwde bergtoppen. Het hoogste punt van de Lares trekking ligt op 4.500 meter hoogte. De trekking eindigt in Aguas Calientes, vanaf waar u per bus naar Machu Picchu reist. De totale  afstand van de Lares trekking ligt tussen de 33 en 40 km, afhankelijk van welke route er gelopen wordt. Omdat de Lares trekking veel minder druk is dan de Inca trail en de Salkantay trekking geniet u tijdens deze trekking van een meer authentieke ervaring in de Andes. 

Baby Incatrail 2d/1n

Deze Inca trail wordt ook wel de ‘Short Inca trail’ genoemd en is een kortere versie van de klassieke route van de Inca Trail. Het is een fijne oplossing wanneer u beperkte tijd heeft in Peru en daarom geen 4 of 5 daagse trekking kunt maken. Deze verkorte trekking duurt slechts 2 dagen, met 1 overnachting en is logischerwijs ook fysiek minder veeleisend dan langere trekkingen.
De trekking begint bij km104 langs de spoorlijn tussen Aguas Calientes en Cusco. U wandelt vanaf hier een deel van de Inca Trail en passeert daarbij ook enkele archeologische vindplaatsen. U overnacht in Aguas Calientes, vanaf waar u de volgende ochtend per bus naar Machu Picchu reist.

Inca jungle trail

Voor degene die houdt van actief bezig zijn, maar het niet ziet zitten om meerdere dagen alleen maar te wandelen is de Inca Jungle Trail in het leven geroepen. Deze trail duurt meestal 4 dagen en bestaat uit een mix van wandelen, ziplinen, mountainbiken en eventueel raften. In tegenstelling tot de andere trekkingen, begint deze trekking in Cusco en leidt u door diverse ecosystemen. Denk daarbij aan de bergen rondom Cusco, nevelwouden en de jungle van het Amazone-bassin. Onderweg geniet u van de activiteiten, zo wandelt u door de jungle, gaat u al mountainbikend bergafwaarts de Abra Malaga-pass af, kunt u ziplinen over de boomtoppen van de jungle en kunt u indien gewenst gaan raften over de Urubamba-rivier. Tussendoor geniet u van prachtige uitzichten over besneeuwde bergtoppen, watervallen en passeert u enkele traditionele dorpjes. Overnachtingen zijn veelal in (eenvoudige) accommodaties langs de route. U eindigt in Aguas Calientes, vanaf waar u per bus naar Machu Picchu reist.

Salkantay trekking 5d/4n

Deze trekking is een populair alternatief voor de klassieke Inca Trail en staat bekend om de uitdagende paden en prachtige, ruige landschappen. De afstand van de Salkantay trekking is ongeveer 70-75 km, dat varieert in welke route er precies gelopen wordt. De trekking duurt meestal 5 dagen, maar is ook in 4 dagen mogelijk. Onderweg passeert u verschillende landschappen, regenwouden, bergpassen, valleien, hooglandplateaus en lokale Andesdorpjes. Enkele van de hoogtepunten op de route zijn het Salkantaygebergte en de Humantay-gletsjer. Het hoogste punt van de route ligt op 4.650 meter. De trekking eindigt in Aguas Calientes, vanuit waar u vervolgens met de bus naar Machu Picchu gaat. Het terrein en de paden op de route van de Salkantay trekking zijn ruiger dan bij de klassieke Inca trail. Een groot voordeel van de Salkantay trekking is dat deze minder druk bezocht is dan de klassieke Inca trail, waardoor u een rustigere ervaring in de natuur heeft.

Voor alle trekkingen geld dat een goede conditie en acclimatiseren aan de hoogte voorafgaande aan de trekking vereist zijn. Zeker voor de Salkantay- en de Lares trekking, omdat deze routes beide boven de 4.000 meter komen. Daarnaast is het van belang om goede uitrusting mee te nemen, de overnachtingen kunnen erg koud zijn bij de Inca trail, Salkantay trekking en Lares trekking omdat deze in tenten zijn (m.u.v de laatste nacht in Aguas Calientes voor de Salkantay- en Lares trekkingen)

Bezienswaardigheden binnen Machu Picchu

De verborgen stad Machu Picchu zelf is voor velen het hoogtepunt van een reis naar Peru. Niet alleen is het een goed voorbeeld van de Inca-architectuur en technieken die ze gebruikten, maar de ligging van de stad maakt het tot een bijzondere ervaring. We hebben een aantal bezienswaardigheden binnen de stad Machu Picchu voor u op een rijtje gezet:

Inti Punku (De Zonnepoort)

Wie de klassieke Inca-trail wandelt, zal op de laatste ochtend van de trekking Machu Picchu binnenkomen via de Zonnepoort. Vanaf hier is het uitzicht over Machu Picchu en de omgeving prachtig.
Let op, voorheen was de Zonnepoort enkel te bezoeken wanneer u de Inca Trail loopt, echer per 01 juni 2024 is het ook mogelijk om de Zonnepoort te bezoeken zonder Inca trail. Hiervoor moet een specifiek ticket voor u geboekt worden, het is daarom van belang dat u dit op voorhand bij ons aangeeft. De Zonnepoort zonder Inca Trail is alleen tijdens het hoog seizoen te bezoeken. 

Tempel van de Zon

De Tempel van de Zon is een van de meest indrukwekkende bouwwerken binnen de stad en laten de geavanceerde vaardigheden en technieken van de Inca’s goed zien. Het bouwwerk is gemaakt met perfect passende stenen en de ligging is fantastisch, met uitzicht om de omringende bergen. 

De Tempel van de Condor

De structuur van de Tempel van de Condor is opvallend en indrukwekkend, die lijkt op de vleugels van een condor. Het was een belangrijke ceremoniële locatie, waarvan verondersteld wordt dat er rituelen uitgevoerd werden om de condor te eren. De condor werd door de Inca’s gezien als een heilig dier.

De Tempel van de Drie Ramen

Deze tempel kenmerkt zich door drie trapeziumvormige “ramen”. Er wordt aangenomen dat dit een van de belangrijkste religieuze plekken is binnen de stad. 

Intihuatana-steen

Deze steen staat ook wel bekend als de ‘Zonnesteengravure’. Van deze mysterieuze steen wordt aangenomen dat het gebruikt werd als astronomisch observatorium, waarmee de Inca’s de zonnewende en andere astronomische gebeurtenissen konden bijhouden.

De Tempel van de Maan

De Tempel van de Maan is jarenlang afgesloten geweest voor het publiek. Deze tempel deed waarschijnlijk dienst als plaats van religieuze aanbidding en astronomische observatie. Het ligt aan de voet van de Huayna Picchu. Per 01 juni 2024 is het mogelijk om de Tempel van de Maan te bezoeken, hiervoor is een specifiek ticket nodig. Mocht u de Tempel van de Maan graag willen bezoeken geeft dit dan op voorhand bij ons aan zodat we beschikbaarheid van het juiste ticket voor u kunnen controleren. 

Het Koninklijk Paleis

In het hart van Machu Picchu ligt het de belangrijkste residentie voor de koninklijke familie, het Koninklijk Paleis. Het bestaat uit verschillende kamers en terrassen die u een inkijkje geven in het leven van de oude stad. 

De Inca-brug

De Inca-brug is een bijzondere bezienswaardigheid binnen het Machu Picchu complex. Deze smalle, uitgehouwen brug is gelegen op een steile klif. Onderzoekers nemen aan dat deze burg diende als verdedigingswerk om de stad te beschermen.
Let op! De Inca-brug maakt geen onderdeel uit van de standaard rondleidingen door Machu Picchu. Mocht u deze willen bezoeken dient u dit voorafgaand aan uw bezoek kenbaar te maken zodat dit ingepland kan worden. 

Huayna Picchu

Een populaire klim na een rondleiding door Machu Picchu, is die naar de top van de Huayna Picchu. Dit is dé blikvanger op vele Machu Picchu foto’s. De klim is vrij steil en het kan, door het smalle en beperkte pad een uitdaging zijn om deze te beklimmen. Het uitzicht vanaf de top is prachtig!
Er geld een maximum aantal bezoekers voor het beklimmen van Huayna Picchu, die verdeeld worden over twee tijdsloten. 

Machu Picchu Mountain (Montaña Machu Picchu)

Het grote verschil met de Huayna Picchu is dat deze berg hoger is, waardoor u vanaf de top een nog mooier panoramisch uitzicht heeft op de omliggende bergen en Machu Picchu. Daarnaast is de beklimming naar de top van Machu Picchu Mountain minder steil dan de beklimming van de Huayna Pichu. Ondanks dit gegeven is het nog steeds een uitdagende route die iets langer duurt dan de klim naar Huayna Picchu. Groot voordeel van het beklimmen van Machu Picchu Mountain is dat dit vaak en stuk rustiger is dan de populaire klim naar de top van de Huayna Picchu. Ook voor het beklimmen van Machu Picchu mountain gelden twee tijdsloten om de berg te bezoeken. 

Belangrijk! Heeft u interesse in het beklimmen van Huayna Picchu of Machu Picchu Moutain geeft dit voor uw boeking aan in verband met beperkte beschikbaarheid van de benodigde tickets. Deze dienen ruim van tevoren te worden gereserveerd.

Belangrijke informatie

Om Machu Picchu beter te beschermen en het behoud van deze wereldberoemde archeologische vindtplaats te garanderen, heeft het Ministerie van Toerisme van de Peruaanse regering de structuur voor het bezoeken van Machu Picchu gewijzigd. 
Per 01 juni 2024 zijn er drie nieuw circuits geïmplementeerd die verdeeld zijn over tien verschillende routes, waarbij elke route weer iets anders is. Dit betekent dat niet elke bezoeker meer alle bezieswaardigheden van Machu Picchu met 1 ticket kan bezoeken. 

Het is daarom van belang dat u, wanneer u specifieke interesse heeft in bepaalde delen van Machu Picchu dit vooraf aan ons kenbaar maakt zodat wij de beschikaarheid van het juiste ticket voor u kunnen controleren en reserveren. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld het beklimmen van Huyana Picchu of Machu Picchu Mountain, het bezoeken van de Zonnepoort (zonder Inca Trail) of de Tempel van de Maan. 
Mocht u geen specifieke wensen hebben zullen wij altijd proberen om voor u tickets voor de klassieke route binnen Machu Picchu te reserveren, zodat u ook de "traditionele" foto van Machu Picchu kunt maken. Dit is niet met elk ticket mogelijk. 

Door deze nieuwe structuur is het tijdig plannen en reserveren van uw bezoek aan Machu Picchu van nog groter belang geworden, omdat er een beperkt aantal tickets per route, per dag beschikbaar zijn. 

 

Bijzondere accomodaties

Rondreis door Peru maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Peru, inclusief een bezoek aan Machu Picchu, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen