Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Waarom je Belize gezien moet hebben

| Anke Hendriks

​​Belize staat waarschijnlijk nog niet bij iedereen op het verlanglijstje, ten onrechte vinden wij. De natuur is verrassend en ongerept, aan de kust loop je over parelwitte stranden en het land heeft ook nog eens prachtige Maya tempels die nog niet door massa’s toeristen worden bezocht. Tenslotte vind je hier tal van prachtige luxe en comfortabele accommodaties waar je volledig in de watten wordt gelegd. Belize is dé verrassing van Midden Amerika. 

Combineer Belize met Guatemala

​Wil je Belize bezoeken, dan adviseren wij om dit te doen in combinatie met Guatemala. De landen sluiten mooi op elkaar aan. In Guatemala is de Maya-cultuur nog rijk aanwezig, de jungle verbindt beide landen en in Belize heb je een mooie afsluiter van je reis aan een van de droomstranden. Daarnaast is deze combinatie ook uit praktisch oogpunt interessant. Het is namelijk niet mogelijk om vanuit Nederland in één dag naar Belize-Stad te vliegen, een overstap met overnachting in Panama of Amerika is altijd nodig. Guatemala kun je wel in een dag bereizen waardoor je meer dagen overhoudt voor je reis. 

In dit blog overtuigen we je met 5 redenen waarom je Belize gezien moet hebben!

1. Kanoën of raften in de grotten van de Maya's

Steek je vanuit Guatemala de grens over naar Belize dan kom je terecht in het Cayo District, het binnenland van Belize. Het Cayo District is een uitgestrekt gebied van regenwouden, veeboerderijen, pijnbomen en een aantal van de meest ruige, afgelegen plekken van het land. Het is een regio waar je naar toe gaat voor natuur en avontuur. Het gebied kent verschillende grotten die vroeger gebruikt werden door de Maya bevolking voor het uitoefenen van rituelen en ceremonies. Het meest bekend zijn de ATM grot, voor echte avonturiers en de Barton Creek grot. Tijdens mijn bezoek aan Belize in mei 2018 bezocht ik de Barton Creek grot:

"Na ons ontbijt rijden we naar Barton Creek. De grot ligt verstopt in een in een groene omgeving en aan de voet van een paradijselijke poel. Het is namelijk niet mogelijk om de grot te voet te bezoeken, want het is een 1,5 kilometer lange meanderende rivier. Bij de ingang van de grot stappen we aan boord van onze kano's, zetten onze koplampen aan en beginnen langzaam richting de grot te peddelen. Terwijl we dieper door de grot peddelen vertelt onze gids over de indrukwekkende geologie, archeologie en Maya-geschiedenis van deze grotten. Heel even zetten we al onze lampen uit en worden we gehuld in een zwarte duisternis, wetende dat deze grot duizenden jaren geleden door de Maya’s in gebruik was. Bijzonder!"

2. Indrukwekkende Maya Ruïnes

Als ik eerlijk ben slaakte ik in eerste instantie een kleine zucht toen ik hoorde dat we weer een Maya ruïne gingen bezoeken. In Guatemala hadden we Tikal en Uaxactún bezocht en ik dacht dat de rest van de Maya sites in het niet zouden vallen bij deze twee bijzondere plaatsen. Echter bleek niets minder waar. Tegen de grens met Guatemala ligt de Maya ruïne Xunantunich. Deze archeologische vindplaats was voor mij een grote verrassing en zonder twijfel een van mijn favoriete Maya sites die ik tijdens mijn reizen door Latijns-Amerika heb gezien. Het was namelijk erg rustig en de 6 grote pleinen met 25 tempels zijn erg goed onderhouden. We besloten de grootste tempel te beklimmen waarna we werden beloond met een geweldig panoramisch uitzicht over de vindplaats en het omringende Cayo District. Naast Xunantunich zijn ook de oude Maya steden Caracol en Cahal Pech de moeite waard om te bezoeken. 

3. Ontdek het goud van de Maya's in het zuiden

​In het zuiden van Belize ligt het onbekendere vissersplaatsje Punta Gorda in het Toledo-district. Ben je op zoek naar ‘off-the-beaten-track’ ervaringen? Dan ben je in deze regio aan het juiste adres. Hoewel je hier ook andere bevolkingsgroepen vindt, kent het gebied eveneens een sterke aanwezigheid van de Maya’s. Met plezier laten zij zien hoe de Maya-volkeren 50 jaar geleden leefden. Een belangrijk onderdeel hiervan is cacao, het ‘Goud van de Maya’s’. Tijdens mijn verblijf werden we meegenomen naar een cacao boerderij voor een workshop chocolade maken. Eerst werd uitgelegd hoe de planten groeien en waar de bonen vandaan komen. Vervolgens werd uitgelegd hoe van de bonen chocolade wordt gemaakt. Deze bevolking is erg trots op de manier waarop zij chocolade maken en weten dit dan ook enthousiast en met veel interactie over te brengen. Ook mochten we chocolade proeven en kregen we achteraf een lunch met kip in chocoladesaus.

4. Vogels en wilde dieren spotten in de jungle

​Voor het spotten van volgens en andere wilde dieren in de jungle reis je af naar het noordwesten van Belize. De regio Orange Walk is de thuishaven van stromende rivieren, ongerepte wildernissen en exotische diersoorten in het wild. Met meer dan 400 geregistreerde vogelsoorten is dit gebied een paradijs voor vogelaars, maar ook voor andere dieren is dit de plek waar je moet zijn. Een van onze klanten die afgelopen jaar dit gebied heeft bezocht schreef hier het volgende over:

​“In de jungle van Lamanai is een deel van mijn hart gebleven. Ik lag nog geen 5 minuten in mijn hangmat op het terras toen de eerste toekan op een tak boven mij landde, terwijl een apenfamilie in de boom naast mij vredig aan het eten was.  De bijna constante aanwezigheid van deze apen, en hun indrukwekkende gebrul, gaf magie aan deze dagen. En dan heb ik de slangen, tarantula’s, krokodillen en de avondlijke tochten over de lagune en onder de onbeschrijflijk mooie sterrenhemel nog niet genoemd”. Lees hier hun hele verhaal

5. Ontdek de onderwaterwereld van het op een na grootste rif ter wereld

Met het op een na grootste barrière rif ter wereld is het geen verrassing dat Belize wordt gezien als een Diver's Paradise. Niet ver uit de kust liggen de prachtige koraalriffen waar je met enkel je snorkeluitrusting al veel van het onderwaterleven kunt zien. Ben je een echte duikfanaat? Dan kun je vanuit hier de beroemde Blue Hole bezoeken. De Blue Hole ligt op ongeveer 70 kilometer buiten de kust en is een rond gat van meer dan 300 meter breed en 124 meter diep. Deze grot werd gevormd tijdens de verschillende perioden van ijstijd toen de zeespiegel veel lager was. Toen de wateren weer stegen, kwam de grot onder water te staan. Naast wanden vol koraal, exotische vissen en schildpadden, maken de haaien deze ultieme bestemming echt de moeite waard. Grote verpleegsterhaaien, hamerhaaien maar ook andere rifhaaien zoals de zwartpunthaai en de Caribische rifhaai, komen op deze eenzame diepte wat verkoeling zoeken.

Rondreis door Belize maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Belize maken en het Cayo District bezoeken? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 6204 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Belize