Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Terug naar Barichara, Colombia

| Johan van Rijswijck

Eerder schreef Johan al over zijn bezoek aan Barichara. Een pittoresk plaatsje, gelegen in een adembenemend mooi, groen en bergachtig landschap. Barichara ligt in de provincie Santander, ongeveer 8 uur rijden ten noorden van Bogotá. In oktober van dit jaar ging hij terug.

Het voelt als thuis komen

Dit keer reisde ik niet over land vanuit Bogotá, maar vloog ik op Bucaramanga, waarna ik met een vier uur durende busreis naar Barichara reisde. Deze reis blijkt absoluut geen straf. De route loopt voor een groot gedeelte langs de Chicamocha kloof en het uitzicht bij iedere nieuwe bocht lijkt qua schoonheid te willen concurreren met het voorgaande.  

Als ik aankom in Barichara voelt het, ondanks dat ik er maar één keer eerder ben geweest, een klein beetje als thuiskomen. Het is zo’n plek die je voor je gevoel omarmt als een warme deken. Een plek waar je hartslag omlaag gaat, waar je meteen tot rust komt en waar je eigenlijk niet meer weg wilt. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel veranderd in de anderhalf jaar dat ik niet geweest ben, maar als ik beter kijk, zie ik toch dat er enkele sfeervolle restaurantjes en boetiekwinkeltjes zijn bijgekomen. Hetzelfde geldt voor een aantal hotels die recent zijn geopend. Het zijn stuk voor stuk sfeervolle en kleinschalige accommodaties. Het oorspronkelijke karakter van de historische panden is behouden gebleven. 

Nieuwsgierig naar het Yahri Hotel

Een nieuwe accommodatie die ik graag wilde bekijken, is het Yahri hotel. Dit hotel is het nieuwste initiatief van Olivier Dufeu en Diego Ruiz, de mensen achter Haciënda Bambusa. Haciënda Bambusa is een hele fijne plek bij Armenia, die ik in juli bezocht (lees hier meer over dit bezoek). Als dit nieuwe hotel in dezelfde stijl en met dezelfde toewijding wordt gerund, dan moet het een enorme aanrader zijn. Nu ik toch in Barichara was, maakte ik van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een fantastische plek is geworden. 

Het Yahri hotel ligt aan de rand van het dorp en omdat het wat hoger ligt, heeft u vanuit de accommodatie een prachtig uitzicht over het historische centrum van Barichara. Het hotel beschikt over 5 zeer ruime kamers, die allemaal zeer smaakvol zijn ingericht. 

Verblijft u in het Yari hotel dan wordt u volledig meegenomen in het leven van Barichara en haar omgeving. U verblijft op basis van volpension, waarbij alle maaltijden en excursies zijn inbegrepen. De maaltijden zijn niet alleen in het hotel, u krijgt namelijk ook de mogelijkheid om te dineren in een aantal van de betere restaurants in het dorp. Zo kunt u op verschillende plekken genieten van de lekkerste lokale gerechten én kunt u ook nog eens de sfeer van het dorp proeven. Ik ben aangenaam verrast met het Yahri hotel en wat mij betreft is het een enorme aanwinst voor Barichara.
 

De omgeving van Barichara

Omdat ik de vorige keer voornamelijk in Barichara zelf ben geweest, wilde ik dit keer wat meer de omgeving bekijken en ontdekken. Ik was benieuwd welke voor activiteiten je hier kunt ondernemen. Ik besloot nogmaals de wandeling naar Guane te maken, met de hoop op iets mooier weer, zodat ik dit keer wat betere foto’s kon maken. Daarnaast zou ik gaan mountainbiken en gaan raften. 

Raften

Ik begon met rafting. Er zijn in deze omgeving vele mogelijkheden voor rafting. Voor ieder niveau is er wel een optie te vinden. Onder begeleiding van een team van ervaren instructeurs maakten we een tocht over de Fonce rivier. Het was een trip van ongeveer anderhalf uur, waarbij we af en toe in het water sprongen en ons mee lieten voeren door de rivier. Het bleek een enerverend uitje te zijn, geschikt voor iedereen, die enigszins in conditie is, kan zwemmen en niet bang is om een nat pak te halen. Mede door de deskundige begeleiding werd het een mooi avontuur, waar na afloop iedereen met veel plezier op terug kijkt. 

Mountainbiken

De volgende dag ging ik mountainbiken. Ook hier geldt dat er verschillende mogelijkheden zijn en dat u uiteindelijk zelf kunt bepalen hoe moeilijk of hoe zwaar u het wilt maken. De rit die wij deden was een korte rit, waarbij we voor het grootste gedeelte omlaag, richting Barichara, reden. De tocht voerde ons over onverharde paden door de landerijen die Barichara omringen. We passeerden boerderijen en we hadden fenomenaal uitzicht op het omringende berglandschap. 

Wandeltocht naar Guane

Mijn laatste dag trok ik er opnieuw op uit, om de wandeling vanuit Barichara naar het dorpje Guane te maken. Het wandelpad is ongeveer 10 km lang. Het werd oorspronkelijk aangelegd door de inheemse Guane stam en later in 1864 is het pad gerestaureerd door de Duitser Geo von Lenguerke. Guane is ouder dan Barichara. Waar Barichara in 1705 gesticht werd, stamt Guane al uit 1684. Barichara groeide uiteindelijk uit tot een stadje van regionale betekenis, maar Guane bleef niet meer dan een slaperig gehucht. De wandeling begint aan de rand van het centrum van Barichara en de route meandert langzaam maar zeker naar beneden richting Guane. De route is prachtig met fraaie vergezichten. Na ongeveer twee uur kwamen we aan in Guane. De huisjes in Guane zijn in dezelfde stijl gebouwd als in Barichara, gekenmerkt door wit gepleisterde muren en oranjerode dakpannen. Er heerst een oase van rust, waar de stilte alleen wordt onderbroken door het gefluit van de vogeltjes en het ruisen van de wind door de bomen. 
 

Rondreis door Colombia maken - En Barichara en omgeving bezoeken?

Nadat ik Barichara voor de tweede keer bezocht heb en niet alleen het plaatsje zelf, maar ook de omgeving uitgebreid verkend heb, kan ik niet anders zeggen, dan dat dit mooie plaatsje en haar omgeving meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Doordat je zo veel verschillende activiteiten kunt ondernemen, is het mijns inziens ook een perfecte bestemming voor een gezin, omdat er voor iedereen wel iets van zijn of haar gading te vinden valt.  

Wilt u graag zelf een rondreis door Colombia maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Terug naar luxe reis Colombia