Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Barichara

| Johan van Rijswijck

Een prachtig decor voor het Colombiaanse leven

Colombia heeft mijn hart geraakt, het land heeft oneindig veel om te ontdekken. Met een bezoek aan Barichara en de Chicamocha kloof begin dit jaar, stuitte ik opnieuw op twee unieke parels die ik hier graag met jou wil delen. 

Een nieuwe wereld in het steeds bekender wordende Colombia

Vanuit een regenachtig Bogotá vertrek ik met de auto op weg naar de provincie Santander en verlaat ik de grootste metropool van Colombia. Naarmate ik steeds verder verwijderd raak van de stadsgrens, trekt de hemel open en begint het zonnetje te schijnen over het weelderig groene, bergachtige landschap. Ik ben op weg naar het historische stadje Barichara, met haar met kinderkoppen bedekte straatjes, wit gepleisterde huizen en de met oranje dakpannen bedekte daken. Een nieuwe wereld in het steeds bekender wordende Colombia.

Barichara en haar indrukwekkende omgeving worden nog amper bezocht. Dat is bijzonder, want het stadje vaak wordt genoemd als een van de mooiste historische steden in Colombia. Overigens is stad een groot woord, het is meer een dorp, gelegen in een vruchtbare vallei. Barichara ligt een kleine 15 kilometer van de doorgaande hoofdweg die de Caribische kust met de Colombiaanse hoofdstad verbindt. Onderweg naar Barichara maak ik een tussenstop in het eveneens historische stadje Villa de Leyva, dat over het algemeen wat meer bekend is. Het stadje is in 1572 gesticht door Hernán Suarez de Villalobos. Het enorme centrale plein Plaza Mayor, geldt met haar 14.000 vierkante meter als het grootste plein van heel Colombia. 

Waar de tijd een ander ritme kent

Barichara zelf ligt in een groene vallei, het stroomgebied van de Rio Suarez en op ongeveer 60 kilometer van de adembenemend mooie Chicamocha kloof. In plaatsen als deze tikt de klokt een ander ritme. Mijn wandelen gaat over in slenteren, wanneer ik me door de smalle straten beweeg. Als de avond valt dan is er wat activiteit te vinden aan het centrale plein. Restaurantjes zijn er nog niet veel. Ik eet wat op het terras van Al Fogolar, dat uitkijkt over het knusse centrale parkje. Ik bezoek de Fundación San lorenzo, een coöperatie van vrouwen die allerlei producten van papier maken, zoals lampenkappen, figuurtjes en hippe tassen. De dames nemen de tijd om te vertellen wat ze doen en hoe het proces in elkaar steekt. Het is zo ongeveer het meest opwindende wat er in Barichara te doen is, maar juist dat is hetgeen me zo aantrekt in deze plaats. Een prachtig decor waarin het Colombiaanse leven in een gematigd tempo aan je voorbij trekt. 

De Chichamocha kloof

Voor wat meer activiteit waag ik me net buiten de stad. Zo maak ik een wandeling naar het dorpje Guane. Het is een wandeling van ongeveer 6 kilometer over een pad dat van Barichara geleidelijk naar beneden loopt, tot aan de oever van de Suarez rivier. Het historische pad loopt over grote keien en is door een inheemse bevolkingsgroep voor de komst van de Europeanen aangelegd. Guane is een nog kleinere variant van Barichara. 

De volgende dag stap ik in de auto en rijd ik naar de Chicamocha kloof. Ik neem een korte route over een onverhard pad, dat me door een groen en vredig boerenlandschap voert. Een mooie, maar moeilijke route die je het beste alleen kunt ondernemen met een vierwiel aangedreven terreinauto en bij droog weer. De Chicamocha kloof is het stroomgebied van de Umpala rivier, een zijtak van de Suarez rivier. De kloof is meer dan 220 km lang en 2 km diep, waarmee hij groter is dan de Grand Canyon. Het is een aanrader om een tocht met de kabelbaan te maken. Deze kabelbaan heeft een lengte van meer dan 6 kilometer en vervoert je op een hoogte die varieert tussen 500 en 1.600 meter boven zeeniveau. Je zult hier worden beloond met de meest spectaculaire vergezichten. 

Rondreis door Colombia maken?

Met een bezoek aan de provincie Santander gaat u net wat verder van de gebaande paden. U vindt hier plekken van ultieme schoonheid, die nog amper ontdekt zijn. Wilt u graag zelf een rondreis door Colombia maken inclusief een bezoek aan Barichara en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Terug naar luxe reis Colombia