Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Haciënda Bambusa in de Colombiaanse koffieregio

| Johan van Rijswijck

Het was een rit van ongeveer twee uur vanuit Pereira naar haciënda Bambusa. Ik lig in mijn hangmat en kijk uit over het landgoed dat hier voor me ligt. In mijn ooghoeken zie ik een kolibrie honing snoepen uit een elegante glazen dispenser, die aan de rand van de veranda is bevestigd. De fraaie tuin, waarin het zwembad is gelegen, wordt omringd door bomen. Hierachter beginnen de landerijen, waar onder meer cacao en bananen worden verbouwd. De landerijen strekken zich uit over een glooiend landschap, dat uiteindelijk overgaat in de uitlopers van de Andes. 

Een authentieke haciënda met een moderne touch

Bambusa is een authentieke haciënda in de Colombiaanse koffieregio. Het is zeer smaakvol ingericht met een moderne touch, waarbij vrolijke kleuren zijn gebruikt. De accommodatie beschikt over 8 ruime gastenverblijven, die allemaal zijn gelegen rondom de centrale patio. Allemaal beschikken ze over een eigen balkon of patio. De naam Bambusa komt van de inheemse bamboesoort die hier veel groeit en welke ook is gebruikt bij de constructie van de haciënda. Het is de perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de fantastisch mooie omgeving. Op het landgoed van de haciënda zelf kun je heerlijke wandelingen of ruitertochten maken, al is een dag doorbrengen in een hangmat of bij het zwembad met een goed boek ook een heel goed idee. 

Dit is een plek om helemaal tot rust te komen. De stad Armenia is hier ver weg en het is alleen het gezang van vogels, dat we hier horen. Het klimaat is aangenaam. Doordat het gebied op een hoogte ligt van tegen de 2000 meter, is het er altijd rond de 25 graden en wordt het er nooit extreem warm of koud. In de avond schuiven we aan voor het diner op het terras aan de achterkant van de haciënda. Op de achtergrond spelen zachtjes enkele Colombiaanse klassiekers en het terras, dat overgaat in een grote weide, is sfeervol verlicht. Iedere avond kun je kiezen uit een menu met typische gerechten uit een bepaalde Colombiaanse regio. Deze avond staan er typische lekkernijen op het menu uit de Choco regio, gelegen aan de Pacifische kust van Colombia. 

Echte Colombiaanse koffie in Salento

De volgende ochtend na een uitgebreid ontbijt gaan we op pad met onze gids Guillermo. We bezoeken het pittoreske plaatsje Salento waar het gezellig druk is. Salento is een dorpje met wit gepleisterde huizen waarvan de raamkozijnen, deuren en vensters meestal in zoete kleuren geschilderd zijn. We wandelen wat door het dorp en lopen naar een uitkijkpunt vanwaar we een mooi uitzicht over het dorpje aan de ene kant en een groene vallei aan de andere kant hebben. 

Guillermo neemt ons mee naar een koffiebarretje, waar ze goede koffie in verschillende varianten serveren. Hoewel Colombia bekend staat om haar koffie, was het tot voor kort geen land waar je gemakkelijk een lekkere kop koffie kon bestellen. De beste kwaliteit koffie ging namelijk meteen naar Europa, de tweede beste kwaliteit ging naar de VS en de restanten bleven in Colombia achter. De laatste jaren is er een trend gaande, waarbij er meer en meer koffiebarretjes worden geopend, waar men een heerlijke espresso, latte macchiato of capuccino kan bestellen. We drinken een goede koffie in Café Jesús Martín, één van de pioniers op dit vlak. De koffie die men hier met veel passie serveert, komt van eigen plantages uit de regio. 

Wandelen door de Coroca vallei

​We gaan verder naar de Cocora vallei. Deze vallei staat bekend om de zogenaamde Wax palmbomen die hier groeien. De palmbomen kunnen een lengte tussen de 40 en 60 meter bereiken en gelden daarmee als de langste palmbomen ter wereld. De Cocora vallei ligt op een hoogte tussen de 1800 en 2400 meter boven zeeniveau en maakt deel uit van het beschermde natuurgebied Parque Los Nevados. Het natuurgebied is een uniek ecosysteem met nevelwouden, die uiteindelijk overgaan in een Paramó landschap op een hoogte van meer dan 3500 meter boven zeeniveau. Er leven in dit gebied vele inheemse diersoorten, zo zijn er diverse vogelsoorten die nergens anders voorkomen, en bijzondere planten- en boomsoorten, zoals de Wax palmboom. 

Rondreis door Colombia maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Colombia maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Terug naar luxe reis Colombia