Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Onontdekt Yucatan, een ongerept tropisch paradijs vol historie (1)

| Johan van Rijswijck

Wanneer de meeste mensen aan Yucatan denken, dan denken ze aan het Schiereiland Yucatan en daarbij met name aan Cancun, Playa del Carmen en de Riviera Maya. Feitelijk heeft men het dan over de Mexicaanse deelstaat Quintana Roo. Het is het gebied met mega strandresorts en vaak laten reizigers die op zoek zijn naar een meer authentieke ervaring daarom Yucatán links liggen. Echter, als het dus gaat over de staat Yucatán, waarvan de prachtige historische stad Mérida de hoofdstad is, dan is dit echt geheel ten onrechte. Sterker nog. Deze regio is nog amper ontdekt en heeft de meest verwende reiziger heel veel te bieden.

Espita

Met KLM vlieg ik rechtstreeks op Cancun. In onze wintermaanden heeft onze nationale airline meerdere keren per week een rechtstreekse verbinding met de hoofdstad van Quintana Roo. Na aankomst haal ik mijn huurauto op en ga ik op weg naar de staat Yucatán. Nadat ik de stad achter me heb gelaten, rijd ik door een vlak en groen tropisch landschap. Terwijl het begint te schemeren verlaat ik de snelweg en de laatste drie kwartier rijd ik over een kleine maar goed verharde binnenweg. Ik passeer het plaatsje Temozon, waar ik ooit de prachtige gelijknamige haciënda bezocht en daarna neem ik de afslag naar Espita.

Casa Kacaya

Tot voor kort had ik nog nooit van dit plaatsje gehoord. Per toeval werd ik geattendeerd op Casa Kacaya, een kleinschalig boetiekhotel dat in dit plaatsje ligt. Ik begreep dat het dorp een historische stadskern heeft, maar verder was er ook bij mijn Mexicaanse contacten weinig over bekend.

Nadat de zon inmiddels was ondergegaan, rijd ik het plaatsje binnen. De stadskern bestaat uit vrolijk gekleurde historische gebouwen. Er heerst een gezellige bedrijvigheid, rondom de centrale pleintjes  in het centrum in de goed verlichte straten. Casa Kacaya ligt op twee blokken van het stadshart met de historische kerk. Ik parkeer de auto en ga het kleine hotel naar binnen. Wat een heerlijke plek. Het voorgebouw is het originele pand zoals dat in de 19e eeuw gebouwd is, maar volledig gerenoveerd. De authentieke elementen zoals de muren en de houten balken tegen het plafond zijn bewaard gebleven en gecombineerd met eigentijds design. Ik voel me er meteen thuis en word hartelijk ontvangen door Alva de manager van het hotel. Ze is enthousiast en wil me alles laten zien van het hotel en dat niet alleen, ze biedt me aan om een korte wandeling door Espita te maken zodat ik het dorp kan leren kennen.

Pueblo Magico

Eerst ga ik naar mijn kamer die ik bereik met een korte wandeling door de weelderig begroeide en fraai verlichte binnentuin met het uitnodigende zwembad. Casa Kacaya beschikt over 6 ruime kamers. In mijn kamer vind ik 2 queensized bedden, voldoende ruimte voor mijn bagage en een hele mooie badkamer die uitzicht biedt op mijn privé patio, waar een kleine zithoek en een hangmat te vinden zijn.

Nadat ik mijn bagage op mijn kamer heb achtergelaten en me even heb opgefrist, ga ik met Alva op pad voor een avondwandeling in het dorpje. In het parkje in het centrum, zie ik een verliefd stelletje op een bankje. Enkele kinderen rennen rond met een ballon en bij een eetstalletje zitten wat mensen de dag door te nemen. Alva vertelt me dat Espita, de afgelopen zomer een zogenaamd ‘Pueblo Magico’ is geworden. Pueblos Magicos zijn karakteristieke dorpen en steden, met een aantrekkelijk  historisch centrum, die een belangrijke rol in de Mexicaanse geschiedenis hebben gespeeld. Er zijn in Mexico iets meer dan 100 van deze plaatsen en sinds de zomer van 2023, maakt ook het plaatsje Espita hier deel van uit. Het dorpje was al een Maya gemeenschap voordat de Spanjaarden kwamen. Nadat de conquistadores Yucatan in zijn macht hadden, werd het plaatsje zoals we dat nu kennen in 1549 gesticht. In het centrum zijn veel gebouwen uit lang vervlogen tijden. Sommigen daarvan zijn in volle glorie gerestaureerd, tot smaakvolle villa’s, hippe boetiekhotels, koffiezaakjes en restaurants. Maar ook zie ik verschillende gebouwen die nog steeds in vervallen staat verkeren, overwoekerd door de tropische natuur die het stadje omringd. Er hangt een heerlijke Mexicaans/ Caribische sfeer. We slenteren wat door de straatjes en pleintjes en nemen een kijkje in het kerkje, voordat we terugkeren naar de kleine oase die Casa Kacaya in mijn ogen is. De chef heeft heerlijke taco’s bereid, die ik nog lekker even oppeuzel voordat ik moe maar voldaan mijn bed induik.

Cenotes

De volgende ochtend na een heerlijk ontbijt van chilaquiles met salsa verde, het niet te versmaden ontbijt dat iedereen die een bezoek aan Mexico brengt een keer geproefd moet hebben, nodigt Alva me uit voor nog een rondje Espita. Dit keer gaan we op pad met een zogenaamde motortaxi. Dit zijn een soort van gemotoriseerde bakfietsen met een dakje zodat er 4 passagiers mee kunnen.  We gaan net buiten het dorp op onderzoek uit. Alva heeft gehoord over een cenote, die we zouden kunnen bezoeken. Uiteindelijk blijkt het landgoed waarop de cenote gelegen moet zijn, verkocht te zijn, waardoor we de plek niet kunnen bezoeken. Cenotes zijn alleen in de staat Yucatan te vinden. In Yucatan zie je geen rivieren, die stromen namelijk ondergronds. Op vele plekken in deze Mexicaanse staat zijn grote gaten te vinden met daarin een waterbron die naar het schijnt, verbonden zijn met deze ondergrondse rivieren. Deze zogenaamde cenotes vormen natuurlijke zwembaden die veel lager liggen dan het aardoppervlak. Sommigen zijn heel bekend en worden vaak door grote busladingen toeristen bezocht. Maar omdat er vele duizenden zijn, zijn er ook heel verborgen cenotes, vaak gelegen op privé terreinen. Het is daarom heel goed mogelijk om een cenote te bezoeken waar je helemaal alleen bent. Lees meer hierover in ons blog “De vijf mooiste cenotes van Yucatan.

Klik hier voor deel 2 van deze Blog.

Reisvoorstel aanvragen

Heeft u vragen over een unieke actieve reis door Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op  +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen