Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

De vijf mooiste Cenotes van Yucatán

| Sapa Pana Travel

Wie een reis maakt naar Yucatán, het schiereiland in het zuidoosten van Mexico, zal ook zeker een duik nemen in een van de vele cenotes. Cenotes zijn ontstaan door het instorten van poreuze kalkstenen waar al jaren water doorheen sijpelde. Deze natuurlijke bron van helder water, omringd door indrukwekkende kalksteenformaties en weelderige vegetatie, zijn te vinden in de jungle van Yucatán. Er zijn wel zo'n 3.000 cenotes waarvan slechts minder dan de helft zijn bestudeerd en een klein deel open is voor publiek. In het half jaar dat ik in Yucatán woonde, heb ik bijna ieder weekend een andere cenote bezocht. Hieronder beschrijf ik de vijf mooiste cenotes met ieder zijn unieke eigenschappen!

Naast deze natuurlijke eigenschappen hebben ze ook een belangrijke rol in de Mayacultuur.

Sommige cenotes worden gebruikt voor spirituele doeleinden. Deze cenotes zijn vaak verbonden met oude Maya-mythes en worden gebruikt voor ceremoniële reinigingsrituelen. Ook werden ze vroeger gebruikt als offerplaatsen, terwijl anderen werden gebruikt als bron van drinkwater. Bij sommige cenotes zijn er nog steeds overblijfselen van oude Maya-bouwwerken te zien. 

Voordat we dieper ingaan op de 5 mooiste cenotes is het belangrijk om de verschillen te kunnen onderscheiden. Er zijn namelijk drie soorten cenotes in Yucatán, elk met een eigen unieke charme:

  • Open cenotes bieden een prachtig uitzicht op de blauwe lucht en de omringende jungle. Ze lijken vaak op een grote vijver of een meer te midden van de jungle. 
  • Semi-open cenotes zijn gedeeltelijk bedekt met kalksteenformaties en groene vegetatie die over de randen van de cenotes naar beneden groeien waardoor er een sprookjesachtige sfeer ontstaat. 
  • Ondergrondse cenotes zijn toegankelijk via een trap of touwladder en bieden een adembenemend uitzicht op de kristalheldere wateren die diep onder de grond verborgen zijn. 

 

Cenote X'Canche

Cenote X'Canche is gelegen in Ek Balam, een van de minder bekende archeologische vindplaatsen in Yucatán. Het biedt een unieke en rustige ervaring dankzij de afgelegen locatie. Wanneer u Ek Balam binnenkomt is het aan te raden aller eerst de cenote te bezoeken. Dit is een wandeling van zo'n 25 minuten of u wordt per met een fietstaxi binnen 10 minuten gebracht. Zo bent u de bezoekers voor en heeft u de cenote helemaal voor u alleen. Cenote X'Canche is een semi-open cenote. Het kristalheldere water is omgeven door weelderige vegetatie en de cenote zelf lijkt wel een sprookjesbos. Er is een ongelooflijke diversiteit aan flora en fauna. Van kleine vissen tot aan zoetwaterkreeften. Na een verfrissende ochtendduik in deze prachtige cenote heeft u alle tijd om vervolgens de archeologische vindplaats Ek Balam te bezoeken en te beklimmen. 

Cenote Dos Ojos

Cenote Dos Ojos, gelegen nabij Tulum, is een van de grootste cenotes in Yucatán. Het heeft zijn naam te danken aan de twee grote poelen die door een smalle doorgang met elkaar verbonden zijn. Het kristalheldere water en de onderwatergrotten maken dit tot een populaire duik- en snorkellocatie. Ervaren duikers kunnen genieten van de uitdagende doorgangen en tunnels, terwijl beginners kunnen genieten van de makkelijkere en toegankelijkere grotten.

Cenotes zijn de ontmoetingsplaats voor de lokale Mexicanen die hier in de weekenden samen komen.

Cenote Azul

Cenote Azul is gelegen in de buurt van Playa del Carmen (20 minuten rijden) en biedt een prachtig uitzicht op de fel turquoise wateren. Wanneer u cenote Azul binnenkomt loopt u langs verschillende poelen waar u in kunt zwemmen. Ook zijn er plekken waar u van de rotsen af kunt springen. Dit is een open cenote, heeft een diepte van ongeveer 90 meter en is omgeven door weelderige vegetatie. Het is een perfecte plek om te snorkelen, te zwemmen of te ontspannen in de rustige omgeving.

Cenote Suytun

Cenote Suytun, gelegen nabij Valladolid, is een van de meest fotogenieke cenotes in Yucatán. Suytun is omgeven door een natuurlijke grot (semi-open cenote), waardoor het lijkt alsof je in een ondergronds paradijs zwemt. Er groeien planten en bomen rondom de cenote, waardoor het een rustgevende en schilderachtige sfeer heeft. Het heeft een grote opening in het dak waardoor zonlicht binnenvalt en de wateren doen oplichten. Dit creëert een onwerkelijk mooi beeld! Let wel op dat het in de middag hier erg druk kan zijn. Het is raadzaam om vroeg in de ochtend de cenote te bezoeken om de drukte voor te zijn.

Cenote Ik Kil

Deze cenote is gelegen nabij Chichén Itzá, een van de meest populaire archeologische vindplaatsen in Mexico. De Ik Kil Cenote is een ronde semi-open cenote met een diameter van ongeveer 60 meter en een diepte van 40 meter. De cenote heeft meerdere duikplanken waar je vanaf kunt springen en is ook uitermate geschikt om in te snorkelen. Door het heldere water zijn de rotsformaties goed zichtbaar en zijn er vele kleine vissen, zoetwaterkreeften en schildpadden te zien. Het is de thuisbasis van een fascinerende onderwaterwereld.

Hopelijk bent u enthousiast geworden voor een mooie reis naar Mexico. Klik hier voor onze rondreizen door Mexico die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag over een rondreis of de beste reistijd voor Mexico? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 200 45 28 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Neem contact op