Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Onontdekt Yucatan, een ongerept tropisch paradijs vol historie (2)

| Johan van Rijswijck

Mérida

Rond het middaguur stap ik weer in mijn auto en rijd ik naar Mérida. Mérida is de hoofdstad van de staat Yucatan. Het is één van de mooiste steden van Mexico. Het heeft een prachtig historisch centrum met gekleurde gebouwen en een hele mooie kathedraal.  Het is een aanrader om een bezoek te brengen aan de Paseo Montejo. Aan deze avenue liggen de mooiste herenhuizen. In de negentiende en begin twintigste eeuw gold Yucatan als één van de rijkste gebieden van het Latijns-Amerikaanse continent. Er werd veel geld verdiend met henequen, een natuurlijke vezel van de agave plant, waarvan onder meer touw werd gemaakt en in de volksmond ook wel Sisal werd genoemd. De Agaves werden verbouwd in de hele staat en daardoor verrezen er ook vele haciënda’s. Dit waren de plekken waar de landeigenaren verbleven als ze het landgoed bezochten en ook werden hier de natuurlijke vezels uit de agave plant gewonnen. De meeste tijd brachten de landeigenaren echter door in hun herenhuizen aan de Paseo Montejo in Mérida en hoe meer ze verdienden des te mooier hun paleisjes. Gelukkig zijn vele van deze gebouwen bewaard gebleven en gerestaureerd, dus deze pracht en praal kun je bekijken als je langs deze verkeersader van Mérida slentert.

Casa Lecanda

Een aantal jaren geleden was ik al eens in Mérida, maar het viel me nu op dat er weer een aantal hele fijne restaurants, boetiek hotels en barretjes bij zijn gekomen. Zo heb ik deze keer een kijkje genomen in Casa Lecanda. Dit fraaie boetiek hotel heeft maar 7 kamers. Een heerlijke binnentuin met een aangenaam zwembad. Het hotel ligt aan de Calle 47, dit is een zijstraat van de Paseo Montejo, waar vele goede restaurants en leuke barretjes te vinden zijn. Een enorme aanrader is restaurant Oliva en je moet zeker een kijkje nemen in Catrín, een zogenaamde cantina, waar echte originele Mexicaanse gerechten worden geserveerd en waar je kunt genieten van een heerlijke cocktail terwijl je wordt omringd door de prachtige schilderijen van Jacobo Roa. Deze  schilder vertelt met zijn kunstwerken op kleurrijke wijze over de Mexicaanse cultuur. Buiten het openluchtgedeelte van de zaak, is er een enorme muurschildering te vinden, waarop ongeveer ieder half uur een geweldige lichtshow wordt gedraaid. 

Ongerepte natuur

Het is zeker de moeite waard om een tijdens een reis door Mexico tenminste een paar dagen in Mérida te plannen. Daarnaast is het een perfecte uitvalsbasis om de prachtige omgeving te leren kennen. Op anderhalf uur rijden van de stad vind je het ongerepte natuurreservaat Celestun. Dit is een mangrove gebied, dat geldt als een paradijs voor vogelliefhebbers. Zo leeft er een hele grote kolonie flamingo’s en daarnaast zijn er zo’n 400 andere trekvogelsoorten te vinden. Het natuurreservaat wordt omringd door paradijselijke stranden die nog amper ontdekt zijn. Een andere aanrader is het historische havenstadje Sisal op iets meer dan een uur rijden. Dit was de plek vanwaar de henequen naar Europa werd verscheept en omdat het export product daar een stempel kreeg met de naam van het stadje, is de henequen in Europa vooral bekend onder de naam Sisal. Het stadje is echter nog altijd niet meer dan een slaperig vissersdorp met enkele historische gebouwen. Ook dit plaatsje wordt omringd door prachtige stranden en natuur dat nog volledig onder de radar is gebleven van de grote toeristenmassa. Hier zijn gelukkig nog geen massale resorts, maar een handvol kleinschalige hotels. Wanneer je jezelf echt wilt laten verwennen, dan is Club de Patos, the place to be. Dit prachtige kleinschalige luxe resort ligt, omgeven door natuur net buiten het dorpje Sisal, direct aan de kust. De accommodatie beschikt over 9 ruime en zeer comfortabele bungalows, die zeer smaakvol zijn ingericht, waarbij modern design op aantrekkelijke wijze is gecombineerd met lokale elementen. Het restaurant wordt geroemd om de heerlijke gerechten die bereid zijn met bijna uitsluitend lokale producten. De plek is geschikt voor mensen die willen genieten van de kust, ver weg van de massa. Ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen en de kustwateren gelden als één van de beste kitesurf locaties ter wereld.

In dit verhaal heb ik eigenlijk maar een paar plekken aangestipt, maar ik kan nog vele verhalen schrijven over alle bijzondere plekken die de staat Yucatan te bieden heeft en die eigenlijk nog vrijwel onbekend zijn. Het is wat mij betreft nog een echte onontdekte parel, die veel reizigers die juist op zoek zijn naar authentieke reisbestemmingen ver weg van de massa, onterecht links laten liggen.

Reisvoorstel aanvragen

Heeft u vragen over een unieke actieve reis door Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op  +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen