Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

De 7 mooiste roadtrips in Chili

| Sapa Pana Travel

Chili is een van de mooiste landen ter wereld om met een auto doorheen te rijden. De landschappen zijn enorm afwisselend en in relatief korte tijd kunt u het landschap volledig zien veranderen. Wij hebben 7 mooie roadtrips door Chili voor u op een rijtje gezet.

Chili is maar liefst 4.500 kilometer lang. Het Andesgebergte trekt zich als een gigantische verdedigingsmuur op over de gehele oostgrens van het land. Aan de westzijde verdwijnt Chili in de Stille Oceaan. In het land vindt u de droogste woestijn en enkele van de laatste gematigde regenwouden op aarde. U vindt hier met sneeuw bedekte vulkanen en bergen en u kunt er rijden over desolate hoogvlaktes. In het zuiden deelt Chili met buurland Argentinië het zuid Patagonische ijsveld dat, buiten de Arctische gebieden, geldt als het grootste ijsveld op aarde. De infrastructuur is uitstekend, zelfs in de meest afgelegen gebieden. Bovenal is het een veilig land om doorheen te rijden met vriendelijke bewoners die u met alle liefde helpen indien dat nodig is.

Route 1: Arica – Nationaal Park Lauca

Met deze roadtrip volgt u de route 11. De route 11 loopt van Arica, in het noorden van Chili, via het nationale park Lauca naar de Boliviaanse grens. Vanaf de kustplaats Arica rijdt u eerst door de Lluta vallei. Vanwege de gelijknamige rivier die door de Lluta vallei stroomt is het een groene oase omgeven door woestijnachtig landschap. Liefhebbers van autorijden kunnen hier hun hart ophalen, want u komt hier heel fijn bochtenwerk tegen.

De route voert u omhoog en op het moment dat u het plaatsje Putre bereikt, bent u de 3.300 meter gepasseerd. Putre ligt aan de rand van het nationale park Lauca. Dit beschermd natuurgebied staat als Werelderfgoed vermeld op de lijst van UNESCO. Met 140 verschillende vogelsoorten die hier voorkomen is dit gebied een paradijs voor vogelliefhebbers. Vanuit het nationale park Lauca kunt u een onverharde route volgen naar het natuurreservaat Las Vicuñas. Dit reservaat is vernoemd naar de vele Vicuñas die hier rondlopen. Let wel op, hier zijn geen tankmogelijkheden. Neem dus voldoende brandstof mee en bezoek deze plek niet in de regentijd; januari, februari en maart. Het kan dan zo hard regenen dat u wel eens vast kunt komen te zitten. 

Route 2: San Pedro de Atacama – Argentijnse grenspost Paso da Jama (Ruta 27)

Bent u op zoek naar mooie routes om te rijden, dan zijn veel grenspassen in Chili de moeite waard. U rijdt dan namelijk door de Andes wat de route bergachtig en afwisselend maakt. Eerder schreef Johan al over zijn favoriete grensovergangen

Een route die naar de grens voert is van San Pedro de Atacama naar de Argentijnse grenspost Paso da Jama. San Pedro is gelegen in de Atacama woestijn. Het is een aantrekkelijk toeristisch plaatsje met adobe gebouwen en onverharde straten. Het is een mooie plek vanwaar u de Atacama woestijn kunt ontdekken; de El Tatio geisers, de Vallei van de maan en de Atacama zoutvlakte.

Na een aantal dagen in San Pedro de Atacama vervolgt u uw roadtrip door Chili. Rij bijvoorbeeld met uw auto naar Salta in Argentinië. De route via de grensovergang bij Paso da Jama op 5.000 meter hoogte is een aanrader. De route is sinds 2005 geheel verhard en in een goede conditie. U passeert een zoutvlakte, nevelwoud, vulkaantoppen en het natuurreservaat Los Flamencos.

Route 3: Chileense Merendistrict

In het Chileense Merendistrict zijn eindeloos veel mooie routes te rijden. Houdt u van natuur en actief bezig zijn in de buitenlucht, dan is een bezoek aan het plaatsje Pucón en haar omgeving een absolute must. Pucón, gelegen aan de oever van het Villarricameer, is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de nationale natuurparken Villarrica en Huerquehue. In deze gebieden vindt u zogenaamde gematigde regenwouden. Deze ecosystemen zijn veel minder bekend dan de tropische regenwouden. Ze komen alleen voor op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, in Alaska, een paar andere plekken in de Verenigde Staten, Japan en in Chili. De gebieden worden gekenmerkt door mossen, varens en struiken. Ook vindt u in deze regio boomsoorten die nergens anders ter wereld voorkomen, zoals de Araucaria, die ook wel Apenboom wordt genoemd.

Een route die u kunt rijden is vanuit Pucón via Licanray naar Coñaripe. Het is een korte route en prachtig om te rijden. U rijdt een groot deel van de route langs meren. Bij Coñaripe kunt u thermale baden, de Termas Geometricas vinden. Dit is een hele mooie plek om midden in de natuur een heilzaam bad te nemen in een natuurlijke warmwaterbron. Wilt u nog meer zien van het Merendistrict, dan kunt u na Coñaripe doorrijden naar Los Lagos of het plaatsje Futrono aan het Rancomeer.

Futangue Lodge & Spa

Als u helemaal om het Ranco meer rijdt, dan komt u uiteindelijk bij de Futangue Lodge, de mooiste plek om in deze regio te verblijven, écht een absolute must!

Route 4: Carretera Austral

De Carretera Austral is zonder twijfel een van de mooiste autoroutes ter wereld. De weg loopt door de Aisén regio, een van de meest ongerepte en ruige natuurgebieden van Zuid-Amerika. Het mooie aan de route is dat de afwisseling in landschappen enorm groot is. Ook al wonen er niet veel mensen, u passeert af en toe een dorpje met voornamelijk houten huizen. Bovendien is de route nog altijd voor 60% onverhard, wat het aantrekkelijk maakt voor de avontuurlijke rijder. Hoewel wij op deze route altijd zorgen voor een SUV, heeft u de vierwielaandrijving zelden nodig. Tenslotte is belangrijk om te weten dat een aantal zijwegen van de Carretera Austral ook de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld de weg naar de plaats Futaleufú, de weg in het zuiden door de Chacabuco vallei. Of de route naar Chilechico, die loopt via de zuidkant van het General Carrera meer.

Het mooiste is om de route vanuit het noorden naar het zuiden te rijden. U start dan in Puerto Varas aan het Llanquihue meer. Rij om het meer heen naar Ensenada waar u een bezoek kunt brengen aan de watervallen van Petrohue. Rijdt u verder naar het zuiden, dan gaat de verharde weg over in een gravelweg. Ook laat u hier de bewoonde wereld achter u.
Meer over de Carretera Austral

Route 5: Chiloé

Het eiland Chiloé ligt ten zuiden van Puerto Montt. Het is een heel bijzondere bestemming. Om dit eiland te bereiken neemt u de Ruta 5 vanuit Puerto Montt naar het zuiden. Met een ferry steekt u het Chacao kanaal over. Zodra u aankomt op het eiland, lijkt het of u 50 jaar terug in de tijd bent gegaan. De bevolking van Chiloé leeft voornamelijk van visserij en het eiland staat bekend om haar mythes en sages. De Ruta 5 loopt op het eiland door een groen en heuvelachtig landschap. Onderweg passeert u het vissersplaatsje Dalcahue, waar u zeker een kijkje moet nemen op de plaatselijke vismarkt. U kunt hier ook heerlijke verse visgerechten eten. Voor bijzonder dierenleven rijdt u naar Puñihuil. Op deze kleine eilandengroep komen veel vogelsoorten voor. Zo leeft er een kolonie Magelhaen pinguïns en een kolonie Humboldt Pinguïns.

De belangrijkste plaats van het eiland is Castro. Castro is bekend om haar typische houten huizen en kerken. Voor mooie wandelingen is het nationale park Chiloé een aanrader. In het zuiden van het eiland ligt het plaatsje Quellon. Vanaf hier varen enkele dagen per week veerboten naar het vasteland. Als u een langere reis met huurauto maakt, is dit een mooie manier om de Carretera Austral te vervolgen.

Tip: Meer weten over het eiland Chiloé? De roman ‘Het negende schrift van Maya’ van Isabel Allende speelt zich af op dit bijzondere eiland.

Tierra Chiloe

Even ten zuiden van deze plaats aan een kleine baai vindt u trouwens het mooiste hotel van het eiland: Tierra Chiloe. Dit hotel is fraai vormgegeven en gebouwd met lokale materialen. U verblijft hier op basis van volpension, waarbij ook alle excursies zijn inbegrepen. Met de fantastische gidsen van deze plek komt u heel veel over de bijzondere cultuur van dit eiland te weten, en leert u de mooiste natuurgebieden van Chiloe kennen.

Mocht u alleen op basis van logies en ontbijt willen verblijven, dan is het Quiquico hotel aan de overkant van de baai een uitstekende keuze.

Route 6: Torres del Paine

Torres del Paine wordt gezien als het hart van Chileens Patagonië. Dit gebied met haar spectaculaire en zo kenmerkende granieten massief geldt als één van de mooiste natuurgebieden ter wereld en het staat vermeld op de lijst van UNESCO. Maakt u een rondreis met een auto, dan kunt u dit natuurgebied uitstekend bezoeken vanuit het plaatsje Puerto Natales. Onderweg kunt u een tussenstop maken bij Cueva de Milodon waar overblijfselen van een prehistorische beer te vinden zijn.

Vervolgens volgt u een onverharde route en rijdt u het nationale park Torres del Paine aan de westkant binnen gaat. De route loopt fraai langs de westoevers van Lago Porteno en Lago del Toro, waarbij u bij helder weer in de verte de granieten horens van Torres del Paine al kunt zien liggen. Na binnenkomst in het nationale park kunt u een bezoek brengen aan de Grijze gletsjer en daarna de route door het park volgen naar de oostzijde van het park. Onderweg kunt u diverse stops maken om te wandelen. De wandelroutes staan heel goed aangegeven inclusief de moeilijkheidsgraad van de wandeling en de verwachte duur.

Route 7: Santiago - Mendoza

Tot slot de laatste roadtrip door Chili, een prachtige route van Santiago naar Mendoza. Hierbij rijdt u eerst een deel over Ruta 57 richting Los Andes. Dit deel van de route is nog erg groen. Vanaf Los Andes volgt u Ruta 60, de weg die richting de Chileens-Argentijnse grens loopt. Als u deze weg volgt dan passeert u Reserva Nacional Río Blanco. Hier kunt u bijvoorbeeld de condor spotten. Daarnaast is dit reservaat een perfecte plek om te gaan hiken, mountainbiken en paardrijden. Dit komt onder andere door de prachtige berg Muela del Diablo met een hoogte van 2.600 meter.

De zogeheten 'Los Caracoles' is één van de mooiste en meest spectaculaire punten op Ruta 60. Dit is een bergpas vol met haarspeldbochten. Bovenaan is er een panorama-uitkijkpunt genaamd Rio Juncalillo, de perfecte plek om Los Caracoles van veraf te zien. Ondertussen is het landschap enorm veranderd. Geen groene gebieden, maar een gebied met enorme rotsen en stenen. Het bochtenwerk speelt zich voornamelijk af in Chili. Als u de grens over bent en Argentinië inrijdt, verandert Ruta 60 naar Ruta 7, en wordt de weg glooiend. Onderweg passeert u de Aconcagua, die met bijna 7.000 meter de hoogste berg van Zuid-Amerika is. Ruta 7 loopt langs het pittoreske bergdorpje Uspallata, wat een perfecte uitvalsbasis is voor klimmers. Vanuit hier kunt u door naar Mendoza, het belangrijkste wijngebied van Argentinië.

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis met de auto door Chili maken? Wij helpen u graag met het organiseren van een rondreis die voldoet aan uw wensen. Kijk voor meer reisinspiratie op onze pagina over Chili.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Meer over Chili