Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Belangrijke weetjes over Antarctica

| Sapa Pana Travel

Antarctica is een van de meest afgelegen bestemmingen ter wereld. Het continent is alléén te bezoeken door middel van het maken van een expeditiecruise. Een vaartocht langs de kusten van de Zuidpool is een exclusieve bezigheid die niet voor de grote massa is weggelegd. Mede daardoor zal u er alles aan gelegen zijn om uw reis tot in de puntjes voor te bereiden. Om u hier alvast mee op weg te helpen behandelen we hieronder uw eerste prangende vragen.

Met welke rederij of welk cruiseschip moet ik varen?

Zeker de afgelopen jaren is het aandeel aan cruiseschepen die operationeel zijn in Antarctica aanzienlijk gegroeid. Niet alleen dat, maar de cruiseschepen zelf zijn ook gegroeid. Zagen we voorheen schepen met 50 of minder hutten, tegenwoordig heeft een expeditieschip al snel 100 of zelfs 200 hutten. Voor ons cruise-aanbod hebben wij een duidelijke keuze gemaakt voor twee rederijen die relatief kleinschalige schepen hebben, met een maximum van 180 passagiers. Dit maakt dat de landingen en excursies met een zekere flexibiliteit kunnen worden uitgevoerd en uw natuurbeleving wordt gemaximaliseerd.

Oceanwide Expeditions

Oceanwide Expeditions is een Nederlandse rederij die als een van de pioniers wordt gezien voor Poolreizen. Ze bezitten een vloot van in totaal 5 schepen, waarvan er 4 door Antarctica varen. De Ortelius en Plancius zijn de meest kleinschalige en originele schepen, nieuwere en wat grootschaliger schepen zijn de Hondius en de Janssonius. Deze laatste twee voldoen tevens aan de nieuwste en hoogste Lloyd’s Register-standaard voor poolschepen en zijn uitermate flexibel, vooruitstrevend en innovatief op het vlak van comfort en veiligheid.

Antarctica21

Als Chileense rederij uit Punta Arenas beschouwt rederij Antarctica21 Antarctica als hun achtertuin. De grondslag van deze rederij is vanaf dag één gericht geweest op comfort, en vanuit deze basis is het verklaarbaar dat zij de pioniers waren van de air-cruises. Want voor velen wordt de 2 daagse oversteek van het Zuid-Amerikaanse continent naar Antarctica als lang en oncomfortabel gezien. “Thuishaven” voor Antarctica wordt daardoor King George Island, waar het vliegtuig landt en waar de luxe cruiseschepen Magellan Explorer en Ocean Nova vandaan vertrekken.

Welke bestemming in Antarctica is het mooist?

Om te beginnen: de bestemming Antarctica omvat niet alleen het Antarctische continent, maar ook een aantal sub-Antarctische eilandengroepen. De bekendste sub-Antarctische eilanden zijn de Falklands en South Georgia. Deze eilanden laten zich uitstekend combineren met de Zuidpool, en als u het budget en de tijd hiervoor hebt, moet u dit ook beslist doen! De Falkland-eilanden en South Georgia liggen net noordelijk van de westenwinddrift, een van de grootste zeestromen ter wereld, en daarmee buiten de directe invloedsfeer van de koude polaire winden. Voor veel dieren bieden deze “gematigde” invloeden perfecte omstandigheden om te broeden of hun jongen groot te brengen. 

Falkland-eilanden

Bij menigeen genieten de Falkland-eilanden nog altijd het meest bekendheid door de Brits-Argentijnse oorlog die in de jaren 80 werd uitgevochten om het eigendomsrecht. De Britten wonnen de strijd, de eilanden werden definitief niet omgedoopt naar Islas Malvinas en de bootverbindingen vanuit het Argentijnse continent verdwenen. Als bezoeker aan de eilanden zult u ongetwijfeld nog iets mee krijgen van deze tweestrijd, al is het alleen al om de bijzondere Patagonische sfeer,  vermengd met Victoriaanse invloeden. Toch is het de meeste bezoekers niet om de cultuur te doen, maar om de bijzondere natuur. Die bezoekers worden zelden teleurgesteld, want de eilanden zijn thuis voor grote kolonies zee-olifanten, pelsrobben en vijf soorten pinguïns, waaronder de koningspinguïn. De albatroskolonies op de eilanden behoren zelfs tot de grootste ter wereld.

South Georgia

In feite is South Georgia de verzamelnaam voor een kleine groep eilanden, waarvan South Georgia het grootste is. Een eveneens Britse eilandengroep, waarvan de geschiedenis nauw verweven is met de walvisvaart. Bezoekt u de eilanden dan zult u zeker een van de oude walvisstations aandoen, waar verschillende gebouwen nu wegroesten in het ijzige klimaat. Evenals op de Falkland-eilanden kunt u op South Georgia een bijzonder uitgebreid en talrijke vogel- en dierwereld verwachten. Rondom de eilanden komen bultrug-walvissen en dwergvinvissen voor, alsook zeeleeuwen en robben. Hoog op de verlanglijst van vogelliefhebbers staan de konings-, kinband- ezels en Macaroniepinguïn, Grote, Grijskop-, Roetkop- en wenkbrauwalbatros, aalscholvers, stormvogels en sterns.

Antarctica: Antarctische schiereiland

De meeste bezoekers van Antarctica leren tijdens hun expeditiecruise het Antarctische schiereiland kennen, de langgerekte landtong dat zich uitstrekt richting het Zuid-Amerikaanse continent. En dan meer specifiek het westelijke deel daarvan met de eilanden Trinity, Anvers, Brabant en Renaud. Net als het noordelijker gelegen Andesgebergte komen ook op het vasteland van Antarctica vulkanen voor, zei het dat deze inmiddels oud en uitgedoofd zijn, en bedekt zijn mijn een dik pak sneeuw en ijs. Bergruggen geven beschutting aan kolonies pinguïns en zeeleeuwen. De koude wateren rondom het vasteland zijn zeer visrijk en worden dus volop bejaagd. Ook walvissen voelen zich in deze wateren volkomen thuis. Maakt u in dit gebied een expeditiecruise, dan vaart u langs eilanden, fjorden en binnenzeeën. Voor uw bucketlist: er zijn ook cruises die de Zuidpoolcirkel voorbij varen.

Antarctica: Weddellzee

Aan de oostkant van het Antarctische schiereiland bevindt zich de Weddellzee. Van zee kun je niet altijd spreken, want het zuidelijke deel ervan is bedekt met een massieve, permanente ijslaag. Dit pakijs breekt periodiek af en zorgt voor een onwaarschijnlijk mooi landschap van drijvende plateau-ijsbergen. Het pakijs vriest weer vast en laat weer los, al naar gelang de klimatologische omstandigheden, hetgeen het gebied erg onberekenbaar maakt wat betreft de route die expeditieschepen kunnen afleggen. De Weddellzee is een goede plek om orka’s te zien, en meer zee-zoogdieren. Houdt uw ogen open voor bultrugwalvissen, dwergvinvissen, zeeluipaarden en krabbeneter zeehonden. De Adéliepinguïn is de meest voorkomende pinguïnsoort in deze streek, met kolonies van meer dan 100.000 exemplaren. Toch zal het menig vogelliefhebber te doen zijn om haar grotere broer, want Snowhill Island is één van de weinige plekken waar u de keizerspinguïn kunt spotten.

Wat is de beste reistijd voor Antarctica?

De beste – en enige – reistijd voor Antarctica valt in onze winter, daar zomer. De Antarctische winters zijn simpelweg te koud, het weer te onstuimig, om naartoe te reizen. De eerste Antarcticareizen starten elk seizoen rond eind september, begin oktober, vaak startend met de sub-Antarctische eilanden, waarna eind oktober gestart wordt met de cruises naar het zuidpoolcontinent. De Antarctica reizen worden uitgevoerd tot begin maart – half maart. Enkele specifieke weetjes:

  • De start van het seizoen, eind september tot begin november is de Antarctische lente. Dit is de beste periode voor de Falkland-eilanden en South Georgia, want er is volop activiteit bij de zeevogels in en rond het broedseizoen. De 8 daagse cruise van Ushuaia naar Kaap Hoorn en de Falkland-eilanden en de 15-Daagse air-cruise Falklands en South Georgia zijn prachtige reizen om in deze periode te maken.
  • De keizerspinguïn is een van de zeldzaamste en mooiste soorten van het continent. Een grote kolonie bevolkt Snow Hill eiland, gelegen in de Weddellzee. Een onherbergzaam gebied, dat zeer lastig te bereiken is. Jaarlijks rond november vinden er toch expeditiecruises plaats, die geheel in het teken staan van deze vogel. Per helikopter worden gebieden aangevlogen die anders onbereikbaar zouden zijn. De Weddellzee-cruise is dé Antarctica reis om de keizerspinguïn te zien.
  • Het najaar, eind-februari – maart, is doorgaans (maar geen garantie!) de meest stabiele periode. Blauwe en heldere luchten steken fel af tegen de ijsbergen. Voor fotografie is dit dan ook de beste periode.

Wat kan ik doen op Antarctica?

Tijdens alle cruises door Antarctica worden excursies aan land georganiseerd, die landingen worden genoemd. De reizigers worden op deze manier in de gelegenheid gesteld om Antarctische grond onder de voeten te voelen, om kennis te maken met de prachtige omgeving en om diersoorten te ontmoeten die het continent bewonen. De landingen worden uitgevoerd per zodiacs, in kleine groepen om de dieren niet te verstoren.

Afhankelijk van op welke boot u vaart, of met welke rederij zijn er naast de reguliere landingen extra activiteiten te ondernemen. Deze activiteiten komen meestal met een meerprijs, het is daarom goed om hier vooraf al over na te denken. Extra activiteiten die worden aangeboden zijn wandelingen met sneeuwschoenen, kajakken, ijswand-klimmen en bergbeklimmen, kamperen op het ijs tot zelf duik-sessies onder het pakijs. Wilt u een cruise boeken waarvan bijna al deze activiteiten standaard al inclusief zijn, bekijk dan eens deze Basecamp-cruise.

Wilt u meer weten over een cruise naar Antartica, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag.

Reisvoorstel aanvragen