Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Meren en vulkanen in Chili

Ondoordringbare oerbossen en diepblauwe meren

Geniet in het merendistrict van de uitgestrekte, veelal ondoordringbare bossen, kristalheldere rivieren en diepblauwe meren. Een bijzondere regio voor natuur- en buitensport- liefhebbers, denk aan wandelen, kajakken, maar ook zeker aan vliegvissen. Daarnaast is dit het land van de Araucanos of Mapuche cultuur en hierdoor een belangrijk centrum voor de Chileense cultuur.

Het merengebied van Chili

Het merendistrict van Chili is een betoverende gebied gelegen in de regio ‘La Araucanía’ en ‘Los Lagos’. Het merendistrict heeft 12 grote meren en zeker nog eenzelfde aantal kleinere meren met hiertussen rivieren, watervallen, bossen, thermale bronnen, het Andesgebergte en 6 vulkanen met de vulkaan Villarica als hoogste (2847 mtr). Het is een dunbevolkte regio met een Noord-Europees klimaat. Hier kunnen de zomers zeer aangenaam zijn. Het wordt hier qua landschap wel eens vergeleken met Zwitserland. Het heeft zeker raakvlakken, maar toch ook wel weer een geheel eigen identiteit. De steden Puerto Varas en Puerto Montt zijn populaire toegangspoorten tot het merengebied. 

Geschiedenis

De geschiedenis van het merengebied gaat terug tot de pre-Spaanse periodes. Het gebied wordt oorspronkelijk bewoond door de inheemse Mapuche-bevolking. In de 16e eeuw kwam het gebied in handen van de Spaanse ontdekkingsreizigers. Tijdens de koloniale periode raakten de Mapuche en de Spanjaarden vaak met elkaar in conflict, met name doordat de Spanjaarden verspreid over het gebied nederzettingen bouwden. In de 19e eeuw kwamen er meer Europese immigranten naar het merengebied, voornamelijk Duitsers, die zich vestigden in steden als Frutillar en Puerto Varas. Zij brachten cultuur, architectuur en landbouwtechnieken mee, die vandaag de dag nog altijd zichtbaar zijn in deze regio.
Het merengebied is tegenwoordig een belangrijke toeristische regio in Chili, die jaarlijkse toeristen van over de hele wereld aantrekt. 

Klimaat

Het merengebied kent vier seizoenen. De lente loopt van september tot en met november. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen mild en kunnen er met regelmaat regenbuien vallen. Tijdens de lente komt de natuur tot bloei dat zich uit in kleurrijke bloemen en prachtige, groene landschappen.
De zomer loopt van december tot en met februari. Het kan aangenaam warm worden, wat het een perfect seizoen voor toeristen maakt. Door de zonnige, warme dagen kan men genieten van vele activiteiten in de regio, maar met name wateractiviteiten zijn erg populair.
De hefst valt in het merengebied in de maanden maart tot en met mei, wat koele temperaturen met zich mee brengt. De bladeren van de bomen veranderen in prachtige kleuren, met diverse roodtinten, oranje en geel. Dit levert prachtige landschappen op. De herfst is wellicht het mooiste seizoen in het Chileense merengebied.
In de winter, van juni tot en met augustus, kan het koud worden in het merengebied. In de hoger gelegen gebieden is sneeuwval niet ongebruikelijk. In de winter tovert het merengebied om in een ski-bestemming, waar mensen kunnen genieten van diverse wintersporten in de bergen.

De Mapuche

De Mapuche vormen een inheemse bevolkingsgroep die met name in het merengebied woonachtig zijn (voornamelijk in Araucanía, Bio bío en Los Lagos). Zij hebben een diepgewortelde culturele identiteit. Ze hebben een sterkte band met hun land, leven een traditionele levensstijl die nauw verbonden is met de natuur. De Mapuche staan bekend door het verzet tegen de Spaanse kolonisten. Gelukkig hebben ze ondanks de langdurige conflicten en de vorming van onafhankelijke Mapuche-gemeenschappen hebben zij hun cultuur en bijbehorende tradities weten te behouden, denk aan de religie, de taal, ceremoniële praktijken en lokale ambachten.  Hoewel er meerdere Mapuche gemeenschappen zijn, spreken zijn allen dezelfde Mapudungun-taal, welke geen officiële erkende taal is in Chili.
Op dit moment vormen de Mapuche een belangrijk deel van de samenleving, waarbij de nadruk ligt op het behoud van hun culturele erfgoed en rechten als inheems volk. Zo spelen ze een actieve rol in de (lokale) politiek en blijven ze strijden voor landrechten, erkenning en culturele autonomie. 

Autorijden door het Chileens merengebied

Het merendistrict van Chili leent zich uitstekend voor een autorondreis, zeker wanneer u per dag minder grote afstanden wilt rijden. Rijd langs meren, door dichte bossen en kijk uit op indrukwekkende bergtoppen welke bedekt zijn met eeuwige sneeuw. Onderweg kunt u stoppen in pittoreske dorpjes of voor een activiteit in de natuur. Tijdens de stops in plaatsen als Puerto Varas, Frutillar en Pucon kunt u genieten van lokale gerechten, ambachtelijke marktjes bezoeken of enkele historische bezienswaardigheden bezoeken.
Over het algemeen zijn de wegen in het merengebied goed onderhouden, zeker de toegangswegen naar de meest populaire bezienswaardigheden.
Een populaire route is de “Ruta de los Siets Lagos” (De route van de zeven meren). Deze route leidt u langs schilderachtige meren terwijl u door de dichte bossen slingert. Ook de Carretera Austral, de legendarische route die u door de wildernis van Patagonië laat rijden, start in het merengebied. 

Steden in het merengebied

Het merengebied herbergt verschillende dorpjes en steden die de moeite van het verkennen waard zijn:

Puerto Varas
Puerto Varas, ook wel de ‘stad van de rozen’ genoemd, is een charmant stadje gelegen aan de oevers van het Llanguihue meer. De Duitse architectuur en kleurrijke bloementuinen dragen bij aan de charme van de stad. Het uitzicht op omliggende bergen en vulkanen vanuit Puerto Varas is prachtig.

Pucón
Het stadje Pucón is gelegen aan de oevers van het Villarrica-meer, aan de voet van de gelijknamige  Villarrica-vulkaan. Er hangt een levendige sfeer met gezellige cafés en restaurants. Op de ambachtelijke markten kunt u genieten van lokale gerechten en typische souvenirs kopen. S ’zomers is het heerlijk om de prachtige stranden aan het meer te bezoeken om te ontspannen of watersporten te beoefenen. 

Frutillar
Dit schilderachtige dorpje heeft evenals Puerto Varas veel Duitse invloeden, zo is er ook het ‘Museo Colonial Alemán’.  Er zijn veel historische gebouwen te vinden die de moeite waard zijn te bezoeken. Frutillar staat bekend om het beroemde Teatro del Lago, een modern cultureel centrum, omringd door bergen en water. Hier worden door het hele jaar heen allerlei concerten, toneelstukken en festival georganiseerd. Frutillar is ook een fijne bestemming voor liefhebbers van gastronomie, er worden op diverse plaatsen lokale specialiteiten geserveerd, zoals kuchen (Duitse specialiteit) en gerechten met zeevruchten.

Bezienswaardigheden

Het Chileens merengebied is uitgestrekt en door het hele gebied heen liggen meerdere prachtige bezienswaardigheden verspreid. We hebben enkele van deze bezienswaardigheden voor u op een rijtje gezet: 

Het Llanquihue Meer 

Het Llanguihue meer ligt in de Regíon de los Lagos. Vanaf het meer heeft u adembenemende uitzichten op de omliggende bergen en vulkanen Osorno en Calbuco. Het meer heeft een oppervlakte van zo’n  860 km² en is daarmee het op een na grootste meer van Chili. Op- en rondom het meer zijn diverse activiteiten mogelijk: zeilen, kajakken, vissen. Maar ook in de bergen rondom het meer zijn diverse mogelijkheden voor wandelen en bergbeklimmen. 

Vicente Pérez Rosales National Park

Dit is het oude Nationale Park van Chili en is ook gelegen in de Regíon de los Lagos. Met een oppervlakte van meer dan 2.000 km² en een gevarieerd landschap van indrukwekkende watervallen, dichte bossen en kristalheldere meren is het een paradijs voor natuurliefhebbers  en avonturiers, met tal van wandel- en trekking mogelijkheden om de ongerepte natuur te verkennen. Het Vincente Pérez Rosales National park is tevens het thuis van twee belangrijke bezienswaardigheden: de Osorno-vulkaan en de watervallen van Petrohué. 

Osorno vulkaan

Deze vulkaan is een van de iconen van het Chileens merengebied. De vulkaan is 2.652 meter hoog is een stratovulkaan en heeft een perfecte kegelvorm, waardoor het een herkenbare piek in het Chileense landschap is. Hoewel de vulkaan nog altijd actief is, heeft hij geen benoemingswaardige uitbarstingen meer gehad sinds laat in de 19e eeuw. Op- en rondom de vulkaan zijn diverse wandelpaden naar uitkijkpunten vanaf waar u een panoramisch uitzicht over de omgeving heeft. In de wintermaanden zijn de nabijgelegen skigebieden in trek voor skiën en snowboarden. 

Watervallen van Petrohué

De watervallen van Petrohué wordt gevormd door de Petrohué-rivier die zich een weg baant door een kloof van vulkanisch gesteente, waardoor er een reeks aan stroomversnellingen en watervallen ontstaat. Het turquoise-blauwe water van de rivier contrasteert met het donkere gesteente waardoor er een prachtig schouwspel van kleur en beweging ontstaat. Er zijn goed aangelegde paden die u naar uitkijkpunten leiden, zodat u van dichtbij kunt genieten van de watervallen. 

Conguillío National Park

Het Conguillío National Park ligt in het noorden van het merengebied, nabij de plaats Temuco. Het park is het thuis van de nog altijd actieve Llaima-vulkaan. Daarnaast vindt u in dit park de Sierra Nevada, diverse lavastromen, vele meren en prachtige bosgebieden en het Conguillío-meer. Wat het park bijzonder maakt is de aanwezigheid van de Araucarias en Nothofagus bomen, die het landschap typerend maken. 

Parque Nacional Villarrica

Dit Nationale Park is gelegen in de Región de la Araucanía en is vernoemd naar de gelijknamige Villarrica-vulkaan die in het park gelegen is. De Villarrica-vulkaan is een van de meest actieve vulkanen van Chili en heeft een prominente plaats in het Villarrica National Park. Het 63.000 hectare grote park is de thuisbasis van een divers ecosysteem, met inheemse flora en fauna. De Araucaria-boom (ook wel Apenboom) is hier een voorbeeld van. 

Parque Nacional Puyehue

Dit Nationale Park is wederom gelegen in de Regíon de los Lagos en bestaat uit een gevarieerd terrein, variërend van bergachtige landschappen tot uitgestrekte valleien en rivieren. Een van de hoogtepunten van het Nationale Park zijn de geothermische hotsprings.

Thermale baden

In de regio liggen diverse thermale baden met natuurlijk verwarmde wateren. Deze thermale baden zijn heerlijk om te ontspannen en wordt van gezegd dat het geneeskrachtige werking zouden hebben. Voorbeelden van deze thermale baden zijn de Termas Geométricas,  Termas de Puyehue en Termas de Pucón.

Sollipulli-gletsjer

De Sollipulli-gletsjer is minder bekend dan de meeste bezienswaardigheden in het meren gebied. onderdeel van het Sollipulli-vulkanisch complex, dat bestaat uit een centrale krater die omgeven wordt door meerdere koepelvorige gletsjers. De gletsjer strekt zich uit over 18 km² en is een indrukwekkend gezicht door de glinsterende ijsvelden en scherpe pieken. Niet alleen de gletsjer zelf, maar ook de omgeving is erg mooi met bergmeren, vulkanen en groene bossen. Door de afgelegen ligging en het ruige terrein is het een avontuurlijke onderneming om er te komen!

Huilo huilo Reserva Biológica

Het Huilo Huilo Biological Reserve is een opmerkelijk gebied dat vooral bekend staat om de regenwouden en unieke biodiversiteit. Het gebied beslaat meer dan 100.000 hectare en is een van de best bewaarde ecosystemen van Chili. Zo leven hier inheemse dieren als de zeldzame Andescondor, poema’s en puyen (een endemische vissoort). Het gebied staat daarnaast bij het grote publiek voornamelijk bekend om de unieke accommodaties die hier gelegen zijn, waarvan de Montaña Magica Lodge de meest bekende is. Ook het Nothofagus hotel & spa heeft een typerende bouwstijl.

Chiloé

Technisch gezien ligt Chiloé niet in het merengebied, echter de archipel behoort wel tot een nabijgelegen attractie. Chiloé staat vooral bekend door de diverse houten kerken en de unieke, inheemse cultuur. Lees hier meer over het eiland Chiloé.

Bijzondere accommodaties

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken, inclusief een bezoek aan het merendistrict, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen