Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Het schiereiland Chiloé

Onontdekt Chiloé

Een bijzondere plek in het merendistrict van Chili is het schiereiland Chiloé. De archipel van Chiloé bestaat uit 30 eilanden. Het lijkt hier alsof je een 50 jaar terug gaat in de tijd. De bevolking leeft voornamelijk van visserij. De natuur is waanzinnig mooi, dus het is eigenlijk niet te begrijpen, waarom dit gebied amper nog door toeristen bezocht wordt. Chiloé staat bekend om sagen en mythes en om de houten kerken, die stammen uit de 18e eeuw. De kathedraal in de Castro de hoofdstad van Chiloé staat als werelderfgoed vermeld op de lijst van UNESCO. 

Ontdek Chiloé

Geschiedenis van Chiloé

Het schiereiland Chiloé werd oorspronkelijk bewoond door inheemse volkeren, waaronder de Huillinche en de Chonos. Het werd echter in d 16e eeuw gekoloniseerd door de Spanjaarden. Door de komst van de Spanjaarden werd het christendom naar het eiland gebracht, met als resultaat de bouw van de vele karakteristieke houten kerken die op het schiereiland te vinden zijn en op de UNESCO Wereldefgoedlijst staan. Door deze periode van de Spaanse kolonisatie werd de Europese en de inheemse cultuur gemixt, waardoor de unieke Chilote identiteit is ontstaan. Op Chiloé worden tot op vandaag de dag de traditionele levensstijl en ambachten gekoesterd.
Gedurende de hele geschiedenis heeft de visserij en scheepbouw een belangrijke economische rol gespeeld. Daarnaast was Chiloé tijdens de Chileense onafhankelijkheidsoorlogen in de 19e eeuw ook een strategische basis voor zeevaarders

Bereikbaarheid

Het eiland Chiloé ligt ten zuiden van Puerto Montt. Het is een heel bijzondere bestemming. Om dit eiland te bereiken neemt u de Ruta 5 vanuit Puerto Montt naar het zuiden. Met een ferry steekt u het Chacao kanaal over. De Ruta 5 loopt op het eiland door een groen en heuvelachtig landschap. Onderweg passeert u het vissersplaatsje Dalcahue, waar u zeker een kijkje moet nemen op de plaatselijke vismarkt. U kunt hier ook heerlijke verse visgerechten eten. Voor bijzonder dierenleven rijdt u naar Puñihuil. In het zuiden van het eiland ligt het plaatsje Quellon. Vanaf hier varen enkele dagen per week veerboten naar het vasteland. Als u een langere reis met huurauto maakt, is dit een mooie manier om de Carretera Austral te vervolgen.

Culinaire tradities

Het schiereiland Chiloé staat bekend om unieke culinaire tradities en biedt een scala aan lokale gerechten. Hieronder lichten we enkele van deze gerechten voor u toe:

De ‘curanto’ is het meest iconische gerecht van Chiloé. Dit heerlijke, hartige traditionele feestmaal bestaat uit verschillende lagen van vlees, scheldieren, aardappelen, groenten en diverse kruiden. Dit wordt in een kuil in de grond geplaatst en vervolgens bedekt met het stenen en bladeren. Vervolgens wordt het een geruimde tijd gestoofd.

Milcao zijn ronde, dikke aardappelkoekjes die vaak als bijgerecht geserveerd worden. De Milcao worden gemaakt van geraspte aardappelen en meel, vervolgens gekruid met zout waarna ze  goudbruin en knapperig gebakken worden.

Chapalele zijn aardappelkoekjes die lijken op de Milcao koekjes, maar worden gemaakt door van een mengsel van aardappelen en bloem. Dit wordt tot deeg gekneed en wordt vervolgens gekookt of gebakken.

Tijdens de koudere (winter)maanden wordt vaak een hartige, vullende maaltijd gemaakt die Cazuela Chilota wordt genoemd. Deze traditionele Chileense stoofpot wordt vaak bereid met vlees, pompen, maïs, aardappelen en diverse kruiden.

In heel Chili, maar ook zeker op het schiereiland Chiloé eet men graag Sopaipillas: gefrituurde deegsnacks die gemaakt worden van meel en pompoen en geserveerd worden met een zoete siroop van kaneel en suiker. Het is een erg populaire, zoete lekkernij.

Bijzonder overnachten - Op het schiereiland Chiloé

De mooiste manier om het mystieke eiland Chiloé te ontdekken is door te verblijven in de stijlvolle Tierra Chiloé lodge, absoluut het mooiste hotel van het eiland.  Bij een verblijf op deze plek, zal het u aan niets ontbreken. De accommodatie is fraai vormgegeven, waarbij veel hout en lokale elementen zijn gebruikt. De lodge biedt een zogenaamd all-in concept, waarbij ook alle mogelijke excursies zijn inbegrepen. Met de fantastische gidsen van deze plek komt u heel veel over de bijzondere cultuur van dit eiland te weten, en leert u de mooiste natuurgebieden van Chiloe kennen.

Mocht u alleen op basis van logies en ontbijt willen verblijven, dan is het Quiquico hotel aan de overkant van de baai een uitstekende keuze.

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen