Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Carretera Austral

Reizen over een van de prachtigste routes ter wereld.

"Autorijden is de ultieme wijze om een gebied zoals Chili te ontdekken. Zeker de Carretera Austral in het Zuiden van Chili, bekend als de mooiste route van Chili en een van de mooiste routes ter wereld. Naast ongerepte landschappen vindt u kristalheldere rivieren, imposante gletsjers en slingert u door bergketens en valleien door de meest afgelegen gebieden van Chili. 

De Carretera Austral

De Carretera Austral is een legendarische route in het zuiden van Chili die zicht uitstrekt over zo’n 1.240 kilometer door afgelegen maar adembenemede landschappen. De route start in Puerto Montt en eindigt in Villa O’Higgins en is een combinatie van verharde en onverharde wegen. Onderweg wordt u getrakteerd op met sneeuw bedekte bergen, passeert u kristalheldere rivieren, uitgestrekte bossen en adembenemende fjorden; de afwisseling in landschappen is groot! U passeert diverse nationale parken en natuurreservaten. Door de ruige omgeving en vrij afgelegen ligging zijn de voorzieningen langs de route beperkt, echter er zijn kleine stadjes en dorpjes waar u basisvoorzieningen kunt vinden. Denk hierbij aan benzinestations, supermarktjes, (simpele) accommodaties en eetgelegenheden. Deze dorpjes hebben vaak voornamelijk typische houten huizen.
De Carretera Austral is een belangrijke transportroute die het Zuiden van het land beter verbind met de rest van Chili, maar het is ook voor het toerisme van de regio een belangrijke route. Reizigers van over de hele wereld trekken hiernaar toe vanwege de landschappen, de natuur of voor activiteiten als hiken, mountainbiken of kayakken.

Een aantal zijwegen van de Carretera Austral zijn ook zeker de moeite waard, bijvoorbeeld de weg naar Futaleufú, de weg in het zuiden door de Chacabuco vallei of de route naar Chilechico, die via de zuidkant van het General Carrera meer loopt. In de voor u persoonlijk samengestelde rondreis nemen we dit soort zijwegen en interessante plaatsen altijd op. 

Geschiedenis

De bouw van de Carretera Austral is de jaren 70 begonnen onder het bewind van president Pinochet, met als doel om de afgelegen gebieden in Zuidelijk Chili beter te verbinden met de rest van het land. Tot 1976 was het Aisén gebied, een ondoordringbaar, bergachtig en ruig gebied met meren, vulkanen en dichte begroeide wouden. De route werd de Ruta 7 genoemd, wat later de Carretera Austral geworden is. Pas in 1996 werd het dorpje Puerto Bungay bereikt en Villa O’Higgins zelfs pas in 2003. Door het ruige terrein, de overmatige neerslag en de geïsoleerdheid van het gebied was de aanleg van de weg een grote technische uitdaging. Er moesten bruggen worden gebouwd over rivieren en wegen door dichte bossen en bergen worden aangelegd. Nog altijd is meer dan 60% van de hele route onverhard. Sinds de aanleg van de weg heeft de overheid op regelmatige basis onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd en delen van de route uitgebreid of verbeterd. 

Autotype

Over het algemeen wordt het aanbevolen om een auto te huren die geschikt is voor het rijden op ruig terrein en onverharde wegen. Wij zorgen op deze route altijd voor een SUV, echter u heeft de vierwielaandrijving zelden nodig. Een auto met een hogere bodemvrijheid is ideaal, vanwege het hobbelige en oneffen terrein, hierdoor kan de auto makkelijker over rotsen en kuilen manoeuvreren. Daarnaast is een voertuig dat betrouwbaar en robuust is aan te raden, omdat er soms langere afstanden afgelegd worden en er weinig garages/servicepunten langs de route liggen. Populaire modellen zijn Toyota Hillux/Land Cruiser, Ford Ranger en de Chevrolet Colorado. Wij bieden altijd in overleg met onze partner ter plaatse het juiste autotype voor de actuele omstandigheden op de route aan. 

Bezienswaardigheden

Langs de route liggen tal van interessante plekken en bezienswaardigheden waarvan we er enkele uitgelicht hebben: 

Parque Pumalín Douglas Tompkins 

Het Pumalín National Park ligt in de regio’s Los Lagos en Aysén en werd opgericht door Amerikaanse ondernemer en later natuurbeschermer Douglas Tompkins en zijn vrouw Kris McDivitt Tompkins. Hun organisatie Conservacion Patagonica heeft als doel het behoud van de wilde natuur in het Zuiden van Chili.  De oppervlakte van het Nationale Park is meer dan 400.000 hectare en omvat een divers landschap van fjorden, bossen, bergen en meren. Het park staat bekend om de ongerepte wildernis en de verschillende ecosystemen. U vindt hier zeldzame plantensoorten en wildlife, onder andere poema’s en de Andescondor leven in het Nationale Park. Ook het uitgestrekte gematigde regenwoud is belangrijk voor de regionale ecologie.
Hoewel het Pumalín National Park een strikt beleid heeft en de nadruk heeft liggen op duurzaam toerisme en ondersteunen van lokale gemeenschappen zijn er tal van mogelijkheden voor outdoor activiteiten: er zijn gemarkeerde wandelpaden en campings waar de bezoeker kan genieten van ongerepte natuur. Wilt u een bezoek brengen aan dit uitgestrekte privé park, denkt u er aan de natuur de respecteren en uw impact op het milieu te minimaliseren. 

Queulat National Park

In de regio Aysén ligt het Queulat National Park, op ongeveer 180 km ten zuiden van Coyhaique (de hoofdstad van de Aysén regio). Het park staat vooral bekend door de landschappen met bergen, mergen, fjoren, gletsjers en uitgestrekte bossen. Het meest iconische kenmerk van het park is de Queulat Hanging Glacier ofwel de ‘Ventisquero Colgante’. Dit is een gletsjer die over de steile rotswanden van de Queulat bergketen hangt. Om bij de uitkijkpunten die prachtig uitzicht hebben op de hangende gletsjer te komen, volgt u de Mirador Ventisquero Colgante-route.
Het Queulat National Park is het thuis voor inheemse bomen als lengas en coihues en diverse dierensoorten, waaronder de Andescondor en de Magelhaenparkiet.  
Naast wandelen zijn er in het park diverse andere mogelijkheden, bijvoorbeeld boottochten of kajakken op de meren en fjorden in het park. Het Queulat National Park heeft verschillende ingangen en bezoekerscentra waar u informatie kunt krijgen over diverse routes en mogelijkheden. 

Parque Nacional Cerro Castillo

Ook het Cerro Castillo National Park is in de Aysén regio gelegen, in de provincie Coihaique. Het park ligt op ongeveer 75 km ten zuiden van de stad Coyhaique. Het park staat bekend om het spectaculaire en ruige landschap, met als grootste kenmerk de imposante piek van de Cerro Castillo. Deze bergketen heeft steile kliffen en dramatische granieten pieken. Naast de Cerro Castillo bergketen zijn er prachtige meren, rivieren, uitgestrekte bossen en weiden in het park te vinden. Zoals in een aantal andere nationale parken in deze regio leven ook hier dieren als poema’s, de Andescondor en guanaco’s.  Het is een uitermate geschikt wandelgebied met zowel korte als langere wandelmogelijkheden. Een populaire route is de trektocht naar de Laguna Cerro Castillo, een prachtig bergmeer aan de voet van de gelijknamige piek. Het is raadzaam om vooraf aan uw bezoek aan het Cerro Castillo National Park een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum voor meer informatie over wandelroutes, eventuele overnachtingsfaciliteiten en het belangrijkste: veiligheidsvoorschriften. 

Catedrales de Mármol

De Catedrales de Mármol, ook wel de Marble Caves genoemd liggen in het General Carrera-meer dat zich uitstrekt over de grens tussen Chili en Argentinië.  
Deze Marmeren Grotten zijn een natuurlijke formatie van marmer en kalksteen die gevormd zijn door eeuwenlange erosie van het kalksteen en marmer door het water van het meer. Hierdoor zijn deze indrukwekkende grotten, bogen en zuilen langs de kustlijn van het meer ontstaan. De kleuren lopen uiteen van wit naar blauw tot grijs, afhankelijk van de stand van het water en het lichtinval.
De grotten zijn per boot, kajak of catamaran te bezoeken. Vertrekpunten zijn veelal vanuit nabijgelegen dorpjes, bijvoorbeeld Puerto Río Tranquillo. 

Parque Nacional Laguna San Rafael 

Dit Nationale Park ligt ten westen van het Andesgebergte en grenst aan de Grote Oceaan in de Aysén regio. Het is een prachtig park met meerdere interessante bezienswaardigheden, waaronder de Laguna San Rafael. Dit is een prachtige lagune die omringd wordt door met sneeuw bedekte bergen en gletsjers. Een van deze gletsjers is de San Rafael-gletsjer, die regelmatig ijsbergen produceert die in de lagune ronddrijven. Wilt u dit bijzondere Nationale Park ontdekken, dan moet u afreizen naar Puerto Aysén of Puerto Chacabuco. De toegang tot het Nationale Park is namelijk beperkt, het kan alleen bereikt worden per boot of vliegtuig, die vertrekken uit een van de genoemde plaatsen. U kunt tijdens uw bezoek aan het park genieten van een boottocht waarbij u de San Rafael-gletsjer en afgebroken ijsbergen van dichtbij kunt bekijken.

Futaleufú-rivier

Deze rivier is een van de meest iconische rivieren van Chili en is grotendeels gelegen in de Palena provincie in de regio Los Lagos. De reden dat deze rivier zo iconisch maakt, is het kristalheldere turquoise water dat omgeven wordt door prachtige groene bossen en berglandschappen.
De rivier staat wereldwijd bekend als een van de betere bestemmingen voor wildwaterraften. Met een mix van klasse III tot klasse V stroomversnellingen en uitdagende secties maakt het een geliefde rivier voor ervaren rafters. Voor wie minder avontuurlijk is ingesteld zijn er ook andere activiteiten te doen, kajakken, vliegvissen, wandelingen langs de rivier of zelfs paardrijden in de omgeving van de rivier.Ondanks de populariteit van de Futaleufú-rivier ligt de nadruk op duurzaam toerisme en het beschermen van de omgeving. Diverse lokale gemeenschappen en organisaties werken samen om ecotoerisme te bevorderen en de impact op het milieu zo minimaal mogelijk te maken.  

Río Baker

De Río Baker ontspringt in het Lago General Carrera en stroomt vervolgens zo’n 200 km door het ongerepte landschap van de Aysén-regio en mond vervolgens uit in de Golf van Penas in de Grote Oceaan. Het stroomgebied van de rivier is van groot ecologische belang voor de ongerepte natuur en de hoge biodiversiteit. De turquoise kleur van de rivier en het meer wordt veroorzaakt door minerale afzettingen die worden afgevoerd door omliggende gletsjers. Deze prachtige kleur maakt het tot een populaire natuurlijke attractie. 

Meer lezen over de Carretera Austral?

Bekijk de blogs van Johan over de Carretera Austral en over andere prachtige autoroutes door Chili. 
 

Bijzondere accomodaties

Zelf met de auto de Carretera Austral rijden?

Wilt u graag zelf een autorondreis over de Carretera Austral maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen