Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

The Long Way Up

| Johan van Rijswijck

Van Ushuaia naar Los Angeles

In deze bijzondere tijden waarin we helaas niet kunnen reizen, kijk ik iedere week uit naar een nieuwe aflevering van The Long Way Up op AppleTV+. In deze serie rijden de acteurs Ewan McGregor en Charley Boorman van Ushuaia naar Los Angeles. De serie geeft exact weer waarom ik zo van reizen houd. Je kunt de landschappen en mensen letterlijk zien veranderen. Bovendien kom je op plekken en in situaties terecht die je achteraf nooit voor mogelijk had gehouden. Het levert ervaringen op die je leven verrijken. 

Met de elektrische motor van Ushuaia naar Los Angeles

Ewan McGregor en Charley Boorman rijden op elektrische Harley Davidson motoren. Hun begeleidingsteam reist in twee prototypen van het elektrisch SUV automerk Rivian. Na de start in een winters Ushuaia volgen de heren onder meer de Argentijnse Ruta 40, de Chileense Carretera Austral en de Panamericana. Deze laatste weg geldt als de langste weg ter wereld, die Vuurland met de plaats Fairbanks in Alaska moet verbinden. Deze weg wordt echter onderbroken door een 110 kilometer brede strook ondoordringbaar junglegebied op de grens tussen Panama en Colombia, genaamd de Darien Gap.

Meer The Long Way

Omdat ik na iedere aflevering eigenlijk niet kon wachten op de volgende aflevering, heb ik tussendoor ook alle afleveringen gekeken van de eerdere reizen die McGregor en Boorman hebben gemaakt. In 2004 startten de twee hun avonturen met The Long Way Round, waarbij ze vanuit Londen over land naar het oosten reden om uiteindelijk helemaal in New York te eindigen. Tijdens die reis reden ze met hun BMW-motoren door 12 landen, passeerden ze 19 tijdzones en reden ze meer dan 30.000 kilometer. In 2007 reden ze van het Schotse gehucht John O’Groats naar Kaapstad. 

Ervaringen voor het leven

Het mooie aan deze series is dat ze zo goed het gevoel weergeven dat dit soort reizen tot een onvergetelijke ervaring maakt. Je komt op plekken waar je je vooraf weinig tot niets van had voorgesteld en ineens maken ze een geweldige indruk op je. Zelf heb ik in Latijns-Amerika meer dan 80.000 kilometer gereden. De helft van deze kilometers heb ik in een klassieke Volvo Amazone 123 GT zonder stuurbekrachtiging gemaakt. In tropische oorden moest ik de kachel aan zetten om de motor te koelen en met dit pareltje ben ik meer dan 150 kilometer gesleept over een onverharde pas van de desolate Boliviaanse hoogvlakte. Voor de liefhebbers; over deze ervaring schreef ik in een eerdere blog. Toch zou ik het morgen weer doen. Deze reizen gelden als mijn mooiste reiservaringen. Hier kan echt niets tegenop. 

Wat mij van al die reizen het meest is bijgebleven en wat bij het kijken van The Long Way series opnieuw bevestigd wordt, is dat hoe gek of hoe uitzichtloos een situatie soms ook lijkt, het altijd weer op z’n pootjes terecht komt. Niet in de laatste plaats omdat lokale mensen de helpende hand uitsteken, gewoon belangeloos, omdat ze het bijzonder vinden wat je doet en omdat ze het fijn vinden dat je geïnteresseerd bent in hun land en hun cultuur. Eigenlijk raad ik iedereen aan om een dergelijke reis te maken, want dan zul je merken hoe mooi de wereld en haar inwoners over het algemeen zijn. 

Terugblik op eigen ervaringen

De reisseries van Ewan Mc Gregor en Charley Boorman hebben me geïnspireerd om nog eens terug te blikken op mijn eigen ervaringen. In mijn volgende blog ga ik in op een aantal situaties die anders liepen dan gepland, maar uiteindelijk leidden tot bijzonder mooie en onvergetelijke ervaringen. In het tweede blog ga ik in op het feit waarom dit soort autoreizen zo geweldig zijn om in een groep te doen. McGregor en Boorman reden weliswaar met z’n tweeën, maar werden begeleid door een klein team van 6 man. Je ziet de dynamiek in deze groep die ik zo herken van mijn eigen reizen. Dit soort reizen creëren vriendschappen voor het leven.

LatinAmeriCar - Exclusieve autoreizen 

Op basis van mijn ervaringen hebben we met Sapa Pana Travel een bijzondere serie autoreizen gecreëerd, genaamd LatinAmeriCar. Tijdens onze exclusieve autoreizen rijdt u in uw eigen of huurauto, met de hulp van onze ervaren Nederlandse, Duitse, Engelse en Spaans sprekende gidsen en een deskundig technisch team. Op een geheel verzorgde manier reist u door het mooiste continent ter wereld. Avonturen die u voor de rest van uw leven zult koesteren!
 

Meer over LatinAmeriCar

Wilt u zelf mee op een van deze exclusieve autoreizen? Kijk dan eens op onze pagina van LatinAmeriCar. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Meer over LatinAmeriCar