Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Awasi; het succes van Matías de Cristóbal

| Johan van Rijswijck

De hotels van Awasi staan voor ultieme beleving met optimaal comfort en een scherp oog voor het kleinste detail, hetgeen dit unieke concept tot een prijswinnende formule heeft gemaakt. Nooit zal ik de eerste keer vergeten, dat ik arriveerde in één van de Awasi hotels.

Johan in gesprek met Matías

Tijdens ons Gente Mágica interview ging Johan in gesprek met Matías de Cristóbal, general manager van Awasi. Matías vertelt over het succes van Awasi, zijn passies en zijn gedachte achter het concept. 

Een ware uitputtingsslag op weg naar Awasi

De eerste keer dat ik in een hotel van Awasi verbleef was tijdens de voorbereiding van een hele grote reis met meer dan 80 klassieke auto’s. Ik reed met een klassieke Volvo door de uitgestrekte en desolate Atacama woestijn. Mijn reis naar de oase van San Pedro, waarin het hotel van Awasi gelegen is, verliep niet voorspoedig. De motor van mijn klassieker had kuren en in een stoffig gehucht, vele honderden kilometers voor aankomst, begon de auto te haperen. Twee lokale monteurs die de pensioengerechtigde leeftijd al lang bereikt hadden, probeerden mijn stalen ros met een hamer en beitel te repareren. 

Een uitputtingsslag volgde. Al zoekende naar een geschikte garage moest ik de auto door de stoffige straten van een mijnstad duwen. Uiteindelijk kwam ik een donkere werkplek tegen waar ik vele uren moest wachten op het verlossende bericht dat mijn auto weer in staat was om de weg naar San Pedro te vervolgen. Moe, vies, bezweet, maar vol goede moed en zo snel als ik kon vervolgde ik mijn weg. 

Precies wat ik nodig had

Na nog eens anderhalf uur rijden en uiteindelijk met meer dan 24 uur vertraging, arriveerde ik bij Awasi Atacama. Een jongedame die me zag aankomen glimlachte, zei niets en toen ik dichterbij kwam, toverde ze vanuit het niets een ijskoud biertje voor mij en mijn reisgenoten tevoorschijn. Het was precies dat, waar ik op dat moment het meeste behoefte aan had. En dit is kenmerkend voor Awasi. De sfeer in combinatie met oog voor detail. Dingen zijn al geregeld voordat je er om wil vragen. Gidsen die allemaal zeer kundig en gepassioneerd zijn. Ze geven je het gevoel op bezoek te zijn bij een goede vriend, die woont op een heel mooi plekje ver van de bewoonde wereld en die blij is dat je bij hem langskomt. 

Dat deze beleving hoort bij het Awasi concept, werd me duidelijk toen ik in 2018 het net geopende Awasi Iguazu bezocht en ik op pad ging met mijn gidsen Pica en Carlos, waarover u meer kunt lezen in het blog

Lees Johan bij Awasi Iguazu

De bedenker van het Awasi Concept

Bedenker en cultuur bewaker van het Awasi concept is de Argentijn Matías de Cristóbal. Matías is eigenlijk bij toeval in het hotelwezen terecht gekomen. Hij begon zijn carrière als bankier, maar verloor zijn baan toen Argentinië in 2001 één van de zwaarste economische crises van de afgelopen honderd jaar beleefde en het land nagenoeg failliet was. 

Als kostwinner van een gezin met drie opgroeiende kinderen kon en wilde hij echter niet bij de pakken neerzitten. Hij zag dat in afgelegen bergdorpen prachtig handwerk werd gemaakt van hoge kwaliteit, zoals met de hand geweven doeken en poncho’s. Hij wist dat hier een markt voor was onder welgestelde inwoners van Buenos Aires. Met het openen van een luxe boetiekwinkel in Buenos Aires kon hij vraag en aanbod bij elkaar brengen, waarbij de ambachtsmensen uit de afgelegen bergdorpen een eerlijke prijs kregen voor hun kwalitatief hoogwaardige handwerk producten. Het bleek een succesvolle zet die resulteerde in een tweede winkel in de Spaanse stad Barcelona. 

Het zijn uiteindelijk deze winkels geweest die hem ruim 15 jaar geleden bij Awasi hebben gebracht. Eén van de eigenaren, die als klant zijn winkel in Buenos Aires bezocht, herkende direct zijn gevoel voor stijl, oog voor detail in combinatie met zijn zakelijk inzicht en vroeg hem mee te denken over een nieuw hotel concept dat ze voornemens waren te realiseren in de Chileense Atacama woestijn. Matías greep deze uitdaging met beide handen aan. 

Een prijswinnende formule

Awasi heeft drie kleinschalige hotels, allemaal gelegen in adembenemend mooie landschappen met een unieke flora en fauna. In 2007 startte Awasi met haar eerste hotel in de Atacama woestijn dat beschikt over 10 gasten verblijven. In 2013 opende het tweede hotel haar deuren met 12 kamers in Torres del Paine, het hart van Chileens Patagonië. In 2018 verwelkomde Awasi Iguazu met 14 gastenverblijven en gelegen in het Mata Atlantica regenwoud, nabij de gelijknamige watervallen in Argentinië, haar eerste gasten.

Op bezoek bij een bekende

Ieder gastenverblijf heeft haar eigen chauffeur/gids, die zijn of haar gasten vanaf het moment dat ze aankomen begeleidt en meeneemt door de spectaculaire omgeving. Het is alsof u op bezoek gaat bij een oude bekende die woont in een land waar u nog nooit bent geweest. Bij aankomst wordt uw favoriete drankje geserveerd en maakt u samen met uw gids een plan voor de komende dagen. De kaart van de omgeving wordt erbij gepakt en uw gids vertelt u wat er allemaal te doen is. Maar daarna luistert uw gids vooral naar wat ú graag wilt doen, hoe ú wilt reizen en wat heeft gemaakt dat ú dit gebied wilt leren kennen. 

Culinair genieten

Tussen de bedrijven door wordt u verwend met culinaire hoogstandjes, want niet voor niets is Awasi met alle drie de hotels aangesloten bij Relais & Chateaux. Dit is de wereldwijde organisatie die garant staat voor culinair genieten op top niveau. Awasi staat voor ultieme beleving met optimaal comfort en een scherp oog voor het kleinste detail, hetgeen dit unieke concept tot een prijswinnende formule heeft gemaakt. 

In gesprek met Matías

In ons Gente Mágica interview vertelt Matías over de lange en af en toe hobbelige weg die hij heeft moeten afleggen om tot het succes van Awasi te komen. Hij deelt zijn passie en zijn visie. Ook praten we over zijn nevenactiviteiten en hobby’s. Zo is Matías naast CEO van Awasi, lid van de Raad van Bestuur van Relais & Chateaux en is hij een gepassioneerd amateurfotograaf. Bekijk het gesprek op ons Youtube kanaal of beluister het als podcast via Spotify of Itunes.

Bekijk het online gesprek

Neem contact op voor meer informatie

Voor meer informatie over dit interview of een bezoek aan een van de Awasi hotels, neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag.