Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Reizigers aan het woord

| Sapa Pana Travel

De Carretera Austral en een expeditie cruise naar Antarctica

Van alle reizen die je in de wereld kunt maken, zet deze maar op je lijstje. Je bent even onderweg, maar dat is het meer dan waard! Het eerste deel van de reis reden we in 17 dagen over de Carretera Austral in Chili. Vanaf Puerto Varas in het noorden naar Punta Arenas in het zuiden waarbij we ook nog een stukje Argentinië konden mee pakken. Tijdens de reis zie je het landschap elke dag veranderen, van regenwoud tot woestijn, van dalen vol bloemenpracht tot kale hoogvlaktes met tientallen kilometers niets. Aan het einde van deze reis begon de volgende: op expeditie naar Antarctica!

Reizen met Sapa Pana Travel

Sapa Pana Travel heeft deze hele reis tot in de puntjes geregeld. De transfers, de huurauto en de hotels en lodges. We kregen een mooie reisplanning mee die naadloos aansloot op onze wensen en zelfs een paar veerpontverbindingen bevatte. Leuk, want wij zijn beiden veerpontschippers. Johan, bedankt! Aan de hand van de handige app maps.me reden we moeiteloos van hotel naar hotel.

Bekijk hieronder inspiratievideo van de rondreis die onze reizigers maakten. Klik op de afbeelding en de video begint te spelen.

Met onze huurauto op pad

Vanuit Santiago, de hoofdstad van Chili, vliegen we naar Puerto Montt. Op de luchthaven halen we direct de huurauto op en rijden we naar Puerto Varas gelegen in het Merendistrict. In een fijn hotel kunnen we bijkomen van de lange heenreis. We vertrekken uit Puerto Varas en daar is direct ons eerste hoogtepunt; de Cascada de los Enamorados. De mooiste watervallen die wij ooit gezien hebben, met op de achtergrond een vulkaan! 

Terwijl we naar de Andes Lodge rijden passeren we meren vol zalmkwekerijen, kleine veerpontjes, rijen bijenkasten en heel weinig mensen! ’s Ochtends regent het, dit hoort natuurlijk bij het regenwoud. Hierdoor gaat het rijden minder snel dan verwacht. Het voordeel is wel dat we onze auto gelijk goed leren kennen. Onze metgezel voor de komende tijd is een Toyota 4x4, geen overbodige luxe! Door de regen is de omgeving spectaculair groen met veel denderende watervallen. 

Warmwaterbronnen en een klein feestje

De regen houdt 4 dagen en nachten aan, maar we genieten er niet minder om! In Caleto Gonzalo verblijven we in de Yelcho Lodge. We hebben een rustdag en bezoeken het nationale park Pumalín. Er hangt een hobbit-achtige sfeer en de natuur is zo mooi dat het aangelegd lijkt te zijn. We sluiten de dag af met een bezoekje aan natuurlijke warmwaterbronnen, gevoed door een vulkaan. Helemaal alleen liggen we in het bad, in de regen en mist middenin het regenwoud, wauw! 

De volgende dag rijden we door naar Puyuhuapi, wederom in de regen. In de omgeving van Puyuhuapi kun je prachtig wandelen, in het dorp zijn een paar kleine supermarktjes. We rijden door naar Coyhaique, voor ons gevoel de eerste grote stad die we hier tegenkomen. Onderweg nemen we een liftster mee. Omdat de afstanden groot zijn en de lokale bevolking vaak geen auto heeft is dit in dit gedeelte van Chili heel normaal. Je helpt elkaar! Onze lodge in Coyhaique, Patagonia House, ligt net even buiten de stad en daar zijn we wel blij mee. Een heerlijke kamer, super gezellig personeel en samen met de andere gasten en het personeel bouwen we een klein feestje tot in de late uurtjes! 

Na iedere bocht wordt het mooier 

De volgende dag vertrekken we al vroeg naar onze volgende bestemming. Het is droog en zonnig, eindelijk! We rijden naar Puerto Guadal en omdat we lezen dat dit een mooie route is hebben we geen zin om te haasten. Vroeg vertrekken blijkt een verstandige keuze, want steeds als we denken dat het niet mooier wordt, laat de volgende bocht het tegendeel zien. In de schemer komen we aan bij Mallín Colorado Ecolodge. Als we wakker worden weten we niet wat we zien! We kijken uit op een gletsjermeer, om ons heen een fris groen bos, vogels, watervallen, een caleidoscoop aan kleuren door alle bloemen én een wit wild paard die naast ons huisje staat te grazen. We moeten even in onze ogen wrijven. We hebben hier een rustdag en besluiten in de omgeving te wandelen. Het uitzicht op het Andes gebergte is spectaculair.

Na deze rustdag rijden we langs het gletsjermeer, via Chile Chico, door naar Perito Moreno in Argentinië. Het landschap wordt nu droger en de wegen stoffiger. De vegetatie verandert, wat voor hele andere kleuren zorgt. Aangekomen in Perito Moreno (niet te verwarren met nationaal park en gletsjer Perito Moreno!) lijkt het een spookstadje. Van de 2.000 inwoners zien wij er maar 3 op straat. Het blijkt zondag en het hele dorp zit in de kerk. Rond vier uur stromen de straten weer vol met leven, kinderen, muziek en gezelligheid. 

Een warm welkom door de gaucho’s in Argentinië

Vroeg in de ochtend rijden we richting El Calafate. De afstand die we moeten afleggen is ongeveer 800 kilometer naar de volgende lodge. Al een paar kilometer buiten de dorpsgrens hebben we bijna een guanaco, familie van de lama, op de auto. Stoppen, want er moet een foto gemaakt worden! Een uur later en meer dan honderd guanaco’s verder is het vooral snelheid houden en toeteren. We rijden door een immens niemandsland, passeren over de hele dag misschien 5 auto’s, kunnen kilometers ver kijken en zien alleen maar wilde dieren. Ook de nandoe’s, een soort struisvogel, zijn goed vertegenwoordigd en omdat het lente is zien we allemaal kleintjes. Het laatste stuk van de route vanaf El Calafate naar de lodge, is weer een pittig stuk weg en dat terwijl we al erg moe zijn.  

Dan komen we aan bij Estancia Nibepo Aike, gelegen in een prachtige vallei naast de Perito Moreno Gletsjer. We worden aller hartelijkst verwelkomd door gaucho Juan, terwijl de andere gaucho’s buiten te paard de koeien en schapen op stal zetten. Weer zo’n juweeltje, Johan en team, hoe vinden jullie ze toch. Bij Estancia Nibepo Aike hebben we een rustdag die we vullen met een paar rustdag met een rit te paard en uiteraard een niet te missen bezoek aan de gletsjer. De gletsjer groeit nog steeds en beweegt daardoor, je hoort hem gewoon kraken! 

Het mooiste hotel ooit

Met pijn in ons hart rijden we de volgende dag verder, weer terug naar Chili, waar het gek genoeg ook gelijk weer groener is. Onze bestemming is The Singular Patagonia, in Puerto Natales. Dit is het mooiste hotel waar wij ooit hebben mogen verblijven. Alles klopt; de architectuur, het uitzicht, de kamers, de service, het eten en drinken. Alles is top! Gelukkig hebben we ook hier een rustdag. We rijden door het nationale park van Torres del Paine. Door de sterke wind, windkracht 9, is wandelen geen optie vandaag. De volgende dag rijden we door naar ‘el fin del mundo’ en aangekomen in Punta Arenas leveren we de auto in en beginnen we aan onze voorbereiding voor de reis naar Antarctica!

Op expeditie naar Antarctica 

We voelen ons zo gezegend dat we dit hebben mogen meemaken. Antarctica is een ongerept stukje op aarde, waar de heldere kleuren de sereniteit onderstrepen. Het is magisch. Woorden en foto’s kunnen niet uitdrukken hoe bijzonder dit is!

Wakker worden tussen de ijsbergen en kajakken met pinguïns

Met een vliegtuigje vliegen we vanuit Punta Arenas naar King George island, ook wel Frei Island genoemd. Hier vind je een aantal wetenschappelijke en militaire basissen en 1 landingsbaan die wij mogen gebruiken. In de baai ligt ons expeditie schip klaar en met zodiacs gaan we aan boord. ’s Nachts varen we naar het Antarctisch schiereiland en ’s ochtends worden we wakker tussen de ijsbergen. Wij hebben ons aangemeld voor het kajak team, waardoor wij de meeste zodiac ritjes missen. In ruil daarvoor drijven we in totale stilte langs ijsbergen. Pinguïns zwemmen naast de kajak mee en we drijven langs ijsschotsen vol met zeehonden. 

Klik op de afbeelding om de video van Antarctica te zien.

De beste expeditie staf ooit

We varen zes dagen mee met de Magellan Explorer, een gloednieuw expeditie schip, met maximaal 73 passagiers aan boord. De kamers zijn luxe, ruim en hebben een balkon. Het eten is uitzonderlijk goed, maar het belangrijkste: we hebben de beste expeditie staf ooit! Wetenschappers en outdoor specialisten die ons vol passie Antarctica laten zien. Lezingen worden stil gelegd als er walvissen voorbij komen zwemmen en ze staan in voor onze veiligheid. Dankzij dit team zijn wij vanaf nu ambassadeurs van Antarctica, want als je deze schoonheid eenmaal gezien hebt, kan je niet anders dan lobbyen voor het behoud van dit kwetsbare stukje aarde.

Tot slot

De lokale bevolking is overal heel vriendelijk. Het helpt wel als je een woordje Spaans spreekt, want hoe dieper je Patagonië in gaat, hoe minder andere talen er worden gesproken. Tijdens onze reis waren er wel protesten in Chili, die we ook een aantal keer hebben meegemaakt, maar allemaal heel vreedzaam en alleen in de grotere steden. 

Het eten was heel goed. Zeker in Patagonië worden veel lokale producten gebruikt, van verse zalm tot heerlijk lamsvlees. En de Pisco Sour, een lokaal drankje wat je overal kan bestellen, is een aanrader!  Maar vergeet vooral niet de lokale wijnen te proeven, het is onterecht dat Chili nog steeds niet echt serieus genomen wordt als wijnland.

Het waren soms lange dagen in de auto waardoor het wel actief reizen is, maar daardoor hebben we ook zoveel gezien! Bovendien hadden we na elke lange reisdag een rustdag, om de omgeving te kunnen verkennen. Hierdoor was het prima te doen. De wegen waren maar deels verhard en dat maakte het een avontuurlijke route, langs prachtige meren, watervallen, vulkanen en gletsjers, door bossen, bergen en weidse leegtes, want Chili heeft het allemaal!

Rondreis over de Carretera Austral en Antarctica maken?

Wilt u graag zelf met een dergelijke onvergetelijke rondreis maken? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Naar luxe reis Chili

Naar luxe cruise Antarctica