Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Santiago de Chile

Een boeiende stad tussen de bergen

De Chileense hoofdstad Santiago is een moderne metropool met ruim 5,5 miljoen inwoners. Santiago ligt op 522 meter hoogte en geldt als een rustige en schone stad, waar het goed wonen is. Het is een veilige stad, met aantrekkelijke wijken zoals Providencia, Bellavista en Vitacura. In het centrum van de stad vindt u veel boeiende bezienswaardigheden en verschillende aantrekkelijke parken. Zo vind u in het centrum van de stad het presidentiele paleis La Moneda, het centrale plein ‘Plaza de Armas’ en vele musea. Santiago is een enorme groene stad, met groene lanen en parken zoals het Metropolitano stadspark waar ook de Cerro San Cristóbal gelegen is.  Een ding is zeker, waar u zich ook in de stad bevindt, u bent altijd omringd door de bergtoppen van de Andes.
 

Ontdek Santiago

Geschiedenis van Santiago

Santiago heeft een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat naar de 16e eeuw. De stad is op 12 februari 1541 gesticht door de Spaanse veroveraar Pedro de Valdivia. De naam komt van de apostel Jakobus, Santiago in het Spaans.  Pedro de Valdivia koos juist voor deze locatie vanwege het klimaat en het gemak waarmee de stad hier kon worden verdedigd. Santiago diende als het economische en politieke centrum van de regio tijdens de Spaanse kolonisatieperiode.
Op 18 september 1810 verklaarde Chili zijn onafhankelijkheid van Spanje, echter de definitieve onafhankelijkheid werd pas in 1818 bereikt, na de Slag bij Maipú. Er werd besloten dat Santiago de hoofdstad werd van de nieuwe republiek Chili.
Door onder andere moderniseringsprogramma’s en de industriële ontwikkeling groeide Santiago in de 19e en 20e eeuw uit tot een van de belangrijkste economische centra van Zuid-Amerika.
In de loop der jaren heeft Santiago verschillende periodes gekend van politieke onrust, met onder andere de militaire dictaturen in de 20e eeuw. De meest bekend en beruchte was die van Pinochet, die na een militaire coup in 1973 aan de macht is gekomen. 

Architectuur

De architectuur in Santiago neemt u mee door de geschiedenis en culturele invloeden door de jaren heen. Vele gebouwen in Santiago laten de Spaanse koloniale architectuur uit de 16e en 17e eeuw zien. Voorbeelden hiervan zijn het presidentiele paleis La Moneda en de kathedraal van Santiago. Veel gebouwen zijn te herkennen aan de typische gevels, de binnenplaatsen en smeedijzeren details. Later, met name na de onafhankelijkheid van Chili in de 19e eeuw, werden veel gebouwen in de neoklassieke stijl gebouwd. Deze gebouwen en huizen zijn te herkennen aan de zuilen, symmetrie, frontons en (decoratieve) elementen uit de klassieke oudheid. Vroeg in de 20e eeuw kwamen er meer gebouwen in de Art Nouveau en de Art Deco stijlen. Deze hebben als kenmerk dat het geometrische vormen heeft en er zijn veel decoratieve elementen in verwerkt. Vervolgens werd het modernisme steeds zichtbaarder in Santiago, hierbij ligt de nadruk meer op functionaliteit, moderne materialen en strakke lijnen. Tegenwoordig vindt u in Santiago een mix van allerlei stijlen en is het aantal wolkenkrabbers in de stad aan het toenemen. De meest bekende is de Costanera, een strakke, 300 meter hoge wolkenkrabber, wat het hoogste gebouw van Zuid-Amerika en een na hoogste gebouw op het Zuidelijk halfrond is.  Een bijzonder, recentelijk bouwwerk in Santiago is de Bahaí-tempel dat gelegen is de wijk Peñalolén in de uitlopers van de Andes, net buiten de stad. De architectuur is opvallend en verbazingwekkend en het is de eerste tempel in zijn soort in Zuid-Amerika. 

Wijken in Santiago

Net zoals zoveel grote steden bestaat de stad uit diverse, interessante wijken. We geven u graag een overzicht van een aantal van deze wijken: 

Lastarria

Ingeklemd tussen de wijken Bellas Artes en Bellavista is Lastarria een charmante en trendy wijk in Santiago. De geplaveide straten en kleurrijke gevels dragen bij aan de charme van de wijk. De wijk staat vooral bekend om de bohemian en artistieke sfeer, zo zijn er diverse kunstgalerijen, theaters, antiekwinkels en leuke boetiekjes te vinden. Regelmatig worden er in de wijk culturele evenementen en festivals georganiseerd, denk aan straatmarkten, (kunst)tentoonstellingen en muziekfestivals met live optredens. Onder andere het Museo de Bellas Artes ligt in deze wijk.
Naast het brede scala aan culturele activiteiten en bezienswaardigheden vindt u in Lastarria een breed aanbod aan restaurants, van chique restaurants tot gezellige cafeetjes en barretjes.  

Bellavista

De wijk Bellavista ligt in het noorden van het centrum van Santiago aan de voet van de Cerro San Cristóbal en grenst aan de wijk Lastarria. Het is een populaire, kleurrijke en levendige wijk. Vanaf Bellavista liggen vele toeristische attracties op loopafstand, wat het een ideale locatie in Santiago maakt.  Bellavista staat bekend als het culturele hart van de stad, u vind hier vele kunstgalerijen, street art en theaters. Ook het Pablo Neruda Museum, La Chascona is hier gelegen. In Bellavista zijn diverse eetgelegenheden te vinden, deze variëren van chique restaurants, tot informele cafeetjes tot lokale eetkraampjes. Naast de gastronomie staat Bellavista vooral bekend om het bruisende nachtleven. Er zijn vele bars, clubs en café’s met live muziek te vinden, die allen tot laat in de nachtelijke uurtjes open blijven. Door de ligging aan de voet van de Cerro San Cristóbal is de wijk een mooie uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten. Vanaf hier neemt u de kabelbaan naar de top van de Cerro San Cristóbal voor een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. 

Providencia

Providencia is een welvarende, centraal gelegen wijk in Santiago. Wegens de centrale ligging is het een van de meest gewilde (woon)wijken van de stad. De wijk grenst aan een aantal belangrijke wijken, waaronder Las Condes, Vitacura en Santiago Centro. De wijk is makkelijk bereikbaar en ligt dicht bij veel belangrijke bezienswaardigheden en bij het zakelijke district van Santiago. Providencia is een belangrijk commercieel en zakelijk centrum voor de stad. Er zijn vele bedrijven, kantoren, winkelcentra en banken gevestigd in deze wijk. Ook de Costanera, het hoogste gebouw van Zuid-Amerika is in deze wijk gelegen. De wijk staat bekend om het vele groen en de parken en is een populaire woonwijk, mede door de veilige en aangename omgeving en de nabijheid van scholen en recreatieve voorzieningen. 

Santiago Centro

Dit is het echte stadscentrum van Santiago, het politieke en historische hart van de stad. De wijk ligt in het geografische midden van de stad en vrijwel al het openbaar vervoer (metrolijnen, bussen) stoppen hier. Centro is het oudste deel van de stad, waardoor veel van de historische gebouwen, pleinen en kerken hier te vinden zijn. Zo vindt u hier de kathedraal van Santiago, het Plaza de Armas, het presidentiële paleis van la Moneda en het Nationaal Historisch Museum. Ook zijn er tal van winkels en markten te vinden in de wijk centro. De Paseo Ahumada en Paseo Bandera zijn twee populaire winkelstraten in dit gebied. Naast het National Historisch Museum zijn er ook diverse kunstmusea in Santiago Centro gevestigd. 

Musea in Santiago

Museo Chileno de Arte Precolombino

Het Museo Chileno de Arte Precolomobino is gewijd aan de kunst en cultuur van pre-Columbiaanse beschavingen in Zuid-Amerika. U vindt hier een collectie van kunstwerken en artefacten uit diverse culturen, waaronder de Inca’s, Mapuche, Moche en Tiwanaku. Alles dateert van duizenden jaren geleden tot en met de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw. Het museum heeft een belangrijke rol als het gaat om behouden en tentoonstellen van het pre-Columbiaanse erfgoed. U vindt hier onder andere sculpturen, keramiek, textiel en goudwerk. 

Museo Nacional de Bellas Artes

Het kunstmuseum “Museo Nacional de Bellas Artes” heeft een uitgebreide collectie van Chileense- en internationale kunstwerken. De collectie bestaat uit schilderijen, beeldhouwwerken en diverse andere artistieke creaties. Het museum heeft een belangrijke rol in het bevorderen van de kunst- en culturele sector in Chili. Het museum is in 1880 opgericht en bevindt zich in het centrum van Santiago, in een indrukwekkend neoklassiek gebouw dat aan het Parque Forestal ligt. 

Museo Historico Nacional

Het Nationaal Historisch Museum is een van de belangrijkste musea die de geschiedenis van Chili belichten. Het museum is gevestigd in een historisch gebouw, dat in de 18e eeuw dienst deed als het koninklijk muntgebouw. U vindt hier een uitgebreide collectie van documenten, artefacten, kunstwerken en andere historische objecten die de Chileense geschiedenis vanaf de pre-Columbiaanse periode tot het heden laten zien. U wandelt als bezoeker door diverse ruimtes, die elk een thema uit de geschiedenis hebben. Het Nationaal Historisch Museum speelt een belangrijke rol in het behoud en presentatie van de geschiedenis van Chili.

La Chascona Pablo Neruda

Het in de jaren 50 gebouwde ‘La Chascona Pablo Neruda’, is een historisch huis van de beroemde Chileense dichter Pablo Neruda. Pablo gebruikte dit huis als een toevluchtsoord voor hem en zijn geliefde Matilde Urrutia. Het huis ligt in de wijk Bellavista en is tegenwoordig een museum dat gewijd is aan het werk en leven van Pablo Neruda. De collectie die te zien is omvat de originele meubels, kunstwerken, boeken en diverse persoonlijke bezittingen van Pablo Neruda. De naam “La Chascona” verwijst naar een bijnaam die Pablo Neruda aan Matilde Urrutia had gegeven, wegens haar wilde, krullende haar. Een bezoek aan La Chascona biedt u de kans om meer te weten te komen over de invloed van Pablo Neruda op de Chileense literatuur en cultuur.

Omgeving Santiago

Niet alleen Santiago zelf, maar ook de omgeving van de stad heeft veel te bieden. Of u nu houdt van culturele bezienswaardigheden, wijnproeverijen in de wijnvelden, avontuur in de bergen of ontspanning zoekt op het strand, in de omgeving van Santiago ligt het allemaal binnen handbereik!

Wijngebieden rondom Santiago

In de omgeving van Santiago liggen een aantal wijngebieden, die tot de meest gerenommeerde wijngebieden ter wereld horen. De belangrijkste wijngebieden nabij Santiago zijn de Colchagua Valley, de Maipo Valley en de Casablanca Valley. Deze wijnregio’s zijn goed toegankelijk voor bezoekers en er worden tal van wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaarden aangeboden. 

Colchagua Valley
De Colachagua Valley ligt zo’n 160km ten zuiden van Santiago. Het klimaat in deze regio is warmer, wat een gunstig effect heeft op de complexiteit en diversiteit van de wijnen die hier geproduceerd worden. Deze regio staat met name bekend om de rode wijnen van hoge kwaliteit, de wijnen zijn gebaseerd op Cabernet Sauvignon, Carmenere en Syrah.

Maipo Valley
De Maipo Valley lig ten zuiden van Santiago en is een van de meest traditionele en oudste wijngebieden van Chili. Het Maipo gebied ligt wat dichter bij Santiago, zo’n 45 km vanaf de Chileense hoofdstad. De Vallei staat vooral bekend om de productie van kwaliteitswijnen en dan met name de rode wijnen op basis van Cabernet Sauvignon. Het mediterrane klimaat is gunstig voor het de druiventeelt in dit gebied.

Casablanca Valley
De Casablanca vallei ligt ingesloten tussen de Stille Oceaan en de Andes. Het ligt iets verder van Santiago af, zo’n 83km ten westen van de stad. Het klimaat in deze regio wordt beïnvloed door (koele)zeewind, wat het gebied ideaal maakt voor de productdie van witte wijnen. Het gebied staat vooral bekend om de productie van Sauvignon Blanc en Chardonnay, maar ook de Pinot Noir is een uitstekende wijn uit deze streek. 

Lees hier meer over de wijngebieden in Chili.

Valparaiso

Op zo’n 120 kilometer van Santiago ligt de schilderachtige havenstad Valparaiso. De stad is gebouwd op steile heuvels die in de oceaan lijken te verdwijnen. De vele gekleurde huizen en kronkelende straatjes zijn kenmerkend voor de stad. Mede door de historische architectuur is de stad UNESCO-werelderfgoed. Valparaiso was, voordat het Panama-kanaal geopend werd, de belangrijkste maritieme bestemming aan de kust van de Stille Oceaan. Een ander bijzonder kenmerk van de stad zijn de 16 “ascensores” ofwel kabelbanen die delen van de stad met elkaar verbinden. Van deze 16 kabelbanen zijn er op dit moment nog maar 4 werkzaam.
U kunt de haven verkennen, langs de kustlijn wandelen en genieten van verse zeevruchten in een van de vele lokale restaurants. Naast een maritieme bestemming staat Valparaiso ook bekend als centrum voor kunst en cultuur. Er is veel straatkunst te vinden en er zijn diverse (kunst)galerijen in de stad. Hierdoor trekt Valparaiso veel kunstenaars en muzikanten vanuit de hele wereld aan. Er worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. 

Viña del Mar

De badplaats Viña del Mar ligt vlakbij Valparaiso en wordt vaak de “Tuinstad” genoemd. Dit vanwege de vele parken en het groen dat in de stad gelegen is. Daarnaast staat Viña del Mar vooral bekend om de stranden in combinatie met een aangenaam klimaat.  De meest bekende stranden zijn Playa Acapulco en Playa Caleta Abara. Naast de stranden is Viña del Mar bekend van het muziekfestival ‘Internacional de la Canción de Viña del Mar’, hier komen internationale artiesten met een breed scala aan genres. Het muziekfestival vindt plaats in hjet Parque Quinta Vergara, een van de grootste parken van Viña del Mar. Het park heeft mooie tuinen, wandelpaden en een amfitheater, waar het muziekfestival plaatsvindt. 

Valle Nevado

Gelegen in de Andes, op zo’n 60 km ten oosten van Santiago, vindt u de Valle Nevado, een populaire skibestemming. Het gebied van Valle Nevado ligt op meer dan 3.000  meter hoogte en biedt hierdoor een fantastisch uitzicht over de omliggende bergen en valleien. De sneeuwcondities in dit gebied zijn uitstekend en er zijn moderne voorzieningen voor de wintersportliefhebbers. Het netwerk van skiliften en pistes is erg uitgebreid en er zijn tevens mogelijkheden om off-piste te skiën. Ook heliskiën behoort tot de mogelijkheden. Andere activiteiten als snowboarden, tochten met sneeuwscooters, snowtubing en sneeuwschoenwandelen behoren ook tot de mogelijkheden.

Rondreis door Chili maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken, inclusief een bezoek aan Santiago, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen