Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Nederlandse tango danseres in Buenos Aires

| Johan van Rijswijck

In Buenos Aires is de tango overal. Het bepaalt de ziel van deze stad. Net zoals ook de Dwaze Moeders op het Plaza de Mayo of de eeuwige rivaliteit tussen de voetbalclubs Boca Juniors en Riverplate dat doen. De tango is als het leven zelf, vol passie en melancholiek. Lopend door de wijk karakteristieke wijk San Telmo, zijn de klanken van de tango nooit ver weg.

Foto: Jurriaan Teuling, november 2019, Florida Lavalle Tango

Nederlandse tango danseres in Buenos Aires

In Buenos Aires heeft de Nederlandse Willemijn van der Linden haar grote liefde gevonden en omarmd: de tango. In 2015 besloot ze voor onbepaalde tijd naar de Argentijnse hoofdstad te verhuizen.

Inmiddels is zij professioneel tangodanseres en werkt ze dagelijks, samen met zo’n 15 andere professionele dansers, in de bekende straatshow op de kruising van de straten Florida en Lavalle. Samen met haar danspartner José Carlos treedt ze regelmatig op in belangrijke tangocafés ook wel milonga’s genoemd en geven ze tango les aan Nederlandse toeristen. Begin februari 2020 was Willemijn te zien in het succesvolle tv-programma ‘De Bauers in Argentinië’, waar ze Frans en Mariska bij hun allereerste tangodanspassen leerden. Bekijk het fragment hier.
Lees meer over Willemijn en de tango op haar blog.


Foto gemaakt door Monteleone in het tangocafé Salon Canning op 21 februari 2020 tijdens hun laatste optredenFoto gemaaktdoor Nikolay Chigirev in oktober 2019 tijdens Florida Lavalle tango show

Johan in gesprek met Willemijn

In onze online serie Gente Mágica interviews ging Johan met Willemijn in gesprek over haar grote passie voor de tango en haar bijzondere ervaringen in het bruisende Buenos Aires. Bekijk het gesprek op ons YouTube kanaal of beluister het als podcast via Spotify of Itunes.

Bekijk het online gesprek

Het ontstaan van de Tango

Aan het einde van de negentiende eeuw en begin van de twintigste eeuw maakte Buenos Aires een geweldige groei door toen vele migranten uit Europa naar deze stad trokken met de hoop op een beter leven. In die dagen gold Buenos Aires als één van de rijkste steden op aarde. In de arme troosteloze buitenwijken van de stad, die vooral bevolkt werden door jonge mannen, vind de tango haar oorsprong. Zoals de cultuur van Buenos Aires werd gevormd door de gebruiken, het eten en de taal die de immigranten vanuit alle uithoeken van Europa meebrachten, zo werd ook de tango gevormd door de dans- en muziekstijlen die men vanuit de oude wereld meebracht. Aanvankelijk werd de dans als obsceen beschouwd, maar in het eerste decennium van de vorige eeuw veranderde dit en groeide de dans gestaag uit tot een symbool van de Argentijnse hoofdstad.

Icoon Carlos Gardel

De Argentijnse tango is onlosmakelijk verbonden met Carlos Gardel. Deze singer, songwriter geldt als de belichaming van de tango. Geboren als Charles Romuald Gardés in het Franse Toulouse, reisde hij op driejarige leeftijd met zijn moeder naar Buenos Aires. Hij groeide op in het stadsdeel San Nicolas, niet ver van het oude centrum van de Argentijnse hoofdstad. Hij begon zijn carrière als zanger in bars totdat hij met zijn vertolking van Mi noche triste (mijn verdrietige nacht) in één klap beroemd werd. Hoewel Gardel als één van de belangrijkste personen uit de Argentijnse geschiedenis wordt gezien, is hij hier niet van afkomstig en hij in één adem genoemd wordt met Evita Peron, Maradonna, Messi en Che Guevarra, werd hij niet alleen niet in Argentinië geboren, maar ook stierf hij in het buitenland. In 1935 werd een vliegtuigongeluk bij de Colombiaanse stad Medellín hem fataal. Zijn naam is echter voor altijd verbonden met Argentinië en zijn lichaam werd uiteindelijk ook in Buenos Aires begraven.

 

Meer over Willemijn en haar liefde voor de tango

Dit is mijn verhaal over de tango en Willemijn van der Linden. Wilt u haar verhaal horen? In onze online serie Gente Mágica interviews ging ik met Willemijn in gesprek over haar grote passie voor de tango en haar bijzondere ervaringen in het bruisende Buenos Aires. Bekijk het gesprek op ons YouTube kanaal of beluister het als podcast via Spotify of Itunes.

Bekijk het online gesprek