Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Een speurtocht door het veelzijdige Ecuador (2)

| Johan van Rijswijck

Vanuit Guayaquil reisde ik naar de Galapagos. Deze vulkanische archipel is nooit met het vasteland verbonden geweest, waardoor het dierenleven zich op een geheel eigen wijze heeft ontwikkeld. Het is één van de beste plekken in de wereld om dierenleven te spotten. Vooral ook omdat de dieren de mensen niet als natuurlijke vijand zien, waardoor ze niet wegvluchten als je ze bekijkt.

Galapagos cruise

Met een cruise heb je de mogelijkheid om meerdere eilanden te bekijken en zo een grotere diversiteit aan dierenleven te spotten. Ik deed een cruise met de Endemic, een zeer comfortabele catamaran met 8 grote hutten die allemaal beschikken over hun eigen balkon. Deze cruises zijn in principe echte expeditie cruises in die zin, dat je vaak ’s ochtends al om 7 uur gaat ontbijten om er vervolgens met de gemotoriseerde panga’s op uit te gaan voor een wandeltocht of om te snorkelen. Dagelijks onderneem je meerdere tochten om de indrukwekkende flora en fauna van deze eilandengroep te ontdekken.

Finch Bay

Vanwege mijn Heroes reis, heb ik daarnaast ook nog een aantal dagen in het Finch Bay hotel op het hoofdeiland Santa Cruz verbleven. Hier leerde ik de eilandbewoners echt kennen. Voor mij is gebleken dat dit mijn beeld van de Galapagos echt compleet maakt. Als mensen het hebben over deze archipel, dan denkt men vaak alleen aan het dierenleven en de vulkanische landschappen. Men vergeet dat er ook mensen wonen die hier echt leven en de kost verdienen, waarbij ze ook te maken hebben met bepaalde uitdagingen. Ook hierover ben ik door middel van verrassende activiteiten meer te weten gekomen. Hoewel ik niet alles ga verklappen, zal ik er een activiteit uitpakken die dit verhaal vertelt.

Having wine at dinner is a must, what could you do so it doesn't end up in rust... Message in a bottle? Extra cargo in your bag? The way of life of thy Island man, holds the key to offsetting the carbon footprint from your pairing at dinner last night.

Ik ontving op een gegeven moment deze cryptische omschrijving.

Flessen souvenir

Hierbij ontving ik een lege fles wijn, die ik mee moest nemen naar de activiteit. Geen flauw idee had ik, wat ik zou gaan doen. We reden naar een buitenwijkje van Puerto Ayora, waar ik een bezoek bracht aan Clovis. Hij is een kunstenaar die heeft geconstateerd dat jaarlijks miljoenen flessen naar de Galapagos komen: flessen wijn en flesjes bier die worden genuttigd door de vele hotels en op cruiseschepen. Dit alles wordt vanaf het vasteland van Ecuador naar de eilandengroep gebracht om de bezoekers van de Galapagos van drankjes te voorzien. Echter, de lege flessen verlaten het eiland niet en dit vormt een probleem. Hij is daarom begonnen met het maken van souvenirs van lege flessen. Zo hebben de bezoekers een leuk aandenken aan de Galapagos terwijl tegelijkertijd de flessen op deze manier weer terug gaan naar het vasteland. Nadat hij me dit verhaal heeft verteld gaan we samen aan de slag om ook van mijn lege fles een mooi souvenir te maken.

De bewoners op de Galapagos

Hierna bezoek ik nog een aantal van deze initiatieven en heb ik hiermee het gevoel, echt een inkijkje gekregen te hebben in het leven van de bewoners op de Galapagos. Een leven dat tot 25-30 jaar geleden een eenvoudig leven van een groep eilandbewoners was in een afgelegen archipel. Inmiddels wonen ze in een nationaal natuurpark dat wordt gezien als één van de belangrijkste wildlife bestemmingen ter wereld en daarmee een aantrekkingskracht uitoefent op reizigers uit alle uithoeken van de aarde. Het toerisme brengt geld in het laatje om op deze manier dit bijzondere natuurgebied te beschermen. In coronatijd hebben we namelijk kunnen zien hoe kwetsbaar dit ecosysteem is als de inkomstenbron van het toerisme wegvalt en illegale visserij en stroperij bijvoorbeeld weer de kop op steekt. Echter toerisme brengt ook uitdagingen met zich mee, die op deze manier onder de aandacht worden gebracht.

Deze heroes reis is zonder twijfel voor mij de meest originele en indrukwekkendste manier geweest, om Ecuador en Galapagos, één van de mooiste bestemmingen ter wereld, te ontdekken.

Reisvoorstel aanvragen

Heeft u vragen over een unieke actieve reis door Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen