Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Een speurtocht door het veelzijdige Ecuador (1)

| Johan van Rijswijck

Als kind heb ik altijd genoten van speurtochten. Dat je door middel van cryptische omschrijvingen op zoek moest naar ‘verborgen schatten', waarbij de ‘reis’ uiteindelijk altijd mooier was dan het bereiken van de ‘bestemming’. Wat als je daadwerkelijk een reis zou kunnen maken, die op deze leest geschoeid is? Dat is nu precies wat ik de afgelopen maand in Ecuador heb gedaan. Wij noemen het ook wel een 'Heroes-reis'.

Otavalo

Nadat ik ben aangekomen op de internationale luchthaven van de Ecuadoraanse hoofdstad, staat Sebastian mij al op te wachten. In iets minder dan anderhalf uur, rijden we naar Otavalo ten noorden van Quito. Omdat het vliegveld aan de noordkant van de stad ligt, hoef je niet helemaal door de stad om hier te komen, waardoor je na aankomst bijna net zo snel in Otavalo bent als in het historische centrum van Quito.

De Otavaleños

Ik verblijf in hotel Otavalo. Dit hotel ligt in het hart van de gelijknamige stad, die geldt als het centrum van de Otavaleño cultuur. De Otavaleños zijn een inheemse bevolkingsgroep die trots is op haar cultuur en deze ook uitdraagt. Zowel de mannen als vrouwen gaan vaak traditioneel gekleed en ook het Kichwa, de inheemse taal wordt door bijna iedereen gesproken. Op de “Los Ponchos” markt, die met name vanwege haar zaterdagmarkt wereldberoemd is, wordt veel handwerk uit de wijdverbreide omgeving aangeboden. Deze handwerken staan bekend om haar hoogwaardige kwaliteit. Vaak heeft iedere gemeenschap zich gespecialiseerd in een bepaald type handwerk. Zo staat het plaatsje Cotocachi, even ten noorden van Otavalo, bekend om haar leerbewerkingen.

Tijdens deze reis dompel ik mij op een originele manier onder in de Ecuadoraanse cultuur. Ik weet welke plekken ik ga  bezoeken, namelijk Otavalo en omgeving, Quito, de historische stad Cuenca en de eilandgroep Galapagos. Maar wat ik precies ga doen blijft tot op het laatste moment een raadsel.

Dear Mr. Johan: bending wire, who would conspire to create a flower from fire?

Dit is een van de cryptische omschrijvingen die ik ontving. Uiteindelijk blijkt dan, dat ik te gast ben bij een kunstenaar die van koper kunstwerken maakt en die vervolgens de tijd neemt om mij een roos van koper te laten maken.

Koken met Claudia en een Kichwa zegening

In Otavalo en omgeving ontmoette ik Claudia die mij in traditionele klederdracht ontving in haar huis. Hier leerde ik, tussen de cavia’s, koken op een traditionele ‘Tulpa’. Monica leerde mij weeftechnieken die stammen uit de zeventiende eeuw en Segundo Lema leerde mij alles over de muziek- en muziekinstrumenten uit de Andes.

Op het Imbacocha meer, beter bekend als het San Pablo meer, maakte ik in de vroege ochtend een rondvaart. Tijdens het varen leerde ik over de legende van Mama Cotacachi en Tata Imbabura. Ook bedankte ik de vulkaantoppen met Aya Huma, een spiritueel figuur uit de Kichwa cultuur. Deze combinatie van een kleurrijke en boeiende cultuur, in een decor van een adembenemend berglandschap met eeuwige sneeuw bedekte vulkaantoppen en kristalheldere meren, omgeven met dichte bossen en landerijen, is werkelijk betoverend. 

Quito

Na een aantal dagen in het noorden van Ecuador te hebben doorgebracht reizen we terug naar Quito, de historische hoofdstad van Ecuador. Hierbij passeren we weer de evenaar, die even boven Quito het land doorkruist. Dat deze lijn niet zomaar een lijn op de kaart is, ontdek ik in het Intiñan Evenaar Museum. Je leert hier in het kort meer over Ecuador met haar diverse ecosystemen en bevolkingsgroepen. De hoofdmaaltijd is toch zeker de evenaar, met diverse proefjes ontdek je hoe bijzonder deze scheidslijn tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond eigenlijk is. Voordat we verder gaan, maken we ook nog een stop bij Casa de Agave. Hierover verklap ik niet te veel, maar ik leer hier dat een museum over de Agave plant alles behalve saai hoeft te zijn.

Mama Cuchara

Eenmaal aangekomen in Quito, verblijf ik in Mama Cuchara. Dit is een boetiek hotel dat is gevestigd in een historisch pand en uitkijkt op de Rocafuerte, een straat die het historische centrum van de stad doorkruist. Bij het hotel komt deze straat uit op een klein rond pleintje waardoor het van bovenaf op een 'Cuchara' lijkt, ook wel 'lepel' in het Spaans. In Quito ontdek ik de stad opnieuw op een niet alledaagse wijze. Ik ga op pad met een historisch figuur, een dame uit het begin van de negentiende eeuw, die me meeneemt naar een aantal bijzondere plekken. Ze verteld mij meer over de legende van Cantuña, die op een doortastende wijze zijn ziel redde terwijl hij een deal met de duivel sluit om de bouw van het atrium van het Franciscaner klooster aan het San Francisco plein op tijd klaar te krijgen. Daarnaast breng ik een bezoek aan enkele bijzondere kunstenaars, waarover ik hier helaas nog niet kan uitwijden 😉

Cuenca

In Cuenca verblijf ik in het mooie Cruz del Vado hotel, dat uitkijkt over de Tomebamba rivier en enkele blokken van het centrale plein is gelegen. Vanaf het dakterras heb je een spectaculair uitzicht over de helderblauwe koepels van de kathedraal die uitkijkt over het centrale plein. Cuenca is één van  de mooiste en meest leefbare steden van Latijns-Amerika. De stad is rustig en veilig, maar toch vind je er een keur aan goede restaurants. Daarnaast wordt de stad omgeven door groene heuvels en natuur. Het spectaculair mooie hooggebergte van het nationale park El Cajas is op minder dan een uur van het stadshart gelegen. Ook hier heb ik de stad en haar bevolking leren kennen door een aantal bijzondere activiteiten, waarbij ik bij één activiteit behoorlijk vieze vingers kreeg en bij een andere moest zorgen, dat ik ze niet zou branden.

Autorit naar Guayaquil

Met de auto reden we hierna naar Guayaquil, de grote Ecuadoraanse havenstad. De route is spectaculair, waarbij we onderweg een korte stop maakten bij Haciënda La Danesa voor een uitgebreide lunch. La Danesa is een prachtige accommodatie op een nog volledig in bedrijf zijnde boerenbedrijf in een tropisch landschap.

Reisvoorstel aanvragen

Heeft u vragen over een unieke actieve reis door Latijns-Amerika, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op  +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen