Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Een gelukkig weerzien met Colombia

| Johan van Rijswijck

Reizen in tijden van Corona

Ik doe mijn mondkapje op, stap naar buiten en trek de deur van ons appartement in Chapinero, een levendige wijk in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, achter mij dicht. Het is december en de zon staat hoog aan de strakblauwe hemel. Ik heb mijn jas open en zet mijn zonnebril op. Het is fijn om weer hier te zijn. Voor even weer weg uit Nederland, omgeven door andere geuren, kleuren, landschappen en mensen. Dat geeft me veel energie.

Temperatuur meten en gegevens achterlaten

Ik ben onderweg naar één van mijn favoriete koffietentjes; Amor Perfecto. Vanuit bijna iedere winkel en auto klinken de Zuid-Amerikaanse klanken van salsamuziek en de Colombiaanse Vallenato. Bij Amor Perfecto word ik als altijd warm ontvangen. De ogen van de medewerkster stralen en ze lijkt een grote glimlach op haar gezicht te toveren alleen blijft deze verborgen achter haar mondkapje. Zoals bij iedere openbare gelegenheid in Colombia neemt de medewerker mijn temperatuur op. Nadat ze geconstateerd heeft dat ik geen koorts heb, laat ik mijn contactgegevens achter. Vervolgens laat ik me wegzakken in een comfortabele lederen bank en bestel een cappuccino. Na enkele minuten ontvang ik mijn koffie, een waar kunstwerkje. 

Liefde voor koffie

Amor Perfecto straalt in alles passie en de pure liefde voor koffie uit. Eén van de medewerkers heeft zelfs een tatoeage van koffiebonen en een thermometer op zijn arm. De thermometer geeft de perfecte temperatuur van koffie aan. De koffie die Amor Perfecto serveert en verkoopt wordt direct ingekocht bij kleinschalige koffieboeren. Zij wonen en werken in voormalige conflict gebieden, die tijdens de  40-jaar durende burgeroorlog zwaar getroffen zijn. Amor Perfecto helpt de boeren om hun product te optimaliseren. Daarnaast brengen ze de consument direct in contact met de koffieboer. Wanneer u de QR code op het koffiepak scant, ziet u meteen alle informatie over de koffieplantage waar uw koffie van afkomstig is. Een prachtig, duurzaam initiatief, maar bovenal perfecte koffie! 

Cartagena de Indias

Enige tijd later ben ik met mijn geliefde aan de Caribische kust. We zijn begonnen in Cartagena, de prachtige historische kuststad die ons allebei na aan het hart ligt. We hebben hier heerlijk gedineerd in Celele en Doña Lola, twee uitstekende restaurants in de wijk Getsemani. We hebben geslenterd door het oude centrum. We zagen dat het gewone leven weer op gang is gekomen. En dat na een lockdown van enige maanden. Aan het feit dat iedereen op straat, zelfs kinderen, een mondkapje draagt ben ik inmiddels al lang gewend. Verbazingwekkend hoe snel dat gaat. 

Een verlaten zandstrand

Samen bezochten we de stad Barranquilla, waar we na lange tijd de familie van mijn vriendin weer in de armen konden sluiten. Hier hebben we even uitgewaaid op de Malecón. Dit is een eindeloze boulevard die de laatste kilometers van de Magdalena rivier mankeert voordat deze grootste rivier van Colombia zich in de Atlantische oceaan stort. Op dit moment zijn we aanbeland in de omgeving van het nationale park Tayrona. Een onmetelijk regenwoud die de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada met de Caribische zee verbindt. Stilletjes lopen we over het zand en kijken naar de golven die breken op het eindeloze, lege zandstrand. Hier hebben we onze mondkapjes opgeborgen, want het aantal mensen dat we hier tijdens uren wandelen tegenkomen is op één hand te tellen. 

Reizen, een eerste levensbehoefte

Toen ik aan het einde van het rampjaar 2020 de kans kreeg om naar Colombia te gaan, hoefde ik geen seconde te twijfelen. Deze reis was voor mij strikt noodzakelijk, ik had mijn geliefde al een jaar niet gezien. Ik hoef natuurlijk niemand uit te leggen hoe fijn het was om elkaar weer in het echt te kunnen zien en om elkaar weer vast te kunnen houden. Echter los daarvan, besefte ik mij toen pas echt hoezeer ik ook het reizen heb gemist. Hoe goed het een mens kan doen om weer in een andere omgeving te zijn. Andere landschappen te zien en om andere geuren en kleuren te ervaren. Tijdens mijn reis las ik in een nieuwsartikel dat een directeur van enkele boekhandels in Nederland pleitte voor het feit dat lezen als eerste levensbehoefte zou moeten worden gezien. Ik ben een fervent lezer, maar als lezen als eerste levensbehoefte moet worden gezien, dan toch zeker ook het reizen. Man, wat heb ik dit gemist. En wat gun ik iedereen die van reizen houdt om dit binnen afzienbare tijd weer te kunnen ervaren. 

Uw unieke reis samenstellen?

Hopelijk kunnen we dit jaar allemaal weer een mooie rondreis maken! We weten dat u ook staat te springen om weer op reis te gaan en daarom hebben wij rekening gehouden met deze onzekere tijden. Zo kunt u nu boeken zonder zorgen: geen aanbetaling en kosteloos annuleren. Ook houden we u via een pagina op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot het Corona virus in Latijns-Amerika. 

Wij helpen u graag met het kijken naar de mogelijkheden en het bespreken van uw reisplannen voor 2021 óf 2022. Bel naar +31 73 610 62 04, stuur een mail naar info@sapapanatravel.nl of vraag hieronder een offerte op maat aan. We helpen u graag. 

Corona update in Latijns-Amerika