Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Op pad in Tayrona National Park, Colombia

| Johan van Rijswijck

Vanuit de jungle klinkt een kakofonie aan geluiden van dieren die ontwaken in het immense groen, terwijl de ochtenddauw het woud als een sluier omringt. Ik bevind me aan de rand van het Tayrona National Park. Vanuit het dorpje Calabazo vertrekken we vroeg in de ochtend voor een indrukwekkende wandeling door het nationale park. We kopen nog wat proviand en gaan op pad. 

Het thuis van de Kogi indianen

De eerste etappe brengt ons naar het dorpje Pueblito, een gemeenschap van de inheemse Kogi cultuur, één van de vier pre-Columbiaanse culturen, die leven in het nationale park Tayrona. Omdat we vroeg, rond een uur of zes in de ochtend, zijn begonnen aan onze wandeling zijn de enige op weg naar Pueblito. We genieten van de relatieve koelte die het ochtendgloren ons toebedeelt en volgen het zandpad omhoog. Vrijwel de gehele tijd wandelen we in de schaduw van het regenwoud en snuiven we de geuren van de omringende bloemen en planten op. Onderweg worden we gadegeslagen door een kleine troep kapucijnapen die ons bekogelen met vruchten. De kapucijnaap is één van de drie apensoorten die voorkomen in dit natuurgebied. De rode brulaap en het zeldzame pichéaapje, completeren de drie. Hoewel het Tayrona National Park met een kleine 400.000 toeristen, het drukst bezochte natuurpark van Colombia is, is een bezoek aan dit gebied absoluut de moeite waard. Naast de speelse apen is een keur aan diverse vogelsoorten te spotten en zelfs is het mogelijk om een jaguar te zien, al is die kans wel heel erg klein. 

Na twee uur lopen, bereiken we Pueblito. Het is hier uitgestorven. Volgens onze gids zijn de inwoners in de bossen of op hun akkers aan het werk. We begroeten enkele bewoners die gekenmerkt worden door hun witte klederdracht. Ondanks dat ze dagelijks in contact staan met de westerse wereld, weten ze hun tradities en gebruiken goed te bewaren. We bekijken hun huizen met de kenmerkende ronde puntdaken van palmenbladeren. Het park is onder strenge condities geprivatiseerd. De inheemse culturen kunnen op ieder moment besluiten dat er geen toeristen in het park mogen komen, omdat ze een beraad of een evenement hebben en ieder jaar ergens in de maanden januari en februari wordt het park een aantal weken gesloten omdat het dan ritueel gereinigd dient te worden. 

De Idyllische stranden van Colombia

We trekken verder en volgen de route vanaf Pueblito naar Cabo San Juan del Guia. Deze route loopt weer omlaag, maar wordt daarom niet eenvoudiger. De wandeling over een breed zandpad verandert meer en meer in het springen van steen naar steen. Ondertussen volgen we een klein riviertje richting de Caribische kust. Onderweg komen we meer toeristen tegen die de tocht naar Pueblito op en neer maken vanuit Cabo San Juan del Guia. Na een uurtje klauteren en klimmen door een betoverend mooi landschap, bereiken we de kust. Het is hier waar deze groene wildernis, die de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada verbindt met de Caribische kust, zich in de azuurblauwe zee stort af en toe onderbroken door idyllische stranden. 

Inmiddels staat de zon hoog aan de hemel en is het bloedheet. De hoge luchtvochtigheid, maakt dat we onze T-shirts uit kunnen wringen. Aangekomen bij Playa del Cabo, nemen we een verkwikkende duik in het heerlijke zeewater. Niet veel later vervolgen we onze weg naar Tayrona Ecohabs. Dit is de beste verblijfsmogelijkheid in het nationale park, bestaand uit villa’s aan de kust, omringd door het regenwoud en gebouwd in de stijl van de traditionele huizen in Pueblito. De wandeling naar de accommodatie duurt nog ongeveer een uur en de route voert ons weer over een zandpad en dit keer met weinig hoogteverschil. Het pad voert ons afwisselend door het bos en langs de kust waarbij we prachtig uitzicht over uitgestrekte stranden hebben. 

Rondreis door Colombia maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Colombia maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.

Bekijk onze rondreizen

Terug naar luxe reis Colombia