Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Ben Valks over Black Jaguar Foundation

| Johan van Rijswijck

Het was begin 2011, toen ik Ben Valks ontmoette. Ik herinner me vaag dat we vanwege onze beider avonturen aan elkaar werden voorgesteld. Ben had enige tijd daarvoor zijn boek 'No Risk, No Life’ uitgegeven. Hierin vertelt hij over zijn avontuur, waarbij hij met zijn Argentijnse motor, een BMW 1200 GS vanuit Anchorage naar Ushuaia op Vuurland was gereden. Ik had net een enorm avontuur achter de rug, ter voorbereiding op de Panamericana Roadtrip.


Ben in Ushuaia, het eindpunt van zijn avontuur op de motor

Johan in gesprek met Ben Valks

Tijdens ons Gente Mágica interview ging Johan in gesprek met Ben Valks over zijn avontuur door Latijns-Amerika, zijn zoektocht naar de Black Jaguar en over de Black Jaguar Foundation.

Een indrukwekkend avontuur

Het verhaal van Ben boeide me. Ik kocht zijn boek en las het in een ruk uit. Zonder twijfel is het voor mij één van de mooiste reisboeken die ik ooit heb gelezen. Het is een gepassioneerd levensverhaal van iemand die zijn dromen najaagt en daar niet van afwijkt als het even tegenzit. Hij groeide op in het Brabantse Boxtel. Als hem als kind iets niet lukte, dan zeiden zijn ouders: “Kan-Niet ligt op het kerkhof en Wil-Niet ligt ernaast.” Een uitspraak die voor mij zeer herkenbaar is, omdat dit bij mij thuis ook altijd een gevleugelde uitdrukking was. 

No Risk, No Life

Nadat Ben van 2005 tot 2008 op reis was geweest, keerde hij in Nederland terug. Zoekend naar een nieuw doel in zijn leven, overdacht hij een aantal momenten en herinneringen. Eén van zijn grootste wensen was tijdens zijn reis door Zuid-Amerika helaas niet in vervulling gegaan, namelijk het spotten van de zwarte jaguar. Maar liefst 22 vruchteloze expedities ondernam Ben om het majestueuze dier te kunnen spotten. Hoewel hij de tot de verbeeldingsprekende jaguar niet te zien kreeg, bleven de beelden van de ontbossing in de Braziliaanse Cerrado en Amazone, de leefgebieden van zwarte jaguars, op zijn netvlies gegrift. 

Ondertussen besloot hij om een boek over zijn avontuur te schrijven en vond hij in Brenda Smeenge, zijn coauteur. Brenda, die hij via zijn naaste familie leerde kennen, had zojuist haar drukke baan in de marketing opgegeven om haar droom om schrijfster te worden, te verwezenlijken, hetgeen naadloos paste in het boekthema No Risk, No Life. Gezamenlijk besloten ze om de opbrengsten van het boek te doneren aan het herstel van de natuur in Brazilië. Voor Ben voelde dit alsof hij voor het eerst in jaren écht iets terug deed voor onze planeet en het smaakte voor hem naar meer. 


 Mensen veroorzaken bosbranden om land voor veeteelt te creëren

Zijn missie: de Black Jaguar Foundation

Met gemak had hij weer in het zakenwereld terug kunnen keren, maar dit zou voor hem te gemakkelijk zijn. De woorden van de Amerikaanse essayist, natuuronderzoeker en sociaal filosoof Henry David Thoreau, waarmee hij zijn boek No Risk, No Life begon kwamen hem helder voor de geest:

“Do not lose hold of your dreams, for if you do, you may still exist but you have ceased to live.”

Het was Ben duidelijk. Hij had een nieuwe, ambitieuze levensmissie, waarbij hij een significante positieve impact op de wereld wilde achterlaten. In 2011 werd Ben Valks initiatiefnemer voor de Black Jaguar Foundation (BJF), een van de grootste herbebossingsprojecten in Brazilië. Een ambitieus, maar zeer doordacht en goed voorbereid project, dat we sinds het begin van dit jaar met Sapa Pana Travel ondersteunen. De ecologische voetafdruk van al onze activiteiten en de door ons georganiseerde reizen compenseren we met investeringen in het project van de Black Jaguar Foundation.  

In gesprek met Ben Valks

Tijdens ons Gente Mágica interview ging Johan in gesprek met Ben Valks over zijn avontuur door Latijns-Amerika, zijn zoektocht naar de Black Jaguar en over de Black Jaguar Foundation.

Bekijk via Youtube

Neem contact op voor meer informatie

Voor meer informatie over dit interview of duurzaam reizen met Sapa Pana Travel, neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl  of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag.